Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, bum1234 napisał:

To działa na takiej samej zasadzie u podstaw ktorej leży pogarda dla rzetelnej wiedzy.

R2R to konkretna technika. Rzetelna wiedza. I brzmi lepiej niż Delta-Sigma.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Bo ja słyszę "

😄

Na tym polega audio. Na słuchaniu a nie oglądaniu pomiarów. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dziedzina audio jest tak złożona i subiektywna, że coś wyraźnie lepszego dla jednego, może być gorsze dla drugiego. Pomiary to sobie można wsadzić. 

Edytowane przez J4Z

.

Najśmieszniejsze jest to, że przy takim podejściu słychać różnice pomiędzy dwoma sygnałami, które są identyczne w 100 procentach.

Dlatego między innymi pomiarów nie można, jak to subtelnie powiedziano "sobie wsadzić'.

11 minut temu, bum1234 napisał:

Najśmieszniejsze jest to, że przy takim podejściu słychać różnice pomiędzy dwoma sygnałami, które są identyczne w 100 procentach.

W domenie analogowej jest to niemożliwe. 

5 minutes ago, Piopio said:

W domenie analogowej jest to niemożliwe. 

Masz rację. To uproszczenie. Co nie zmienia faktu, że twierdzenie o wyższości R2R nad delta-sigma to nadużycie.

Jeśli twierdzisz inaczej, to podaj przyczynę, ale konkretną.

13 minut temu, bum1234 napisał:

Jeśli twierdzisz inaczej, to podaj przyczynę, ale konkretną.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przeciez on tak moze bez konca. Mial wrazenie, ze z  "X" mu sie bardziej podobalo, gdzie pod X wstawiac mozna rozmaite ustrojstwa, wiec X jest bezsprzecznie lepsze, quod erat demonstrandum.  

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 minute ago, Piopio said:

Ukryta Zawartość

Dobrze, ale gdzie w tym tekście jest ten konkret?

To jest nadal audiofilskie ględzenie, w którym autor opisuje swoje wrażenia i nic poza tym.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Dobrze, ale gdzie w tym tekście jest ten konkret?

To jest nadal audiofilskie ględzenie, w którym autor opisuje swoje wrażenia i nic poza tym.

Podobnych wrażeń można znaleźć mnóstwo w intrenecie. A najlepiej posłuchać samemu na dobrym zestawie. 

Chyba sobie wyłączę powiadomienia o nowych wpisach w tym temacie, bo to nie ma sensu...

Jak ........ wątek, w tym temacie macie instrukcję krok po kroku 😞

2 minutes ago, Piopio said:

Podobnych wrażeń można znaleźć mnóstwo w intrenecie

I czego to dowodzi?

1 minute ago, piotralski said:

Chyba sobie wyłączę powiadomienia o nowych wpisach w tym temacie, bo to nie ma sensu...

Jak ........ wątek, w tym temacie macie instrukcję krok po kroku 😞

Sądzę, że na temat tytułowego urządzenia powiedziano już wszystko co można było powiedzieć i stąd te dygresje 🙂

3 minuty temu, bum1234 napisał:

I czego to dowodzi?

Sądzę, że na temat tytułowego urządzenia powiedziano już wszystko co można było powiedzieć i stąd te dygresje 🙂

Wyobrażasz sobie kogoś, kto chce poczytać o tym urządzeniu i musi przejść przez Waszą lekturę o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy? 

Masz rację. Niestety taka jest natura forów internetowych. To pewnego rodzaju rozrywka, ale nie można powiedzieć, żeby było to rzetelne źródło informacji. Zawsz trzeba ją odfiltrowywać i przyznaję, że nie jest to proste chociażby ze względu na liczne dygresje i różne spory. Im dłuższy wątek, tym trudniej znaleźć jakiś konkret dotyczący tytułu wątku. To jest niestety reguła, nie tylko na tym forum 😄

28 minut temu, J4Z napisał:

Tyle OT co na forach Audio, nie widziałem na żadnym innym forum. 

Bo moderacja pozwala na samowolkę. Jest ruch - jest zarobek.

Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, Piopio napisał:

Bo moderacja pozwala na samowolkę. Jest ruch - jest zarobek.

Rzecz w tym że na tym forum nie ma żadnej moderacji. Niestety 😠

16 godzin temu, Piopio napisał:

To są dwie różne kwestie. Dźwięk z analogu jest lepszy bo nie ma konwersji A/D a potem D/A.

Taka konwersja też nic w domenie słuchu ludzkiego nie wnosi, sprawdzone w realu nie tylko osobiście, przykłady były na forum. Nawet mam system cyfrowy tak ustawiony że mogę szybko porównać w czasie rzeczywistym co "psuje" dodatkowa konwersja A/D. Żadnych sensacji nie wykryto a nie tylko ja to sprawdzałem. 

15 godzin temu, piotralski napisał:

Starając się być kulturalnym, po prostu nie odniosę się do tego co napisałeś.

Dobrze że Kolega się stara, aż strach pomyśleć co by było gdyby przestał się starać 😉. Tak się zastanawiam co takiego bulwersującego napisałem wcześniej że Kolega zagroził odstąpieniem od kultury w dyskusji?

12 godzin temu, Piopio napisał:

Podobnych wrażeń można znaleźć mnóstwo w intrenecie. A najlepiej posłuchać samemu na dobrym zestawie. 

Znowu tekst o jakimś mitycznym "dobrym zestawie", np. takim jak ma @Piopio😉

13 godzin temu, J4Z napisał:

Śmieszne to są te kłótnie i udowadnianie jeden drugiemu co jest lepsze. 

To akurat jest najmniej śmieszne, ale lansowanie poglądów opartych o voodoo i negowanie precyzyjnych pomiarów może budzić zażenowanie, ale u niektórych adwersarzy widać nie budzi. Jest to trochę zastanawiające.   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

29 minut temu, Lech36 napisał:

Znowu tekst o jakimś mitycznym "dobrym zestawie", np. takim jak ma @Piopio😉

Manipulujesz. Nigdy nie pisałem, że mój zestaw to referencja. Mam na myśli zestawy po kilkaset tysięcy zł. 

31 minut temu, Lech36 napisał:

Żadnych sensacji nie wykryto a nie tylko ja to sprawdzałem. 

Ty przecież jesteś głuchy. Już to ustaliliśmy. 

Edytowane przez Piopio

15 godzin temu, Piopio napisał:

Słuchałem i stwierdzam wyższość R2R. Słuchanie to bzdura ?

Słuchanie oczywiście nie jest bzdurą, należy słuchać jak najwięcej, ale opisy na podstawie słuchania już nie są precyzyjne bo każdy słyszy inaczej (to nie moje stwierdzenie). Słuchanie jest subiektywne a wypowiadane później opinie są skażone dużym błędem. Dopiero porównywanie na słuch w ściśle określonych warunkach może zbliżyć taki test do obiektywnego, trzeba po prostu przestrzegać procedur. W pomiarach procedur się przestrzega.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W dniu 10.11.2023 o 18:24, Mikha'el napisał:

Czy porównał ktoś Eversolo DMP-A6 z iFi Zen Stream?

Jedno i drugie to trochę inne urządzenia.

Od ever solo chyba wszyscy czekamy już na transport i wtedy takie porównanie ma sens.

W dniu 10.11.2023 o 19:18, Mikha'el napisał:

Znaczy się różnicy nie ma jako cyfrowy transport.

Ja uważam że są.

8 minut temu, Piopio napisał:

Mam na myśli zestawy po kilkaset tysięcy zł. 

No tak i dochodzimy do ceny. A wiesz że słuchałem Grande Utopii Focala w warunkach w których brzmiały tak że raczej nigdy bym się nimi nie zainteresował. I co z tego że były drogie?

17 minut temu, Lech36 napisał:

No tak i dochodzimy do ceny. A wiesz że słuchałem Grande Utopii Focala w warunkach w których brzmiały tak że raczej nigdy bym się nimi nie zainteresował. I co z tego że były drogie?

I co chcesz tym udowodnić ? Ja słucham drogich zestawów w salonach audio w zaadaptowanych pomieszczeniach. Dobre warunki akustyczne są zapewnione. 

1 minutę temu, Lech36 napisał:

A są warunki w których one grają dobrze?

Tego roczne audioshow to pierwsze odkąd pamiętam po którym można było poczytać o przyzwoitym brzmieniu topowych focali. Z reguły to była stuprocentowa krytyka

11 minut temu, Piopio napisał:

Ty przecież jesteś głuchy. Już to ustaliliśmy. 

A kto "poległ" w Wielkopolsce i zwalał potem na kiepskie ZG 😉. Czy przypadkiem tamten uczestnik tamtego spotkania nie zasługuje na określenie którego używasz złośliwie wobec mnie?

Teraz, Piopio napisał:

I co chcesz tym udowodnić ? Ja słucham drogich zestawów w salonach audio w zaadaptowanych pomieszczeniach. Dobre warunki akustyczne są zapewnione. 

Ale są inne niż nasze w domu. 

• Pokaż nowe odpowiedzi