Skocz do zawartości
IGNORED

TIDAL zacina się

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, piotrek7 napisał:

Nic się nie tnie. Ani na streamerze ani na komputerze ani na telefonie. Być może powinieneś szukać źródła problemu w innym miejscu 

11 minut temu, lemo napisał:

Stawiam na internet 

Hmmm.... Faktycznie na telefonie po odłączeniu się od sieci idzie bez problemów. No ale z drugiej strony sieć ma silny sygnał. Wi-Fi na dole w salonie mam na maksa czyli na 5 kresek. No to co jest? 🤔

Edytowane przez dlmtb
21 godzin temu, lemo napisał:

Stawiam na internet 

To źle stawiasz. Mam na Audirvanie aktywne dwa serwisy. TIDAL zacinał, Qobuz nie.

Zapełnienie bufora w Qobuz w jednej chwili, w Tidalu, po kawałeczku. Wolniej niż ładowanie się utworów. Co trzy sekundy stop i znowu załadunek na następne trzy sekundy odtwarzania.

1 hour ago, bosastopa said:

To źle stawiasz. Mam na Audirvanie aktywne dwa serwisy. TIDAL zacinał, Qobuz nie.

Zapełnienie bufora w Qobuz w jednej chwili, w Tidalu, po kawałeczku. Wolniej niż ładowanie się utworów. Co trzy sekundy stop i znowu załadunek na następne trzy sekundy odtwarzania.

Sprawdź skąd masz tidala a skąd łobuza 🙂

Pakiety chodzą różnymi drogami i to że jeden serwer się zacina drugi nie, nie świadczy o tym, że problem leży w danym serwisie - nie wiadomo co jest po drodze.

Faktem jest, że  Tidal od czasu do czasu nie kończył odtwarzania utworów i przeskakiwał do następnego - sporadycznie. Niestety mam sieć z t-mobile. a oni ostatnio mają jakieś problemy.

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Sprawdź skąd masz tidala a skąd łobuza 🙂

Pakiety chodzą różnymi drogami i to że jeden serwer się zacina drugi nie, nie świadczy o tym, że problem leży w danym serwisie - nie wiadomo co jest po drodze.

Faktem jest, że  Tidal od czasu do czasu nie kończył odtwarzania utworów i przeskakiwał do następnego - sporadycznie. Niestety mam sieć z t-mobile. a oni ostatnio mają jakieś problemy.

A myślisz, że co niby miałem na myśli? Lemo napisał stawiam na internet. Co niby miało to sugerować? Internet tnie lub inny problem z siecią w domu, a przecież nie to było przyczyną, jeśli jeden serwis śmiga, a drugi tnie. To nie pierwszy raz u Tidala.

6 minutes ago, bosastopa said:

A myślisz, że co niby miałem na myśli? Lemo napisał stawiam na internet. Co niby miało to sugerować? Internet tnie lub inny problem z siecią w domu, a przecież nie to było przyczyną, jeśli jeden serwis śmiga, a drugi tnie. To nie pierwszy raz u Tidala.

Wiidzisz to jest tak streaming strzela a chmurka pakiety nosi. W sieciach rozległych pakiety z tego samego źródła potrafią zmierzać do celu różnymi drogami. Jeśli na dodatek jeden serwer jest w np.: Finlandii, a drugi w UK to to, że z jednego informacja dochodzi szybko, a z drugiego wolno wcale nie świadczy o tym, że jet to wina serwisu streamingowego. Problem może leżeć po drodze.

U mnie problem prawdopodobnie jest w t-mobile, bo w pracy mam symetryczny internet od innego dostawcy, który ma bezpośredni dostęp do sieci szkieletowej i tam problemów z Tidalem nie ma od dłuższego czasu.

1 godzinę temu, bosastopa napisał:

Tak dokładnie to działa.

7 godzin temu, bum1234 napisał:

Wiidzisz to jest tak streaming strzela a chmurka pakiety nosi. W sieciach rozległych pakiety z tego samego źródła potrafią zmierzać do celu różnymi drogami. Jeśli na dodatek jeden serwer jest w np.: Finlandii, a drugi w UK to to, że z jednego informacja dochodzi szybko, a z drugiego wolno wcale nie świadczy o tym, że jet to wina serwisu streamingowego. Problem może leżeć po drodze.

U mnie problem prawdopodobnie jest w t-mobile, bo w pracy mam symetryczny internet od innego dostawcy, który ma bezpośredni dostęp do sieci szkieletowej i tam problemów z Tidalem nie ma od dłuższego czasu.

Możliwe, że masz rację. Nie znam się na tym zbyt dobrze. Zapytam kiedyś o to kuzyna. To jego działka w tej branży.  Miałem przez 4 miechy w domu internet Neostrada i Orange LTE domowy. Szkoda, że wtedy nie sprawdziłem co się  stanie kiedy przełączę się z radiowego na ten po kablu. Hmm. może bym sprawdził, ale czasami i przez kilka dni nie korzystam z żadnego z serwisów, a w tym właśnie czasie mógł zacinać 😉 

11 hours ago, bosastopa said:

Mój starszy syn mieszkał kiedyś w Warszawie i miał internet z UPC. Teoretycznie wszystko się zgadzało, ale od czasu do czasu jakiś film lubił się zacinać. Po szeregu interwencji okazało się, że dostawca trochę przyoszczędzić i po wymianie karty w skrzynce wszystko zaczęło pracować normalne.

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Mój starszy syn mieszkał kiedyś w Warszawie i miał internet z UPC. Teoretycznie wszystko się zgadzało, ale od czasu do czasu jakiś film lubił się zacinać. Po szeregu interwencji okazało się, że dostawca trochę przyoszczędzić i po wymianie karty w skrzynce wszystko zaczęło pracować normalne.

Ja miałem problem z Neostradą. Maksymalnie, bo po miedziakach, 6Mb/s. Na dodatek czasami spadała prędkość poniżej 1M. Musiałem dzwonić, żeby ponowną kalibrację zrobili czy coś tam. 
Teraz mam LTE z zewnętrzną antenę z modem. Dzięki temu kablem ethernet do routera nawet 50m bez strat. Piszą, że nawet do 100m nie powinno być strat. Nadajnik 2,5 km od domu. Z agregacją dwóch pasm dobija do setki. Wieczorem spada do 50~70, a teraz nawet do 40M. Być może w okresie wakacyjnym nadajniki obciążone są bardziej. Ale nawet 40~50 jest OK. Filmy 4K z Netfliksa, Qobuz lub TIDAL i YT na raz chodzi płynnie. 

Wracając jeszcze do TIDALa i Łobuza. Zniechęcił mnie TIDAL przez te swoje akrobacje z emkułą i śmietnikiem w bibliotece, ale Qobuz z kolei gra jakoś cicho. Dobrze, że są jeszcze płyty, jednak bez streamingu, gdyby nagle zniknął, hmm. Streaming wygodniejszy i dostęp do ogromnej biblioteki.

1 minutę temu, bosastopa napisał:

Wracając jeszcze do TIDALa i Łobuza. Zniechęcił mnie TIDAL przez te swoje akrobacje z emkułą i śmietnikiem w bibliotece, ale Qobuz z kolei gra jakoś cicho. Dobrze, że są jeszcze płyty, jednak bez streamingu, gdyby nagle zniknął, hmm. Streaming wygodniejszy i dostęp do ogromnej biblioteki.

Miałem dostęp do Qobuz-a przez miesiąc i mam dokładnie takie samo spostrzeżenia. Qobuz gra jak z pod koca, jest ciszej i jakby matowo. Dla mnie brzmi nieakceptowalnie. Niemniej jednak na tym forum jest całe rzesza użytkowników tej platformy stemingowej, która uważa że to jest właśnie wzorzec dźwięku i twiedzi, że Tidal gra jak by ktoś włączył Loudness. 

Tidal lubi się ciąć. Ostatnio w poniedziałek miałem problemy. Net światło od orange. Tidal ciął, a test sieci znakomity w danym momencie. 

.

8 minut temu, dlmtb napisał:

Miałem dostęp do Qobuz-a przez miesiąc i mam dokładnie takie samo spostrzeżenia. Qobuz gra jak z pod koca

Mam dokładnie odwrotne wrażenie. Na tych samych masterach qobuz gra ostrzej niż tidal.

Tidala mam bez dekodowania MQA, może to ma znaczenie.

Teraz, J4Z napisał:

Tidal lubi się ciąć.

Używasz natywnej aplikacji czy czegoś innego? Może warto sprawdzić, chociażby mConnectem (nie widzi jeszcze hi-res).

Uzywam connect bo bardziej wpisuje się brzmieniowo niż blous na node 2i. 

W sumie to kiedyś jak mi cięło przez connect, sprawdziłem blous i nie cięło. Wróciłem do connect, cięło. Znowu bluos, nie cięło. 

Mconnect używałem kiedyś z yamaha, słaba aplikacja według mnie. 

.

2 minuty temu, J4Z napisał:

W sumie to kiedyś jak mi cięło przez connect, sprawdziłem blous i nie cięło. Wróciłem do connect, cięło. Znowu bluos, nie cięło. 

Czyli jednak coś z samą apką Tidala. Skoro BluOS nie haczy to internet jest OK. Jaką masz jakość streamu przez BluOS i przez Tidal Connect?

Wtedy nie cięło trzeba zaznaczyć. W ten poniedziałek nie sprawdzałem, bo nie pamiętam hasła, a w bluos nie byłem zalogowany. Nie chciało mi się lapka odpalać, i tak już wychodziłem. Wróciłem późnym wieczorem i problemu już  nie było. O jakości Ci nie powiem. Tidal connect jaśniejszy, więcej skrajów, gładsza srednica. Lepiej się wpisuje w aktualny system, niż bluos. 

.

U mnie nigdy się nie zacinal, ale ja nie o tym, małe odejście od tematu zacięć ale nie od Tidal

Zadziwia mnie algorytm "dopieszczajacy" mój wybór gdy zakończy się dana płyta.

Słuchałem sobie dziś bonusowej płyty do "Presence" L.Z.

Różne hard-rocki poleciały i to nie dziwi, dziwi tylko to, że były regularnie przeplatane ...Steely Dan.

Nie to że nie lubię S.D. ale to trochę goopie...może składowa "steel" w nazwie grupy swoje "waży"? 🙃

Edytowane przez iro III
4 minuty temu, iro III napisał:

Zadziwia mnie algorytm "dopieszczajacy" mój wybór gdy zakończy się dana płyta.

Może bazować na opisach (tagach) w bazie lub, co IMHO bardziej prawdopodobne, na tym czego słuchają inni. Jeżeli ktoś połączył te dwa zespoły na jednej playliście to dla algorytmu jest znak, że pasują do siebie. No chyba, że wdrożyli już GPT i AI podrzuca Ci swoje ulubione kawałki.😆

• Pokaż nowe odpowiedzi