Skocz do zawartości
IGNORED

Audio stereotypy i recenzenckie aksjomaty

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

W jakiej odległości siedzisz od orkiestry? Zdajesz sobie sprawę że to jednak co innego?

Z różnej 😉 Raz bliżej raz dalej. Akustyka w NOSPR jest "krystaliczna". Świetnie słychać wszystko. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Chodzę na koncerty do NOSPR  Z biegiem lat człowiek zapamiętuje brzmienie i barwę instrumentów. 
Przepraszam, naprawdę, ale zdajesz sobie sprawę że taka perkusja może brzmieć na dziesiątki różnych sposobów, w zależności od drewna z jakiego są wykonane tomy, ich głębokości, naciągów, strojenia, użytych tłumików (lub nie)?
Wybacz, nie ma opcji żebyś zapamiętał te wszystkie brzmienia, o rozróżnieniu nie wspomnę, a co za tym idzie stwierdził, że dany zestaw audio odtwarza perkusję naturalnie lub nie.

Sent from hell using Tapatalk

20 minut temu, nurni napisał:

Przepraszam, naprawdę, ale zdajesz sobie sprawę że taka perkusja może brzmieć na dziesiątki różnych sposobów,

Chodzą na koncerty muzyki klasycznej 😉 Wiesz skrzypki, altówki, wiolonczele, kontrabasy, instrumenty dęte itd 😉 I to jest mój materiał do porównań. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, nurni napisał:

Przepraszam, naprawdę, ale zdajesz sobie sprawę że taka perkusja może brzmieć na dziesiątki różnych sposobów, w zależności od drewna z jakiego są wykonane tomy, ich głębokości, naciągów, strojenia, użytych tłumików (lub nie)?
Wybacz, nie ma opcji żebyś zapamiętał te wszystkie brzmienia, o rozróżnieniu nie wspomnę, a co za tym idzie stwierdził, że dany zestaw audio odtwarza perkusję naturalnie lub nie.

...i jeszcze blachy ?

Godzinę temu, nurni napisał:

Oj nie wierzysz w zdolności piopio. To jest wyższy level. 

4 godziny temu, Piopio napisał:

Z różnej 😉 Raz bliżej raz dalej. Akustyka w NOSPR jest "krystaliczna". Świetnie słychać wszystko. 

I taka akustykę masz też w domu rozumiem?

Dokładnie taka krystaliczna.

I wtedy wchodzi pamięć i ząbkowanie urządzeniami aby odszukać to co tam było.

Powiem Ci ! Szacun!

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Oj nie wierzysz w zdolności piopio. To jest wyższy level. 

I taka akustykę masz też w domu rozumiem?

Dokładnie taka krystaliczna.

I wtedy wchodzi pamięć i ząbkowanie urządzeniami aby odszukać to co tam było.

Powiem Ci ! Szacun!

Jeśli wątpisz we mnie to wątpisz i w swoje zdolności rozróżniania sprzętów. Skoro ja nie mogą zapamiętać brzmienia to i Ty również. Uważaj więc na co mówisz 😉 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Jeśli wątpisz we mnie to wątpisz i w swoje zdolności rozróżniania sprzętów. Skoro ja nie mogą zapamiętać brzmienia to i Ty również. Uważaj więc na co mówisz 😉 

W Sevres zwolniło się miejsce po wzorcu metra, wiadomo kto wypełni lukę 🤭

Po raz kolejny obracasz kota ogonem. 

Ja mówię o akustyce 

7 godzin temu, Piopio napisał:

Akustyka w NOSPR jest "krystaliczna". Świetnie słychać wszystko. 

ale żeby było realnie podam przykład muzyki live z dwóch miejsc: Lisa Stansfield Toruń CKK Jordanki i ta sama Lisa w Soho at Ronnie Scott's zupełnie inny odbiór i zdecydowanie preferuję brzmienie at Ronnie Scott's jako  wzorzec do odtworzenia w domowym audio.

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Pomyliłeś mnie z kimś innym 😉  To nie ja jestem specjalistą od tego 😉 

Podaj przykład, że obracałem kota ogonem. 

Edytowane przez Piopio

W dniu 3.08.2023 o 16:27, Piopio napisał:

Pomyliłeś mnie z kimś innym 😉  To nie ja jestem specjalistą od tego 😉 

Podaj przykład, że obracałem kota ogonem. 

Proszę cię. Serio?

Chociażby teraz gdzie odwracasz kota ogonem od akustyki o którą pytam.

Mówisz że słuchasz sprzętu idealnej sali akustycznej i pamiętasz jak on gra. 

Pomińmy już kwestie pamięci.

Naprawdę zostawmy to.

Chodzi o to że twoja akustyka w pomieszczeniu jest inna.

Ale żebym to dobrze zrozumiał.

Ty szukasz i masz sprzęt w domu w pokoju w jakiejś tam danej u ciebie akustyce który brzmi identycznie (z pamięci) jak żywe instrumenty, cała orkiestra w idealnie odpicowanej pod kątem akustyki sali. Czy tak?

Edytowane przez Seyv
W dniu 3.08.2023 o 16:41, Piotr Sonido napisał:

Ty szukasz i masz sprzęt w domu w pokoju w jakiejś tam danej u ciebie akustyce który brzmi identycznie (z pamięci) jak żywe instrumenty, cała orkiestra w idealnie odpicowanej pod kątem akustyki sali. Czy tak?

I to wszystko na sabaju dzięki izolacji galwanicznej?

Chodzi mi generalnie o brzmienie instrumentów akustycznych, fortepianu, wokali. Na to zwracam uwagę. To jest niezależne od akustyki. Oczywiście brzmienie będzie się minimalnie różnic w zależności od akustyki pomieszczenia. 

Co powiesz na brzmienie skrzypiec na wolnym powietrzu ?Jest zupełnie niezależne od pomieszczenia 😉

Edytowane przez Seyv

W dniu 30.07.2023 o 21:36, Piopio napisał:

Z moich doświadczeń wynika, że Toslink degraduje brzmienie, które staje się mało angażujące. "Rozmyte". Moim zdaniem wynika to z podwójnej konwersji sygnału elektrycznego na optyczny i z powrotem. Mając na uwadze, że sygnał zegara wędruje wraz z danymi i podlega konwersji degradacja sygnału wcale nie dziwi. 

Gdyby połączenie Toslink było równie dobre co COAX to by je wszyscy stosowali. A jest wykorzystywane tylko w budżetowych systemach. Jakiś powód istnieje ...

Wynika to z braku masy, optyk  jej nie ma.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

49 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja pisałem o jednym Ty o drugim. A kiedy były te poprzednie razy ?

4 godziny temu, nurni napisał:

ale zdajesz sobie sprawę że taka perkusja może brzmieć na dziesiątki różnych sposobów, w zależności od drewna z jakiego są wykonane tomy, ich głębokości, naciągów, strojenia, użytych tłumików (lub nie)?

Czy polski odpowiednik typu bębna to tam-tam?

2 minuty temu, Piopio napisał:

To jest niezależne od akustyki. Oczywiście brzmienie będzie się minimalnie różnic w zależności od akustyki pomieszczenia. 

Nic bardziej mylnego.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

6 minut temu, Piopio napisał:

Manipulujesz. 

Chodzi mi generalnie o brzmienie instrumentów akustycznych, fortepianu, wokali. Na to zwracam uwagę. To jest niezależne od akustyki. Oczywiście brzmienie będzie się minimalnie różnic w zależności od akustyki pomieszczenia. 

...minimalnie ? Słuchasz live tylko w NOSPR..?

W dniu 2.08.2023 o 15:05, rafa napisał:

Klasa D moze byc zrealizawana zarowno analogowo jak i cyfrowo

Klasa D oznacza tylko i wyłącznie wzmacniacz impulsowy, którego sposób działania jest całkowicie analogowy. Skonstruowano go w latach 50. ubiegłego wieku gdy jeszcze nikt nie myślał o technikach cyfrowych zastosowaniach audio. Cyfrowe mogą być jakieś elementy towarzyszące (jak we wzmacniaczach firmy Lyngdorf, która z kolei nie życzy sobie by jej konstrukcję nazywać "klasą D". Ale tak samo integra klasy A czy AB czy Gmoże być połączony z całym mnóstwem podsystemów cyfrowych, jak na przykład Arcam SA30, w którym bardzo duży udział ma technika cyfrowa, ale sama końcówka mocy cyfrowa nie jest i nigdy nie jest nią końcówka w klasie D.

17 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Manipulujesz

A może Koledzy założą osobny, fascynujący wątek "Ewaluacja percepcji naturalności brzmienia instrumentów w sali koncertowej i przez domowy sprzęt audio"?.. 🙂

40 minutes ago, xetras said:

Czy polski odpowiednik typu bębna to tam-tam?

7 minutes ago, nurni said:

?

Wg wikipedii "normalny" bęben to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , natomiast tam-tam to albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (chociaż w tym drugim przypadku to może być tylko polska nazwa, bo w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) takiej nazwy nie używają).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, danadam napisał:

Wg wikipedii "normalny" bęben to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , natomiast tam-tam to albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (chociaż w tym drugim przypadku to może być tylko polska nazwa, bo w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) takiej nazwy nie używają).

Mi chodzi o potoczne użycie. Do komunikatów. Bateria bębnów komunikuje i wygłasza. Taki choćby Sly Dunbar. Robbie Szekspir go punktował a ten drugi z sekcji robiącej gruwy w Black Uhuru to raczej ględził (nie wiem czy na jakiś temat).

To poboczna sprawa - czyli tom to bęben?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minutes ago, xetras said:

Mi chodzi o potoczne użycie. Do komunikatów. Bateria bębnów komunikuje i wygłasza. Taki choćby Sly Dunbar. Robbie Szekspir go punktował a ten drugi z sekcji robiącej gruwy w Black Uhuru to raczej ględził (nie wiem czy na jakiś temat).

To poboczna sprawa - czyli tom to bęben?

Tak się przyjęło określać bębny podwieszane. Stojąca 14" czy większe (16" i dalej) to floor tomy.

Będąc nagłaśnianym na scenie, najczęściej jednak usłyszysz od realizatora " zagraj tom 1, tom 2, tom3" itd.

Inaczej: jeśli Amerykańcy mają inne słowo na tam tam to wtedy Tom Tom Club to po polsku byłoby Klub BębenBeben. Jeśli to to samo słowo wtedy byłby to Klub Tamtama. Takie zbitki dźwiękowe (pozaznaczeniowe) lubię, one są zwyczajnie dźwiękonaśladowcze, ale inne w polskim i inne w angielskim, bo z innych języków pochodziły kulturowe zapożyczenia.

1 minutę temu, nurni napisał:

Tak się przyjęło określać bębny podwieszane. Stojąca 14" czy większe (16" i dalej) to floor tomy.

O, to jest to. Oki,starczy. Wszystko już kojarzę.

Godzinę temu, MacP napisał:

Klasa D oznacza tylko i wyłącznie wzmacniacz impulsowy, którego sposób działania jest całkowicie analogowy. Skonstruowano go w latach 50. ubiegłego wieku gdy jeszcze nikt nie myślał o technikach cyfrowych zastosowaniach audio. Cyfrowe mogą być jakieś elementy towarzyszące (jak we wzmacniaczach firmy Lyngdorf, która z kolei nie życzy sobie by jej konstrukcję nazywać "klasą D". Ale tak samo integra klasy A czy AB czy Gmoże być połączony z całym mnóstwem podsystemów cyfrowych, jak na przykład Arcam SA30, w którym bardzo duży udział ma technika cyfrowa, ale sama końcówka mocy cyfrowa nie jest i nigdy nie jest nią końcówka w klasie D.

A może Koledzy założą osobny, fascynujący wątek "Ewaluacja percepcji naturalności brzmienia instrumentów w sali koncertowej i przez domowy sprzęt audio"?.. 🙂

słuszne zwrócenie uwagi 👍

na usprawiedliwienie, wina @Piopio

Edytowane przez Zbi_Rek
2 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

słuszne zwrócenie uwagi 👍

na usprawiedliwienie, wina @Piopio

😉😉😉 wina Tuska 

Jeśli pytasz o skrzypce na świeżym powietrzu to tak. To też jest firmą akustyki. I nie zgadzam się jak wspomniałeś że akustyka ma minimalne znaczenie. Ale już to zostawmy. Mnie nie przekonasz 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

I nie zgadzam się jak wspomniałeś że akustyka ma minimalne znaczenie.

Ma minimalne znaczenie jeśli chodzi o barwę instrumentów akustycznych słuchanych z bliskiej odległości ...

7 godzin temu, Piopio napisał:

Ma minimalne znaczenie jeśli chodzi o barwę instrumentów akustycznych słuchanych z bliskiej odległości ...

No nie pozostaje mi nic innego do skomentowania jak "aha"

6 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

🙈🙄🤔😱🗡🏹💀

Albo tak

• Pokaż nowe odpowiedzi