Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór dobrego nieostrego w graniu intreconnecta od długości 3 metry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jest to kontynuacja wątku z kablami kolumnowymi (sukces).

Zestaw do grania uniwersalnego (głównie gaming, ale i seriale, filmy i niemęcząca muzyka)

Tannoy m2 + paradigm ps1200+ smsls DA9 + creative AE9

Mam pewien zgryz, bo po zmianie kabli system już nie gra ostro, gra optymalnie - lubię łagodne granie, ale obawiam się, że jak dam przyciemniający interconnect to pójdę za daleko na ciemną/przytłumioną stronę (ale mogę się mylić, bo tannoye m2 też planuje zmienić na coś innego (Kef LS50 Meta) .... typowe zgryzy audiofila).

KABEL MUSI MIEĆ MINIMUM 2-2.5m a optymalnie 3.

Proszę o opinie:

AudioQuest 3m Evergreen - chyba bez sensu bo zbyt budżetowy

Wireworld Solstice 8 - wyczytałem, że jest jasny

QED QE6117 - niewiele wyczytałem

Chord C-line - chyba byłby niezły chociaż opinie różne (niektórzy piszą, że jasny, niektórzy ciemny, niektórzy że Chord robi dobra kable głośnikowe, ale nie interconnecty)

Chord Clearway - jak wyżej tylko więcej, generalnie mój obecny wybór.

Cześć, Clearway to bardzo fajny przewód. Muzykalny, ma bardzo przyjemną barwę. C-Line jest kablem z niższej półki, więc tu wszystko będzie proporcjonalnie słabsze. Wireworld podbija z kolei skraje pasma, więc może się spodobać. szukając większej rozrywki w brzmieniu, ale możesz stracić oczekiwaną łagodność. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki. Potwierdza to mój risercz. StraitWire chyba odpada, a Clearway byłby lepszym wyborem niż C-Line.

• Marcinus zmienił(a) tytuł na Dobór dobrego nieostrego w graniu intreconnecta od długości 3 metry

baron_bartek, jeśli nie jest Ci obca lutownica, to spróbuj popełnić coś DIY. Jest mnóstwo przewodów do kupienia na metry oraz wtyków RCA. Przy tym jest sporo zabawy i satysfakcji że zrobiłeś coś sam, ale też wymaga sporo cierpliwości. Pozdrawiam

Myślałem o tym, aczkolwiek już zdecydowałem się na Clerwaya (jest w drodzę). Natomiast kolejna rzecz to przewody zasilające z ekranowaniem..... mam tak nawalone kabli, że szkoda gadać.

Własne kable ekranowane wychodzą z 3 razy taniej - tutaj lutownica nie będzie jednak potrzebna tylko śrubokręt.

To jest dość prostoliniowe przewidzieć do czego zmierzasz 😄 i masz rację, ale nie wziąłeś pod uwagę, że resztę toru też będę pewnie zmieniał 🙂

Akurat ten tor to był uniwersalny, który weowoluował w gamingowy (i ponadprzeciętny uniwersalny). Miałem porządne kable w torze słuchawek i kina, a tutaj noname. Teraz najlepsze kable mam tutaj.

Szczególnie kabel głośnikowy dużo dał. Sygnałowy słyszę różnicę, ale bez przesady. TYlko głośńikowe kupiłem używane wygrzane, a ten jest nowy (800 zł za 3m "Hordy")

...zrobię na to wszytko wątki jak nadejdzie czas.  Narazie się zastanawiam czy nie da się tanio zrobić ekranowania kabli z jakiejś folii czy cóś.

EDIT: a tą wartość to chcesz jak za nowe czy używane? Ok. Dałem łącznie 1250 zł za kable. Chińczyk smls (fantastyczne opinie) 1300, karta 1200, tannoy m2 ile jest warte.... z 600 zł? No daje no powiedzmy, że kable kosztowały ponad 1/3 😄 Tak trochę dużo :D, ale patrz wyżej.

EDIT2: Hmm, jeśli to w czymś pomoże to zamiast tannoyów m2 podłącze castle knighty 4. Nie wiem ile są warte? Powiedzmy, że 3kę. Dzięki temu będzie ok. 1/5 😄 W sumie po xlr mam też podłączonego Mdaca, to już będzie 1/7 😄

Nie nabijam się tylko tak sobie żartuje 🙂

Edytowane przez baron_bartek

Gdybyś ograniczył ilość emotikonów, być może czytanie tego wywodu byłoby znośniejsze 

24 minuty temu, baron_bartek napisał:

To jest dość prostoliniowe przewidzieć do czego zmierzasz

Dziwna konstrukcja zdaniowa. Wystarczy napisać: "łatwo się domyślić, do czego zmierzasz". Faktycznie łatwo. Budowanie zestawu audio w oparciu o kable jest pozbawione sensu. Tak samo jak bezsensownym jest budowanie domu zaczynając od dachu 

43 minutes ago, piotrek7 said:

Gdybyś ograniczył ilość emotikonów, być może czytanie tego wywodu byłoby znośniejsze 

Dziwna konstrukcja zdaniowa. Wystarczy napisać: "łatwo się domyślić, do czego zmierzasz". Faktycznie łatwo. Budowanie zestawu audio w oparciu o kable jest pozbawione sensu. Tak samo jak bezsensownym jest budowanie domu zaczynając od dachu 

Może i dziwna, ale lepiej brzmi (przynajmniej dla mnie - co na to osoby postronne to nie wiem), a emotikony lubię 🙂 😄 😛 (w poprzednim poście użyłem 6 - myślę, że do ogarnięcia)

Nie wiedziałem, że buduje swoje audio w oparciu o kable - kupiłem kable o generalnie takim stylu jak lubię i mi potrzebne. Jakby co to się sprzeda albo włoży do innego toru.

Wyczuwam nutkę irytacji, tymczasem ja staram się nie denerwować - proszę zrozumieć, że moje decyzję są w miarę przemyślane, tymczasem na forum w nadmiarowych ilościach występują ludzie, którzy wydają się wiedzieć lepiej ode mnie co ja mam zrobić i myśleć, a nawet słuchać, kiedy ja pytam tylko o opinię o danym kablu/klocku.

18 minut temu, baron_bartek napisał:

Wyczuwam nutkę irytacji,

Nie. Nie irytacji.

Po prostu twierdzę, że ciężko jest traktować poważnie takie podejście do problemu. Tak jak napisałem. Nie buduje się domu, zaczynając od dachu 

Tak, tylko to jest nieco zakonne podejście do tego problemu, kiedy ja swoje motywacje opisałem...

...po raz kolejny....

... jakby z jakiegoś powodu mi się wszystko wysypało to kupie inne kable 🙂 wydałem 1200 zł a nie 12 000.

Edytowane przez baron_bartek

Jako rca polecam xsangsane sp8001cu i dać dobre wtyki, minimum kacsa.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Już RCA kupione, ale poczytam z ciekawości. Tak si rozpędziłem z kablami, że być może zmienię sobie w torze słuchawkowym, między bursonem reference, a lampą.