Skocz do zawartości
IGNORED

Apple Music - jak najlepiej odtwarzać na sprzęcie stacjonarnym? Rozbudowa systemu.

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Jestem użytkownikiem Apple Music, jest to jedyny muzyczny serwis streamingowy z jakiego korzystam.

Używam go do słuchania muzyki w samochodzie przez Bluetooth i na słuchawkach bezprzewodowych w czasie spacerów.

Ale coraz częściej myślę od zakupie jakiegoś "pudełka", które umożliwi mi słuchanie muzyki z Apple Music na domowym sprzęcie stacjonarnym.

Mam wzmacniacz typowo analogowy, nie ma żadnych wejść cyfrowych, nie mam możliwości zmiany wzmacniacza czy kolumn.

I teraz kilka pytań:

1. Jakiego pudełka potrzebuję, żeby za źródło "robił" telefon, który będzie przesyłał muzykę bezprzewodowo przez AirPlay?

2. Jakiego pudełka potrzebuję, żeby można było na tym pudełko zalogować się do Apple Music i "pobierać" muzukę bezpośrednio z serwisu po kablu LAN?

3. Czy w przypadku pudełka numer 2 jakość dźwięku będzie lepsza niż z pudełka 1?

Proszę o przykłady konkretnych rozwiązań.

Edytowane przez Gabaryton
  • Gabaryton zmienił(a) tytuł na Apple Music - jak najlepiej odtwarzać na sprzęcie stacjonarnym? Rozbudowa systemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

7 godzin temu, Gabaryton napisał:

Hej,

Jestem użytkownikiem Apple Music, jest to jedyny muzyczny serwis streamingowy z jakiego korzystam.

Używam go do słuchania muzyki w samochodzie przez Bluetooth i na słuchawkach bezprzewodowych w czasie spacerów.

Ale coraz częściej myślę od zakupie jakiegoś "pudełka", które umożliwi mi słuchanie muzyki z Apple Music na domowym sprzęcie stacjonarnym.

Mam wzmacniacz typowo analogowy, nie ma żadnych wejść cyfrowych, nie mam możliwości zmiany wzmacniacza czy kolumn.

I teraz kilka pytań:

1. Jakiego pudełka potrzebuję, żeby za źródło "robił" telefon, który będzie przesyłał muzykę bezprzewodowo przez AirPlay?

2. Jakiego pudełka potrzebuję, żeby można było na tym pudełko zalogować się do Apple Music i "pobierać" muzukę bezpośrednio z serwisu po kablu LAN?

3. Czy w przypadku pudełka numer 2 jakość dźwięku będzie lepsza niż z pudełka 1?

Proszę o przykłady konkretnych rozwiązań.

Jaki budżet?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

1. Najprymitywniejszym rozwiazeniem byl by AirPort Express ktory jest odbiornikiem AirPlay i ma wyjscie analogowe do wzmacniacza, albo optyczne do DAC

Ukryta Zawartość

Uzywam takie w autach i w domu

2. Stary apple TV ma polaczenie do Apple Music ale tylko optyczne wyjscie (potrzebujesz DAC)

IMG_6658.thumb.jpg.e6c5c034662669dabdff0a9a651898d2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Gabaryton napisał:

N.p. wiim pro

Nie znam takiego urządzenia. Jedyne co mi przychodzi do głowy to Apple TV, może działać na podobnej zasadzie co Spotify Connect - twój telefon będzie tylko "pilotem" którym sterujesz Apple Music. Ale to ma tylko wyjście HDMI, więc potrzebny byłby jakiś adapter/DAC żeby wpiąć to do wzmacniacza.

Teoretycznie tak - opcja 1 to kompresja stratna AAC256, opcja 2 to teoretycznie bezstratna i to możliwe że HiRes.

Niemniej ze względu na prostotę pewnie został bym przy opcji 1.

BTW.

Gdybys mial komputer Mac/Windows w poblizu wzmacniacza, to nie potrzebujesz zadnych dodatkowych pudelek.
Startujesz Apple Music na komputerze a komputer sterujesz smartfonem (Apka Remote). A wyjscie komputear jest podlaczone do wzmacniacza
I nie musisz wysylac nic przez AirPlay albo BT
Komputer sciaga muzyke z sieci, np. przez ten wspomniany kabel LAN

PS
Starsze Apple TV maja nie tylko wyjscia HDMI, ale niestety, aby je sterowac musisz „widziec“ co robisz -> telewizor

Dlugiej gadki krotki sens

Jesli ci zalezy na najlepszej jakosci Apple Music w stacjonarnym systemie, to dokup znosny USB-DAC, podlacz go miedzy komputer i wzmacniacz i sprawa zalatwiona. Wtedy wszystko leci po kablu, bez dodatkowych nadajnikow/odbiornikow itd.

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi, zapomniałem, że budżet to maksymalnie 1,5 tysiąca PLN.

Gdyby ten Fioo miał wbudowanego klienta Apple Music, to zacząłbym zbierać na niego kaskę, jako odbiornik AirPlay dla telefonu to trochę za dużo kosztuje.

Wiim Pro i Solo mają wbudowany AirPlay i mieszczą się budżecie, Nuprime Omnia Stream Mini ma tylko Bluetooth.

Z tego co doczytałem, to AirPlay stosuje bezstratną kompresję czyli będzie brzmiał lepiej niż urządzenie Bluetooth.

W sumie to nie chcę włączać ani kompa, ani telewizora do słuchania muzyki, Airplay z telefonu do Wiim albo Solo powinno wystarczyć, reszta toru naprawdę nie zasługuje na nic lepszego.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

W FiiO znajdziesz Apple Music 🙂  Jest to bardzo ciekawa opcja, ale wymaga oczywiście sterowania bezpośrednio z niego. 

AirPlay z telefonu, jeśli dobrze pamieta, obsługuje AAC do 256Kbps, potrzebujesz streamować z Maca. 

WiiM Pro jest jednak bardzo dobrą opcją z AirPlay, posiada wbudowanego DACa, który jest przyzwoity. Zapraszam też do naszego filmu o Apple Music, a także do kontaktu celem testów, dodatkowego wsparcia, czy indywidualnych wycen 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi, zapomniałem, że budżet to maksymalnie 1,5 tysiąca PLN.
Gdyby ten Fioo miał wbudowanego klienta Apple Music, to zacząłbym zbierać na niego kaskę, jako odbiornik AirPlay dla telefonu to trochę za dużo kosztuje.
Wiim Pro i Solo mają wbudowany AirPlay i mieszczą się budżecie, Nuprime Omnia Stream Mini ma tylko Bluetooth.
Z tego co doczytałem, to AirPlay stosuje bezstratną kompresję czyli będzie brzmiał lepiej niż urządzenie Bluetooth.
W sumie to nie chcę włączać ani kompa, ani telewizora do słuchania muzyki, Airplay z telefonu do Wiim albo Solo powinno wystarczyć, reszta toru naprawdę nie zasługuje na nic lepszego.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Ten Fiio działa jak smartfon lub DAP z Androidem w obudowie do urządzenia stacjonarnego. Paradoksalnie Android to najlepsza opcja do słuchania Apple - firmowa apka na Androida jest OK. Używam Apple M sporadycznie - na moim DAPie iBasso (użytkowo działa to podobnie jak to Fiio) Apple działało to kiedyś płynniej niż Deezer, którego używam na codzień, pliki były odtwarzane w deklarowanej rozdzielczości(w przeciwieństwie np. do Amazon HD).
Jedyna wada to brak sterowania smartfonem - ale może są uniwersalne aplikacje-piloty, albo może np. piloty do TVBoxów działają?