Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, tmnich napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
image.thumb.png.6f33aa7dc64a1ad857db17cf695c7169.png

image.thumb.png.18585c5548377d0e43de0365462a0574.png

fiio s15
Eversolo ma nad czym myśleć.

Jak dla mnie gabaryt za duży 🙂 Ale po testować można, a nawet trzeba 😜 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, tmnich napisał:

Ukryta Zawartość

fiio s15

Ładny klocek 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, gatar napisał:

Ładny klocek 🙂 

Dokładnie, jego naturalny konkurent A8 wypada blado…, wspólna cecha to chyba tylko taki sam DAC AKM (AK4191EQ + AK4499EX), procesor Qualcomm 660 jest wydajniejszy niż w A8, komplet wejść i wyjść w tym HDMI, większy wyświetlacz, selektor wyboru źródła z przodu 🙂, oraz cena 1000-1100 $ czyli około 5k u nas.

Sam hardware nie jest wyznacznikiem sukcesu. Jeżeli oprogramowanie będzie uwzględniało odpowiednie funkcjonalności to wtedy murowany sukces.

16 godzin temu, tmnich napisał:

Ukryta Zawartość

fiio s15

Jak on się dla mnie podoba... za same wymiary i srebrny kolor musi być mój. Sprzedam DMP-A6 ME... 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Coś w tym jest, że dobry wygląd to trzy czwarte sukcesu a klienci kupują oczami 😉

Czytałem, że z kolumnami Wharfedale Linton było podobnie . Nikt ich nie słuchal, nie miał, nie było ich testów, omówień a wszystkie pierwsze partie schodziły na pniu, dosłownie a kilka minut.

Co nie zmienia faktu, że mnie ten Fiio też uwodzi wyglądem a Lintony dumnie stoją w moim pokoju 😉

Edytowane przez voytecx
1 godzinę temu, tmnich napisał:

Dokładnie, jego naturalny konkurent A8 wypada blado…

Ale może robić jako przedwzmacniacz, również analogowy. A-8 ma wejście liniowe dokłada się przełącznik wejść i przedwzmacniacz jest pełny. To urządzenie prezentowane wyżej to odpowiednik ES A-6 tylko w większej i srebrnej obudowie. Fani rozwiązań R2R powiedzą też że regulacja wzmocnienia A-8 jest w pełni analogowa, w przykładzie wyżej może być regulacja w domenie cyfrowej, ale należałoby to uściślić, jest również bardzo dobra, ale ekstremalni audio hobbyści będą pewnie woleli taką R2R jak A-8. Oczywiście i ten wyżej i A6 to bardzo porządne sprzęty a ponieważ A-6 ma bardzo wysokie parametry potwierdzone testem na ASR to można podejrzewać że ten wyżej będzie miał z grubsza podobne. A8 jest technicznie nieco lepszy, ale czy warto dopłacać to zależy już od indywidualnej oceny, słychać tej lepszości na pewno nie będzie. Pytaniem też jest trwałość w A-8 tej regulacji na przekaźnikach, jak wiadomo styki lubią czasem dokazywać, ale oczywiście nie w nowym sprzęcie.

2 godziny temu, tmnich napisał:

procesor Qualcomm 660 jest wydajniejszy niż w A8

I jakie to ma znaczenie dla jakości dźwięku?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

15 minut temu, Lech36 napisał:

ekstremalni audio hobbyści będą pewnie woleli taką R2R jak A-8

A8 ma przedwzmacniacz analogowy, ale dac w nim to DS nie R2R....

16 minut temu, Lech36 napisał:

słychać tej lepszości na pewno nie będzie

dlaczego? kolega testował A6, A6 master i A8 - A8 zagrał najlepiej

Mam teraz Primo na DS, Qutesta na FPGA i Aresa na R2R - każde rozwiązanie ma swoje unikalne cechy dźwięku... czemu zakładasz że tego nie słychać?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, marcinmarcin napisał:

A8 ma przedwzmacniacz analogowy, ale dac w nim to DS nie R2R....

Regulacja głośności też jest nazywana w nim R2R, odpowiada za to drabinka regulacyjna, nie ma to nic wspólnego z DAC.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

15 minut temu, Lech36 napisał:

Ale może robić jako przedwzmacniacz, również analogowy. A-8 ma wejście liniowe dokłada się przełącznik wejść i przedwzmacniacz jest pełny. To urządzenie prezentowane wyżej to odpowiednik ES A-6 tylko w większej i srebrnej obudowie. Fani rozwiązań R2R powiedzą też że regulacja wzmocnienia A-8 jest w pełni analogowa, w przykładzie wyżej może być regulacja w domenie cyfrowej, ale należałoby to uściślić, jest również bardzo dobra, ale ekstremalni audio hobbyści będą pewnie woleli taką R2R jak A-8. Oczywiście i ten wyżej i A6 to bardzo porządne sprzęty a ponieważ A-6 ma bardzo wysokie parametry potwierdzone testem na ASR to można podejrzewać że ten wyżej będzie miał z grubsza podobne. A8 jest technicznie nieco lepszy, ale czy warto dopłacać to zależy już od indywidualnej oceny, słychać tej lepszości na pewno nie będzie. Pytaniem też jest trwałość w A-8 tej regulacji na przekaźnikach, jak wiadomo styki lubią czasem dokazywać, ale oczywiście nie w nowym sprzęcie.

I jakie to ma znaczenie dla jakości dźwięku?

Oczywiście, ze może robić to jak i inne rzeczy, tylko ja go kupiłem żeby pełnił mi przede wszystkim funkcję odtwarzacza sieciowego i nic więcej, po 7 miesiącach sprzedałem, ponieważ nie spełniał podstawowych funkcjonalności o których pisałem wcześniej.

Szybkosc procesora pośrednio nie wpływa na jakość dźwięku, ale oczywiście jest istotna jeżeli chodzi o wydajność całości systemu.

1 godzinę temu, tmnich napisał:

Szybkosc procesora pośrednio nie wpływa na jakość dźwięku, ale oczywiście jest istotna jeżeli chodzi o wydajność całości systemu.

W przypadku DSP to może tylko wpływać na ilość możliwych nastaw do obsługi, np. n-punktów equalizacji parametrycznej i stałej lub jakieś inne skomplikowane ustawienia. Nie wiem przy ilu takich punktach moc obliczeniowa procesora zostanie przekroczona i co wtedy urządzenia sygnalizuje, np. stary procesor DSP w zwrotnicy DCX2496 wyświetla procent obciążenia procesora przy dodawaniu kolejnych punktów regulacji, dopóki nie przekroczy 100% wszystko jest w porządku, ale jak przekroczy to tylko nie przyjmuje następnych dokładanych nastaw a na dźwięk nie ma to wpływu. 

1 minutę temu, Lech36 napisał:

W przypadku DSP to może tylko wpływać na ilość możliwych nastaw do obsługi, np. n-punktów equalizacji parametrycznej i stałej lub jakieś inne skomplikowane ustawienia. Nie wiem przy ilu takich punktach moc obliczeniowa procesora zostanie przekroczona i co wtedy urządzenia sygnalizuje, np. stary procesor DSP w zwrotnicy DCX2496 wyświetla procent obciążenia procesora przy dodawaniu kolejnych punktów regulacji, dopóki nie przekroczy 100% wszystko jest w porządku, ale jak przekroczy to tylko nie przyjmuje następnych dokładanych nastaw a na dźwięk nie ma to wpływu. 

Jest też jeszcze tzw. płynność systemu, obsługa np. przez app Apple Music, gdzie w A8 do płynności i ergonomi było daleko, ale to już jest indywidualna kwestia.

Teraz, tmnich napisał:

Jest też jeszcze tzw. płynność systemu, obsługa np. przez app Apple Music, gdzie w A8 do płynności i ergonomi było daleko, ale to już jest indywidualna kwestia.

Możliwe, nie używam aplikacji AM. Mam A6 i to mi wystarczy, choć brakuje mi trochę tego wejścia analogowego które by się przydało do obsługi starszych sprzętów analogowych a przedwzmacniacz który je teraz obsługuje (DIY) ma już swoje lata i czasem zastanawiam się nad jego wymianą pomimo że jest naprawdę dobry. 

19 minut temu, Lech36 napisał:

Tam musi siedzieć jakiś przedpotopowy procesor 😉

Edytowane przez Ajothe
9 minut temu, Lech36 napisał:

Możliwe, nie używam aplikacji AM. Mam A6 i to mi wystarczy, choć brakuje mi trochę tego wejścia analogowego które by się przydało do obsługi starszych sprzętów analogowych a przedwzmacniacz który je teraz obsługuje (DIY) ma już swoje lata i czasem zastanawiam się nad jego wymianą pomimo że jest naprawdę dobry. 

No widzisz, ja wypowiadam się jako juz byly posiadacz A8 i wiem do czego miał mi on służyć.

Dużo mogliby poprawić softem, ale pewnych rzeczy niestety nie, takich jak AirPlay 2, CEC w hdmi, dekodowanie DD do stereo itd. Brak tych funkcjonalności elimnuje zupełnie sprzęt, który nadal oficjalnie figuruje za ponad 9k…

Edytowane przez tmnich
17 minut temu, Ajothe napisał:

Tam musi siedzieć jakiś przedpotopowy procesor

Ma to dla Ciebie jakieś znaczenie? To co potrzebuję od tego DSP obsługuje bez zająknięcia i jeszcze ma sporą rezerwę mocy obliczeniowej. Procesor jest stary, ale dobrej firmy z doświadczeniem w audio DSP (Analog Deviace). Często stare sprawdzone jest stabilniejsze w działaniu od nowego 🙂.   

Teraz, Lech36 napisał:

Ma to dla Ciebie jakieś znaczenie? To co potrzebuję od tego DSP obsługuje bez zająknięcia i jeszcze ma sporą rezerwę mocy obliczeniowej. Procesor jest stary, ale dobrej firmy z doświadczeniem w audio DSP (Analog Deviace). Często stare sprawdzone jest stabilniejsze w działaniu od nowego 🙂.   

To świadczy jedynie o tym, że DSP jest mało wymagające 🙂

22 minuty temu, tmnich napisał:

Dużo mogliby poprawić softem, ale pewnych rzeczy niestety nie, takich jak AirPlay 2, CEC w hdmi, dekodowanie DD do stereo itd. Brak tych funkcjonalności elimnuje zupełnie sprzęt, który nadal oficjalnie figuruje za ponad 9k…

O.K. Masz inne wymagania, moim założeniem jest tylko jakość techniczna i funkcjonalność. A6 jest dla mnie wystarczający, ale rozumiem Twoje zastrzeżenia do tego wyrobu, szukasz po prostu tego co masz w swoich założeniach technicznych dotyczących streamera.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

To świadczy jedynie o tym, że DSP jest mało wymagające 🙂

Nie, to ja jestem mało wymagający, nie stawiam przed DSP zadań których nie potrzebuję a które zajmują dużo mocy obliczeniowej procesorowi.

Teraz, Lech36 napisał:

Nie, to ja jestem mało wymagający, nie stawiam przed DSP zadań których nie potrzebuję a które zajmują dużo mocy obliczeniowej procesorowi.

W stereo czyli 2 kanały nie mam pojęcia co trzeba by narobić, żeby zapchać na przykład RPi 4, a tam procesorek biedny 😀

W stereo czyli 2 kanały nie mam pojęcia co trzeba by narobić, żeby zapchać na przykład RPi 4, a tam procesorek biedny 😀

Konwersja do DSD 512 ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Ajothe napisał:

W jakim celu?

Audiofilskim 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Ajothe napisał:

U mnie DSP obsługuje filtry zwrotnicy trzydrożnej 4-rzędu (24dB/okt) i jakieś dwa punktowe filtry EQ na dole pasma o płytkim zakresie działania. Wykorzystanie mocy obliczeniowej jest na poziomie około 60%, więc można jeszcze dorzucić sporo, ale mi to nie jest potrzebne. 

Teraz, Piopio napisał:

Audiofilskim 😉 

Zabawa dla wariata 😉

U mnie resampling do 192khz + convolution filters na dwa kanały to dla procesora rpi4 praktycznie nic. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Audiofilskim 😉 

Ale taka konwersja jest tylko na pokaz żeby wyświetlacz pokazał dużo, do niczego nie prowadzi. No tak audiofile to wzrokowcy jak widzą na wyświetlaczu wysoki format to od razu mlaskają z zadowolenia 😉.

U mnie resampling do 192khz + convolution filters na dwa kanały to dla procesora rpi4 praktycznie nic. 

Nie namówisz mnie na zmianę DSP na takie z szybszym procesorem. Lubię to z tym Analog Deviace które jest zamontowane w DCX-e 😉

7 minut temu, Lech36 napisał:

Nie namówisz mnie na zmianę DSP na takie z szybszym procesorem. Lubię to z tym Analog Deviace które jest zamontowane w DCX-e 😉

Nie mam zamiaru nikogo na nic namawiać, zwyczajnie to jakiś audio mit, że DSP jest wymagające 🙂

P.s. szkoda, że Eversolo A6 nie ma DSP.....

41 minut temu, Ajothe napisał:

szkoda, że Eversolo A6 nie ma DSP.....

Jakby nie miał to nie można by zrealizować tych wszystkich EQ parametrycznego i stałego i innych filtracji, ale A6 to ma i działa to perfekcyjnie.

44 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie mam zamiaru nikogo na nic namawiać, zwyczajnie to jakiś audio mit, że DSP jest wymagające

To rzeczywiście może być mit, ale klient zawsze chce mieć najszybsze i najmocniejsze bo wydaje mu się że to coś poprawi a tymczasem w domenie cyfrowej mamy tylko matematyczne działania na cyferkach, więc taki procesor nie musi się martwić o jakość, co mu się dostarczy z drugiej strony wyjdzie to samo usprawnione o zmiany o które my to DSP poprosimy, jak nie poprośmy o zmianę to wyjdzie to samo co weszło.

50 minut temu, tmnich napisał:

Ukryta Zawartość

Jest i wersja czarna.

Cześć.

Jest ... czy będzie ?

Jeśli jest to gdzie ?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Teraz, gatar napisał:

Cześć.

Jest ... czy będzie ?

Jeśli jest to gdzie ?

pozdrawiam

Według producenta sprzedaż rusza pod koniec października, zapowiada się ciekawą jesień, bo pojawi się Node Icon, Eversolo szykuje nowe produkty….

• Pokaż nowe odpowiedzi