Skocz do zawartości
IGNORED

"Renowacja" kolumn Tonsila Space 86 - dla potomności.

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby impedancja miała szczyt poniżej 60 Hz może warto byłoby BR ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, ropniak napisał:

Żeby temat nie przepadł w czeluściach forum.

Dzieje się, jest "fun", dawno tego nie robiłem 😀.

Jesze uszczelnić obudowy, podfrezować otwór pod wysokotonowy i robię pomiary.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

napisz czy kupiłeś zestaw naprawczy i od razu wkleiłeś czy wkleiłeś cewkę tą co podałem? napisz coś więcej bo mi przysłali chyba inny zestaw, w każdym razie przy wychyleniu do tyłu o 2 mm cewka zahaczała o nabiegunnik. (dlatego "wyrwałem" tą z aluminium i wkleiłem oryginalną)

a co z wygrzewaniem głośników robiłeś to?

Ukryta Zawartość

Kupiony zestaw naprawczy pasuję do kosza. Przed wklejeniem porównałem z oryginalnym układem (zachował się w przydasiach) i wszystko było ok. Nic nie puka, nie ociera. 

Wygrzewanie jutro, podłączę w przeciw fazie żeby za bardzo nie hałasowały.

• 2 tygodnie później...
W dniu 3.07.2023 o 23:05, zapacoustics napisał:

Do poprawy niestety

a teraz lepiej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, meloV8 napisał:

To jak niby chcesz z tego zrobic dobra zwrotnice? 

normalnie, już zrobiłem (widać w pierwszym poście)

4 minuty temu, meloV8 napisał:

Gniota zrobiłeś. Jezu Witek, nie rób siary. Tyle lat na forum i dalej w lesie. 

pierdzielisz głupoty

9 minut temu, meloV8 napisał:

Gniota zrobiłeś. Tyle lat na forum i dalej w lesie. 

Jak to możliwe że że raz robię gniota a raz nie?

Ukryta Zawartość

nała kolumna  SPL.png

mała kolumna.png

mała kolumna Impedance.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, meloV8 napisał:

"Nas nie przekonają, ze biale jest biale, a czarne jest czarne" Jaro K.

Wasz problem

25 minut temu, meloV8 napisał:

Raczej Twój, bo to Ty zrobiłeś kaszane 🙂

nie chcę ci mówić dosadnie bo nie chcę otrzymać punktów karnych, jednym słowem stwierdzenie że zrobiłem kaszane nie słuchając kolumny jest co najmniej zadziwiające. (ale mi się cisną na usta najgorsze rzeczowniki pod twoim i nie tylko adresem)

7 minut temu, witek_z napisał:

nie chcę ci mówić dosadnie bo nie chcę otrzymać punktów karnych, jednym słowem stwierdzenie że zrobiłem kaszane nie słuchając kolumny jest co najmniej zadziwiające. (ale mi się cisną na usta najgorsze rzeczowniki pod twoim i nie tylko adresem)

Żadne użyte przez Ciebie słowa, nie zmienia faktu, że użyłeś błędnej techniki pomiaru, która nie pozwala na dokładne zaprojektowanie zwrotnicy. Nie rozumiesz absolutnych fundamentów wykonywania pomiarów głośników.

Wróć do książek, poczytaj trochę, bo już chyba najwyższy czas po 17 latach na forum.

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, witek_z napisał:

nawet te błędne pomiary pokazują , że nie ma zgrania fazy akustycznej

poza tym pomiar bliskiego pola da się poprawnie interpretować tylko do 300hz

wszystko co powyżej tej częstotliwości to lipa i trzeba użyć innej metody pomiaru

sorry ale meloV8 ma rację

Godzinę temu, meloV8 napisał:

Żadne użyte przez Ciebie słowa, nie zmienia faktu, że użyłeś błędnej techniki pomiaru, która nie pozwala na dokładne zaprojektowanie zwrotnicy. Nie rozumiesz absolutnych fundamentów wykonywania pomiarów głośników.

Wróć do książek, poczytaj trochę, bo już chyba najwyższy czas po 17 latach na forum.

Te słowa dla was wszystkich krytykantów miały być ostro obraźliwe.

Wydaje się wam że macie do czynienia z średnim typu Scan Speak 12MU/4731T00 z jej prostą jak stół charakterystyką amplitudową, nic bardziej mylnego ponieważ membrana jest robiona w chinach bez żadnej optymalizacji, robią na sztukę żeby wymiar pasował i nic więcej ich nie obchodzi - handel ma trwać i tyle ich obchodzi. Choćbyście się zesrali to nie uzyskacie jako takiej charakterystyki niezależnie od metody pomiaru, poniżej macie charki niskiego i średniego z 1 m. Średniaka nie da się uciąć przy 200-400 Hz - robi psikusy i charka obniża się gwałtownie od 750 Hz z różnym nachyleniem zależnym od zwrotnicy.

Dajcie już k**wa spokój z tym wymądrzaniem się.

Ukryta Zawartość

średni.png

341962649_1313219392610857_2477053712734093538_n.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swoją drogą rozbieżność zmierzonego "axial" tu SS 12 MU:

Ukryta Zawartość

a zamieszczona powyżej charakterystyka jest naprawdę zastanawiająca.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

57 minut temu, audioburak napisał:

Swoją drogą rozbieżność zmierzonego "axial" tu SS 12 MU:

Ukryta Zawartość

a zamieszczona powyżej charakterystyka jest naprawdę zastanawiająca.

zależy jak mi się gałka we wzmaku wykręci (co to ma do rzeczy przy jakim napięciu?, w w/w linku charka się nie zmienia mimo wzrostu napięcia)

Ukryta Zawartość

Podejrzewam jednak jakiś błąd pomiaru, bo te 10 dB od 800 do 1 kHz ...

Sam głośnik podłączony tylko kablem do liniowego wzmacniacza ... chyba.

O ile pomiar jest bez błędu, to pewnie ten STX dużo gorzej by nie wypadł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )             a jest 40x tańszy.

Skoro jest tak źle, to ja bym się przy tym SS nie upierał ...

Co do różnych napięć, to też chyba istotny pomiar, bo widać, jak się głośnik

zachowuje przy różnych poziomach głośności. Ale ja tam się nie znam ...

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Podejrzewam jednak jakiś błąd pomiaru, bo te 10 dB od 800 do 1 kHz ...

Jestem na tym forum ponad 17 lat i prawdę mówiąc pierwszy (no może drugi raz)spotykam się z taką pogardą, szukaniu dziury w całym, jakimś brakiem umiejętności itp. jednak to prawda ze polak polakowi wrogiem - co się kurcze z wami dzieje? Widzę że dokładnie nie czytasz co piszę, powiedz proszę czy to moja wina że chińska kevlarowa membrana tak się zachowuje? Nie zauważyłeś że na niskim w tym samym miejscu także występuje ta anomalia?

1 godzinę temu, audioburak napisał:

O ile pomiar jest bez błędu, to pewnie ten STX dużo gorzej by nie wypadł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )             a jest 40x tańszy.

Co ty człowieku za głupoty opowiadasz! STX kosztuje 36 zł a oryginalny tonsil 72 zł skąd ci się wzięło 40 razy tańszy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z

Ja tu nie widzę pogardy w stosunku do ciebie  , tylko porady ,sugestie gdzie jest błąd , kolega nie potrafi tego zaakceptować . Ja to bym napisał ,no jest błąd ,ok ale głośnik jest ,jaki jest ,high endu z tego się nie da zrobić zresztą mi taki odpowiada .Widzę natomiast chęć obrzucania inwektywami  za podpowiedzi , sugestie.🙂

Sorry, pomyliłem opis ze schematu z Twoim powołaniem na SS.

Za dużo danych, a nazwa średniego - od 1 - 1,5 kHz pada chyba dopiero teraz.

I pytanie -

Czy był gdzieś powyżej schemat tych trzech dróg z Tonsilem ?

16 godzin temu, witek_z napisał:

Dajcie już k**wa spokój z tym wymądrzaniem się.

To może raz jeszcze, bo widzę że kolega chyba potrzebuje detoksu od tvpis info, bo definitywnie widać tu olbrzymie przedawkowanie żółcią i jadem.

Pomiar w polu bliskim nie nadaje się do projektowania zwrotnicy, ponieważ:

-nie zawiera odpowiedzi dyfrakcji obudowy.

-jest wiarygodny tylko do określonej częstotliwości, która jest zależna od średnicy membrany głośnika

-nie zawiera realnej odpowiedzi fazowej

-nie zawiera informacji o realnej odpowiedzi fazowej oraz przesunięciu fazowym, wynikającym z różnej odległości centrum akustycznych głośników od frontu obudowy, w której są zamontowane.

Głównie z tych powodów pomiar w bliskim polu jest wyłącznie uzupełnieniem pomiarów bramkowanych z pola dalekiego i przy poprawnym ich połączeniu, można uzyskać wiarygodna odpowiedź częstotliwości w całym pasmie przenoszenia głośnika.

Wiec najpierw poprawne pomiary, a później dumanie, co da się wycisnąć z tych Tonsilowych ulepów.

12 godzin temu, tedi02 napisał:

tylko porady ,sugestie gdzie jest błąd , kolega nie potrafi tego zaakceptować

Tedi (czy jak ci tam) czy wy wszyscy macie mnie za kompletnego idiotę? Czy myślicie że ja nie widzę tego samego co wy - ile razy mam pisać że "tak krawiec kraje jak mu materii staje".

Najpierw były pretensje że to żadna renowacja bo głośniki inne, teraz dowalają się do zwrotki.

6 godzin temu, meloV8 napisał:

To może raz jeszcze, bo widzę że kolega chyba potrzebuje detoksu od tvpis info, bo definitywnie widać tu olbrzymie przedawkowanie żółcią i jadem.

Pomiar w polu bliskim nie nadaje się do projektowania zwrotnicy, ponieważ:

-nie zawiera odpowiedzi dyfrakcji obudowy.

-jest wiarygodny tylko do określonej częstotliwości, która jest zależna od średnicy membrany głośnika

-nie zawiera realnej odpowiedzi fazowej

-nie zawiera informacji o realnej odpowiedzi fazowej oraz przesunięciu fazowym, wynikającym z różnej odległości centrum akustycznych głośników od frontu obudowy, w której są zamontowane.

Głównie z tych powodów pomiar w bliskim polu jest wyłącznie uzupełnieniem pomiarów bramkowanych z pola dalekiego i przy poprawnym ich połączeniu, można uzyskać wiarygodna odpowiedź częstotliwości w całym pasmie przenoszenia głośnika.

Wiec najpierw poprawne pomiary, a później dumanie, co da się wycisnąć z tych Tonsilowych ulepów.

Śepy jesteś czy udajesz, tu masz z 1 m

Ukryta Zawartość

średni.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcinus
8 minut temu, witek_z napisał:

I co? Wyglądają tak samo?

Wróć do moich wpisów, to może zauważysz, że moje komentarze dotyczyły błędnych metod pomiarowych, a nie tego gdzie ustaliłeś pasma ciecia zwrotnicy.

Wiec, aby nie było niedomówień — źle wykonujesz pomiary. Nie da się na ich bazie zaprojektować poprawnej zwrotnicy.

Teraz, meloV8 napisał:

I co? Wyglądają tak samo?

Wróć do moich wpisów, to może zauważysz, że moje komentarze dotyczyły błędnych metod pomiarowych, a nie tego gdzie ustaliłeś pasma ciecia zwrotnicy.

Wiec, aby nie było niedomówień — źle wykonujesz pomiary. Nie da się na ich bazie zaprojektować poprawnej zwrotnicy.

mam już tego dosyć, kontaktuje się z moderacją w celu wysłania tematu w kosmos

39 minut temu, witek_z napisał:

Tedi (czy jak ci tam) czy wy wszyscy macie mnie za kompletnego idiotę? Czy myślicie że ja nie widzę tego samego co wy - ile razy do k**wy nędzy mam pisać że "tak krawiec kraje jak mu materii staje".

Najpierw były pretensje że to żadna renowacja bo głośniki inne, teraz dowalają się do zwrotki, a idź ta wszyscy w pizdu

Ukryta Zawartość

średni.png

Chłopie opanuj się !!! Nie bluzgaj!!!

26 minut temu, witek_z napisał:

mam już tego dosyć, kontaktuje się z moderacją w celu wysłania tematu w kosmos

Już dawno ktoś powinien zgłosić twoje wpisy do moderacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedy zwróciłem uwagę autorowi postu, że pachnie mi ten post prowokacją i że odpuszczam tu dalszą konwersacje otrzymałem ostrzeżenie a moje wpisy zostały usunięte 😉

Natomiast autor nadal uprawia agresywny i przemądrzały styl i stosunek, używając przy tym chamskich inwektyw w stronę userów, którzy próbują dać dobre rady i mają w temacie dużo większe doświadczenie a moderacja śpi i nie reaguje 😉  

Ale już nic więcej nie piszę, bo otrzymam kolejne ostrzeżenie 😉

Edytowane przez robert19091990
  • Pokaż nowe odpowiedzi