Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio Audience 52 SE

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

warto w tych czasach kupować jeszcze te kolumny (kiedyś były moim takim małym marzeniem)? Nie oszukujmy się - konstrukcja swoje lata ma.

Czy może w cenie tych używek (aktualnie ~3k) znajdę coś równego/lepszego? Raczej do odsłuchu bliższego niż dalszego.

Pozdrawiam. 

Edytowane przez Bartasek
https://www.audiostereo.pl/topic/164454-dynaudio-audience-52-se/

Posluchaj Reserve R200 można je teraz kupić za niewiele więcej. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A możecie mi polecić jakiś wzmacniacz? Obecnie mam DIY które robiłem kilka lat temu podpięte pod smsl ad18 i gra ok, ale wiadomo że takich 52se raczej nie chciałbym ograniczać.

Jednak mam kilka wymagań co do takiego wzmacniacza i nie wiem czy da się je spełnić:

- możliwość podpięcia laptopa/pc-ta jako źródło dźwięku
- wyjście słuchawkowe
- stosunkowo jak najmniejsza buda (w sensie aby nie był klocem)
- fajnie jakby miał pilot zdalny, ale świat się nie zawali jakby go nie było

Znajdzie się cos?

Edytowane przez Bartasek
1 minutę temu, Bartasek napisał:

możliwość podpięcia laptopa/pc-ta jako źródło dźwięku

Czyli z wbudowanym dakiem?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Teraz, sir.jax napisał:

Czyli z wbudowanym dakiem?

Nie znam się na tym za bardzo, ale zapewne masz rację. Chcę mieć po prostu możliwość podpięcia tam komputera, a nie tylko samego TV.

11 minut temu, Bartasek napisał:

stosunkowo jak najmniejsza buda (w sensie aby nie był klocem)

Może coś z Cyrusa?😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wierzę, że to mówię , ale możesz przyjrzeć się też cyfrowemu wzmacniaczowi Sabaj A30.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

7 minut temu, sir.jax napisał:

Może coś z Cyrusa?😉

Ukryta Zawartość

Wielkościowo jak najbardziej, ale znalazłoby się coś z wyjściem słuchawkowym na froncie? Do tego w specyfikacji widzę 57W na 6 Ohm, będzie to ok? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bartasek
3 minuty temu, Bartasek napisał:

Wielkościowo jak najbardziej, ale znalazłoby się coś z wyjściem słuchawkowym na froncie? Do tego w specyfikacji widzę 57W na 6 Ohm, będzie to ok? 

Dziurka na słuchawki, to zazwyczaj dodatek niewiele mający wspólnego z pełnoprawnym wzmacniaczem słuchawkowym.

A w jakiej kwocie chcesz się zmieścić ?

Edytowane przez sir.jax

3 minuty temu, sir.jax napisał:

A w jakiej kwocie chcesz się zmieścić ?

Nie chce nie wiadomo jak szaleć, ale jeżeli znajdzie się taki który spełni moje wymagania to te 1-4k mogę dać. Jeżeli będzie ok za 1k to w porządku jak nie to może być więcej. Nie patrzę na to z perspektywy, że im droższy tym lepszy. 

Edytowane przez Bartasek
1 minutę temu, Bartasek napisał:

Nie chce nie wiadomo jak szaleć, ale jeżeli znajdzie się taki który spełni moje wymagania to te 1-4k mogę dać. Jeżeli będzie ok za 1k to w porządku jak nie to może być więcej. Nie patrzę na to z perspektywy, że im droższy tym lepszy. 

Generalnie wyczuwam, że chcesz nabyć taki wzmacniacz w ciemno.

Kwota max do 4tys już jest spoko i masz w czym wybierać, ale warto pożyczyć i posłuchać w domu z tymi Dynkami. Fajne są, ale chyba wymagające od wzmacniacza, warto spróbować kilku.

6 minut temu, sir.jax napisał:

Generalnie wyczuwam, że chcesz nabyć taki wzmacniacz w ciemno.

Nie mylisz się dlatego im mniej tym lepiej 😄 Wynika to z tego względu, że do najbliższego sklepu ze wzmacniaczami audio mam.. 50 km 😄

Ostatecznie pewnie zostanę z tym wzmacniaczem co mam aktualnie, ale na ten moment chcę chociaż mniej więcej wiedzieć za czym się oglądać i przy okazji jak będę jechał to bym wziął kolumny ze sobą do testów.

Co do wypożyczania sprzętu to mam wrażenie, że sklepy niechętnie to robią bo wtedy już gwarancja szarpnięta, karton już nie nowy itp. (jak zwracasz kupując online). Chyba, że znasz takie gdzie wypożyczają outlety, czy też sprzęt już wcześniej zwrócony, albo mają na takie okazje specjalnie przygotowane egzemplarze.

Edytowane przez Bartasek
2 minuty temu, Bartasek napisał:

Nie mylisz się dlatego im mniej tym lepiej 😄 Wynika to z tego względu, że do najbliższego sklepu ze wzmacniaczami audio mam.. 50 km 😄

Kolego z 4tys spokojnie możesz wypożyczyć na odległość masz salony jak @Q21, albo @TOP Hi-Fi Poznań, a pewno kilka innych tez by się znalazło, jak @Na Temat Audio

Zagadaj, to nie boli i nic nie kosztuje.

Pzdr

5 minut temu, sir.jax napisał:

Kolego z 4tys spokojnie możesz wypożyczyć na odległość masz salony jak @Q21, albo @TOP Hi-Fi Poznań, a pewno kilka innych tez by się znalazło, jak @Na Temat Audio

Wypożyczałem raz (nie pamiętam czy q21 czy s4home) i po zwróceniu wzmaka za 3k - po obniżce (quad vena II - miał wyjście słuchawkowe i mogłem podpiąć pod PCta po USB) raczej szło wyczuć, że niechętnie dali by jeszcze kilka i ja to całkowicie rozumiem. Jednak taki towar już jest traktowany jako zwrot, a nie nówka sztuka. 

Edytowane przez Bartasek
8 minut temu, Bartasek napisał:

przy okazji jak będę jechał to bym wziął kolumny ze sobą do testów.

Przy okazji powiem, że jest to jakiś trop z naciskiem na jakiś ze względu na inną akustykę w takim salonie audio, jak u Ciebie w pokoju.

Zatem lepiej jednak u siebie posłuchać, uwierz.

Edytowane przez sir.jax

11 minut temu, sir.jax napisał:

Zatem lepiej jednak u siebie posłuchać, uwierz.

Zgadzam się z tym w 100%, ale napisałem już wyżej jak to wygląda.

Może jakbyś był w stanie dać kilka propozycji ze sklepów które wypożyczają, ale NIE quad vena II 🙂 - był on.. dziwny. Taki płytki, mocno cofnięty, przyciszony dźwięk. Jednym słowem taki nijaki. Nie wiem czy to wina kolumn które aktualnie mam i może im nie po drodze ze wzmacniaczem, czy po prostu taki typ dźwięku mi nie leży. Zabrzmi to BARDZO absurdalnie, ale moj smsl ad18 brzmiał znacznie lepiej...

Edytowane przez Bartasek

@Bartasek

Podalem już kilka, może się odezwa, może tym razem się uda kilka powystawowych pożyczyć.

Masz jeszcze opcje szukać na rynku wtórnym blisko siebie, zawsze można dogadać spotkanie u siebie.

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Podalem już kilka, może się odezwa, może tym razem się uda kilka powystawowych pożyczyć.

No zobaczymy. Kolumny i tak najszybciej będą u mnie za 2 tygodnie, więc mam czas na poszukiwania. 

Godzinę temu, Bartasek napisał:

No zobaczymy. Kolumny i tak najszybciej będą u mnie za 2 tygodnie, więc mam czas na poszukiwania. 

A, to Dynek też jeszcze nie masz? 

11 godzin temu, sir.jax napisał:

A, to Dynek też jeszcze nie masz? 

Tak, ale mam już wszystko ugadane. Dlatego też zapytałem o wzmacniacz wcześniej, aby zorientować się na co patrzeć i za ile. 

W dniu 4.08.2023 o 20:04, Bartasek napisał:

Hej,

warto w tych czasach kupować jeszcze te kolumny (kiedyś były moim takim małym marzeniem)? Nie oszukujmy się - konstrukcja swoje lata ma.

Czy może w cenie tych używek (aktualnie ~3k) znajdę coś równego/lepszego? Raczej do odsłuchu bliższego niż dalszego.

Pozdrawiam. 

Bierz  Dynaudio, a będziesz zadowolony.

De gustibus non est disputandum

Generalnie trochę pomierzyłem i maksymalne wymiary jakie mogę wcisnąć:
(Wys. x Szer. x Gł.): do 260 mm x do 360 mm x do 330 mm

Nie wiem czy to coś zmienia jeśli chodzi o propozycje, bo reszta wymagań została taka sama.

Więc może taki Peachtree Audio nova150 v2?  Cena jednak wysoka, ale po obniżce (o ile była by możliwa) może nie byłoby tak źle. Mogę też szukać używki. Ktoś miał styczność z tym wzmacniaczem?

Geranlnie tak jak pisałem szukam czegoś do max 4k.

Edytowane przez Bartasek
5 godzin temu, Bartasek napisał:

Geranlnie tak jak pisałem szukam czegoś do max 4k.

idealny do Dynaudio...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

16 godzin temu, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

Dzięki za propozycje, ale tak jak napisał kolega wyżej - to olbrzym, a ja jestem ograniczony wielkościowo 😞

Jedyne "maleństwa" jakie znalazłem to:

• Peachtree Audio nova150 v2 (drogi jest - raczej w ramach ciekawostki, chyba że mógłbym go wypożyczyć)
  • Pro-Ject Maia S2
  • Cyrus One Cast (ten trochę głęboki ale coś bym wykombinował)
  • Pro-Ject Maia DS2
  • Audiolab M-ONE
  • S.M.S.L DP5 (tego bym chyba raczej brał z Aliexpress 😄 Duużo tańszy)

Ktoś z was miał któreś z nich? Warto? Bo nie będę pytał czy ktoś parował z dynkami bo pewnie nie, ale te mógłbym po prostu wypożyczyć i potestować. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bartasek

Chciałem właśnie pisać o Cyrusie 😉 Bardzo fajny sprzęt, omawiamy go nieco szerzej w tym materiale:

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 5.08.2023 o 22:10, Bartasek napisał:

A możecie mi polecić jakiś wzmacniacz? Obecnie mam DIY które robiłem kilka lat temu podpięte pod smsl ad18 i gra ok, ale wiadomo że takich 52se raczej nie chciałbym ograniczać.

Jednak mam kilka wymagań co do takiego wzmacniacza i nie wiem czy da się je spełnić:

- możliwość podpięcia laptopa/pc-ta jako źródło dźwięku
- wyjście słuchawkowe
- stosunkowo jak najmniejsza buda (w sensie aby nie był klocem)
- fajnie jakby miał pilot zdalny, ale świat się nie zawali jakby go nie było

Znajdzie się cos?

Wymagania wydaje się spełniać Sabaj - masz obok wątek, polecam poczytać bo ideałem nie jest.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, greg190872 napisał:

Ten wzmacniacz do dynaudio raczej wykresl.

Czemu? 

Tak pytam z ciekawości.

Jeżeli te dynaudio faktycznie u ciebie wylądują to dobrze by było jakbyś szukał wzmacniacza wydajnego mocniejszego. Nie specjalnie o liniowym brzmieniu.

• Pokaż nowe odpowiedzi