Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze systemu - budżet 50kPLN

Rekomendowane odpowiedzi

A ja od Qutesta wolałbym Denafirpsa Aresa 12th, lub wyżej Pontusa lub Gustarda r26, od Auralic wolę Lumina od Atc20sl wolę Diapson Adamentes V, ciekawe, które zagrają lepszą przestrzenią. I tak każdy swoje chwali. A pytajacy ma posłuchać i wybrać to co mu się podoba a nie nam, my tylko wskazujemy drogę.

I podaj mi market, który sprzedaje Chario Cielo.

Też bym wolał różne rzeczy, ale poruszamy się w określonym  budżecie. Jak na Pontusa wydasz 10k, plus 7-8 na transport to się zrobi w tym budżecie 20 koła na źródło. No chyba nie wydasz mniej na wzmacniacz? I się zrobi 10 tys na kolumny. Idiotyzm. 
Nic nie pisałem o Chario.

Ares12th jest tańszy od Chorda, dlaczego akurat Pontusa z daców które, wymieniłem, wybrałeś. Gustard R26 nowy 7400zł

29 minut temu, RobG1974 napisał:

Ares12th jest tańszy od Chorda, dlaczego akurat Pontusa z daców które, wymieniłem, wybrałeś. Gustard R26 nowy 7400zł

i w dodatku jest od razu źródło 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ares jest słaby,  napewno gorszy niż Qutest. Gustarda nie słuchałem, ale po zakupie Qutesta wyleczyłem się z chińskich da, oczywiście warto posłuchać .

Gustard r26 jest na Sabre 9038, pewnie, aplikacja dac ważna, ale i tak gra to w określony sposób, dużo detalu, kontur, ale mało powietrza, dźwięk ściśnięty, nie materializuje się.  

50k to już są fajne pieniądze i można mieć coś więcej niż hifi. 

Edytowane przez essewissa
1 godzinę temu, essewissa napisał:

Jakieś marketowe kolumny padają. Dużo drogie, mało dobre. Ja bym sprawdził ATC SCM20SL, może elektrostaty od Martina Logana, coś od Revela na berylowej kopułce. Na pewno lepsze od tej masówki co Ci tutaj proponują. Do tego jakiś wznak za 10tyś. Dac Chord Qutest, transport cd Audiolab 9000cdt, albo jak maja być pliki i stresming to Auralic Aries. Okablowanie od Kimbera. Spokojnie w 50 tys się zmieścisz.

A patrz wyprzedziłeś mnie z ATC, zawsze i wszędzie je polecam. Akurat mam ATC SCM20SL. To już moje trzecie ATC. Absolutnie wybitne kolumny. Swoje napędzam przez ATC P2 (2x300W) i jest pięknie. Mam też wspomniany Chord Qutest.

Jeżeli autor posta lubi podłogówki to bym proponował bardzo dobre ATC SCM40 z "legendarnym" średniotonowcem i wokół tego coś zbudować. Jak pasywne to z mocną firmową integrą ATC SIA2-150 + Chord Qutest + Lumin U1/U2 mini. Lub z końcówkami mocy P1 lub P2 + ATC CDA2 (pre). Jak aktywne ATC SCM40A to np. z niedrogim a dobrym RME ADI-2 DAC FS (dac+pre) + Lumin U1/U2 mini lub zamiast obu - Naim Atom HE (stremer+dac+pre w jednym). W każdym przypadku będzie to świetny i solidny system.

Edytowane przez leszeksz
dodatek
10 minut temu, essewissa napisał:

Gustard r26 jest na Sabre 9038, pewnie, aplikacja dac ważna, ale i tak gra to w określony sposób, dużo detalu, kontur, ale mało powietrza, dźwięk ściśnięty, nie materializuje się.  

Ja mogę powiedzieć że Qutest jest słaby w stosunku do Aresa 12Th ( ja mam końcówkę mocy ML532H i Diapason Adamentes i uważam że Ares pod każdym względem zagrał u mnie lepiej, dlatego Qutesta sprzedałem. Wszystkie wymienione miąłem albo niektóre mam. Gustard R26 jest r2r i nie jest na żadnym Sabre, lepiej nie wprowadzać czytających w błąd. Qutest jest dobry ale są ciekawsze rozwiązania i Qutest nie pokaże takiej faktury brzmienia poszczególnych instrumentów jak robi to Ares 12th, czy R26, przestrzeń 3d natomiast r26 ma z wymienionych najlepszą.

3 godziny temu, NRK napisał:

Nie martw się, z ellipticorami wyrwie cię z kapci.

No to biorę w ciemno 🙂

2 godziny temu, essewissa napisał:

jakiś wznak za 10tyś

A wzmak do duszki nie będzie marketowy? No jak to

A ja tam qutesta miałem jako ostatni dac w moim systemie i ponownie do niego wrócę kiedyś. 

A tak na prawdę czy dane kolumny, czy inne, czy ten wzmacniacz czy jakiś tam dac, to pytający powinien sam ostatecznie zdecydować. A my mamy tylko ograniczyć zakres sprzętu do porównań. Bo qutest jest fajnym dacem, i jednej osobie się spodoba innej nie koniecznie i Atc scm 20sl, są fajnymi monitorami, ale jak widać nie wszyscy na nich słuchamy.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

4 godziny temu, leszeksz napisał:

A patrz wyprzedziłeś mnie z ATC, zawsze i wszędzie je polecam. Akurat mam ATC SCM20SL. To już moje trzecie ATC. Absolutnie wybitne kolumny. Swoje napędzam przez ATC P2 (2x300W) i jest pięknie. Mam też wspomniany Chord Qutest.

Jeżeli autor posta lubi podłogówki to bym proponował bardzo dobre ATC SCM40 z "legendarnym" średniotonowcem i wokół tego coś zbudować. Jak pasywne to z mocną firmową integrą ATC SIA2-150 + Chord Qutest + Lumin U1/U2 mini. Lub z końcówkami mocy P1 lub P2 + ATC CDA2 (pre). Jak aktywne ATC SCM40A to np. z niedrogim a dobrym RME ADI-2 DAC FS (dac+pre) + Lumin U1/U2 mini lub zamiast obu - Naim Atom HE (stremer+dac+pre w jednym). W każdym przypadku będzie to świetny i solidny system.

Świetny system. Dźwięk kolumn Atc jest uzależniający 🙂 , miałem dwa razy ATC, wyszedł z tego nałogu, ale uzależnienie zostało. Raz kupisz i później tylko zmieniasz modele w ramach marki.

To jest własny ten dźwięk nie hifi, bardzo komunikatywny, żywy. Elektronika ATC tez jest kapitalna, wzmacniacze i końcówki to klasa sama w sobie, na trafach, ale pomiarowo rewelacja, jak najlepsza  klasa D, tylko dźwięk lepszy.

W stereophile był polecany taki end system Atc scm19, P1, Benchmark dac i Parasound halo cd jako źródło. 

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Masz naprawdę bardzo solidny budżet na sprzęt audio.

Powiem ci że wzmacniacze które wybrałeś są uważane za hi end ale to też podstawowe modele tych producentów.

Nie wiem czy zdecydował bym się na accu 280: gdyż słuchałem wyższych serii. Pytanie czy sprzęt używany wchodzi w ogóle tutaj w grę?

MAC 5300 na pewno by u mnie odpadł 

Jeśli chodzi o listę kolumn to jak najbardziej zgadzam się z przedmówcą o dopisania kolumn chario do listy ale nie wiem czy akurat ich zestawienie z accuphase byłoby dobrym rozwiązaniem. Wiesz akurat tak się często zdarza że dystrybutor łączy ze sobą swoje sprzęty ale to bardziej taki chwyt marketingowy niż faktycznie dobre zestawienie.

Także PMC 5.26.: świetne detaliczne punktowe granie z dokładnością a nie przesadzone w żadnym paśmie.

Może spendory d7.2 do póki były u tego samego dystrybutora czyli Nautilus to też często były łączone z accu.

Proac d30r choć nie są to mocne kolumny więc warto by było je odsłuchać w miejscu docelowym.

Większe bardzo naturalne elac 409. To kolumny które wybrzmiewają znacznie równiej od swoich mniejszych braci z linii. 

Kef r11meta? Tych jeszcze nie słuchałem ale słuchałem 11 i mniejszych odpowiedników z upgradem meta. Warto odsłuchać

Amphion argon 7ls paczki które znalazłyby się także na mojej liście potencjalnym wyborze sprzętu W tej kwocie.

A jeżeli chodzi o wzmacniacz no to tu już zależy od tego na które powinny być się zdecydował. Ale pójście w najniższy model nazwijmy to trochę lepszej firmy to chyba nie tędy droga.

Wielkie dzięki za merytoryczną opinię. Masz pełną rację, że dystrybutorzy/sklepy promują sprzęt, który dystrybuują. Dlatego m.in. poprosiłem o pomoc. Elaca i ProAc dopisuję do listy 🙂

7 godzin temu, essewissa napisał:

Jakieś marketowe kolumny padają. Dużo drogie, mało dobre. Ja bym sprawdził ATC SCM20SL, może elektrostaty od Martina Logana, coś od Revela na berylowej kopułce. Na pewno lepsze od tej masówki co Ci tutaj proponują. Do tego jakiś wznak za 10tyś. Dac Chord Qutest, transport cd Audiolab 9000cdt, albo jak maja być pliki i stresming to Auralic Aries. Okablowanie od Kimbera. Spokojnie w 50 tys się zmieścisz.

Dziękuję za Twoje sugestie, skorzystam z Twoich propozycji 🙂

13 godzin temu, NRK napisał:

A masz 50 tys? 😀

Mam.

9 godzin temu, koala25 napisał:

Wielkie dzięki za merytoryczną opinię. Masz pełną rację, że dystrybutorzy/sklepy promują sprzęt, który dystrybuują. Dlatego m.in. poprosiłem o pomoc. Elaca i ProAc dopisuję do listy 🙂

Im więcej odsłuchasz tym lepiej. Czy te propozycje tu będą czy nie.

Ale słuchaj siebie. Nie sprzedawców.

5 godzin temu, NRK napisał:

To ahoj przygodo. Może nadszedł czas na coś naprawdę wyjątkowego.

Zapodaj mi linka do tych produktów proszę.

Obczaje sobie.

No i gdzie można tego odsłuchać. 

Zapoznam się z tematem.

8 minut temu, NRK napisał:

Produkt trzeba stworzyć.

Coś dla ludzi z jajami.😃

Kusisz, kusisz, 

Ale takim wyzwaniom to nie przy moim obecnym życiu 🙂

hehehe

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

wyzwaniom

Wyzwanie jak każde inne.

Ty masz już ten plus, że parę osób przetarło już ten szlak przed tobą.

2 godziny temu, NRK napisał:

Wyzwanie jak każde inne.

Ty masz już ten plus, że parę osób przetarło już ten szlak przed tobą.

No to nie jest wtedy wyzwanie tylko kopiowanie 

Poza tym nie lubię tego co inni. Nie zawsze. 

25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

oza tym nie lubię tego co inni. N

Zawsze możesz wykazać się kreatywnością i stworzyć coś naprawdę unikalnego.

Wystarczy uwierzyć w siebie.😀

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No to nie jest wtedy wyzwanie tylko kopiowanie 

Poza tym nie lubię tego co inni. Nie zawsze. 

Jaki obecnie posiadasz sprzęt audio do słuchania muzyki w domu. 

13 godzin temu, NRK napisał:

Zawsze możesz wykazać się kreatywnością i stworzyć coś naprawdę unikalnego.

Wystarczy uwierzyć w siebie.😀

Jak znajdę czas 🙂

teraz posilkuje się gotowymi produktami. Czerpie radość że słuchania muzyki nie sprzętu 

ale dziękuję bardzo za wskazanie kolejnej drogi.

8 godzin temu, mdavis napisał:

Jaki obecnie posiadasz sprzęt audio do słuchania muzyki w domu. 

Nie posiadam. Jestem na etapie walizek. 

Rozpoczęliśmy jednak dyskusję trochę poza tematem? 

Czy autor wątku tu jeszcze jest czy już rozmawiamy tylko między sobą?

53 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

wskazanie kolejnej drogi.

Znać właściwą drogę to jedno, a podążać nią to już zupełnie co innego.

17 minut temu, NRK napisał:

... widzę, że w audio to jak w Matrixie ... 

8 godzin temu, NRK napisał:

Ja podążam swoją i to ją właśnie uważam za właściwą 😉

7 godzin temu, szpakowski napisał:

... widzę, że w audio to jak w Matrixie ... 

Też trzeba być podłączonym...

42 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Też trzeba być podłączonym...

Ale też pamiętać, że "nie ma łyżki" ... 😉

W dniu 2.08.2023 o 08:17, NRK napisał:

Za taki hajs to zamawiałbym kolumny na ellipticorze plus Gato Audio DIA-400S NPM i pozamiatane.

Mógłbyś coś więcej napisać odnośnie takiego zestawienia. ,,Wyrywa z butów '' tzn jakie aspekty?

Dynamika i bas, przejrzystość, namacalnosc, ogulnie pojętą realność? 

Co ja co będę nawijał makaron na uszy. Parę setów jest już dostępnych w kraju. Wystarczy trochę chęci i wszystkiego się dowiesz.

dla przykładu 

AkustyK EXL3 cena 60 kzł

Zastosowane głośniki: Scan-Speak 38WE/8582T00 x 1 Scan-Speak 21WE/4542T00 x 1 Scan-Speak D3404/552000 x 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AkustyK EL22 cena 40 kzł

Zastosowane głośniki: Scan-Speak 21WE/8542T00 x 2 Scan-Speak D3404/552000 x 1

original_16702768411717.jpg

AkustyK ELM cena 20 kzł

Zastosowane głośniki: Scan-Speak 18WE/8542T00 x 1 Scan-Speak D3404/552000 x 1

original_16702775514266.jpg

AkustyK EL12 cena 25 kzł

Zastosowane głośniki: Scan-Speak 21WE/8542T00 x 1 Scan-Speak D3404/552000 x 1

original_1618749911EL12.jpg

do wyboru do koloru....niestety niewiele zostaje na elektronikę....jeżeli w ogóle coś zostanie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mztv
35 minut temu, mztv napisał:

niestety niewiele zostaje na elektronikę....jeżeli w ogóle coś zostanie 🙂

Spokojnie, to zagra super nawet i na Heglu.😀

• Pokaż nowe odpowiedzi