Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Piopio napisał:

Są aspekty brzmienia nie dające się pomierzyć.

Wszystkie aspekty brzmienia wynikają z parametrów które jak najbardziej da się zmierzyć. Nie rozumieją tego tylko ludzie niereformowalni 😉.

A jaki to ma wpływ na porównanie DAC/wzmacniacz w tym samym pomieszczeniu ?

Tyle razy było na forum to wyjaśniane a Ty ciągle swoje 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Są aspekty brzmienia nie dające się pomierzyć.

Proszę cię... Nie ma takiego parametru sygnału, którego nie dało by się zmierzyć, zobaczyć na oscyloskopie... Uwierz pasmo akustyczne to nie promieniowanie kosmiczne. To tylko 20Hz-20kHz. Można porównać dwa sygnały i jeżeli się różnią faktycznie próbować odnaleźć z lepszym lub gorszym skutkiem powód wystąpienia różnicy. Ale jeżeli sygnały są TAKIE SAME to są TAKIE SAME.

Lubię kiedy gra muzyka...

Lepiej znaczy bardziej realistycznie. 

Mam bardzo wysoki poziom realizmu i to na przetwornikach D/S, koncertów wolę słuchać w domu z rejestracji niż na tandetnie nagłaśnianych koncertach, oczywiście są od tej zasady wyjątki, jeden a nawet dwa kiedyś opisałem.

Teraz, sk-victor napisał:

Proszę cię... Nie ma takiego parametru sygnału, którego nie dało by się zmierzyć, zobaczyć na oscyloskopie... Uwierz pasmo akustyczne to nie promieniowanie kosmiczne. To tylko 20Hz-20kHz. Można porównać dwa sygnały i jeżeli się różnią faktycznie próbować odnaleźć z lepszym lub gorszym skutkiem powód wystąpienia różnicy. Ale jeżeli sygnały są TAKIE SAME to są TAKIE SAME.

Temat zazwyczaj ma swój koniec po teście różnicowym, ale nie do wszystkich on przemawia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Godzinę temu, sk-victor napisał:

Proszę cię... Nie ma takiego parametru sygnału, którego nie dało by się zmierzyć, zobaczyć na oscyloskopie...

Budowanie sceny, separacja, barwa instrumentów, wokale. Jakie parametry służą do oceny tych aspektów brzmienia ? 

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Wszystkie aspekty brzmienia wynikają z parametrów które jak najbardziej da się zmierzyć. Nie rozumieją tego tylko ludzie niereformowalni 😉.

jak wyżej ...

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Tyle razy było na forum to wyjaśniane a Ty ciągle swoje 😉

Poza Tobą nikt o tym nie pisze 😉 Czytałem różne artykuły i ni jak nie mogę tego powiązać z testowaniem urządzeń w tym samym pokoju na tym samym sprzęcie. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

20 minut temu, Piopio napisał:

Budowanie sceny, separacja, barwa instrumentów, wokale. Jakie parametry służą do oceny tych aspektów brzmienia ? 

To są parametry sygnału???? To są subiektywne odczucia!!! Ja potrafię słuchając tej samej płyty w jeden dzień zachwycać się jak Eversolo pięknie mi gra a na drugi dzień zastanawiać się czy coś ze sprzętem jest nie tak, czy ze mną. Budowanie sceny, barwa.... Nie ma takich parametrów. To wszystko wynika tylko i wyłącznie z rozchodzenia się fali akustycznej w pomieszczeniu. Fali generowanej z SYGNAŁU!!!!!! Jedynym najbardziej niedoskonałym ogniwem w całym tym łańcuchu jest człowiek.... To jego, jego wrażeń i odczuć nie da się zmierzyć. Tutaj tkwi niemierzalny parametr...

30 minut temu, sk-victor napisał:

Nie ma takich parametrów. To wszystko wynika tylko i wyłącznie z rozchodzenia się fali akustycznej w pomieszczeniu. Fali generowanej z SYGNAŁU!!!!!!

Ale w tym samym pomieszczeniu, na tych samych kolumnach, na tym samym poziomie głośności, w odstępie 3 minut  jeden wzmacniacz gra zupełnie inaczej od drugiego jeśli chodzi o efekty przestrzenne. I zgadzam się, że nie ma takich parametrów elektrycznych , które by różniły te wzmacniacze 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

58 minut temu, Piopio napisał:

Te czynniki są zależne od parametrów, widzę że jesteś niereformowalny. 

P.S. Na tym filmie ZG są cały czas te same i to samo jest pomieszczenie a różnice gigantyczne i żeby nie było głupich uwag na filmie prezenter przemieszcza jeden głośnik, ale może też przemieszczać siebie co da podobne efekty.

Rozumiem - wyjdę przykładem nieco poza zagadnienie muzyczne, ale zachowam rozumowanie pomiarów - że jeśli zmierzę napięcie w gniazdku jako 230V to zarówno żarówka mleczna podłączona do tegoż napięcia jak też żarówka świecąca barwą zimną, dadzą nam to samo wrażenie w odbiorze - bodźcach wynikających ze snopu światła? Obie żarówki oczywiście tej samej mocy, wielkości i co tam jeszcze można ujednolicić, gwint 🙂 

Edytowane przez TomaszWarecki
2 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

Rozumiem - wyjdę przykładem nieco poza zagadnienie muzyczne, ale zachowam rozumowanie pomiarów - że jeśli zmierzę napięcie w gniazdku jako 230V to zarówno żarówka mleczna podłączone do tegoż napięcia jak też żarówka ze świecąca barwą zimną , dadzą nam to samo wrażenie w odbiorze ?

????????? 

To może inaczej , bo ja cukiernikiem jestem 🙂 Jeśli z jednego zestawu głośnikowego np. marki Pylon Audio wyjmę wygłuszenie, a w drugim zestawie wygłuszenie pozostanie fabryczne lub ulepszone, i co nie daj Boże,w jescze kolejnym zestawie mój syn np. wgniecie rączką membranę, to wszystkie na pewno słyszalne w brzmieniu różnice, będą też widoczne do odczytania na oscyloskopie jako urządzeniu pomiarowym....?

55 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Rozumiem - wyjdę przykładem nieco poza zagadnienie muzyczne, ale zachowam rozumowanie pomiarów - że jeśli zmierzę napięcie w gniazdku jako 230V to zarówno żarówka mleczna podłączona do tegoż napięcia jak też żarówka świecąca barwą zimną, dadzą nam to samo wrażenie w odbiorze - bodźcach wynikających ze snopu światła?

Hehe. Długo nad tym myślałeś?

40 minut temu, TomaszWarecki napisał:

To może inaczej , bo ja cukiernikiem jestem 🙂 Jeśli z jednego zestawu głośnikowego np. marki Pylon Audio wyjmę wygłuszenie, a w drugim zestawie wygłuszenie pozostanie fabryczne lub ulepszone, i co nie daj Boże,w jeszcze kolejnym zestawie mój syn np. wgniecie rączką membranę, to wszystkie na pewno słyszalne w brzmieniu różnice, będą też widoczne do odczytania na oscyloskopie jako urządzeniu pomiarowym....?

Tak. Jeżeli oscyloskop podłączysz do układu pomiarowego z mikrofonem i porównasz pomiar przed wgnieceniem i po z wygłuszeniem i bez to bez wątpienia w pomiarze akustycznym to zobaczysz. W końcu głośnik to przetwornik mechaniczny. Po wyjęciu wygłuszenia to już nie będzie ten sam zestaw. Po wgnieceniu membrany też...

Edytowane przez sk-victor

Dopytam całkiem poważnie, bez kąśliwości, bo na akustyce się nie znam, chociaż wykształcenie mam techniczne po politechnice, a zawsze warto się czegoś dowiedzieć.

Mam następujący układ: Eversolo (DAC D/S) połączone analogowo ze wzmacniaczem i jednocześnie cyfrowo przez USB z Denafrips (DAC R2R), a ten analogowo z tym samym wzmacniaczem. Zmiana źródła wymaga jedynie przełączenia wyjścia w Eversolo i wejścia we wzmacniaczu, zajmuje kilka sekund. czy w pomiarach sygnał z głośników powinien być taki sam? Czy filtrowanie grzebieniowe będzie wprowadzało jakieś różnice jeśli nie zmieniam położenia głośników i swojego?

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

32 minuty temu, sk-victor napisał:

Hehe. Długo nad tym myślałeś?

Tak. Jeżeli oscyloskop podłączysz do układu pomiarowego z mikrofonem i porównasz pomiar przed wgnieceniem i po z wygłuszeniem i bez to bez wątpienia w pomiarze akustycznym to zobaczysz. W końcu głośnik to przetwornik mechaniczny. Po wyjęciu wygłuszenia to już nie będzie ten sam zestaw. Po wgnieceniu membrany też...

Czy też będzie można odczytać jak słychać rozmieszczenie instrumentów na scenie, albo czy wokale są wysunięte do przodu lub wycofane ?

28 minut temu, sk-victor napisał:

Po wgnieceniu membrany też...

To zależy czy wgniecenie spowodowało to że membrana nie będzie się zachowywać jak sztywny tłok. Wbrew pozorom wgniecenia np. metalowych kopułek czasem ułożą się tak że membrana nie utraci swoich właściwości tłokowych, oczywiście należy wgniecenie wyprostować a potem zastanowić się nad wymianą układu drgającego, przechodziłem przez to po wgnieceniu kopułki w Audaxie TW025A16, kupiłem we Francji nowe układy drgające i wymieniłem a ten wgnieciony wyprostowałem i myślę że jego sprawność jest prawie fabryczna, ale niestety "wyprasować" membrany tak żeby nie było śladu się nie dało więc nastąpiła wymiana na nową, ale stara jest schowana na wypadek "W". Po wgnieceniu ZG grały przez czas sprowadzania układów naprawczych na jednej kopułce wgniecionej, zmian w brzmieniu nie dało się na ucho odnotować, natomiast wzrok podpowiadał że coś trzeba z tym zrobić 😉. To dowód na to że audio hobbyści to przede wszystkim wzrokowcy.

21 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Czy też będzie można odczytać jak słychać rozmieszczenie instrumentów na scenie, albo czy wokale są wysunięte do przodu lub wycofane ?

Z mojego doświadczenia z amatorskich pomiarów mikrofonem Umik i programem REW. Czyli głównie akustyka pomieszczenia, ale tez przy bliskim pomiarze większy wpływ głośników:

1) brak istotnych różnic pomiędzy dacami, wzmacniaczami, kablami, stopkami pod kolumnami itp.

2) uszkodzenie głośnika wysokotonowego dawało na pomiarze 10x większe zniekształcenia w paśmie około 2kHz ale było to dla mnie niesłyszalne. Usunięcie wygłuszenia dało by na pewno różnicę - tak jak zmiany w ustrojach akustycznych w pomieszczeniu mierzą się łatwo.

Czyli idąc tropem pomiarowców - nieważne jaki dac, wzmacniacz, a nie daj boże kabel czy insza fanaberia - np kolce/vs Gaia - przecież to się nie mierzy a więc nie gra 😛 

Dla mnie z kolei jest jasne że skoro słyszę spore, powtarzalne różnice a pomiar tego nie wskazuje, to jednak czegoś jeszcze w pomiarach mi brakuje...

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dla mnie z kolei jest jasne że skoro słyszę spore, powtarzalne różnice a pomiar tego nie wskazuje, to jednak czegoś jeszcze w pomiarach mi brakuje...

Test różnicowy na wszystko daje pewną i jednoznaczną odpowiedź. Mam nadzieję że film prezentujący zjawisko akustycznej filtracji grzebieniowej obejrzałeś (to nie mój film), ciekawy jest brak komentarza o prezentowanych tam słyszalnych ewidentnych zmianach nawet przy niedużym przemieszczeniu jednego głośnika.

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

brak istotnych różnic pomiędzy dacami,

Z tym się nie zgodzę. 

Nadal jestem przekonany, że mikorfon nie wyłapie tego np. w scenie dźwiękowej ( szerokość, barwa ciepło instrumentów itp.) co ludzikie ucho. Nie ma szans.

@marcinmarcin

P.S. Jak słyszysz powtarzalne różnice to trzeba wybrać to co wg Twojego słuchu jest lepsze to chyba proste, choć nie na pewno 😉.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Test różnicowy na wszystko daje pewną i jednoznaczną odpowiedź. Mam nadzieję że film prezentujący zjawisko akustycznej filtracji grzebieniowej obejrzałeś (to nie mój film), ciekawy jest brak komentarza o prezentowanych tam słyszalnych ewidentnych zmianach nawet przy niedużym przemieszczeniu jednego głośnika.

Tylko nie rozumiem dlaczego przy porównywaniu DACów podajesz argument filtra grzebieniowego podczas przemieszczania głośników. Nie dyskutuję z tym, że jest zmiana bo ją słyszę. Nie wiem tylko jakie to ma znaczenie w podanym przeze mnie przykładzie wyżej, gdzie głośników nie przemieszczam.

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

11 minut temu, Lech36 napisał:

Przecież film obrazuje "stan zaburzenia". Wasz spór dotyczy stanu, gdy do systemu wprowadza się urządzenie o innej charakterystyce, a nie wystawia jedną kolumnę na balkon.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Mam nadzieję że film prezentujący zjawisko akustycznej filtracji grzebieniowej obejrzałeś

Nie mam do Ciebie siły. Zafiksowałeś się na swoich pomiarach i przekonaniach i nic już do Ciebie nie dociera. Co ma filtracja grzebieniowa do testu polegającego na przełączaniu DAC czy wzmacniaczy ? Mam tak zorganizowany system, że mogę przełączać wszystko pilotem bez ruszania się z miejsca. Siedzę dokładnie w tym samym miejscu. Siedzę, przełączam i słyszę różnicę. Oczywiście nie między wszystkimi sprzętami. Ale między DAC D/S a R2R słyszę wyraźnie. Tak samo jak między klasą A a D. 

4 godziny temu, TomaszWarecki napisał:

Ty dalej z tą sceną. Po prostu zmieni się charakterystyka... ze wszelkimi tego konsekwencjami a jaki będzie miała konkretny wpływ tego ci nie nikt nie powie. Powszechnie wiadomo, że na scenę, przestrzeń, "powietrze" główny wpływ ma charakterystyka głośnika wysokotonowego. Tak charakterystyka częstotliwościowa jak i kierunkowa. Wgniecenie membrany niskotonowego oczywiście również coś tam zmieni w jego pracy ale będzie to pewnie niezauważalne a na pewno nie w rozmieszczeniu instrumentów 😉

5 godzin temu, headstar napisał:

Dopytam całkiem poważnie, bez kąśliwości, bo na akustyce się nie znam, chociaż wykształcenie mam techniczne po politechnice, a zawsze warto się czegoś dowiedzieć.

Mam następujący układ: Eversolo (DAC D/S) połączone analogowo ze wzmacniaczem i jednocześnie cyfrowo przez USB z Denafrips (DAC R2R), a ten analogowo z tym samym wzmacniaczem. Zmiana źródła wymaga jedynie przełączenia wyjścia w Eversolo i wejścia we wzmacniaczu, zajmuje kilka sekund. czy w pomiarach sygnał z głośników powinien być taki sam? Czy filtrowanie grzebieniowe będzie wprowadzało jakieś różnice jeśli nie zmieniam położenia głośników i swojego?

Będziesz słyszał różnicę między słabym dac w EverSolo a dobrym dac  R2R. Tylko twoje ucho wyłowi te różnice. Może chinowie mają taką aparaturę odczytową / pomiarową, która dorówna ludzkiej wrażliwości, ale wątpię😄

29 minut temu, sk-victor napisał:

Ty dalej z tą sceną. Po prostu zmieni się charakterystyka... ze wszelkimi tego konsekwencjami a jaki będzie miała konkretny wpływ tego ci nie nikt nie powie. Powszechnie wiadomo, że na scenę, przestrzeń, "powietrze" główny wpływ ma charakterystyka głośnika wysokotonowego. Tak charakterystyka częstotliwościowa jak i kierunkowa. Wgniecenie membrany niskotonowego oczywiście również coś tam zmieni w jego pracy ale będzie to pewnie niezauważalne a na pewno nie w rozmieszczeniu instrumentów 😉

Uważam, że pomiary wykażą dużo, ale zilustrują tylko stan od strony technicznej. Podobnie jak można zmierzyć decybele przy masce samochodu, ale tylko ludzkie ucho potrafi po brzmieniu ustalić, jaka to marka i jaki silnik jest pod maską. Sprzęt nie wygrzany brzmi matowo, sprzęt wygrzany staje się otwarty, napowietrzony. Który pomiar to odróżni?

48 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Podobnie jak można zmierzyć decybele przy masce samochodu, ale tylko ludzkie ucho potrafi po brzmieniu ustalić, jaka to marka i jaki silnik jest pod maską.

Gdybyś "zdjął" sygnatury dźwiękowe samochodów uwierz, że też graficznie byłyby różne. No ale tu mocno zbaczamy.

48 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Sprzęt nie wygrzany brzmi matowo, sprzęt wygrzany staje się otwarty, napowietrzony. Który pomiar to odróżni?

Myślisz, że to co słyszysz nie dało by się zmierzyć??? Dało by się ale po co. Nikt nie był i nie będzie zainteresowany takimi pomiarami. Kupujący nie rozumieli by tego i nie potrafili zinterpretować. Zresztą mogło by się okazać i pewni by się okazało, że to co najlepsze parametrami, nie zagrało by... Bo takie nijakie, bezpłciowe, brak klimatu, aury... zniekształceń (lampka). Bo to, że różniły by się wcale nie dało by odpowiedzi na pytanie które jest lepsze. Ten rynek nie potrzebuje takich odpowiedzi i pomiarów. Potrzebuje legend, autorytetów i ślepej wiary

3 minuty temu, sk-victor napisał:

Ten rynek nie potrzebuje takich odpowiedzi i pomiarów. Potrzebuje legend, autorytetów i ślepej wiary

Nie potrzebuje bo się to nie sprawdza. Nie chodzi o podbarwianie i kolorowanie,  tylko o fakt że większość perfekcyjnie mierzacego się badziewia stworzonego pod dobry pomiar gra podle. Nie jest w stanie oddać barwy głosu ludzkiego, wybrzmień instrumentów itp. A gorsze pomiarowo czasem to potrafią. Nie jest to regułą bo świetnie mierzący sue sprzęt potrafi też świetnie zagrać. Ale korelacji między pomiarem a jakością dźwięku niestety brak.

Czyli pomiary pomijają coś istotnego dla naszych uszu. Ale pomiarowce będą swoje pitu pitu...

17 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie jest w stanie oddać barwy głosu ludzkiego, wybrzmień instrumentów

Chcesz usłyszeć ludzki głos na kolumnach jakie masz 😂 Tobie żaden dac ( nic) nie pomoże. 
😂

8 godzin temu, NRK napisał:

Chcesz usłyszeć ludzki głos na kolumnach jakie masz 😂 Tobie żaden dac ( nic) nie pomoże. 
😂

Hehe taka sama polska wydumka, tyle że ładniejsze i nie pedzone hypexem 🤪 spokojna twoja rozczochrana. Wokalistki mnie po pokoju chodzą , a metalu słucham coraz rzadziej bo gryfem gitary można po łbie zarobić 😆

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

• Pokaż nowe odpowiedzi