Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrać wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.07.2023 o 11:27, Piopio napisał:

NAD M10v2, Lyngdorf TDAI-1120, coś z NuPrime, Końcówka mocy na Purifi + pre np. Topping PRE90, 

Nic z tego nie zagra podobnie do Yamahy 🙂 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

27 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ale na pewno zagrają lepiej :) Kojarząc brzmienie serii 701 to chyba najbliżej NuPrime lub NAD M10v2

Bardziej myślę o as 1200 nowej lub z używanych  as2200 lub 3200

Yamaha mi się bardzo podoba ze względu na wskaźniki które wyglądają obłędnie.

Ja ostatnio kupilem koncowke oparta na Hypex NCore - klasa D. Nord Acoustics sprzedaje w przywoitych pieniadzach (mam na mysli Value Line), a chyba troche lepiej jest zorganizowane od modulow Audiophonics.

NAD M10v2 tez chyba to ma na pokladzie, choc niewykluczone, ze bedzie sie roznic sygnatura dzwieku.

18 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Grunt żeby grało lepiej a to raczej nie jest wyzwanie.

17 godzin temu, pawelcb napisał:

Oprócz Yamahy polecam również sprawdzić inne sprzęty takie jak Naim, Moon itp. a w kwocie topowej Yamahy to można mieć Accuphase'a 🙂

17 godzin temu, pawelcb napisał:

Na filmie prezentujemy jeszcze kilka modeli z wycieraczkami 😉 Moim osobistym faworytem jest zdecydowanie Vincent z miniaturki. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No właśnie w tym jest problem ceny nowych wzmacniaczy Yamahy.

To już accuphase, wyższe moon czy KARAN acoustic. Wycieraczki ma nowy streamer eversolo 😛

W dniu 12.07.2023 o 16:36, Piotr Sonido napisał:

No właśnie w tym jest problem ceny nowych wzmacniaczy Yamahy.

To już accuphase, wyższe moon czy KARAN acoustic. Wycieraczki ma nowy streamer eversolo 😛

Z całym szacunkiem dla Yamahy, ale Accu to jest Accu. No ale jak już mówiłem wielokrotnie: Najwięksi producenci odchodząc z cenami w górę robią miejsce dla nowych pokoleń.

23 godziny temu, iFi Audio napisał:

Z całym szacunkiem dla Yamahy, ale Accu to jest Accu. No ale jak już mówiłem wielokrotnie: Najwięksi producenci odchodząc z cenami w górę robią miejsce dla nowych pokoleń.

Pytanie tylko czy to jest dobra droga?

Nie wiem może tylko ja tak mam ale ja się trzy razy zastanawiam zanim coś kupię. I nie chodzi mi tu o pisanie na innych forach czy przeglądanie pseudo fejkowych opinii o produkcie tylko po prostu analizuje po swojemu.

No albo słucham jeśli mówimy o tej branży

Zgadzam się, zanim coś się kupi trzeba się zastanowić dobrze bo to nie małe pieniądze.

Będę mieć uzbierane to zacznę szukać, czytać i przeglądać oferty.

Na razie szkoda na to czasu, chodź nie powiem Yamacha a w zasadzie Japońskie sprzęty  są po prostu ładne i chyba raczej szukać będę w kolorze srebnym- czarne jakoś do mnie nie przemawiają.

Ale na to wszystko przyjdzie czas.

Podłączenie suba przez wejście wysokopoziomowe do terminali głośnikowych we wzmacniaczu w stereo jest najlepszym rozwiązaniem. Nie mamy opóźnień, to samo sterowanie głośnością.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Sub podłączony przez wysokopoziomowe wyjścia dobrze aby stał blisko tej kolumny, u mnie byłby problem z miejscem. Dla tego pytałem o zwykłe rca out

15 minut temu, pawelcb napisał:

Sub podłączony przez wysokopoziomowe wyjścia dobrze aby stał blisko tej kolumny, u mnie byłby problem z miejscem. Dla tego pytałem o zwykłe rca out

Nie. Obojetnie przez ktore wyjscia jest podlaczony, subwoofer dobrze stoi tam, gdzie najlepiej gra!

A to optymalne miejsce (gdzie najlepiej gra) wcale nie musi byc blisko kolumny.

Ewentualne roznice w opoznieniach (wynikajace z roznych miejs ustawien) mozesz probowac korygowac (plynnymi) nastawieniami fazy (jesli twoj sobwoofer ma taka mozliwosc)

W amplitunerach KD korygujesz to odlegloscia poszczegolnych glosnikow w menu amplitunera

BTW.

Mozesz miec tylko jeden sub podlaczony wysokopoziomowo do obydwu kolumn. No to blisko ktorej kolumny ma stac ? 😉

Edytowane przez xajas
3 godziny temu, xajas napisał:

Mozesz miec tylko jeden sub podlaczony wysokopoziomowo do obydwu kolumn.

Rzeczywiście, masz rację nie pomyślałem o tym. 🙂

Edytowane przez pawelcb
11 godzin temu, raiwan napisał:

A może zamiast klasy D i AB coś połączonego? Klasa G, czyli na przykład w dość dobrej cenie Arcam sa20

No, klasa G to raczej bardzo blisko klasy AB ;)

Tyle tylko że teraz już rozmowa nie jest o wzmacniaczu o podłączeniu subwoofera 😛

kolega dał sobie spokój z wzmakiem klasy D. To tak kończąc temat 🙂

a sub faktycznie złączami wysokopoziomowymi.

Ale rodzi się inne pytanie jaki ty masz subwoofer?

Tak temat można uznać za zakończony jeśli chodzi o wzmacniacz klasy D.

W jakieś nowe wynalazki  jak klasa G to sobie odpuszczę, poza tym mały wybór a zostanę przy standardowej AB.

Subwoofer mam svs sb1000.

Tak kończąc, będą zmiany odnośnie zakupu sprzętu i myślę że będę brać październik/listopad. Ale to zrobie nowy temat i w nim już napiszę aby tutaj nie zaśmiecać.

W dniu 29.07.2023 o 16:46, pawelcb napisał:

Tak temat można uznać za zakończony jeśli chodzi o wzmacniacz klasy D.

W jakieś nowe wynalazki  jak klasa G to sobie odpuszczę, poza tym mały wybór a zostanę przy standardowej AB.

Subwoofer mam svs sb1000.

Tak kończąc, będą zmiany odnośnie zakupu sprzętu i myślę że będę brać październik/listopad. Ale to zrobie nowy temat i w nim już napiszę aby tutaj nie zaśmiecać.

Czekamy w pogotowiu :)

To nie są wcale nowe wynalazki 😛

W dniu 29.07.2023 o 16:46, pawelcb napisał:

Wszyscy czekamy co będzie z cenami. 

20 minut temu, S4Home napisał:

A co ma być? 😄 

Spadają ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, Piopio napisał:

Spadają ...

I tak i nie, nie wiadomo jak będzie na jesień, patrząc na aktualne ceny i promocje to sądzę, że może być drożej, aczkolwiek to są moje domniemania 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi