Skocz do zawartości
IGNORED

Polaryzacja podłączenia kolumn do traf głośnikowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Skończyłem właśnie składać swój pierwszy wzmacniacz lampowy, i nie wiem jak podłączyć kolumny do wyprowadzeń traf głośnikowych.

Trafa mają wyjścia oznaczone 0 ohm, 4 ohm i 8 ohm, pierwsze co mi wpadło do głowy, to "-" kolumny do 0 ohm, a "+" do 4 lub 8 ohm zależnie od posiadanych kolumn. Ale mam pewne wątpliwości czy to będzie prawidłowo, ponieważ na moim jak i na innych schematach blokowych takich kitów, jako "+" oznaczone jest 0 ohm, myślałem że to błąd w druku, ale teraz to już sam nie wiem.

Więc czy któryś z Kolegów mógłby mi napisać jak prawidłowo podłączyć kolumny.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

A jakie to ma znaczenie?

Oby oba kanały były identycznie podłączone. 

Takie pytanie; czy jakiś z zacisków trafa jest na masie? Np. ten 0 ohm... Jeśli tak to purysta podłączyłby tu "dolny" zacisk zespołów głośniowych, ten który jest wspólnym dla filtrów w poszczególnych drogach.

Oznaczenia zacisków to często umowa... No chyba, że się realizuje jakieś sprzężenia zwrotne z zacisków ZG...

A jakie to ma znaczenie?
Oby oba kanały były identycznie podłączone. 
Takie pytanie; czy jakiś z zacisków trafa jest na masie? Np. ten 0 ohm... Jeśli tak to purysta podłączyłby tu "dolny" zacisk zespołów głośniowych, ten który jest wspólnym dla filtrów w poszczególnych drogach.
Oznaczenia zacisków to często umowa... No chyba, że się realizuje jakieś sprzężenia zwrotne z zacisków ZG...
Jakie to ma znaczenie, a jak będzie odwrotnie podłączone to chyba głośniki będą grały w przeciwfazie?

Jest tak jak wskazał Krzysiek.

Zespoły głośnikowe pasywne to autonomiczne urządzenia, nie połączone w żaden sposób innymi drogami (np. przez przewody sieciowe i sieć) ze wzmacniaczem. 

Co do odwracania fazy to bywały/bywają urządzenia, które miewają przełącznik fazy. Przełącza on fazy w oby kanałach jednocześnie. Mogło to mieć znaczenie w złożonych systemach audio...

Będą nadal pracowały w fazie względem siebie.
Chodzi mi o to że np. przy uderzeniu basu membrany będą pompować do tyłu a nie do przodu.

Słyszy się obwiednię fali akustycznej. Falę a nie zbocze. Stromość zbocza obwiedni stanowi o tzw. ataku. To element będący również składową interpretacji.

Jak wspomniałem, można bawić się "fazą". Jak masz dostęp do jakiegoś subwoofer`a to poeksperymentuj sobie. Z reguły mają stosowny przełącznik (lub regulator "płynny"). Zobaczysz, czy słychać różnicę w odbiorze np. bębnów...  W korelacji do innych ZG w systemie już tak i do tego służy ten przełącznik.

12 godzin temu, kajfux napisał:

Skończyłem właśnie składać swój pierwszy wzmacniacz lampowy, i nie wiem jak podłączyć kolumny do wyprowadzeń traf głośnikowych.

Trafa mają wyjścia oznaczone 0 ohm, 4 ohm i 8 ohm, pierwsze co mi wpadło do głowy, to "-" kolumny do 0 ohm, a "+" do 4 lub 8 ohm zależnie od posiadanych kolumn. Ale mam pewne wątpliwości czy to będzie prawidłowo, ponieważ na moim jak i na innych schematach blokowych takich kitów, jako "+" oznaczone jest 0 ohm, myślałem że to błąd w druku, ale teraz to już sam nie wiem.

Więc czy któryś z Kolegów mógłby mi napisać jak prawidłowo podłączyć kolumny.

Wzmacniacz składałeś według dokumentacji? To tak też podłącz kolumny. 

haj-fajowo jest;)

• Moderatorzy

Część instrumentów nie ma przebiegów symetrycznych i przy tych będzie słychać różnicę ale czy dla hobby ma to jakieś znaczenie?

Kiedyś @przemak zamieszczał sample odwrócone w fazie i można było posłuchać u siebie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

IMO warto zachowywać bezwzględną polaryzację sygnału. Słychać czy nie - po co zmieniać?

nagrywamy.com