Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ źrodła cyfrowego na jakość dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Każdy transport brzmi inaczej.

Po COAX owszem 😉 Po USB z zastosowaniem izolacji galwanicznej każdy transport będzie brzmiał tak samo. Może zakład i ślepy test ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Po COAX owszem 😉 Po USB z zastosowaniem izolacji galwanicznej każdy transport będzie brzmiał tak samo. Może zakład i ślepy test ?

Jesteś nudny. Przegrasz taki zakład z kretesem i po co ci to? 

Z resztą, tobie co by nie napisał i nie powiedział, to i tak będziesz swoje wstawiał, więc jaki to ma sens? 😉

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, Piopio napisał:

Serio ? Widać nie wiesz jak działa połączenie koaksjalne i jaki ma wpływ zegar transportu. 

Jaki ma mieć wpływ jak to zewnętrzny DAC zajmuje się resztą jak tylko dostanie sygnał, u mnie jak by źle odebrał sygnał to by była cisza w głośnikach.

Edytowane przez MarcinStereo
Teraz, staropolanka2000 napisał:

Jesteś nudny. Przegrasz taki zakład z kretesem i po co ci to? 

Z resztą, tobie co by nie napisał i nie powiedział, to i tak będziesz swoje wstawiał, więc jako to ma sens? 😉

Ja słyszę to co można technicznie usłyszeć ... nie opowiadam bajek.

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Jaki ma mieć wpływ jak to zewnętrzny DAC zajmuje się resztą, u mnie jak by źle odebrał sygnał to by była cisza w głośnikach.

Dobra. Z Twoim poziomem wiedzy to nawet nie ma co zaczynać dyskusji 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

nie opowiadam bajek.

😉

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Piopio napisał:

Ja słyszę to co można technicznie usłyszeć ... nie opowiadam bajek.

Dobra. Z Twoim poziomem wiedzy to nawet nie ma co zaczynać dyskusji 😉

Sprawdzałem na różnych DAC i transport jak sama nazwa wskazuje tylko transportuje plik odczytany dalej i to zewnętrzny DAC decyduje czy puścić sygnał bit w bit taki sam czy wcale.

Płytę audio którą włożę do napędu w PC będzie odtwarzał mój DAC który tylko sczyta sobie cyferki podane przez napęd.

Taką wiedzą dysponujesz i o tym nie wiedziałeś? 

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

On żadną wiedzą nie dysponuje,co już koledzy wielokrotnie na tym forum udowodnili. Szkoda prądu. 😉

5 minut temu, staropolanka2000 napisał:

On żadną wiedzą nie dysponuje,co już koledzy wielokrotnie na tym forum udowodnili. Szkoda prądu. 😉

Nie przypominam sobie, żeby mi ktoś coś udowodnił ... bajki opowiadasz 😉

1 minutę temu, Piopio napisał:

Nie przypominam sobie, żeby mi ktoś coś udowodnił ... bajki opowiadasz 😉

Ty sobie nie musisz przypominać, ale kto wie ten wie. 😀 

12 minut temu, MarcinStereo napisał:

Sprawdzałem na różnych DAC i transport jak sama nazwa wskazuje tylko transportuje plik odczytany dalej i to zewnętrzny DAC decyduje czy puścić sygnał bit w bit taki sam czy wcale.

Płytę audio którą włożę do napędu w PC będzie odtwarzał mój DAC który tylko sczyta sobie cyferki podane przez napęd.

Problem w tym, że za odpowiednie ustawienie tych cyferek w czasie jest odpowiedzialny zegar transportu. Jeśli jest kiepski to pojawia się jitter. Co psuję całą zabawę ...

Gdyby zegar transportu i jego elektronika nie miała zanczenia to CD za 100 zł byłby tak samo dobrym transportem jak High-Endowe zabawki za ponad 10K.

Edytowane przez Piopio

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Piopio napisał:

Jeśli jest kiepski to pojawia się jitter.

Napęd LG którym ripuje płyty ma ponad 10 lat a jednak ripuje bezbłędnie i jeszcze nie miałem złej kopii 😉 kosztował 50zł 

Płyty odtwarzane z niego brzmią tak samo na CD Rotel i USB bo jak już wcześniej napisałem, to DAC wszystkim rządzi a napęd tylko wysyła mu cyferki i nie stoi za tym żadna super dokładna technologia. 

13 minut temu, Piopio napisał:

CD za 100 zł byłby tak samo dobrym transportem

O dźwięku decyduje DAC nie transport, DAC otrzymuje tylko surowe liczby które nie niosą z sobą informacji czy ma to grać jasno czy ciemno.

Więcej nie mam zamiaru ci tłumaczyć bo wiedza kosztuje.

3 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Więcej nie mam zamiaru ci tłumaczyć bo wiedza kosztuje.

Dobry żart 😉 Przecież Ty nie masz pojęcia o transportach 😉 

Edytowane przez Piopio

Gość

(Konto usunięte)

Dobry żart 😉 Przecież Ty nie masz pojęcia o transportach 😉 

Właśnie ci wytłumaczyłem na czym to polega więc nie pisz historii że ktoś nie ma o czymś pojęcia bo robisz z siebie pośmiewisko.

9 minut temu, MarcinStereo napisał:

Napęd LG którym ripuje płyty ma ponad 10 lat a jednak ripuje bezbłędnie i jeszcze nie miałem złej kopii 😉 kosztował 50zł 

Płyty odtwarzane z niego brzmią tak samo na CD Rotel i USB bo jak już wcześniej napisałem, to DAC wszystkim rządzi a napęd tylko wysyła mu cyferki i nie stoi za tym żadna super dokładna technologia. 

Jitter, jitter, jitter... mało kto rozumie o co w tym chodzi. Jak jeden co nie rozumie palnie przy czymś o jitterze, to stu co nie rozumieją pomyśli, że to coś uzasadnione jest jitterem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, MarcinStereo napisał:

To prawda, ale pod warunkiem, że transport jest bitperfect. Być może w tych droższych transportach jest jakiś DSP, a nie tylko obudowa kosztująca krocie.

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Właśnie ci wytłumaczyłem na czym to polega więc nie pisz historii że ktoś nie ma o czymś pojęcia bo robisz z siebie pośmiewisko.

Ty robisz z siebie pośmiewisko nie mając pojęcia o temacie. Poczytaj trochę o transmisji cyfrowej.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Piopio napisał:

Ty robisz z siebie pośmiewisko nie mając pojęcia o temacie. Poczytaj trochę o transmisji cyfrowej.

🤣Nie muszę czytać trochę... bo dawno temu czytałem na ten temat sporo testując przy okazji, a ty dalej nie przyswajasz że DAC ogarnia wszystko.

Robisz z siebie totalne pośmiewisko po raz kolejny, To co robią transporty za grube tysiące potrafi napęd CD/PC za 50 zł bo ma do DAC wysłać tylko cyferki 😉 Przedszkolak by to pojął ale ty nie potrafisz przeskoczyć banału.

Jedyne co napisałeś to jitter i nic merytorycznego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Small fluctuations of the clock frequency are referred to as "jitter", measured in nanoseconds (ns)....

The low phase noise oscillator driving the updated circuit reaches jitter specs lower than a picosecond (ps), an area called FemtoSecond."

A na forum ciągle mity i zabobony. Kasa z tego jest, więc biznes się kręci, ale do diabła... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

11 minut temu, MarcinStereo napisał:

To co robią transporty za grube tysiące potrafi napęd CD/PC za 50 zł bo ma do DAC wysłać tylko cyferki 😉

hahahahahahaha

I wszystko jasne ...

Transport ma znaczenie. 

Sam doświadczyłem tego po wymianie nakładki na malinę z hifiberry na digione. Taka mała pierdoła wielkości karty kredytowej, a dźwięk się poprawił we wszystkich aspektach. 

Tłumaczenie? 

Nie znam się na elektronice, ale digione niby posiada jakaś izolacje galwaniczna 😁 

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Ajothe napisał:

Transport ma znaczenie. 

Cyferki przesłane do DAC przez napęd za 50zł nie różnią się od tych wysyłanych transportem za krocie. Transport nie może ingerować w plik a może go wysłać jedynie więc tj. wyżej w postach to DAC ustala zasady nie transport.

6 minut temu, Ajothe napisał:

Teoria teorią, może kiedyś będziesz miał szansę porównać. 

Jeśli praktyka rozmija się z teorią, to wypada usterki poszukać a nie się z nią obnosić.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Ajothe napisał:

Teoria teorią, może kiedyś będziesz miał szansę porównać. 

Opisałem praktykę na swoim doświadczeniu z różnymi źródłami wpiętymi pod jeden DAC

(COAX z CD Rotela, PC/USB i napęd LG jako transport) = 0 różnic w dźwięku 

Okej, każdy musi przebyć swoją drogę 😁

Jak dla Was transport nie robi różnicy żadnej to można tylko pozazdrości zaoszczędzonej kasy. 

Gość

(Konto usunięte)

Transport z założenia nie może robić różnicy bo tylko transportuje zawartość płyty, to samo robi mój stary napęd w komputerze a właściwie to więcej bo mogę jeszcze regulować jego obroty i nagrywać.

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Transport z założenia nie może robić różnicy bo tylko transportuje zawartość płyty, to samo robi mój stary napęd w komputerze a właściwie to więcej bo mogę jeszcze regulować jego obroty i nagrywać.

No niestety w przypadku standardu CDA to już nie jest takie proste i oczywiste. Mogą powstać niedokładności odczytu w czasie słów bitowych, nie wiem czy to nie jest slynny jitter? 

Cyferki przesłane do DAC przez napęd za 50zł nie różnią się od tych wysyłanych transportem za krocie.

Cyferki się nie różnią. Różni się ich rozmieszczenie w czasie. Transporty generują też zakłócenia własne. Im lepszy transport (zasilanie) tym mniejsze zakłócenia. 

Opisałem praktykę na swoim doświadczeniu z różnymi źródłami wpiętymi pod jeden DAC

(COAX z CD Rotela, PC/USB i napęd LG jako transport) = 0 różnic w dźwięku 

Na sprzęcie z dolnej półki ... to ma znaczenie. Ty nie słyszysz różnic. Właściciele lepszego sprzętu słyszą. 

Jitter: ktoś kiedyś na dowód grania jittera pisał, że na skutek rozjechanie zegarów, długość filmu przy jakiejś tam konwersji zmieniła się o jedną klatkę. Powiedzmy film 100Hz i 90 minut:

100kl/sek x 60sek/min x 90min = 540.000kl

Cały film ma 540.000klatek, czyli 1:540.000=0,000002

Na na skutek rozjechanie zegarów, długość filmu przy jakiejś tam konwersji zmieniła się 0,000002x

10000Hz x 1,00002 = 10000,02Hz

Na tym samym filmie, to samo rozjechanie zegara, poskutkuje zmianą częstotliwości dźwięku z

10000Hz na 10000,02Hz - usłyszycie? Ja nie, więc nawet nie wnikam, czy to bzdura.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi