Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , czy wie ktoś może dlaczego eversolo dmp a6 nie widzi dzisiaj żadnej stacji z internet radio beta , jest tylko kilka stacji paradise

8 minut temu, bum1234 napisał:

Jak "posłuchasz w skupieniu cały kawałek" (to nie bardzo po polsku, ale cóż - pokolenie sms), to potem zapomnisz czego słuchałeś

Troche jak porownywanie dlugosci dwoch obiektow metoda godzinnego wpatrywania sie najpierw w jeden, a pozniej w drugi.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, bogdan53a napisał:

Witam , czy wie ktoś może dlaczego eversolo dmp a6 nie widzi dzisiaj żadnej stacji z internet radio beta , jest tylko kilka stacji paradise

ja to miałem w niedzielę czy sobotę ale w poniedziałek już było gitara. Od poniedziałku nie słuchałem więc nie wiem jak jest teraz ale załamałem się że już po radio 🙂 według mnie coś majstrują w parametrach bo mam wrażenie że zmieniły się liczby jakości jak ostatnio włączyłem 

A czy zdarza ci się że na tidal lubi się codziennie zacinać podczas przełączania płyt?, albo po załączeniu listwy zasilającej  eversolo nie umie się połączyć dłuższą chwilę z aplikacją w telefonie ,zaczyna mnie to już denerwować i na nowo parowałem telefon z ever solo czytnikiem kodu z aplikacji ,a może chodzi o przypisanie stałego adresu albo coś trzeba w menu odhaczyć ?

8 minut temu, bum1234 napisał:

Jak "posłuchasz w skupieniu cały kawałek" (to nie bardzo po polsku, ale cóż - pokolenie sms), to potem zapomnisz czego słuchałeś i cały test nadaje się jedynie do snucia audiofilskich legend albo poważnie do analizy swoich wyobrażeń o urządzeniach. A te można sformułować bez odsłuchu 😄

P.S.

jeśli słyszysz różnice w głośności to dalsze porównywanie możesz sobie darować. Niezależnie od metodologii.

Święta racja. Ale niestety cały "audiofilizm" polega na tych chwilowych wrażenia. Dziś brzmi tak, jutro inaczej, dzisiaj wydaje się różnica ewidentna, jutro brak pewności. Zbyt nieuchwytna to materia i zbyt wiele autorytetów głośno wyrażających swoje opinie. I te opinie kształtują nasze oczekiwania (bo taki jest ich cel). Potem wielu z nas nie przyzna głośno, że rozczarowanie jest wielkie, przecież na pewno jest lepiej tylko mamy zły dzień.. . Brniemy coraz głębiej w pogoń za samozadowoleniem a często okazuje się po wydaniu góry pieniędzy otrzymujemy prawie to samo. Kształtujemy charakterystykę zmieniając sprzęt za miliony a boimy się przekręcić pokrętło bass, treble bo to takie nieaudiofilskie. A Eversolo dalekie od Hi-Endu ale gra ładnie... Dziś mi się podoba, biomet korzystny, uszy umyte więc powietrza i przestrzeni dużo 😉

Lubię kiedy gra muzyka...

14 minut temu, sk-victor napisał:

Święta racja. Ale niestety cały "audiofilizm" polega na tych chwilowych wrażenia. Dziś brzmi tak, jutro inaczej, dzisiaj wydaje się różnica ewidentna, jutro brak pewności. Zbyt nieuchwytna to materia i zbyt wiele autorytetów głośno wyrażających swoje opinie. I te opinie kształtują nasze oczekiwania (bo taki jest ich cel). Potem wielu z nas nie przyzna głośno, że rozczarowanie jest wielkie, przecież na pewno jest lepiej tylko mamy zły dzień.. . Brniemy coraz głębiej w pogoń za samozadowoleniem a często okazuje się po wydaniu góry pieniędzy otrzymujemy prawie to samo. Kształtujemy charakterystykę zmieniając sprzęt za miliony a boimy się przekręcić pokrętło bass, treble bo to takie nieaudiofilskie. A Eversolo dalekie od Hi-Endu ale gra ładnie... Dziś mi się podoba, biomet korzystny, uszy umyte więc powietrza i przestrzeni dużo 😉

no niestety tak jest jak napisałeś, nastawiamy się że ma być i powinno być lepiej i koniec kropka. Ja podszedłem pod kątem wygody korzystania bo jakbym miał szukać tego ideału to życia mało na odsłuchy a tym bardziej że ograniczone słuchanie do kilku numerów najdalej kilku płyt 🙂 bo trzeba je poznać na wylot żeby wiedzieć co i kiedy lepsze. Uważam że wszystko brzmi inaczej a czy lepiej to zależy. Jakbym słuchał jednego gatunku a najlepiej jednego wykonawcy to wtedy mogę szukać czegoś idealnego o ile bym znalazł bo tutaj wokal piknie ale gitara do dupy itp 🙂 

jak przyjechał eversolo to podłączyłem dragon fly który mi wczesniej służył i co? było inaczej ale czy biorąc pod uwagę różnicę ceny to warte? no nie jest warte więc według mnie walka i mówienie swoich racji porównując ceny urządzeń pomiędzy 5-15k jasne że będą ale czy to za 5k to krew z uszu a to za 15k to wyciek z końcówki? no nie i nie będzie 🙂

tak na szybko i w chaosie warsztatowym pisane. owszem był wkurw jak wyszło po miesiącu zakupu a8 ale już mi przeszło i na razie skupiam się na innych elementach a to sobie gra i to całkiem całkiem dobrze 

Witam,

Czy orientuje się ktoś jak DAC w DMP A6 mógłby wypaść w porównaniu z Heglem HD 25/30. Będę wdzięczny za opinię jeśli miał ktoś styczność z jednym i drugim urządzeniem.

38 minut temu, Radio_gaga napisał:

Witam,

Czy orientuje się ktoś jak DAC w DMP A6 mógłby wypaść w porównaniu z Heglem HD 25/30. Będę wdzięczny za opinię jeśli miał ktoś styczność z jednym i drugim urządzeniem.

Mimo starszych kości DAC Hegle zagrają pewnie lepiej ze względu na lepsze zasilanie. Szczególnie HD30. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

33 minuty temu, Radio_gaga napisał:

Witam,

Co prawda ja mam tylko HD11 ale ze spokojnym sumieniem odłączyłem go. DMP-A6 nie zagrał gorzej a może i nawet bardziej mi się podoba??

Witam,

Panowie podłączyłem dzisiaj Eversolo dmp-a6 i gra jak zabawka za 100 zł. Miałem Ariesa Mini i tam muzyka tętniła życiem, tutaj bez basu, przestrzeni, nijako ...

Czy to naprawdę może być sprawa wygrzewania? A jeśli tak to ile trzeba mu dać czasu, tak realnie ?

Gość Kw202

(Konto usunięte)
4 minuty temu, lenart8 napisał:

Witam,

Panowie podłączyłem dzisiaj Eversolo dmp-a6 i gra jak zabawka za 100 zł. Miałem Ariesa Mini i tam muzyka tętniła życiem, tutaj bez basu, przestrzeni, nijako ...

Czy to naprawdę może być sprawa wygrzewania? A jeśli tak to ile trzeba mu dać czasu, tak realnie ?

Zostaw go włączonego na kilka godzin. 

Wszystko dobrze podłączyłeś? 

2 minuty temu, Kw202 napisał:

U mnie też na początku grał bardzo płasko, później było zdecydowanie lepiej 😉

Tylko że ja używam go jako transport. 

A co gra w roli DACa jeśli można spytać...

Ja też nie mogę słuchać ever solo na wewnętrznym dac, nawet po wygrzaniu gra to chudo jasno strasznie wygładzony i nudny dzwięk bez skali płasko brak dynamiki ,dopiero kiedy podłączyłem soul note sd300 pokazała się skala i dynamika oraz  różnicowanie nagrań potem kupiłem denafrips pontus - trochę więcej ciała, ciemnego tła , niżej schodzi na basie  a dzisiaj jeszcze przestały działać radia beta, a ze 2 godziny już nie widzi  tidal , tylko że na telefonie tidal jest cały czas i da się przesyłać przez conekt  po wifi o dziwo nic się nie zacina a bezpośrednio na ever solo  tidal się codziennie mi zacina już 2 miesiące ,strasznie niedopracowany soft

@bogdan53a niestety wszystkie te streamery są o dupę rozbić odnośnie softu... Jak jeszcze gra dobrze to już w ogóle obsługa, stabilność maskara... Ja się mecze z IODatą miałem nadzieję że ten Eversolo będzie w miarę ale widzę że to chyba kolejny zawodnik jednego sezonu..

5 godzin temu, Piopio napisał:

Mimo starszych kości DAC Hegle zagrają pewnie lepiej ze względu na lepsze zasilanie. Szczególnie HD30. 

Przystawiam się właśnie do jednego z nich (hd25 lub 30) ale w międzyczasie miałem przyjemność z eversolo i zrobił na mnie dobre wrażenie.

4 godziny temu, sk-victor napisał:

Co prawda ja mam tylko HD11 ale ze spokojnym sumieniem odłączyłem go. DMP-A6 nie zagrał gorzej a może i nawet bardziej mi się podoba??

Mam wzmacniacz h80 i tam niby siedzi HD 11, słuchałem w NIE bezpośrednim porównaniu, ale miałem wrażenie że DMP A6 na prawdę daje radę. Przy tej cenie ze streamerem na pokładzie to może być rzeczywiście sensowny wybór.

1 godzinę temu, bogdan53a napisał:

nawet po wygrzaniu gra to chudo jasno strasznie wygładzony i nudny dzwięk bez skali płasko brak dynamiki

może oddaj bo jest popsuty? albo tak brzmi Twoja muza w rzeczywistości? jakoś u mnie gra przeciwnie do tego co opisujesz, gram i na wbudowanym i na zewn dakach, kwestia spasowania ze wzmacniaczem uważam bo raz lepiej wypada tak a raz inaczej.

Słucham muzy całymi dniami, po 15-17h dziennie, także dzisiaj, nic nie tnie, tidal i radio głównie, może problemu powinniście szukać gdzie indziej? Ja swojego nigdy nie wyłączam (chyba że się aktualizuje), chodzi non stop od lipca, wygaszam tylko ekran na noc, zero problemów, soft wg mnie należy do jednych z lepiej dopracowanych, plus ciągle coś poprawiają. Także ten teges, każdy coś tam pitoli, każdy ma pewnie rację, ale wszystkim nie dogodzisz, jak dla mnie streamer pierwsza klasa i u mnie się sprawdza. Howgh!

5 minut temu, Radio_gaga napisał:

Mam wzmacniacz h80 i tam niby siedzi HD 11, słuchałem w NIE bezpośrednim porównaniu, ale miałem wrażenie że DMP A6 na prawdę daje radę. Przy tej cenie ze streamerem na pokładzie to może być rzeczywiście sensowny wybór.

U mnie HD20 generalnie nie grał lepiej więc sprzedałem, też mam H80 m.in. i A6 po XLR gra bardzo dobrze z tym wzmakiem, myślę że dodatkowy DAC jest zbędny, ale w tym hobby tylko metodą prób i błędów dojdziesz do swoich wniosków, więc polecam testować 🙂 

Cały czas gram wzmacniaczem lampowym ale dzisiaj słucham na robionym wzmacniaczu tranzystorowym i po twojej wypowiedzi odłączyłem dac denafrips pontus i przełączyłem na sabre w ever solo i co się stało : scena się o połowę zwęrzyła ,skala dynamiczna siadła conajmniej z 40% ,basu jest o połowę mniej przejrzystość słabsza plany w tył też   mniej zaznaczone ,pogłosy są krótsze  - krócej wybrzmiewają , na tym forum z tego co czytałem większość pisała że używa ever solo tylko z zewnętrznym dac ,czyżby oni się  mylili w swojej ocenie ?   Ja uważam że  dużo zależy od kolumn i akustyki pomieszczenia w tedy łatwiej jest wyłapać różnice 

U mnie też A6 po RCA ze wzmakiem lampowym gra słabo, zewn DAC wypada lepiej, ale do moich wzmakow z XLR gram bez zewn daków, bo A6 sprawdza się bardzo dobrze. Poza tym Pontus to chyba 9k kosztuje więc normalne że gra lepiej od kombo za 3k. Masz racje ze akustyka i kolumny wiele znaczą.

13 godzin temu, Sanwing napisał:

@bogdan53a niestety wszystkie te streamery są o dupę rozbić odnośnie softu... Jak jeszcze gra dobrze to już w ogóle obsługa, stabilność maskara... Ja się mecze z IODatą miałem nadzieję że ten Eversolo będzie w miarę ale widzę że to chyba kolejny zawodnik jednego sezonu..

to jest niestety tak ze za stabilny i stale"pilnowany" soft trzeba zapłacić...są oczywiscie pytania w stylu co? za takie gufno mam dać 20-25tys. niestety nie za "g" tylko za stałe wsparcie techniczne,daleko nie trzeba szukać,choćby Linn który wspiera nawet wiekowe produkty.

16 godzin temu, lenart8 napisał:

Witam,

No i właśnie. Opinie dosłownie skrajne. Rozumiem niuanse, szczegóły. Ale tu mamy opinie skrajne, jakaś przepaść. Ja porównując do prostej Yamahy NP-S303 i chyba trochę lepszego Hegla HD11 odczułem większą ilość basu, większą dynamikę i dźwięk na tyle lepszy, że bez żalu tamte urządzenia odłączyłem. A tu "bez basu". Skąd aż taka rozbieżność?

15 godzin temu, Kw202 napisał:

U mnie też na początku grał bardzo płasko, później było zdecydowanie lepiej 😉

Tylko że ja używam go jako transport. 

Jeżeli miałbym zrozumieć ideę wygrzewania to tak ale dla sygnału analogowego. Jakieś w miarę sensowne uzasadnienie tego jest. Formowanie kondensatorów elektrolitycznych, może inne nowe elementy osiągają po jakimś czasie swoje nominalne parametry, wątpię ale niech będzie. Ale cyfra? Tu nie ma miejsca na zmianę charakterystyki sygnału analogowego, bo tu nie ma sygnału analogowego... Nawet jeżeli wystąpiły by zakłócenia bądź chwilowe zaniki / utrata strumienia danych, objawem tego nie byłaby zmiana charakterystyki dźwięku. Ale stop wkraczam na grząski temat (np. słuchanie patchcordów ethernetowych) a nie jest moim zamiarem skłócanie rozmówców.

Edytowane przez sk-victor

35 minut temu, sk-victor napisał:

No i właśnie. Opinie dosłownie skrajne. Rozumiem niuanse, szczegóły. Ale tu mamy opinie skrajne, jakaś przepaść. Ja porównując do prostej Yamahy NP-S303 i chyba trochę lepszego Hegla HD11 odczułem większą ilość basu, większą dynamikę i dźwięk na tyle lepszy, że bez żalu tamte urządzenia odłączyłem. A tu "bez basu". Skąd aż taka rozbieżność?

Taka jest wartosc porownywania "wrazen sluchowych".

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Zamontowałem do DMP-A6 taki dysk Transcend PCIe x4 SSD MTE245S 4TB. Dysk bardzo szybki, nówka sztuka. Wszystko zadziałało bez problemu. Więc chciałem na niego wrzucić po sieci moje zasoby, trochę ponad 2TB. Niestety transfery po WiFi są marniutkie. Niby Eversolo wspiera standard Wi-Fi - 802.11ax (chyba?) a takie routery w domu mam, pracujące w sieci mesh to WiFi z Eversolo zlinkowało się max na 867 Mb/s i transfery są mizerne strasznie około 15MB/s. Wpiąłem go próbnie po kablu ethernet bezpośrednio w gigabitowy port routera i też szału nie ma około 70MB/s. Do NAS-a Synology siedzącego na strychu transfery po LAN są rzędu 110-120MB/s a tu kicha. Po WiFi z laptopa z kartą ax również lata ponad 100MB/s. Przerabialiście już taki temat? Oprócz tego jakoś nie leży mi obsługa tego dysku w Eversolo. Wygodniej po UPnP z NAS-a.

16 hours ago, bogdan53a said:

nawet po wygrzaniu gra to chudo jasno strasznie wygładzony i nudny dzwięk bez skali płasko brak dynamik

Czego ty słuchasz?

Co to znaczy nudny dźwięk?

Dziwne ....

13 hours ago, bogdan53a said:

dużo zależy od kolumn i akustyki pomieszczenia

99.9% zależy od tego, reszta to audiofilskie fantazje wynikające:

a) z niewiedzy

b) z braku powtarzalności warunków odsłuchu różnych urządzeń

c) z podatności na sugestię i audiofilskie legendy i stereotypy

d) z braku akceptacji faktu, że słuchamy nie tylko przy pomocy uszu

29 minut temu, bum1234 napisał:

Czego ty słuchasz?

Co to znaczy nudny dźwięk?

Dziwne ....

99.9% zależy od tego, reszta to audiofilskie fantazje wynikające:

a) z niewiedzy

b) z braku powtarzalności warunków odsłuchu różnych urządzeń

c) z podatności na sugestię i audiofilskie legendy i stereotypy

d) z braku akceptacji faktu, że słuchamy nie tylko przy pomocy uszu

Wg mnie: wzmacniacz+kolumny, reszta to audiofilskie zboczenia, porównałem A6 do A8 i do ROSE 150B, ciekawe czy wiecie jakie wnioski ? 🤔

• Pokaż nowe odpowiedzi