Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Co tutaj rozjaśniać? 

Z kiepskiego wzmacniacza nie zrobi dobrego, a z tranzystorowego nie zrobi lampowego. 

to jaką role pełni DSP?
Co poprawia?
Co eliminuje?
Po co w ogóle to stosować?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

to jaką role pełni DSP?
Co poprawia?
Co eliminuje?

Mody pomieszczenia. 

Można zrobić też korekcję fazy. 

Edytowane przez Ajothe
16 minut temu, Ajothe napisał:

Mody pomieszczenia. 

Można zrobić też korekcję fazy. 

jak to jest realizowane w DSP?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

16 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

No tak,takie urządzenia może załatwić wieloletnia mękę z kablami i wzmacniaczami oraz pomóc usunąc niektóre bolączki akustyki.
Dobra rzecz.

Bardzo dobra do sprawdzania różnych teorii audio, od razu słychać albo nie słychać wynik zmiany, to niewątpliwie zaleta tych audio procesorów DSP.

15 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

jak to jest realizowane w DSP?

Kręcisz gałką i się zmienia 😉. Wyświetlacz pokazuje o ile wynik końcowy od razu jest w ZG.

16 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Nie trzeba stosować, ale z DSP jest większy poziom wygody poznawczej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

17 godzin temu, Ajothe napisał:

Brak PEQ osobno dla L i osobno dla P kanału. 

A różniaste toppingi itd. suchograje. 

Nie wiem jak w A6, ale w A8 ustawia się PEQ osobno  dla L i P kanału. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

W dniu 19.10.2024 o 13:11, Lech36 napisał:

Okazuje się że jest o czym rozmawiać, przynajmniej ja to tak oceniam. Dużo się z forum dowiedziałem, ale tylko od wybranych osób które nie operują w przestrzeni audio voodoo.

Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie. 

Tak tylko luźno dopytam dużo was tutaj jest na forum? 

W dniu 19.10.2024 o 13:13, Lech36 napisał:

Nie podpowiem Tobie co ominąłeś, nie jestem Twoją niańką 😉.

Ale lekko zgryźliwy tetryk 😉

8 godzin temu, treinerek napisał:

Nie wiem jak w A6, ale w A8 ustawia się PEQ osobno  dla L i P kanału. 

Raz spróbowałem w A6 i nie wracam do tematu.... Dla mnie to jedyny minus, ale nie wiem jak działa w A8

Dla jasności, jak kupowałem A6 to nie miało tej funkcjonalności, mam wrażenie że zrobili to teraz na siłę....

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Tak tylko luźno dopytam dużo was tutaj jest na forum? 

Jest Nas Legion.

5 godzin temu, piotralski napisał:

Dla jasności, jak kupowałem A6 to nie miało tej funkcjonalności, mam wrażenie że zrobili to teraz na siłę....

Na siłę zrobili 2 rodzaje korekcji, stałą i parametryczną a wystarczyłaby tylko jedna np. bardziej funkcjonalna parametryczna, ale skoro nie ma problemu z obsługą dwóch korekcji to czemu ich nie zastosować w końcu firma mówiła w reklamie o tym że na pokładzie jest przedwzmacniacz a do tego EQ pasują. W końcu przecież nikt nie nakazuje ich używania a wyłączone są całkowicie neutralne dla toru, sama ich obecność niczego nie zmienia, dopiero ich użycie wprowadza zmianę. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

7 minut temu, Lech36 napisał:

Na siłę zrobili 2 rodzaje korekcji, stałą i parametryczną a wystarczyłaby tylko jedna np. bardziej funkcjonalna parametryczna, ale skoro nie ma problemu z obsługą dwóch korekcji to czemu ich nie zastosować w końcu firma mówiła w reklamie o tym że na pokładzie jest przedwzmacniacz a do tego EQ pasują. W końcu przecież nikt nie nakazuje ich używania a wyłączone są całkowicie neutralne dla toru, sama ich obecność niczego nie zmienia, dopiero ich użycie wprowadza zmianę. 

Co to jest korekcja stała?
Chodzi o filtry?

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Co to jest korekcja stała?

Ma ustalone w domenie częstotliwości punkty regulacyjne i stałą dobroć filtrów. W parametrycznej można punkty regulacyjne przesuwać płynnie wzdłuż osi częstotliwości i regulować dobroć filtrów.  

P.S. Zajrzyj na portal ASR jak tam wykorzystują PEQ do częściowego usuwania stwierdzonych w pomiarach odchyłek dla ZG i słuchawek. 

35 minut temu, Lech36 napisał:

Ma ustalone w domenie częstotliwości punkty regulacyjne i stałą dobroć filtrów. W parametrycznej można punkty regulacyjne przesuwać płynnie wzdłuż osi częstotliwości i regulować dobroć filtrów.  

P.S. Zajrzyj na portal ASR jak tam wykorzystują PEQ do częściowego usuwania stwierdzonych w pomiarach odchyłek dla ZG i słuchawek. 

Dziękuję.
Czyli to zwykłe EQ ta stała.
Zaglądam,własnie sam uzywam troche PEQ w swoim DAC.

Kontrola Eversolo przez przeglądarkę - web panel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 20.10.2024 o 17:02, Lech36 napisał:

A6 ma EQ parametryczny (PEQ) i stały, chyba oba 16 punktowe. Działają bezproblemowo.

Ten EQ parametryczny (PEQ) jest taki sam jak w WiiM Pro/Ultra? W sensie, że jak ustawie go w obu urządzeniach tak samo to wpływ na dźwięk będzie taki sam zakładając, że zarówno Wiim jak i EverSolo będą tylko transportem do zewnętrznego DAC?

Edytowane przez ::ART::
Godzinę temu, ::ART:: napisał:

Ten EQ parametryczny (PEQ) jest taki sam jak w WiiM Pro/Ultra? W sensie, że jak ustawie go w obu urządzeniach tak samo to wpływ na dźwięk będzie taki sam zakładając, że zarówno Wiim jak i EverSolo będą tylko transportem do zewnętrznego DAC?

Myślę że tak, ale to zdanie nie audiofilskie 😉.

Ostatnio zaciekawił mnie temat transportów.

Między PC, WiiM mini, WiiM Pro, Chromecast Audio podłączonych do tego samedo DAC'a słychać wyraźne różnice.

Zastanawiam się więc jaki transport będzie odpowiedni do DAC'a powiedzmy za 5000 zł albo 10000 zł na przykład do takiego Denafrips Ares.

1 godzinę temu, ::ART:: napisał:

Z tym bywa różnie. Należy sobie sprawdzić u siebie czy przy włączony EQ flat, a wyłączonym słychać różnice. 

16 minut temu, ::ART:: napisał:

Zastanawiam się więc jaki transport będzie odpowiedni do DAC'a powiedzmy za 5000 zł albo 10000 zł na przykład do takiego Denafrips Ares.

Moim zdaniem transport powinieneś być najlepszy na jaki możemy sobie pozwolić, po prostu.

18 minut temu, Ajothe napisał:

Z tym bywa różnie. Należy sobie sprawdzić u siebie czy przy włączony EQ flat, a wyłączonym słychać różnice. 

Te EQ w A6 i A8 działają w domenie cyfrowej, wyłączenie ich w tej domenie nie powoduje zmiany w sensie technicznym.

Jest jednak pewien moment że strata może się pojawić jak zaczniesz tymi EQ działać na + w zbyt dużym zakresie.

Fabrycznie A6 ma ustawioną rezerwę na regulację na + na chyba 5dB.

Edytowane przez Lech36

34 minuty temu, ::ART:: napisał:

Wystarczy połączyć po USB z wykorzystaniem izolacji galwanicznej USB - każdy transport będzie wtedy odpowiedni. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Wystarczy połączyć po USB z wykorzystaniem izolacji galwanicznej USB - każdy transport będzie wtedy odpowiedni. 

Robiłeś jakieś odsłuchy, porównania, testy? Bo jeśli jest tak jak mówisz to wystarczyłby WiiM Ultra, który ma wszystko co potrzeba a nie kosztuje dużo.

Możesz podać jakiegoś linka z odpowiednim izolatorem?

33 minuty temu, ::ART:: napisał:

Robiłeś jakieś odsłuchy, porównania, testy? Bo jeśli jest tak jak mówisz to wystarczyłby WiiM Ultra, który ma wszystko co potrzeba a nie kosztuje dużo.

Możesz podać jakiegoś linka z odpowiednim izolatorem?

Wiele razy robiłem test.

Tak wystarczy WiiM Ultra + Topping HS01/02.

Wielu kolegów temu zaprzeczy bo to uderza w ich wieloletnie przekonania na temat audio.

Ale technika jest jednoznaczna. Choć wielu ją w audio odrzuca bo wolą wierzyć w audiovoodoo. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, ::ART:: napisał:

Mam Aresa 12th i o dziwo gra najlepiej przez USB. W tym momencie mam podłączone jako transport Volumio Primo V2 które kiedyś kupiłem jako streamer. Gra to u mnie znacznie lepiej od Digione signature po coaxialu. Zastanawiam się nad Volumio Rivo (dedykowany transport, skupili się na wyjściu USB właśnie), ale z tego filmu wynika że gra trochę jaśniej i bardziej detalicznie od Primo, co u mnie będzie minusem.

PS. każdy transport gra inaczej, a Topping HS01 w połączeniu z Usbridge signature w moim odczuciu psuł nie poprawiał.. 😉 na dodatek grzał się tak że nie dało się go dotknąć

3 godziny temu, ::ART:: napisał:

Między PC, WiiM mini, WiiM Pro, Chromecast Audio podłączonych do tego samedo DAC'a słychać wyraźne różnice.

a opisałbyś je? ciekawi mnie czy podobnie to odbieramy.. co do samego Denafrips dużo ludzi twierdzi że najlepiej grają po USB, z czym się zgadzam jak powyżej napisałem. Po optyku i coaxialu Ares robi dodatkowy reclocking co niekoniecznie jest plusem (2 zegary)

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

PS. każdy transport gra inaczej,

Jeśli łączymy po USB i jest izolacja galwaniczna USB to tak samo. Tak mówi technika. Kropka. 

37 minut temu, Piopio napisał:

Tak mówi technika. Kropka. 

Tak mówi Piopio a nie technika 😉 2 Kropki 😛 

3 godziny temu, Piopio napisał:

Jeśli łączymy po USB i jest izolacja galwaniczna USB to tak samo. Tak mówi technika. Kropka. 

Koszt w sumie nie duży więc trzeba by przekonać się na własne uszy.  Sam początkowo uważałem, że nie ważne skąd pochodzi sygnał cyfrowy efekt powinien być taki sam, ale okazało się inaczej.

4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

a opisałbyś je? ciekawi mnie czy podobnie to odbieramy.. co do samego Denafrips dużo ludzi twierdzi że najlepiej grają po USB, z czym się zgadzam jak powyżej napisałem. Po optyku i coaxialu Ares robi dodatkowy reclocking co niekoniecznie jest plusem (2 zegary)

Według mnie najsłabiej wypadł WiiM Mini, który charakteryzował się takim jakby nalotem cyfrowym zwłaszcza w zakresie wysokich częstotliwości.

Chromecast Audio jak na sprzęcik za 100 zł jest w porządku. Brzmi lepiej niż WiiM Mini. Natomiast inaczej niż WiiM Pro. Można powiedzieć, że gorzej, ale ma też pozytywne cechy takie jak energiczne, zamaszyste, żywiołowe brzmienie. Chromecast Audio daje więcej basu, mocniejszą górę pasma. Kontury rysowane są grubą kreską przez co czasem zacierają się szczegóły. To takie granie rozrywkowe i może się podobać. 

WiiM Pro po złączu coaxial ma znacznie szerszą scenę, większą rozdzielczość, mniej basu. Generalnie lżejszy dźwięk, jaśniejsze brzmienie. Łagodniejsza góra bez ostrości. Lepsze panowanie nad dźwiękiem. Czasem brakuje masy i niższego wypełnienia dźwięku, ale w niedużym stopniu. 

WiiM Pro po optyku brzmi podobnie do WiiM Mini czyli w mojej ocenie źle. Scena jest płaska i zawsze bardzo szeroka. W szoku byłem, że to samo urządzenie tak różnie brzmi w zależności o użytego wyjścia cyfrowego. Do tego momentu uważałem, że nie ma to znaczenia.

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Tak mówi Piopio a nie technika 😉 2 Kropki 😛 

Dalej nie masz pojęcia na czym polega izolacja galwaniczna 😉

16 minut temu, ::ART:: napisał:

W szoku byłem, że to samo urządzenie tak różnie brzmi w zależności o użytego wyjścia cyfrowego

Ja długo grałem przez USB, potem po zakupie Chorda Qutesta okazało sie że gra najlepiej z coaxiala i tam mi grał finalnie z digione signature i to była dobra synergia.

Ares 12th grany po coax robi reclocking sygnału i pakuje go przez bufor FIFO, stąd od czasu do czasu cichutku trzaśnie w trakcie utworu. To mnie tak denerwowało że wpiąłem na próbę Primo po USB. Oczywiście tu jest w uzyciu tylko zegar Aresa,  więc nie ma pstryknięć. Okazało się też że samo Primo z Aresem ma duzo lepsze brzmienie po USB niż coax. Jest bardziej precyzyjny bas i szlachetniejsza góra. Też mnie zdziwiło jak duża różnica na tym samym urządzeniu. 

Edytowane przez marcinmarcin

2 godziny temu, Piopio napisał:

Dalej nie masz pojęcia na czym polega izolacja galwaniczna 😉

Doskonale mam pojęcie. Izolacja galwaniczna w Qutest nie ratuje USB , bo grał mi lepiej po coax. A ten grzejący sie szajs hs01 który polecasz psuł mi dźwięk i wyostrzał. Dwie trzecie osób z forum po testach uznało że nic nie poprawia a transporty jak każdy grał inaczej tak gra inaczej,  więc odpuść sobie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi