Skocz do zawartości
IGNORED

Rega brio + Dali mentor 6 czy helicon 300

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Noszę się z zamiarem odświeżenia zestawu. Obecnie Rega brio + tannoy dct6 i dac xiangsheng po modyfikacjach. Pomieszczenie 22m2,muzyka spokojna ,melodyjna. Miałem na odsłuch kef sl50. Dużej różnicy nie odczułem. Szukam sprzętu używanego. Nie wiem czy dobrze robię że zmieniam kolumny ale chyba to najsłabszy element zestawu i szkoda mi pozbywać się dac i wzmaka. Z ofert używanych różnica między tymi dwoma modelami to koło 1000zl. Czy warto dopłacać do heliconów czy będą wybredniejsze niż mentor 6

Wszystko zależy od tego, czego obecnie Ci brakuje 😉 Rozważyłbym na pewno Monitor Audio Silver 100 i System Audio Legend 5.2. Z Regą Brio mogą się ciekawie zgrać, bo jest ona gęstszym wzmakiem. Jeśli chciałbyś mieć więcej dołu, to możesz spojrzeć w stronę Bronze 500, Klipsch RP-6000F II. To też bardzo przyjemne zestawienia z Regą. 

Zapraszam też do naszego filmu z kilkoma propozycjami kolumn podłogowych do 5 tys PLN: 

oraz podstawkami do 6 tys: 

Do tego zapraszamy na odsłuchy, wypożyczenia i indywidualne wyceny 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 25.06.2023 o 15:32, Toomek napisał:

Witajcie. Noszę się z zamiarem odświeżenia zestawu. Obecnie Rega brio + tannoy dct6 i dac xiangsheng po modyfikacjach. Pomieszczenie 22m2,muzyka spokojna ,melodyjna. Miałem na odsłuch kef sl50. Dużej różnicy nie odczułem. Szukam sprzętu używanego. Nie wiem czy dobrze robię że zmieniam kolumny ale chyba to najsłabszy element zestawu i szkoda mi pozbywać się dac i wzmaka. Z ofert używanych różnica między tymi dwoma modelami to koło 1000zl. Czy warto dopłacać do heliconów czy będą wybredniejsze niż mentor 6

Te kolumny sa najmocniejszym punktem systemu. Zmien je na samym okncu. Slaby DAC to jedno potem slaby wzmacniacz to drugie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Tez się skłaniam, że Rega Brio (mimo, że super wzmak) to będzie za cienko do Heliconów, czy Mentorów. 

Co do DAC to się nie wypowiem, bo tamtego modelu nie znam.

31 minut temu, iFi Audio napisał:

Tez się skłaniam, że Rega Brio (mimo, że super wzmak) to będzie za cienko do Heliconów, czy Mentorów. 

Co do DAC to się nie wypowiem, bo tamtego modelu nie znam.

Też mi się wydaje,że niepozorna Rega nie jest zła. A co w takim razie może pasować do niej ? Tak jak pisałem raczej celuje w używany sprzęt żeby wskoczyć półkę wyżej 

1 godzinę temu, Toomek napisał:

Też mi się wydaje,że niepozorna Rega nie jest zła. A co w takim razie może pasować do niej ? Tak jak pisałem raczej celuje w używany sprzęt żeby wskoczyć półkę wyżej 

Ta Rega jest super na swoim poziomie. Niestety daleko z nią nie zajedziesz już. Masz bardzo fajnie skrojony zestaw i ciężko Ci będzie zrobić duży krok, bez sporego wydatku. 

Z Regą fajnie gra Neat Acoustics z takich mniej popularnych rzeczy. 

Nie wiem czy pakowałbym jaśniejsze dali do tego wzmacniacza.

Jego szumy będą jeszcze bardziej odczuwalne. 

Zgadzam się że neat to dobry kompan. 

Albo wymiana razem ze wzmacniaczem 

W dniu 30.06.2023 o 17:01, iFi Audio napisał:

Też tak sądzę jak kolega, zmiana wzmacniacza do tych kolumn to raczej oczywistość, możesz zawsze sprzedać Brio i kupić jakąś używkę w przyszłości 🙂 

Edytowane przez S4Home