Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie sprzętu high-end - listwa, kondycjoner, regenerator czy UPS!?

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, baksiu napisał:

hehe, dobbre, na prawdę dobre! Tauron to fima widmo, monopolista oszukujący większą część społeczeństwa, patrz wyrok UOKIK o nabijanie w usługi dodatkowe, z nimi w obecnej sytuacji politycznej to sobie możesz iść co najwyżej do sądu, który tak jak Tauron docelowo ma być przedłużeniem aktualnego reżimu. Wszyscy łebscy ludzie, których znam mają na pieńku z Tauronem, składają reklamacje na parametry prądu, na płatne usługi dodatkowe, których nie potrzebują i nie chcieli...

Dokladnie. To taka sama bandycka instytucja jak Orlen. Robią co chcą i można im nagwzidać. Mają takich prawników, że w sądzie też Cię wykręcą jak chcą. Mały człowiek kontra moloch. Ja teraz w lecie płacę po 800-900 pln miesięcznie, a z tego rachunku nawet najtęższe głowy nie są w stanie nic wywnioskować, co za co i po co. Rachunek za energię w ciągu roku wzrósł mi dwukrotnie. 

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

2 godziny temu, NRK napisał:

Ciekawe czy dożyjemy takich czasów?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co to?

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, baksiu napisał:

Tauron to fima widmo, monopolista oszukujący większą część społeczeństwa, patrz wyrok UOKIK o nabijanie w usługi dodatkowe, z nimi w obecnej sytuacji politycznej to sobie możesz iść co najwyżej do sądu, który tak jak Tauron docelowo ma być przedłużeniem aktualnego reżimu. Wszyscy łebscy ludzie, których znam mają na pieńku z Tauronem, składają reklamacje na parametry prądu, na płatne usługi dodatkowe, których nie potrzebują i nie chcieli...

22 godziny temu, pmcomp napisał:

"Duży może więcej" - kiedyś taka reklama była.

Zapewne stan faktyczny odbiega od czystej marketingowej teorii.

Czy to "Tauron" wykonuje czynności dozoru i konserwacji?

Pozwolę sobie na kolejny cytat z mowy potocznej : "Przypuszczam że wątpię"

Dozór (konkretny techniczny) jest raczej po stronie innej spółki, czyli: "Polskie Sieci Elektroenergetyczne" i ich zleceniobiorców/podwykonawców, a spółka "monopolista" to podmiot od naliczania opłat, w tym zapewne tych dodatkowych.

Kto to wie co i jak w danym obszarze?

A to jest bezumowne obciążanie:

Cytat

"Wszyscy łebscy ludzie składają reklamacje na płatne usługi dodatkowe, których nie potrzebują i nie chcieli..."

Bez umowy?

Skoro bez umowy, to wtedy nikt nie płaci!

Lepiej skupmy się na swoim odcinku i UPS-ie, bo na resztę mamy niewielki wpływ...

Nie używam baterii akumulatorów.

mam parametry do wglądu w karcie sieciowej UPS APC, wiem ile pobierają gniazdka/sprzęt/ i niestety wiem jakie jest aktualne napięcie i częstotliwość, są przekroczenia wielokrotnie w ciągu słonecznego dnia, UPS przechodzi w tryb obniżenia napięcia, zaświeca się mu żółta lampka, więc wierzę, że większość z nas ma podobne problemy z siecią.

Wiara myli bez faktów.

Wierzenie jest bezpodstawne i logicznie nie uzasadnione.

Nie używam baterii akumulatorów.

Zamiast czynnosci wierzenia lepiej wyzbyć się ideologii na rzecz wistosci rzeczy.

Czyli zamiast wiary to co istnieje powinno podlegać obiektywnej polemice.

Nie używam baterii akumulatorów, czyli UPS.

Dla mnie to zbędny gadżet.

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

10 minut temu, baksiu napisał:

A co to?

Producenci energii elektrycznej płaci za to, żeby ktoś przyjął ich energię zamiast sprzedawać ją.

2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Mają takich prawników...

Mały człowiek kontra moloch.

z [...] rachunku nawet najtęższe głowy nie są w stanie nic wywnioskować, co za co i po co

Dlatego pisałem że to firma od opłat i za bezumowne usługi nie może ich żądać od abonenta.

Odnośnie wojny z prawnikami i sądami to niestety - wspomnę pojęcie także z mowy potocznej:

"republika bananowa" 

Konkluzja (też cytat):

"-Sorry, taki mamy klimat..."

40 minut temu, xetras napisał:

Dlatego pisałem że to firma od opłat i za bezumowne usługi nie może ich żądać od abonenta.

Odnośnie wojny z prawnikami i sądami to niestety - wspomnę pojęcie także z mowy potocznej:

"republika bananowa" 

Konkluzja (też cytat):

"-Sorry, taki mamy klimat..."

Za dużo cytatów sprawia, że tekst jest niezrozumiały. Zdajesz się być wybitnym teoretykiem, a ja jako praktyk, powiem ci, że mnie obsługuje tauron dystrybucja oraz tauron sprzedaż, dwie spółki córki, co by stwarzać pozory konkurencji, to nadal jeden moloch oszukujący ludzi, takie państwo w państwie, włączają płatne usługi, nawet jak się na nie nie godzisz, za co mają wyrok z UOKiK. Co do nieuzywania upsa, to przecież pisałem, że gdy jest ponad 253V w sieci, to obniża napięcie, w dodatku nawet bez pracy na baterii poprawia parametry, oscyloskop wykazał poprawę przebiegu sinusoidy, w dodatku jak będzie trzeba, to ups zadziała i nawet o tym nie będę wiedział... pisałem też, że chciałbym kupić model online, bo ten się okazał nie mieć tej funkcji  w dodatku jego falownik mnie nie zadowala, niby trzyma prawie idealne napięcie, ale jednak sieje, bo trafa rytmicznie się wzbudzają, więc cieszę się z poprawy parametrów i brzmienia na pracy z sieci... czyli go używam, ale nie zawsze w pełni. 

51 minut temu, NRK napisał:

Producenci energii elektrycznej płaci za to, żeby ktoś przyjął ich energię zamiast sprzedawać ją.

To ma być u nas od stycznia, tzw ujemne ceny energii, normalka.

Edytowane przez baksiu

Czytałem, że w słoneczne i wietrzne dni Polska wysyła prąd za granicę, dopłacając by ktoś ten prąd w ogóle odebrał.

4 godziny temu, NRK napisał:

Ciekawe czy dożyjemy takich czasów?

Ukryta Zawartość

Opłata wzrasta skokowo?

Skala rosnąca - faktycznie imponuje.

Zawadiacki zysk!

I o to chodzi- i w tym rzecz.

Gorzej gdyby było wprost przeciwnie i gospodarki się zwijały.

23 minuty temu, przmor napisał:

Czytałem, że w słoneczne i wietrzne dni Polska wysyła prąd za granicę, dopłacając by ktoś ten prąd w ogóle odebrał.

Co t.zn. "Polska" w tym kontekście?

Czemu nie akumuluje (nie prądu -energii)?

(Tzn. prądu się nie akumuluje, jedynie energię)

Ukryta Zawartość

12 minut temu, xetras napisał:

Opłata wzrasta skokowo?

Skala rosnąca - faktycznie imponuje.

Zawadiacki zysk!

I o to chodzi- i w tym rzecz.

Co t.zn. "Polska" w tym kontekście?

Czemu nie akumuluje (nie prądu -energii)?

(Tzn. prądu się nie akumuluje, jedynie energię)

A w czym chesz ja zakumulować?

Ile znasz w Polsce elektrowni szczytowo-pompowych. To jedyny powszechny sposob magazynowania energii jaki znam. A popatrz ile jest ich w Alpach czy nawet na Bałkanach, w takiej np. Albanii. O Norwegii juz nawet nie wspominam.

W akumulatorach ??? Tonajwiekszy zart tego stulecia 🙂 .

Napisalem, powtorze, w temacie wytwarzania, amgazynowania i zarzadzania wytwarzaniem energii elektrycznej jestesmy w czarnej doopie. A za dziesiec lat nie bedziemy nawet w czarnej, bedziemy w zadnej doopie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

1 godzinę temu, baksiu napisał:

Za dużo cytatów sprawia, że tekst jest niezrozumiały.

Każdy cytat i replika są osobne.

To edytor na forum je scala.

6 minut temu, pmcomp napisał:

w czym chesz ja zakumulować?

Ile znasz w Polsce elektrowni szczytowo-pompowych.

Czyli prosument niech pompuje wyżej i wtedy nie ma kłopotu z odbiorem wyprodukowanej nadwyżki.Sam sobie  obciąża  i sam zużywa.

I ma wtedy większy potencjał (uwaga! <potencjał> tym razem ma inne znaczenie - bardziej fizyczne i ekonomiczne niż napięciowe)

Entuzjazm daje zyski!

Edytowane przez xetras
Dopisek

10 minut temu, xetras napisał:

Każdy cytat i replika są osobne.

To edytor na forum je scala.

Czyli prosument niech pompuje wyżej i wtedy nie ma kłopotu z odbiorem wyprodukowanej nadwyżki.

O co z ta energia wyprodukowana przez prosumentow zeobisz w nocy? Jak skonsumujesz? Jak i gdzie zmagazynujesz?

Sposobem byloby teoretycznie „wylaczanie” blokow weglowych w dzien. Jak slonce nswieci. I wlaczanie ich tylko w nocy na mniejsza skale. Tylko to jest malo wykonalne. I lobby na to nie pozwoli.

Nie wiem czy wiesz ze Sejm uchwalil ustawe zabraniajaca budowania elektrowni PV na gruntach klasy IV. To jakies 50% powierzchni Polski. Czyli bedziesz mogl od 2026 budowac elektrownie PV na gruntach klasy V i gorszych. Po odliczeniu miejsc niedostepnych np. parkow, stref Natura 2000 itp. zostanie ok. 30-35% gruntow na ktorych bedzie mozna postawic fotowoltaike. Mam na mysli grube instalacje, a nie prosumenckie panele na dachach domow, ktore powoduja, ze sieci energetyczne nie moga tym zarzadzac bo nasza siec energetyczna nie jest przystosowanan do zarzadzania przesylem ze zerodel rozproszonych. Tylko ze prosumenckie panlee dzialaja prowyborczo 😉 .

Brawo PIS. To wieksza afera niz wiatraki tyko Polacy jeszcze otym nie wiedzą.

Edytowane przez pmcomp

Nie wczuwam się w rolę centralnego dyspozytora, bo po co?

Jak kapitalizm to niech to będzie dziki kapitalizm.

1 minutę temu, xetras napisał:

Nie wczuwam się w rolę centralnego dyspozytora, bo po co?

Jak kapitalizm to niech to będzie dziki kapitalizm.

Niestety zarzadzanie produkcja i dystrybucja energii na poziomie Panstwa nie dziala tak samo jak dziki kapitalizm 🙂 .

5 minut temu, pmcomp napisał:

Sposobem byloby teoretycznie „wylaczanie” blokow weglowych w nocy. Jak slonce nie swieci. Tylko to jest malo wykonalne.

W nocy jest mokro i zimno. (Zapewniam że około 4-6 rano  w powietrzu wisiała śmietana między 28/29 lipca b.r. i było ~15 stopni)

Są potrzebne. Jak suszyć?

W nocy jest mokro i zimno. (Zapewniam że około 4-6 rano  w powietrzu wisiała śmietana między 28/29 lipca b.r. i było ~15 stopni)

Są potrzebne. Jak suszyć?

Poprawilem, bloki weglowe wylaczane w dzien kiedy dziala slonko i wieje wiaterek.

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

na poziomie Panstwa

To nie są dobre progi jak na moje nogi (a zwłaszcza -stawy - po przerzuceniu 7 palet [około 3 ton surowców] w temperaturze~+2°).

Teraz, pmcomp napisał:

bloki weglowe wylaczne w dzien kiedy dziala slonko i wieje

A to nie są w remoncie? Albo tak jak Warszawa: "w budowie"?

To nie są dobre progi jak na moje nogi (a zwłaszcza -stawy - po przerzuceniu 7 palet [około 3 ton surowców] w temperaturze~+2°).

Kup sobie kilka ton rzadowego wegla po 2 tysie i sie ogrzej 🙂 🙂 🙂 .

Najwieksza afera energetycznai pseudosposoby na regulacje i proby zapanowania nad wolnym rynkiem.

PS, ile dzisiaj kosztuje tona wegla?

Edytowane przez pmcomp

9 minut temu, pmcomp napisał:

PS, ile dzisiaj kosztuje tona wegla?

Zalezy od tego jak opłacona.

Mnie to na co dzień rajcuje przeciwległy termicznie temat.

To białe to lód - kilkanaście tysięcy tych żółtych (plus inne wg dowodu dostawy)  jest do sortowania na ponad 150 filii (12 tras dostawczych) czyli  2 województwa w określonym czasie - co dzień (tzn. co noc).

Ukryta Zawartość

Czasem bywa cuś wesołego, np. kudłacze i to całą gromadką:

Ukryta Zawartość

Mała rzecz a cieszy jako dodatek absurdu do nocnej szarzyzny. 

(Fascynująca robota - codzienna siłownia i do tego to nie ja to mi za nią płacą)

Aż dziw że mało kto chce to robić.

(Można przy niej myśleć o kompletnie czym innym)

Skopiuję co pisałem parę postów wstecz:

Gospodarki też konkurują wzajemnie.

Np. turecka, indyjska, itd.

A UE chce zwijać.

(Co w zamian? - zadłużenie i bankrutowanie?)

Generalnie - oczywiście że przypuszczam że globalnie chodzi o zastąpienie białasów usługobiorcami w stylu: multi kulti (po przejęciu zasobów).

Koniec OT.

Co to znaczy:

To znaczy, co znaczy: "zasilanie sprzętu High end"?

Jaki jest high end i topowe zasilanie sprzętowe?

Highend zasilania chyba jest przedmiotem polemiki.

Pozostałą część tytułu tematu uznaję za możliwe ale nie jedyne sugestie autorstwa @HTaudio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlatego brakowało mi przewodów WKAudio, ale one nie były komentowane przez 6 uczestników porównania zamieszczonego przez autora tematu.

Przyjmuję to objaśnienie i czekam na porównanie przewodów.

6 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Dokladnie. To taka sama bandycka instytucja jak Orlen. Robią co chcą i można im nagwzidać. Mają takich prawników, że w sądzie też Cię wykręcą jak chcą. Mały człowiek kontra moloch. Ja teraz w lecie płacę po 800-900 pln miesięcznie, a z tego rachunku nawet najtęższe głowy nie są w stanie nic wywnioskować, co za co i po co. Rachunek za energię w ciągu roku wzrósł mi dwukrotnie. 

orlen bandycka? chyba się zgrzałeś na słońcu ,zawsze masz wybór możesz tankować na ruskich stacjach.

1 godzinę temu, Boba napisał:

orlen bandycka? chyba się zgrzałeś na słońcu ,zawsze masz wybór możesz tankować na ruskich stacjach.

A kto ma monopol na dostawy hurtowe paliwa w Polsce ??? Czyli kto tym Ruskim stacjom paliwo dostarcza ??? Szojgu?

He, he, he … znafca rynku paliwowego i energetcznego sie znalazl.

🙂 .

Obajtek … mamy najtansze paliwo w Europie.

He,he, he … pojedz do Chorwacji, na Litwe i do Czarnogory. Tam bylem w ostatnich dwoch miesiacach. Co najmniej 10-12% taniej. Chcesz zdjecia z pylonów, mam tez paragony?

Bezmajtek robi nas w uja ze hej. Dlatego mamy tez takie ceny wszystkiego w sklepach.W Hiszpanii w deatlu spozywczym jest dzis ze 20% taniej !!!

Nie czujesz jak jestes ruchany … od przodu i od tylu, a moze lubisz to … wiecej TVP Info propnuje. I u Mlodego Wilka 🙂 .

😉 .

Edytowane przez pmcomp

7 godzin temu, Boba napisał:

O masz. Patriota się odezwał, który lubi jak go polski monopolista dyma i wyrabia na nim największe zyski w historii. 😀 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

W dniu 29.07.2023 o 20:54, pmcomp napisał:

A kto ma monopol na dostawy hurtowe paliwa w Polsce ??? Czyli kto tym Ruskim stacjom paliwo dostarcza ??? Szojgu?

He, he, he … znafca rynku paliwowego i energetcznego sie znalazl.

🙂 .

Obajtek … mamy najtansze paliwo w Europie.

He,he, he … pojedz do Chorwacji, na Litwe i do Czarnogory. Tam bylem w ostatnich dwoch miesiacach. Co najmniej 10-12% taniej. Chcesz zdjecia z pylonów, mam tez paragony?

Bezmajtek robi nas w uja ze hej. Dlatego mamy tez takie ceny wszystkiego w sklepach.W Hiszpanii w deatlu spozywczym jest dzis ze 20% taniej !!!

Nie czujesz jak jestes ruchany … od przodu i od tylu, a moze lubisz to … wiecej TVP Info propnuje. I u Mlodego Wilka 🙂 .

😉 .

Jakieś brednie opowiadasz pracuję z Chorwatami i Łotyszami po wprowadzeniu euro wcale nie jest taniej wręcz przeciwnie bardzo narzekają .Przy odrobinie dobrej woli znajdziesz artykuły w normalnych cenach .Niestety z twoich postów wynika ze jesteś wulgarny i prymitywny , zupełny brak kultury , wielu takich spotykałem w pracy Polaków bardzo zawistnych , nie daj Boże sąsiad będzie miał trochę lepiej😀.Niestety to komuna zrobiła z tym narodem .

Wracając do tematu przewodniego, skoro mamy i mieć będziemy problemy z jakością prądu z sieci, to co najlepiej się sprawdzi na zasilaniu? Moim zdaniem przewymiarowany ups online/jeszcze takiego nie mam/, najlepiej taki do zasilania aparatury medycznej, trzeba koniecznie sprawdzić, czy ma w ustawieniach możliwość zawężenia akceptowalnego napięcia wyjściowego np do 240V+/-1V, do tego dobra instalacja, grube druty i chyba to wszystko co można w domowych warunkach wykombinować...

Jakieś brednie opowiadasz pracuję z Chorwatami i Łotyszami po wprowadzeniu euro wcale nie jest taniej wręcz przeciwnie bardzo narzekają .Przy odrobinie dobrej woli znajdziesz artykuły w normalnych cenach .Niestety z twoich postów wynika ze jesteś wulgarny i prymitywny , zupełny brak kultury , wielu takich spotykałem w pracy Polaków bardzo zawistnych , nie daj Boże sąsiad będzie miał trochę lepiej😀.Niestety to komuna zrobiła z tym narodem .

A co do ceny detalicznej paliwa na stacjach w Chorwacji czy na Litwie ma wspolnego fakt narzekania na wprowadzenie EUR w tych krajach ???

Ja stwierdzam jedynie, ze paliwo jest w tych krajach tansze niż w Polsce, a Obajtek kłamie twierdzac ze w Polsce paliwo jest najtańsze w calej Europie.

I to ze twoim zdaniem jestem wulgarny i prymitywny faktu tego nie zmieni, a uzycie przez Ciebie tego argumentu jest jedynie proba zdyskredytowania mojej osoby i podwazenia mojej wiarygodnosci … techniki stosowanej wlasnie przez Panow pokroju Obajtka czy Morawieckiego.

Na potwierdzenie moich slow za chwile pokaze zdjecie paragonu z Litwy i pylona z Chorwacji.

Nie pozdrawiam.

Edytowane przez pmcomp

Polaków bardzo zawistnych , nie daj Boże sąsiad będzie miał trochę lepiej😀.Niestety to komuna zrobiła z tym narodem .

Za komuny nie było takich podziałów społeczno-finansowych jak obecnie i mogę zapewnić, że aż taka duża zawiść jak dzisiaj nie występowała

21 minut temu, pmcomp napisał:

I to ze twoim zapdaniem jestem wulgarny i prymitywny faktu tego nie zmieni, a uzycie przez Ciebie tego argumentu jest jedynie proba zdyskredytowania mojej osoby i podwazenia mojej wiarygodnosci … techniki stosowanej wlasnie przez Panow pokroju Obajtka czy Morawieckiego.

Jesteś, jesteś. Sam ciągle podważasz wiarygodność innych. Sam stosujesz techniki tych Panów. 

"Źdźbło w oku bliźniego widzisz, a belki w swoim nie dostrzegasz!"

17 minut temu, frank1 napisał:

Za komuny nie było takich podziałów społeczno-finansowych jak obecnie i mogę zapewnić, że aż taka duża zawiść jak dzisiaj nie występowała

Byli za to uprzywilejowani komuniści ... i opozycja. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, pmcomp napisał:

A co do ceny detalicznej paliwa na stacjach w Chorwacji czy na Litwie ma wspolnego fakt narzekania na wprowadzenie EUR w tych krajach ???

Ja stwierdzam jedynie, ze paliwo jest w tych krajach tansze niż w Polsce, a Obajtek kłamie twierdzac ze w Polsce paliwo jest najtańsze w calej Europie.

I to ze twoim zapdaniem jestem wulgarny i prymitywny faktu tego nie zmieni, a uzycie przez Ciebie tego argumentu jest jedynie proba zdyskredytowania mojej osoby i podwazenia mojej wiarygodnosci … techniki stosowanej wlasnie przez Panow pokroju Obajtka czy Morawieckiego.

Na potwierdzenie moich slow za chwile pokaze zdjecie paragonu z Litwy i pylona z Chorwacji.

Nie pozdrawiam.

Zdjęcie z Shella niedaleko od Zagrzebia, Diesel 1,24 EUR/l czyli po aktualnym kursie ok. 5,50 PLN/l:

CpzGQu.jpg

Pb95 1,32 EUR/l czyli ok. 5,83 PLN/l. Po 30 groszowym rabacie tankowałem wczoraj w Warszawie po 6,32 PLN/l: 

6s3ScK.jpg

Zdjęcie paragonów z Litwy:

fkV2CO.jpg

Baltic Petroleum. Cena przed rabatem 1,389 EUR/l, cena po rabacie fizycznie zapłacona 1,309 EUR/l.

EMSI. Cena przed rabatem 1,50 EUR/l, cena po rabacie fizycznie zapłacona 1,32 EUR/l.

Najniższa cena jaką widziałem za diesla to 1,289 EUR/l co daje ok. 5,70 PLN/l.

Zadowolony ???

🙂 

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, Piopio napisał:

Byli za to uprzywilejowani komuniści ... i opozycja. 

W porównaniu do współcześnie panujących tamci komuniści byli dziadami, sorki za ot

• Pokaż nowe odpowiedzi