Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, BalticResonance napisał:

brzemieniowo to nie była żadna rewelacja

Fakt. Mało było kolumn Tonsila, których dało się słuchać bez dyskomfortu. Nawet jak większość pasma była ok, to ich wysokotonowce nigdy nie były wystarczająco dobre. Może GDWK 11/100 mógłby powalczyć, ale nie był często stosowany. A jak już trafił np do Sonaty, strojenie niskotonowych było do bani. (Kolega miał S. 120 z pierwszej serii. Bas to była tragedia- za duże pudło, za nisko strojony b-r. Wyszły flaki z olejem.)

A jak zmienił kolumny na Premium (też pierwsza gen., wolnostojące) i zakres N+Śr był wporzo, to dali dziadowską kopułkę.

8 minut temu, porlick napisał:

Mało było kolumn Tonsila, których dało się słuchać bez dyskomfortu.

ZM 1006 to teżnie byłą rewelacja, ale wykonana na ówczesny "zachodni" wzór, tzn na zewnątrz wszystko ładnie i estetycznie, ale w środku jakby ktoś prototyp wdrożył do produkcji. Nawet płytki wykonane i rozmieszczone średnio.

Właściwie masz rację pod tym względem że dostępny jest teraz sprzęt z różnych stron świata za względnie przytomne pieniądze, inaczej niż kiedy były produkowane.

Pamięta się chyba bardziej to że stanowiły nieosiągalne do zdobycia wyzwanie.

Stąd i mit. (Magnetofon kasetowy, tuner, wzmacniacz skądinąd znam, ale reszty zestawu nie, a zwłaszcza kolumn).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Zestaw, zwłaszcza głośnikowy, nigdy nie widywany w sklepach.
Wyjątkowo krótko produkowany (79-81).
Krótka prezentacja 
To jest ta estetyka, do której jest sens powracać. I brzmieniowo i stylistycznie.

Estetyka pocieszna, ale te biale rekawiczki
7 godzin temu, porlick napisał:

Mało było kolumn Tonsila, których dało się słuchać bez dyskomfortu

I mało jest. 

Ich dźwięk nadal kompletnie we mnie nie trafia.

2 godziny temu, xajas napisał:

Estetyka pocieszna, ale te biale rekawiczki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fascynacja "fachowcem" z Reduktora Szumu

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

I mało jest. 

Dzisiejszy Tonsil to już tylko wspomnienie dawnej firmy- żadnego zaplecza konstrukcyjnego, laboratorium, komory bezechowej- to już tylko jeden barak, w którym składają części od podwykonawców. ŻADNYCH  nowych technologii, czy innowacji. Jak więc mogą zrobić coś interesującego?

3 minuty temu, porlick napisał:

Dzisiejszy Tonsil to już tylko wspomnienie dawnej firmy- żadnego zaplecza konstrukcyjnego, laboratorium, komory bezechowej- to już tylko jeden barak, w którym składają części od podwykonawców. ŻADNYCH  nowych technologii, czy innowacji. Jak więc mogą zrobić coś interesującego?

Jeśli chodzi o pomiary i badania, to sporo mniejszych producentów korzysta z usług laboratoriów badawczych, ponieważ koszta ich utrzymania są olbrzymie, a komercyjne wykorzystanie średnie. 

Ok, niech będzie, ale szczerze- co nowego, jakie innowacje techniczne, pojawiły się w Tonsilu w tym wieku? Nie chodzi o jakieś nowe modele kolumn na archaicznych glosnikach, ale rzeczywiste zmiany w technice głośnikowej.

6 minut temu, porlick napisał:

co nowego, jakie innowacje techniczne, pojawiły się w Tonsilu w tym wieku? Nie chodzi o jakieś nowe modele kolumn na archaicznych glosnikach, ale rzeczywiste zmiany w technice głośnikowej.

Z jednej strony masz rację, z drugiej strony zobacz czy dokonano na świecie jakichś przełomowych rozwiązań w technologii przetworników? Inna kwestia, że Tonsil to był duży zakład z olbrzymim potencjałem, który nie został wykorzystany. Kupili kiedyś licencję, która na pewno dostarczyła im wiedzy i mogli przeprowadzać dalsze badania i się rozwijać. Biorąc pod uwagę  liczebność osobową biura rozwojowego w tym zakładzie i możliwości badawcze - specjalistyczna komora bezechowa, zachodnia aparatura pomiarowa B&K - wachlarz opracowanych konstrukcji był bardzo wąski. Zdarzały się ambitne konstrukcje, ale wymagały one dobrego marketingu, a to była kolejna słaba strona Tonsilu. 

Prawda jest też taka, że komór bezodbiciowych w tym paśmie pozostało w Polsce dosłownie kilka, bo komercyjne utrzymanie ich jest praktycznie niemożliwe. Większość producentów opiera się chyba bardziej na wrażeniach z odsłuchów, niż na wynikach pomiarów akustycznych.

Przed bankructwem jeszcze coś nowego od czasu do czasu robili, jednak na przełomie wieków, jak firma splajtowała, fachowcy odeszli i po reaktywacji w jednym baraku już nic nowego nie powstało, firma jedzie zachowawczo na technice z ub. wieku, bazując na nostalgii i niewiedzy fanów. Niewiedzy, że można mieć lepiej za te same pieniądze. To zadziwiające, że firma jeszcze funkcjonuje.

29 minut temu, porlick napisał:

Ok, niech będzie, ale szczerze- co nowego, jakie innowacje techniczne, pojawiły się w Tonsilu w tym wieku? Nie chodzi o jakieś nowe modele kolumn na archaicznych glosnikach, ale rzeczywiste zmiany w technice głośnikowej.

Co do inowacji technicznych nie wiadomo nic,ale założę się,że pensje członków zarządu są aktualizowane na bieżąco

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

23 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Co do inowacji technicznych nie wiadomo nic,ale założę się,że pensje członków zarządu są aktualizowane na bieżąco

Wydaje mi się, że w tej firmie zarząd tworzą właściciele, także ile firma zarobi - tyle w ich kieszeni.

24 minuty temu, porlick napisał:

firma jedzie zachowawczo na technice z ub. wieku, bazując na nostalgii i niewiedzy fanów. Niewiedzy, że można mieć lepiej za te same pieniądze. To zadziwiające, że firma jeszcze funkcjonuje.

Trzeba jednak przyznać, że mimo zacofanej obecnie technologii, Tonsil jakościowo może śmiało konkurować ze sporą grupą marketowych producentów.

33 minuty temu, porlick napisał:

Tyle, że tamci robią to taniej.

Robią taniej, bo pewnie produkują w Azji, a biura mają w normalnym kraju z normalnymi kosztami zatrudnienia.

17 godzin temu, BalticResonance napisał:

Tonsil to był duży zakład z olbrzymim potencjałem, który nie został wykorzystany.

[...] wycinek mój-xetras

Zdarzały się ambitne konstrukcje, ale wymagały one dobrego marketingu, a to była kolejna słaba strona Tonsilu. 

W innym segmencie też Elemis poległ mimo własnej sieci sprzedaży.

Ludzie (popyt) mają nawyk zbijania cen, ile się da. Na tym dążeniu  jeszcze: manta Lechpol oraz też TLC rynkowo funkcjonują. Ekonomizacja (oszczędzanie) i łowienie promocji, licytacje - oto formuły sprzedażowe gry rynkowej. Rynek z salonów przeniósł się do firm paczkowych. (Skracanie łańcucha dostaw). Także pan Roman z kaliskiego  AudioAzylu oczekuje na paczki kolekcjonerskie od ofiarodawców. Dostawa bez kosztów(?). Może to tupet zbieracza a może doktryna szoku w praktyce stosowana?

Jakby co - skutkuje.

Przy okazji - nie wiem czy to używane czy fabrycznie nowe lub odświeżone wizualnie. Oto oferta:

Ukryta Zawartość

He,he.

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, xetras napisał:

Rynek z salonów przeniósł się do firm paczkowych. (Skracanie łańcucha dostaw).

Zwróć jednak uwagę, że nawet w sklepach sieciowych często można posłuchać(choćby nawet w fatalnych warunkach) sprzętu audio. Ludziom kupującym w takich sklepach wystarczy, jak podkręcą magiczną gałkę "volume" i poczują z głośników hałas.

Także pan Roman z kaliskiego  AudioAzylu oczekuje na paczki kolekcjonerskie od ofiarodawców.

On chyba leci głównie na ilość, bo zbiera jakieś azjatyckie produkty klasy średniej, więc koszt wysyłki tego częśto przekracza wartość sprzętu. Ludziom pewnie szkoda wywalić to do PSZOKu, więc wolą się pozbyć niewielkim kosztem.  

Przy okazji - nie wiem czy to używane czy fabrycznie nowe lub odświeżone wizualnie. Oto oferta:

Widać przecież na powiększonym zdjęciu znak deklaracji zgodności CE i numer jakiejś współczesnej normy, więc to na pewno współczesny (pewnie chiński) wytwór.  

Obecny właściciel znaku handlowego Unitry za odpowiednią kwotę pozwoliłby na umieszczenie tego logo chyba nawet na prezerwatywach.

8 minut temu, BalticResonance napisał:

Obecny właściciel znaku handlowego Unitry za odpowiednią kwotę pozwoliłby na umieszczenie tego logo chyba nawet na prezerwatywach.

Mit i logo Unitry idzie pod strzechy. Nawet krowy będą teraz unikać tego znaczka 

🙂

Aha - ciekawe, co na tego pastucha powiedzą fanklubowicze z unitraklub?

12 minut temu, BalticResonance napisał:

Pod warunkiem że taką prezerwatywę nałożyła by sobie na głowę osoba to pisząca…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, ASURA napisał:

Pod warunkiem że taką prezerwatywę nałożyła by sobie na głowę osoba to pisząca…

Prezerwatywa nie służy do nakładania na głowę, ale sanujemy Twój fetysz z braku możliwości innego wykorzystania 🙂

Teraz, BalticResonance napisał:

Prezerwatywa nie służy do nakładania na głowę, ale sanujemy Twój fetysz z braku możliwości innego wykorzystania 🙂

Mój fetysz to brak używania opisywanegoTwojego fetyszu no ale widzę każdy ma inne hobby…

W dniu 18.05.2023 o 18:08, porlick napisał:

Nie wiem jak. Ale czy to ważne dla nich? Skoro nadal się sprzedaje.

• 2 tygodnie później...

"Wspaniale" wygląda tu ten "atak" na reaktywację Unitry oraz osądy sprzętu, którego nie słuchaliście 😉 .

Nie mówię, że sprzęt będzie świetny, ale nie powiem też, że będzie do kitu, po prostu trzeba poczekać na prezentację gotowego produktu, albo przez siedem z ośmiu stron gadać głupoty( bo tak na ten moment to są głupoty skoro nikt z nas tego sprzętu nie miał na testach). 

Czy zwojuje rynek? Nie wiem, ale w przeciwieństwie do Was, z opinią poczekam zamiast teraz pisać dla pisania.  

2 godziny temu, TenTypMax napisał:

"Wspaniale" wygląda tu ten "atak" na reaktywację Unitry oraz osądy sprzętu, którego nie słuchaliście 😉 .

Nie mówię, że sprzęt będzie świetny, ale nie powiem też, że będzie do kitu, po prostu trzeba poczekać na prezentację gotowego produktu, albo przez siedem z ośmiu stron gadać głupoty( bo tak na ten moment to są głupoty skoro nikt z nas tego sprzętu nie miał na testach). 

Czy zwojuje rynek? Nie wiem, ale w przeciwieństwie do Was, z opinią poczekam zamiast teraz pisać dla pisania.  

Pierwsze co zrobiłem przenosząc się do nowego domu to wstawiłem do pustego salonu pożyczone od dzieci moje byłe 46 letnie w świetnym stanie i super grające po tylu latach kolumny z Unitry i polskie wzmacniacze Audiomatus

Ukryta Zawartość

Już było cudownie; to tak jak kupiłem jako 17 latek za swoje pierwsze zarobione "po budowach" pieniądze najlepszy wtedy krajowy gramofon…

Obecny system do niedawna grał tak jak w zakładce o mnie polecam na dobrych słuchawkach posłuchać

Czego obecnej Unitrze życzę

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, TenTypMax napisał:

"atak" na reaktywację Unitry oraz osądy sprzętu, którego nie słuchaliście 😉 .

Oto coś czego nie słychać ale czuć.

Elektryzator marki UNITRA

Ukryta Zawartość

Reaktywacja jest mocna, sięga niemal samej ziemi.

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, xetras napisał:

Ukryta Zawartość

Jescze się zdziwisz jak na tegorocznym audioshow wszyscy będą z tego korzystać żeby oglądający nie dotykali sprzętu:p

13 godzin temu, xetras napisał:

Ukryta Zawartość

Jescze się zdziwisz jak na tegorocznym audioshow wszyscy będą z tego korzystać żeby oglądający nie dotykali sprzętu:p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, xetras napisał:

Jak wspomniałem, nie słuchałem zestawów przygotowanych przez nich, widziałem tylko prototypy czy tam makiety więc się nie wypowiem, a to, że nie dali na odsłuchy normalnym ludziom swoich sprzętów to dość normalne, skoro nie mają gotowego produktu. Nie wiem co w tym takiego dziwnego 🙂

Nie chodzi mi o dziwność a o przywrócenie marki UNITRA jako producenta różnych wyrobów elektrotechnicznych (nie tylko radiotechniki) i po to żeby trafiały pod strzechy 🙂

Ja nie ukrywam, że interesuje siętylko w kwestii elektroniki audio, bo reszta produktów mnie nie interesuje. Owszem nie świadczy to dobrze, ale kto wie może sytuacja się trochę unormuje, bo nie chciałbym drugiego Tonsila, który totalnie nie ma pomysłu na siebie, i klepie ciągle te same kolumny,  od 40 lat z przerwami na upadłości, ale ewidentnie bazuje na sentymencie Polaków, tylko śmiem twierdzić, że jakby w tamtych latach ludzie mieli wybór to i teraz nie byłoby co wspominać, także tu się Tonsil kompletnie nie broni i marnuje "potencjał" marki. A już wypuszczanie głośników BT tylko brandowanych logiem Tonsila, lub robienia większego głośnika BT, który nawet nie udaje, że próbuje iść w Marshalla to też jakiś absurd dla mnie. 

Nie wiem jak właściciel Unitry, lub tego konkretnego Tworu odpowiadającego za tą elektronikę audio podejdzie do tematu(tego całego innego shitu z logo Unitry), jakie będą ceny ich sprzętów, co ważniejsze jak będą grały, ale uważam, że z oceną powinniśmy poczekać do tego momentu aż ten sprzęt się faktycznie pojawi. 
Ja im trochę kibicuje, bo wydają się być w jakimś stopniu pasjonatami, mającym fajne wsparcie finansowe. To mogłoby odnieść sukces, może też być porażką albo kolejną wydmuszką jak Arrinera, czas pokaże 

• Pokaż nowe odpowiedzi