Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy kanał DIY na YT

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Nie można kogoś zmusić do dzielenia się wiedzą. Ktoś miał potrzebę zarejestrować się na forum to zrobił to. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

MAM DO TEGO NIECO INNE PODEJŚCIE I NIE ROZUMIEM TAKIEGO POSTAWIENIA SPRAWY - NIE CHCESZ DZIELIĆ SIĘ WIEDZĄ NA FORUM DYSKUSYJNYM , TO CHOCIAŻ NIE KRYTYKUJ I NIE DEMOLUJ DYSKUSJI INNYCH 

ZMUSIĆ OCZYWIŚCIE NIKOGO NIE MOŻNA , ALE NIE PRZYJMUJĘ DO WIADOMOŚCI , ŻE TAKA POSTAWA JEST OK - NIE JEST 

6 hours ago, Seyv said:

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Gdy cofnę się pamięcią do czasów świetności forumowych projektów to widzę grupę dwóch trzech osób prowadzących projekt (choć nieraz była to jedna osoba) i grono zainteresowanych projektem trzydziestu. Ludzie zamawiali płytki i... no właśnie z trzydziestu osób samodzielnie złożyć potrafiło pięć osób, reszta szukała kogoś kto chociaż polutuje im tę płytkę. Spadało to na prowadzącego projekt. Połowa osób, która zamówiła "gotowca" i tak miała problem z jego uruchomieniem więc prowadzący projekt musiał odpisywać na meile SMSy czy co tam ku swojemu nieszczęściu udostępnił. Jeśli prowadzącym był student (najczęściej) to sobie chociaż "poćwiczył" ale nikt kto ma dom, rodzinę, psa i nie jest masochistą nie podejmie się takiego projektu. Już lepiej oferować "gotowca" za jakieś sensowne pieniądze.

Doskonale widać to po dość popularnym w ostatnim czasie projekcie wzmacniacza lampowego, proponowanego przez pewien popularny kanał na YouTube. Złożyło go kilka osób a reszta zamawia gotowce lub "półgotowce" bez obudowy u osób, które takie coś odpłatnie oferują.

Kanał DIY musi więc mieć formę:

"Red wire conect to 1, Black wire conect to 2. Turn on power. Listen music. Thank you for your attention."

Odcinek trwa 10-15 minut.

Masz bardzo dużo racji. Mimo wszystko nie chcę robić takich prostych rzeczy, bo tego jest bardzo dużo. Mnie interesuje to przejście z amatorszczyzny i łączenia modułów do projektowania własnych układów. To jest koszmarnie trudne i ten kanał ma być pomocą dla osób, które chcą zrobić to samo. Jest to też dla mnie forma nauki. No i motywacji, wiadomo. 

6 hours ago, micwoj said:

Ale Somek, ty się chłopie nie przejmuj. 

Przepraszam, nie miałem czasu jeszcze obejrzeć, ale jak ja to widzę - robisz kanał z treściami mocno hermetycznymi. W Polsce aktywnie zainteresowanych będzie 20 osób. Reszta albo jest już mądrzejsza, albo za głupia - jak ja żeby skorzystać. 

I robić to po polsku? Dla tych dwudziestu? Toż można się z nimi spotkać, wynająć kawałek konferencyjnej i warsztaty zrobić dla takiej grupy. Więcej to by miało sensu. 

Dobrze że robisz po angielsku, zrób parę filmów na rozgrzewkę i reklamuj na diyaudio.com. 

Jestem w trakcie rozmów z diyaudio.com, właściciel bardzo lubi moje recenzje, które popełniam na Ear-Fidelity. Myślę, że będą z tego dzieci. Z resztą, popełniłem już recenzję wzmacniacza słuchawkowego DIY WHAMMY, który nawet kiedyś ściągałem z USA do PL dla forumowiczów AS. (tak, na prawdę jest tak świetny jak mówią na mieście).

6 hours ago, Seyv said:

Ktoś kto czerpie zyski z wiedzy bo np. prowadzi serwis a tu chciałby się trochę poreklamować za free tak będzie się zachowywał. 

Spotkałem się z tym, że wrzucenie jakiegokolwiek info o kanale np. w grupach FB jest traktowane jako reklama. Wszyscy oczywiście podejrzewają najgorsze intencje. Z drugiej strony chyba wszyscy widzieliśmy co robi z grupami i forami niekontrolowana komercja. Żeby było śmieszniej, gdyby ktoś inny wrzucił mój film, to już jest ok, bo to nie właściciel. Ja chce się dobrze bawić, rozwijać i pomagać innym. Jeżeli spłyną jakieś próbki ciekawych produktów DIY to spoko, będzie o czym opowiadać. Bądźmy jednak szczerzy, zarobku z tego nie będzie. 

• 3 miesiące później...

Serdecznie zapraszam anglojęzycznych na drugi odcinek mojego podcastu Twisted Transistor. Moim gościem jest Darren Myers z firmy Parasound. Opowie on o projektowaniu przedwzmacniaczy gramofonowych. Prawie dwie godziny materiału zawierają mnóstwo wiedzy, symulację do pobrania, oraz sporą dozę ciekawych anegdot.

Zapraszam!

• Pokaż nowe odpowiedzi