Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Opal 20 vs Dali Oberon 3

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby kusiły Cię Amphiony, to w dobrej cenie mamy 3LS w naszym outlecie. Warto je sprawdzić 🙂 https://www.q21.pl/amphion-argon3s-full-white-stone-grey-outlet.html

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

One są na spodzie, a nie górze, więc się nie rzucają w oczy. 

Edytowane przez Q21

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Panowie ale jaja nie wiem co ze mną nie tak ale: Buchardy już spakowane do wysyłki gotowe i podłączyłem moje Oberon 3 . Szczęka na dół co się dzieje? Dźwięk jakiś taki płaski brak dej głębi gorszy bas i nagle wysokich jakby za dużo.......

Wyciagaam Burchardty jest banan na twarzy.........

Piotrze miałeś rację !

Buchardty zostają !

Nie wiem co mam powiedzieć i sądzić o tym..........  

Zawsze tak jest przy przesiadce 😉 Słuch się nieco przyzwyczaił do takiego brzmienia i teraz ciężko będzie przesiąść na coś, co nie daje Ci takiej przyjemności 🙂 Niech służą!

2 godziny temu, metalowy napisał:

Panowie ale jaja nie wiem co ze mną nie tak ale: Buchardy już spakowane do wysyłki gotowe i podłączyłem moje Oberon 3 . Szczęka na dół co się dzieje? Dźwięk jakiś taki płaski brak dej głębi gorszy bas i nagle wysokich jakby za dużo.......

Toś mnie pocieszył, akurat zamówiłem Oberony 3 😄

56 minut temu, tomikin napisał:

Nie będziesz żałować są naprawdę dobre miałem u siebie oberon 5 i trójki mi się dużo bardziej podobały potem zmieniłem im zwrotnicę tu masz link do mojej walki z tym

15 godzin temu, tomikin napisał:
18 godzin temu, metalowy napisał:

No ale to świetne kolumny, to nic ino się cieszyć z takiego zakupu 😉 

3 godziny temu, S4Home napisał:

No ale to świetne kolumny, to nic ino się cieszyć z takiego zakupu 😉 

No zobaczy się 🙂 Jeszcze ich nie słuchałem bo dopiero co przyszły ale pierwsze wrażenia są pozytywne. Ładne, leciutkie i te włókna drzewne są mega, stylówa jest 😉

W dniu 6.09.2023 o 15:04, Q21 napisał:

One są na spodzie, a nie górze, więc się nie rzucają w oczy. 

A no to w ogóle super.

22 godziny temu, metalowy napisał:

Wyciagaam Burchardty jest banan na twarzy.........

Piotrze miałeś rację !

Buchardty zostają !

Nie wiem co mam powiedzieć i sądzić o tym..........  

Hahaha widzisz!! 😉

8 minut temu, tomikin napisał:

No zobaczy się 🙂 Jeszcze ich nie słuchałem bo dopiero co przyszły ale pierwsze wrażenia są pozytywne. Ładne, leciutkie i te włókna drzewne są mega, stylówa jest 😉

Spokojnie jak zamówiłeś to zrobisz dokładnie to samo.

Posłuchaj. Nie spinaj się przy tym nie decyduj od razu. Daj sobie czas.

Nie podejdą to wymienisz podejdą To zostawisz

@Q21 jesteście mi winni kraftowe piwo pabianickie 🙂

W dniu 8.09.2023 o 11:06, metalowy napisał:

Dla tego muszę mieć wzmak z wyjściem na dwie pary zawsze 

I ciągniesz tak kable? Ja kiedyś miałem druga strefę w ampli AVR. Wykorzystywałem to na prawdę sporo. Ale teraz już bym się nie bawił. W domenie łatwo dostępnych głośników BT czy mikro systemów. Wolę dwa osobne.

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

I ciągniesz tak kable? Ja kiedyś miałem druga strefę w ampli AVR. Wykorzystywałem to na prawdę sporo. Ale teraz już bym się nie bawił. W domenie łatwo dostępnych głośników BT czy mikro systemów. Wolę dwa osobne.

No mam tak ale jak już kable są to łatwiej paczki postawić niż drugi system:)

21 minut temu, metalowy napisał:

Tylko z AVR to jeszcze obsługa przez sieć jest spoko. Ale na wzmacniaczu działa to słabo. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tylko z AVR to jeszcze obsługa przez sieć jest spoko. Ale na wzmacniaczu działa to słabo. 

U mnie z RN 803 Yamahaszka smiga

8 minut temu, metalowy napisał:

U mnie z RN 803 Yamahaszka smiga

Przez sieć da się włączać A i B? Bo nie robiłem tego nigdy. No to jescze ujdzie. 

Musiccast jest też spoko. 

Tylko na B nie działa ypao

56 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Przez sieć da się włączać A i B? Bo nie robiłem tego nigdy. No to jescze ujdzie. 

Musiccast jest też spoko. 

Tylko na B nie działa ypao

Tak przełączanie działa a yapo nie wiem nie korzystam jakieś "galkologią" pod moje ucho lepiej mi się ustawiło 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, metalowy napisał:

Tak przełączanie działa a yapo nie wiem nie korzystam jakieś "galkologią" pod moje ucho lepiej mi się ustawiło 

Ukryta Zawartość

No to gitara. Zapamiętam. Nie wykorzystam ale zapamiętam 🙂

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Panowie... A jak z ustawianiem Oberon 3 blisko ściany? Przejrzałem kilka recenzji i opowiadają tam że prawidłowe ustawienie tych kolumn to jedyne 20 cm od ściany!?  W sklepach w opisie widziałem zlecane ustawienia przedział 5-20cm.  To prawda? Rzeczywiście idzie je ustawić tak blisko ściany bez wielkiej krzywdy dla dźwięku? 
Mogło by to być coś czego szukam. Tym bardziej że dedykowane są do 20 m2. 

Przy takich wątpliwościach szukałbym raczej monitorów z BR na froncie.

Ceny podobne - Indiana Line Tesi czy Elac Debut / D. Reference.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 godzin temu, audioburak napisał:

Przy takich wątpliwościach szukałbym raczej monitorów z BR na froncie.

Ceny podobne - Indiana Line Tesi czy Elac Debut / D. Reference.

Nie wiem czy wątpliwości... Raczej szukam potwierdzenia u tych co użytkowali. Bo na tym forum czytałem również że BR nie ma znaczenia gdzie jest umiejscowiony. Dla mnie też to dziwne ale tak niektórzy piszą. Sprawdzałem co zaleca producent np przy Fyne Audio f500, Wharfedale Evo 4.1, Triangle Borea 3 (wszystkie one mają dolny lub z przodu wylot) i tam jest 40-50cm od tylnej ściany. A tu nagle czytam że Dali mówi o 20cm. I to mnie zastanawia. 

Tego rodzaju dylematy trudno rozwiązać czytelnictwem 😉 

Pojęcie dobrego dołu pasma każdy ma zdefiniowane wg. własnych potrzeb

i doświadczeń, więc jeśli jeszcze dołożymy do niego różną akustykę 😉 

Optimum byłoby posłuchanie oczywiście, jednak mnie bardzo przeszkadza ustawienie

kolumienek mini wieży ( mini BR z tyłu ) przy ścianie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 11.09.2023 o 09:55, metalowy napisał:

Ło matko! To ile metrów kabla tam musi być? 😀 

Dumping Faktor = 0 😄👍

Edytowane przez Gargan
W dniu 4.01.2025 o 11:24, WiktorS napisał:

Panowie... A jak z ustawianiem Oberon 3 blisko ściany? Przejrzałem kilka recenzji i opowiadają tam że prawidłowe ustawienie tych kolumn to jedyne 20 cm od ściany!?  W sklepach w opisie widziałem zlecane ustawienia przedział 5-20cm.  To prawda? Rzeczywiście idzie je ustawić tak blisko ściany bez wielkiej krzywdy dla dźwięku? 
Mogło by to być coś czego szukam. Tym bardziej że dedykowane są do 20 m2. 

Każdy producent kolumn głośnikowych w swojej instrukcji będzie miał zapewne informacje o odległości minimum 20 cm. Natomiast w rezultacie są kolumny którym po wzmocnienie basu nazwijmy to szkodzi mniej a są takie gdzie szkodzi bardziej.

Ja swego czasu miałem stare magnaty z portem z tyłu ustawione na prawdę blisko. Bo był bardzo mocno podkreślany ale zachował kontrolę. Podobało mi się. Natomiast góra straciła odpowiednią rozdzielczość. 

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Każdy producent kolumn głośnikowych w swojej instrukcji będzie miał zapewne informacje o odległości minimum 20 cm. Natomiast w rezultacie są kolumny którym po wzmocnienie basu nazwijmy to szkodzi mniej a są takie gdzie szkodzi bardziej.

Ja swego czasu miałem stare magnaty z portem z tyłu ustawione na prawdę blisko. Bo był bardzo mocno podkreślany ale zachował kontrolę. Podobało mi się. Natomiast góra straciła odpowiednią rozdzielczość. 

Nie do końca tak... Podają rózne odległości. Najczęsciej ok 50-80cm. Indiana Line dla Nota 260 podaje 1 metr. 
Przerobiłem ostatnimi czasy trochę maualów odnośnie podstawek i jest róznie z tym. 

13 godzin temu, WiktorS napisał:

Nie do końca tak... Podają rózne odległości. Najczęsciej ok 50-80cm. Indiana Line dla Nota 260 podaje 1 metr. 
Przerobiłem ostatnimi czasy trochę maualów odnośnie podstawek i jest róznie z tym. 

Dlatego mówię minimum. Nikt nie poda mniej 😉

Jasne że metr to jest w większości. 

• Pokaż nowe odpowiedzi