Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

Ta karta wyrobu (z fotki z licytacji na all) MDS442 z 1987 roku jest równie absurdalna jak PRL i też jak ten produkt z szufladą.

Teraz czas dostępu jest znacznie krótszy i sortowanie nagrań też jest znacznie szybsze.

A w/w pozycja z karty wyrobu: "Wygrzewanie" i jego czas dotyczy przecież lampowych radyjek i skoro jest puste to nic nie znaczy.

W dniu 30.06.2023 o 08:06, paww napisał:

Pamiętam spałem kiedyś w pomieszczeniu open space, gdzie pracowała radziecka lodówa (było to prawie 30 lat temu), co włączenie maszyny to pobudka 🙂 nie było to 28-30 dB chyba?

Pracuję od miesiąca na spedycji na hali w ciągu chłodniczym, gdzie nawiewy z sufitu uniemożliwiają rozmowy.

Z góry kapie, podłoga rosiejąca, a kiedy za rampami i ich fartuchami na placu manewrowym jest ulewa to w środku robi się mgliście jak w śmietanie.

Tuż obok piece, windy towarowe, druga (czyli pierwsza) chłodnia, mroźnia, za rogiem- szokówka cukiernicza, itd.

(Kombinat z rozmachem na skalę i mazowieckiego i łódzkiego).

Oczywiście towar ma być przyjęty, przesortowany na czas i wydany kierowcom na piekarnie.

Hardkorowo - i to lubię.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 30.06.2023 o 01:33, szymon1977 napisał:

Podobno poza Altusem 140 była jakaś ich eksportowa wersja z innym twitterem i kilkoma drobnymi poprawkami, podobno grała całkiem dobrze. Obstawiam, że te kolumny takie właśnie miały być, ale realia tamtych czasów sprawiły, że w zamian wsadzono to co było dostępne i wyszło to co wyszło.

Ale to miało służyć  do nagłośnienia (niemal estradowego).

To był produkt zastępczy bo brakowało "kołchoźników" nagłośnieniowych.

Należy pamiętać że panowały realia gospodarki uspołecznionej, a nie- indywidualnej prywatnej.

To nie jest sprzęt do domu a do klubu.

W dniu 30.06.2023 o 12:22, Pseudodrummer napisał:

🙂
reaktywowany Radmor na pewno znalazłby odbiorców

Radmor nie był/nie jest w składzie UNITRA. Ani Magmor ani Radmor ani Telcza ani Telpod nie tęsknią za pozazakładową  centralizacją decyzyjną. To inne piony i poziomy decyzyjne (były/są). Wyroby i łańcuch dostaw mieli/mają swój, a nie - centralny.

(To zakłady od radiokomunikacji morskiej lub telemechaniki. To dziedziny mniej podatne na: mody, gusta, nastroje)

Edytowane przez xetras
Poprawka

4 godziny temu, Jacchusia napisał:

Dla miłośników Unitry stara/nowa szuflada 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1800zł - biorąc pod uwagę nowe ceny nowych klocków to to jest jak darowizna od sprzedajacego...

Ja taki miałem, nie polecam!

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Wujek taki miał, zajebisty polecam 😁

Nie jestem też wujkiem Szanownego Kolegi @Ajothe, ale pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

24 minuty temu, Terrapin napisał:

Dobrze,nie kupię.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

16 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Dobrze,nie kupię.

Bardzo to słuszne słuchać starszych 😉

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

1 minutę temu, Terrapin napisał:

Bardzo to słuszne słuchać starszych 😉

Zawsze słucham mądrzejszych od siebie,nawet,jak są starsi.To gwarancja sukcesu 😉

Ale,ale,
Mieliśmy mówić o Unitra.
Czy oni słuchają mądrzejszych od siebie,czy może sami są mądrzejsi?
Chyba tylko czas odpowie na to pytanie....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

39 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy oni słuchają mądrzejszych od siebie

Zapewne tak, ale raczej nie na tym forum 😉 bo jest subtelna różnica między "mądrzejszymi od ciebie" i tymi, którzy uważają się za mądrzejszych.  

Gość

(Konto usunięte)

Chyba nie czytałeś dokładnie mojego posta:)

Bo ja już szedłem spać

Bardziej bym uderzył w salony samochodowe.Tam dużo panów leczy kryzys wieku sredniego

Się śmiej, ale kryzys wieku średniego leczy się w salonach audiofilskich.

Natomiast ja mówię o kliencie, który w salonach audiofilskich wcale nie czuje się zbyt dobrze i jest tam wręcz poniżany.

Natomiast po Media Markt porusza się swobodnie i kupuje, bo go stać.
Dla miłośników Unitry stara/nowa szuflada
b896d0894ba7974c9063fc90ae88
https://allegrolokalnie.pl/oferta/dla-milosnikow-unitry-nowy-mds-442
1800zł - biorąc pod uwagę nowe ceny nowych klocków to to jest jak darowizna od sprzedajacego...
Stara to była MDS-418 za 67 tysięcy złotych. Się miało, się pamięta
4 minuty temu, romeksz napisał:

Bo ja już szedłem spać

Ukryta Zawartość

Się śmiej, ale kryzys wieku średniego leczy się w salonach audiofilskich.

Natomiast ja mówię o kliencie, który w salonach audiofilskich wcale nie czuje się zbyt dobrze i jest tam wręcz poniżany.

Natomiast po Media Markt porusza się swobodnie i kupuje, bo go stać.

AD-1-Wybaczam:)
AD-2-Wcale się nie śmieje,w obu salonach leczy się to samo
AD-3-na szczęście ja nie jestem klientem salonów audiofilskich.Cóż,znam techniki manipulacji i potrafię je rozpoznać.
jednak największą przeszkodą,abym stał się audiofilem (poza tym,że nie mam wolnego miliona,aby próbować ratować swoje ego) jest to,że mam mózg.
Tak więc muszę zostać melomanem i zwykłym,szarym miłośnikiem dobrej muzyki.

Bardzo przepraszam sprzedawców.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Terrapin napisał:

Nie jestem też wujkiem Szanownego Kolegi @Ajothe, ale pozdrawiam!

Tylko raz wkręciła mi się taśma ...oprócz tego fajne granie w tamtych czasach.

De gustibus non est disputandum

Gość

(Konto usunięte)

jednak największą przeszkodą,abym stał się audiofilem (poza tym,że nie mam wolnego miliona,aby próbować ratować swoje ego) jest to,że mam mózg.
Tak więc muszę zostać melomanem i zwykłym,szarym miłośnikiem dobrej muzyki.

Bardzo przepraszam sprzedawców.

Ja akurat sprzedawców nie przepraszam, znając niektóre ceny producentów.

Z ciekawości, spojrzałem ostatnio na aktualnie ceny mojego sprzętu i faktycznie, może lekko nie jest, ale za stówę kupisz.

Ceny strasznie podskoczyły w ciągu ostatnich kilku lat.
4 minuty temu, Yankes napisał:

Tylko raz wkręciła mi się taśma ...oprócz tego fajne granie w tamtych czasach.

W tamtych czasach wszystko było fajne.
Tak to jest ze wspomnieniami.
Jakby przyszedł św. Mikołaj o powiedział "odmłodzę Cię o 20 lat i będziesz wszystko pamiętał"
to niejeden by się zgodził zostać nawet z szufladą

9 minut temu, romeksz napisał:

Z ciekawości, spojrzałem ostatnio na aktualnie ceny mojego sprzętu i faktycznie, może lekko nie jest, ale za stówę kupisz.

za stówę to znaczy za 100 000 zł?

17 minut temu, Pseudodrummer napisał:

W tamtych czasach wszystko było fajne.
Tak to jest ze wspomnieniami.
Jakby przyszedł św. Mikołaj o powiedział "odmłodzę Cię o 20 lat i będziesz wszystko pamiętał"
to niejeden by się zgodził zostać nawet z szufladą

Z vinylami i z 4 głowicowym Koncertem i nigdy bym nie przeszedł na kasety…

p.s. Koncert kosztował wtedy naprawdę dużo i był sprzedawany głównie w.g. rozdzielnika

No ale zaczął się czas downgrade audio i przejście na kasety…ja p…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 minut temu, ASURA napisał:

Z vinylami i z 4 głowicowym Koncertem i nigdy bym nie przeszedł na kasety…

p.s. Koncert kosztował wtedy naprawdę dużo i był sprzedawany głównie w.g. rozdzielnika

No ale zaczął się czas downgrade audio i przejście na kasety…ja p…

Zgadzam się.

56 minut temu, Yankes napisał:

fajne granie w tamtych czasach.

W moim trzeba było wciskać kawałek tekturki albo plastiku, żeby docisnąć kasetę do głowicy i transportu. Pewnie można było to wyregulować, ale jakoś nikt nie umiał.

6 godzin temu, yayacek napisał:

Proszę zwrócić uwagę na kartę produktu - znajdujemy tam bardzo istotny z audiofilskiego (tfu) punktu widzenia parametr

Pojęcie "wygrzewanie", to kilku godzinna praca nowego urządzenia na specjalnym regale, po której są sprawdzane jeszcze raz parametry elektryczne. W Radmorze też taki proces był przeprowadzany dla serii 51 i 54, na specjalnych regałach z podłączonym sztucznym obciążeniem AF, z włączonym tunerem odbierającym sygnał RF testowy.

4 godziny temu, xetras napisał:

Radmor nie był/nie jest w składzie UNITRA. Ani Magmor ani Radmor ani Telcza ani Telpod nie tęsknią za pozazakładową  centralizacją decyzyjną. To inne piony i poziomy decyzyjne (były/są). Wyroby i łańcuch dostaw mieli/mają swój, a nie - centralny.

Radmor i Magmor na pewno należały do zrzeszenia Unitra. W przypadku Radmoru była to strata, bo zakład miał potencjał rozwojowy. Choć pierwsza konstrukcja audio powstała w Warszawie. Magmor to była montownia badziewia z ZRK. Takie były uroki centralizacji, że lepsi tracili.

42 minuty temu, ASURA napisał:

Zdania są bardzo podzielone, ale bazując na faktach i danych, Koncert był niezłą konstrukcją, ale jakość produkcji była jak na ZRK przystało. Dlatego profesjonalne studia nagraniowe i Polskie Radio korzystały z importowanych magnetofonów.

20 minut temu, Terrapin napisał:

W moim trzeba było wciskać kawałek tekturki albo plastiku, żeby docisnąć kasetę do głowicy i transportu. Pewnie można było to wyregulować, ale jakoś nikt nie umiał.

Trzeba było.
Nie dało się.

3 minuty temu, romeksz napisał:
Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:
za stówę to znaczy za 100 000 zł?

No, tak uważam.

A co masz za system?
Ciekaw jestem zwłaszcza kolumn

Gość

(Konto usunięte)

Pojęcie "wygrzewanie", to kilku godzinna praca nowego urządzenia na specjalnym regale, po której są sprawdzane jeszcze raz parametry elektryczne.

Wygrzewalnia to był stress test przez zadany czas.
A co masz za system?
Ciekaw jestem zwłaszcza kolumn
PW, ok?
17 minut temu, BalticResonance napisał:

Zdania są bardzo podzielone, ale bazując na faktach i danych, Koncert był niezłą konstrukcją, ale jakość produkcji była jak na ZRK przystało. Dlatego profesjonalne studia nagraniowe i Polskie Radio korzystały z importowanych magnetofonów

?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

19 minut temu, romeksz napisał:

Nie wiem, jak to się w "neo mowie" określa, ale pod "stress test" raczej bym określił badania klimatyczne i mechaniczne.

8 minut temu, ASURA napisał:

?

!

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem, jak to się w "neo mowie" określa, ale pod "stress test" raczej bym określił badania klimatyczne i mechaniczne.

Daruj sobie tę "neo mowę", ok? Komputery w przegrzanym pomieszczeniu, miałem na myśli.
Gość Kw202

(Konto usunięte)
7 godzin temu, Yancy napisał:

To była sytuacja sprzed paru lat i nie wiem jak jest w przypadku współczesnych   chińskich grajków, choć nie przypuszczam by było o wiele lepiej. 

Ja akurat mam i bardzo, bardzo sobie chwale. 

Powiem więcej, jak będę zmieniać klocki to będę wierny marce 😉

14 minut temu, romeksz napisał:

Daruj sobie tę "neo mowę", ok? Komputery w przegrzanym pomieszczeniu, miałem na myśli.

To nie ja byłem autorem wpisu ze "stress testem". Jak pojawia się pojęcie, którego wcześniej w tej dziedzinie nie słyszałem, wrzucam w Google i wyniki pokazują coś nie związanego z tematem, to trudno inaczej taki slang nazwać.

15 minut temu, BalticResonance napisał:

Radmor i Magmor na pewno należały do zrzeszenia Unitra. W przypadku Radmoru była to strata, bo zakład miał potencjał rozwojowy. Choć pierwsza konstrukcja audio powstała w Warszawie. Magmor to była montownia badziewia z ZRK. Takie były uroki centralizacji, że lepsi tracili.

1. Pierwszy robił aparaturę na statki (czyli działającą też podczas sztormu podczas żeglugi). 

Profesjonalny sektor, a na logu Unitry (gdzie tylko krótko byli) nic nie zyskali.

Radmorowi holding nie pasował jako zewnętrzny system uzależnień, w tym kapitałowych i walutowych. Ten sprzęt, który firna robi, wymaga resursu obsługowego, jak wszystko w profesjonalnym transporcie a nie widzimisię "warszawki".

Radmor robi głównie B&R i produkcję specjalną w ramach holdingu WBGroup. 

2.Własne wyroby Magmor montował lepiej niż ZRK, np. MSD5220 czyli to nie jest "badziewie z ZRK", to ich konstrukcja.

Ukryta Zawartość

Główni nacisk kładłem na istnienie innych zrzeszeń w gospodarce 5-letniego planowania. Choćby: Telkom,Predom,Mera,Ema (innych ad hoc nie pamiętam).

Inne marki/holdingi produkcyjno handlowo usługowe: Agroma,Animex,Bacutil,Bomis,Elmet,Herbapol,Hydrobudowa,Igloopol, Mostostal,Organika, Polkabel,PZL,Pezetel,Polmo, Polam,Polfa,Polifarb,Pollena,Polsport,Ponar,Stolbud,ZNTK

[Może i ponad setka ich była?]

No i jeszcze centrale handlowe - CSHarcerska, Dom Harcerza, kolportaż wojskowy, RSW,Baltona,Gallux,Pewex,Konsumy, itd.

(W czasach 70/80 przybyło też "polonijnych" firm, a te nie podpadały pod rygory społecznego podziału pracy)

Polamer - chyba już przy odwilży był,a choćby Orbis- od lat 20 XX wieku. W gospodarce istniały enklawy wolności zdecentralizowanej (spedytor Hartwig miał w Warszawie tylko biuro).

Aha -

W takich dziwactwach jak UNITRA istniał system obiegu deputatów dla oficjeli 

Czyli inaczej - łapówy, wziątki, korupcja. Napawa mnie to obrzydzeniem do starej centrali odwszystkuwgo i zarazem od niczego. 

Już podawałem ten link. Dobrze że mają w ofercie (ale nie jako unitra.com) elektrycznego pastucha, elektryzatora w roli poskramiacza dzikich zwierząt.

To też elektrotechnika.

https://allegro.pl/oferta/pastuch-elektryczny-unitra-elektryzator-zasilacz-6752722917

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
To nie ja byłem autorem wpisu ze "stress testem". Jak pojawia się pojęcie, którego wcześniej w tej dziedzinie nie słyszałem, wrzucam w Google i wyniki pokazują coś nie związanego z tematem, to trudno inaczej taki slang nazwać.

ROTFL, nie wiesz co to stress test? Jprdl

Bo w Google nie znalazłeś? A tu na forum, podajesz się za inżyniera?

Godzinę temu, romeksz napisał:

Dla decka?Co tam się grzeje? Radiatory jakieś tam są?

(Tak w ogóle to teraz nie ma serwisantów/mechaników precyzyjnych lub są na emeryturze.)i >...

...<Nie wiem czy dałbym stówę za niego(?), nią(?)

PS.

Przypomnę:

[Chodzi o podbijanie lub zbijanie ceny na aukcji decka szuflady serii MDS sprzed 40 lat]

To, cytuję: "unikat"

(Licytować można też i stęchłe powietrze lub cokolwiek)

Albo:

Kompozycja suprematyczna: białe na białym (ros. Белое на белом, ang. Suprematist Composition: White on White[a]) – obraz olejny namalowany w 1918 przez rosyjskiego malarza suprematycznego Kazimierza Malewicza, obecnie w zbiorach Museum of Modern Art w Nowym Jorku.

Ukryta Zawartość

Od 105 lat obowiązuje suprematyzm opisu (względem rzeczywistości).

Czyli:

nie jest tak, jak jest rzeczywiście a: -tak, jak rzeczywiście wynika  z opisu rzeczywistości.

Ponieważ (nie jest tak, jak jest rzeczywiście) stąd i cywilizacyjnie jest niedorzecznie. Lecz - Azjaci - np.chinole japońcy są wolni od w/w niedorzeczności. Może ktoś inny też (chodzi mi tu o używanie pojęć i sposób ich  tworzenia w skali gatunku ludzkiego). 

Spadam, idę, bo trzeba coś zjeść na śniadanie.Nara!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

11 minut temu, xetras napisał:

Profesjonalny sektor, a na logu Unitry (gdzie tylko krótko byli) nic nie zyskali.

Oczywiście, że nie zyskali. Jednak muszę Cię zaskoczyć, bo Radmor od powstania, czyli wydzielenia z MORSu, do przemian gospodarczych, należał do zrzeszenia Unitra. Jeszcze w 1990 roku na frontach serii informacyjnej (serii 55) urządzeń powszechnego użytku znajdował się logotyp Unitry (prawdopodobnie na szybko wykorzystano stare sito).

W katalogu z wystawy w Muzeum Miasta Gdyni jest krótko opisana historia logo Radmoru, ze wzmianką o logotypie Unitry.

Weź pod uwagę, że Unitra dzieliła się między innymi na dział "Unitra dom", oraz chyba "Unitra elektron" - pierwszy dział, to powszechny użytek, drugi to profesjonalna elektronika. 

17 minut temu, romeksz napisał:

ROTFL, nie wiesz co to stress test? Jprdl

Ukryta Zawartość

Joł, elo, prawilna mordeczko, lol, xD - niektórzy przyzwyczaili się do pojęć i standardów z NO i MIL

bbbbb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Terrapin napisał:

trzeba było wciskać kawałek tekturki albo plastiku, żeby docisnąć kasetę do głowicy i transportu. Pewnie można było to wyregulować, ale jakoś nikt nie umiał.

Teraz minęło półwiecze i jest jeszcze bardziej wadliwie.

Braki podlegają utylizacji, która też jest kosztowna.

(Też bywają na pchlim targu, ale za grosze).

1 minutę temu, BalticResonance napisał:

(chyba) "Unitra elektron" , drugi dział to profesjonalna elektronika. 

Faktycznie o tym i o całej produkcji specjalnej wtedy było niewiele wiadomo a i teraz trudno o sprawdzone dane.

Zwłaszcza w internecie ich brak.

(Sorry za edycję cytatu, chodziło mi tylko o to, co do handlu nie trafiało a co Radmor wytwarzał)

• Pokaż nowe odpowiedzi