Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Gargan napisał:

za to ma dowalony średni bas

To prawda. Mimo mikrych gabarytów te paczki brzmią... zaskakująco. Alan Shaw doskonale to przemyślał.

Jest tu lekkie oszustwo ale przecież lubimy być oszukiwani. 🙂 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@il Dottore to jest problem większości małych kolumn - trzeba trochę oszukać 🙂

Jeśli nie oszukujesz jak np. w moich Opera to nie brzmią tak efektownie jak inne marki i po 5 minutach odsłuchu w sklepie klient kupuje jakieś - z przeproszeniem - Dynaudio (tfu!) 🙂

A'propos Sugden - czy to też jest "angielska jakość" czy da się tego normalnie używać?

Teraz, Gargan napisał:

Sugden - czy to też jest "angielska jakość" czy da się tego normalnie używać?

Sugden jest lutowany ręcznie z dyskretnych komponentów wyłącznie przez kobiety. Bo są dokładniejsze. Taki seksizm w kraju walczącym z seksizmem. Razem ze wzmacniaczem dostajesz metkę z podpisami osoby odpowiedzialnej za montaż i kontrolera jakości. To mój drugi Sugden, pierwszy ma 30 lat. Metki są identyczne, oczywiście podpisy różne. Piękna tradycja.

Co do jakości, to jest jak brytyjskimi klasycznymi samochodami. Przeważająca większość jest wciąż na chodzie. A jak coś się skopie to fabryczny serwis naprawia bez problemu nawet urządzenia z lat 60-tych.

Mi się skopało - po 30 latach zaczął trzeszczeć potencjometr. Życzyłbym sobie bardzo dożyć trzeszczenia potencjometru w nowo nabytym Signature. 🙂 A stary A21 po wymianie potencjometru trafi do analogowego systemu córki.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

30 minut temu, il Dottore napisał:

I polipropylen na midwooferze! 🙂 I co? Myślisz, że muli? O nieeeeeeeeeeee... Nic z tych rzeczy. To jest dźwięk czysty jak kryształ. Szybko i zwinnie. Otwarcie. Ale jednocześnie z nasyceniem i kulturą. Fizjologicznie. Czepiać się można pewnego poluzowania basu  ale P3ESR przecież nie ma basu. 😄 

Sugden to nie jest stereotypowy tranzystor, owszem. I nie gra jak tranzystor. Ale lampy w źródle nie służą do zamulania. 🙂 

Fajny masz zestaw, a nie myślałeś o subie? 😋

Teraz, Ajothe napisał:

a nie myślałeś o subie?

Mam suba. 🙂 Od moich Wafli w kinie domowym.

Jak to mówili w "Misiu": nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów! 😄

W Rega jest jakaś hybrydowa regulacja głośności, więc może się okazać, że nie będzie trzeszczeć tylko zdechnie. Ale to nie jest sprzęt na dziesięciolecia... Raczej na lata... Dokładnie 2 lata gwarancji 😁

Właściwie to miał być Sugden, ale przestraszyło mnie te 20W mocy i pobór prądu. Pamiętaj, że mieszkam w najbogatszym kraju Europy. Tu za prąd płacimy jakby go sprowadzali w wiaderkach z Marsa 😁

1 minutę temu, Gargan napisał:

Właściwie to miał być Sugden, ale przestraszyło mnie te 20W mocy i pobór prądu.

Ja odpalam sprzęt może 2x w tygodniu. Więc nie przesadzamy z tym prądem. Zresztą jak masz na konia to wypada i mieć na owies.

20W robi z P3ESR, co tylko chce. A to są trudne kolumny do wysterowania choć z przyjazną impedancją. Podobnie na YT możesz zobaczyć filmiki jak Musical Fidelity A1 bez problemu napędza ich LS3/5a.

9 minut temu, Gargan napisał:

Właściwie to miał być Sugden, ale przestraszyło mnie te 20W mocy i pobór prądu. Pamiętaj, że mieszkam w najbogatszym kraju Europy. Tu za prąd płacimy jakby go sprowadzali w wiaderkach z Marsa 😁

Nie ma dramatu. Mam A21se signature. Ze 2 godziny dziennie gra na pewno i może 20 -30zl więcej średnio. Pobór niby stały około 300W. Gorzej z grzaniem - jest solidnie gorący i wychodząc z domu 3x sprawdzam czy aby wyłączony 🙃 mocowo robi wrażenie najmocniejszego wzmaka jaki miałem....

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

19 minut temu, il Dottore napisał:

Mam suba. 🙂 Od moich Wafli w kinie domowym.

Jak to mówili w "Misiu": nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów! 😄

Dobry sub spokojnie by pomógł tym monitorkom 😉

U mnie to raczej jest kilka godzin dziennie a w weekend jeśli siedzę w domu to kilkanaście godzin dziennie. Więc 300W non stop robi ogromną różnicę 😄

Kiedy te sprzęty mają się wam popsuć, skoro używacie ich raz na ruski rok? 😄

4 godziny temu, sk-victor napisał:

Ale Wy nie wiecie jakie jest rzeczywiste i prawdziwe granie!!! Bo na pewno wyznacznikiem nie jest to, że "mi się podoba". Ja wiem, że to co da się zmierzyć, opisać, porównać nie ma tego nieuchwytnego "pierwiastka" audiofilskości

Heh, kiedys grałem na gitarze klasycznej potem elektrycznej,  wiem jak brzmi perkusja jak kumpel wali w nią 2 metry ode mnie a inny próbuje ryczeć do kompletu...

Problem z pomiarami jest taki że nie wiemy co mierzyć skoro podobnie mierzące się klamoty potrafią grać zupełnie inaczej...

7 minut temu, Ajothe napisał:

Mam niewiele większe kolumny i na tej płycie jest zbyt dużo basu. Subwoofer by mnie zabił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Ajothe napisał:

A nie lepiej kupić po prostu większe kolumny?

Nie! Nie lepiej! 😄 Ja tu realizuję przemyślaną koncepcję, Panie Szanowny!

4 minuty temu, Gargan napisał:

Kiedy te sprzęty mają się wam popsuć, skoro używacie ich raz na ruski rok?

Niestety - stan permanentnego przepracowania nie pozwala mi używać swojego zestawu codziennie.

Codziennie to ja używam Spotify z telefonu w samochodzie. 

Przecież na sprzęt trzeba jeszcze jakoś zarobić, że o chlebie nie wspomnę. I o masełku.

@marcinmarcin są publikowane te pomiary, które nie dyskwalifikują sprzętu 😀

Zobacz, że nawet Moon w nowych instrukcjach obsługi nie podaje np. czasu narastania sygnału. Kiedyś się tym chwalili, bo faktycznie ich wzmacniacze ten parametr miały lepszy od konkurencji. Teraz cisza. Chyba z przejściem na nową technologię poczyniono pewne kompromisy jakościowe 🙂

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Gorzej z grzaniem - jest solidnie gorący

Zimą to wielka zaleta! 😄 Zamiast kupować sobie grzejnik, lepiej zainwestować w Czystą Klasę A! Nie dość, że zagra pięknie, to jeszcze ogrzewanie pomieszczenia odsłuchowego mamy z głowy. 😄 

Edytowane przez il Dottore

1 godzinę temu, Gargan napisał:

@marcinmarcin są publikowane te pomiary, które nie dyskwalifikują sprzętu 😀

Zobacz, że nawet Moon w nowych instrukcjach obsługi nie podaje np. czasu narastania sygnału. Kiedyś się tym chwalili, bo faktycznie ich wzmacniacze ten parametr miały lepszy od konkurencji. Teraz cisza. Chyba z przejściem na nową technologię poczyniono pewne kompromisy jakościowe 🙂

O którym mówisz, pierwsze słyszę, żeby Moon podawał czasy narastania, zresztą chyba żaden producent nie podaje. Może w jakiś super duper Hajendach?

Jaki wzmacniacz znanej marki może poszczycić się zniekształceniami THD na tak niskim poziomie?

Przereklamowane Naimy ledwo 0,1%.

Ukryta Zawartość

IMG_0098.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Chodzi mi o "slew rate" - źle napisałem. 

Zobacz, że w instrukcji obsługi do starego modelu jest więcej danych. 

Czy do twojego też była dołączona karta pomiarowa i test jakości z podpisami oraz pieczątkami pracowników Moon? Do mojego była dołączona cała książeczka takich duperelków 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
3 godziny temu, il Dottore napisał:

A choćby tu:

Ukryta Zawartość

No rzecz jasna że na odpowiedniku ASR, tylko dla drugiej strony 🙂

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Ma być R2R, ma nie być oversamplingu i filtrów cyfrowych. I stopień wyjściowy z lampką. Wtedy jest dobrze.

Lampka działa jak LPF?

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Godzinę temu, Gargan napisał:

Laptop + Eversolo DAC-Z8

Jakość, wygoda i święty spokój 

U mnie grał gorzej od toppinga E30... serio chyba najgorszy dac jaki miałem, jeszcze pętle masy łapał.  Nadaje się to może fo jakiegoś bardzo zamulonego systemu lampowego żeby syku dodać i detali, bo tych mu nie brakuje...

Godzinę temu, max720 napisał:

Było już takie pytanie ? 🙂

Eversolo 6 , czy Bluesound Node 2024  ?

Gdzie znajdę lepszą jakość , wygodę i święty spokój ?

To już zależy na czym ci zależy. Z kolegą porównywaliśmy Eversolo DMP A8 z Node N130 jako transporty, i nie było tu za bardzo różnicy. Może minimalnie więcej basu było z Noda. Apke do puszczania muzy lepsza ma Node i jego możesz ukryć z tyłu i jest nie widoczny. Jak chcesz ekranik i ładniejszy wygląd to bierz Eversolo DMP A6. Co do grania z dacow tych streamerów to tu przewaga lekka będzie po stronie Eversolo. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

30 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pominę juz fakt jak cudownym źródłem jest laptop 🙃

Miliony DJ'ów i realizatorów dźwięku nie mogą mieć racji 🙂

Spytam sie o cos co pewnie bylo, ale tyle stron ze ciezko konkret odnalezc - wiec nie bijcie....

Czy majac dwa tanie monoblocki, musze kupowac typowy przedwzmacniacz czy to A6 da rade, co udalo mi sie wyczytac to to, ze a6 dziala jako pre i to bezstratnie ale jednak pare osob nie poleca takiego polaczenia, wiec jak to w koncu jest?:> zdegraduje mi jakosc czy nie, bo nie ukrywam ze nie chcialbym kupowal kolejnego klocka, ktory by lezal na stoliku pod tv ze wzgledu na druga polowke, podkresle ze dopiero bede kompletowal zestaw stereo

@ryback wszystko zależy od tego w jaki sposób jest zrealizowana regulacja głośności w tym DAC. Prawdopodobnie jest to zrobione w domenie cyfrowej. Moim zdaniem regulacja analogowa jest lepsza, jednak nie znaczy, że Tobie nie będzie pasować. 

Najważniejsze czy jest wystarczający zakres regulacji. Np. w Cambridge CXN v2-2 regulacja głośności była fatalnie zrealizowana, bo miała zbyt mało kroków. Więc skok głośności pomiędzy kolejnymi stopniami był zbyt duży. 

Najlepiej będzie wypożyczyć i sprawdzić w twoim zestawie.

Osobiście uważam, że Pro-Ject Stream Box RS jest lepszy jako przedwzmacniacz już za samą regulację głośności. Niestety cena odrobinę wyższa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi