Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Tajitsu napisał:

Zatem jakie są  „mądre” kwoty „zasiłki” i wzmacniacza, aby nie powstał mezalians?

Nie żaden mezalians, chodzi o to by nie głupieć, pod naciskiem forów, kolegów, sprzedawców, reklam, wywiadów z... inżynierami...którzy pracują dla producenta a raczej i częściej dużego, markowego "konfekcjonera".

Jak już ktoś "pożąda" ekranu i jednocześnie solidności - to np. Lapp (kiedyś taki nabyłem za 50zł...) dziś nie wiem ile może kosztować? max 200?

Edytowane przez iro III
W dniu 25.08.2023 o 11:19, Kostucha napisał:

Kiedy ktoś założy temat nie o kablach, często wisi bez komentarzy przez kilka dni. Do tematu kabli ciągniemy jak ćmy do światła. 
Temat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Pytanie, co takiego interesującego może być w zaizolowanych przewodnikach? 🙂

Wydaliśmy "górę kasy" i chcemy usłyszeć wyraźną różnice w brzmieniu. Bardzo często nasz mózg wytworzy wyraźny przeskok jakościowy....ale to mija !

De gustibus non est disputandum

Jedni podążają ścieżką naukową, drudzy, którym są obojętne prawa fizyki. Czy np. elektrony w przewodniku mogą zawierać informacje o przestrzenności i dostarczać je do elektroniki lub kolumn? Być może, skoro wielu tak uparcie twierdzi że to słychać. Bez takich yntelygentnych przewodników, wzmacniacz lub kolumna gra płasko, oschle i drętwo. Kojarzy mi się to ze światełkami i materacami z magnesikami, które leczą reumatyzmy. Kupują to ludzie na pokazach i czują ulgę. No cóż, prawie każdy interesuje się fantastyką naukową, ale większość jako gatunkiem literackim lub filmowym.

Kable rulez i szczęścia nie można nikomu odbierać.

11 godzin temu, spokojnie napisał:

Nie ja oceniam. Tak ocenili biorący udział w ankiecie Szymona. Dwa najwyższe wskazania to 10% - dało 28,82% uczestników i 20% - dało 17,9% uczestników. Razem 46,72% uczestników ankiety wskazało że udział kabli w brzmieniu systemu mieści się w przedziale 10-20%. Ich pytaj jak oceniają. Albo Szymona 🙂

A widzisz ja mam swoje zdanie na temat wszelkiego rodzaju kable a takie rankingi mam w głębokim poważaniu.😁

Oczywiście głosu nie oddałem.

1 minutę temu, tedi02 napisał:

A widzisz ja mam swoje zdanie na temat wszelkiego rodzaju kable a takie rankingi mam w głębokim poważaniu.😁

Przestajemy kierować się słuchem a zaczynamy tabelkami...

Przecież ten filmik z 12 próbkami różnych drogich kabli jest genialny i świetnie słychać brak znaczących różnic między nimi 😁

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Przecież ten filmik z 12 próbkami różnych drogich kabli jest genialny i świetnie słychać brak znaczących różnic między nimi 😁

I oceniłeś to po nagraniu z kompresją YT i pewnie jeszcze na smartfonie 😄 

Że w ogóle słychać różnice to jest sukces po tym jaką drogę musiało przejść nagranie!

Takie coś ocenia się na miejscu na danym systemie! Jeden mikrofon nie zastąpi pary uszu bo z jednego mono mikrofonu nie ma stereofonii.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 minut temu, Ajothe napisał:

Większości tych co wydali gruby szmal nie przekona Nikt i nic.

3 minuty temu, rafa napisał:

I oceniłeś to po nagraniu z kompresją YT i pewnie jeszcze na smartfonie 😄 

Że w ogóle słychać różnice to jest sukces po tym jaką drogę musiało przejść nagranie!

Takie coś ocenia się na miejscu na danym systemie! Jeden mikrofon nie zastąpi pary uszu bo z jednego mono mikrofonu nie ma stereofonii.

Tak, ale biorąc pod uwagę te wszystkie kwieciste opisy na poziomie zmiany kolumn czy wzmacniacza, to się człowiek spodziewa, że będzie cokolwiek słychać 😄

6 minut temu, Ajothe napisał:

Tak, ale biorąc pod uwagę te wszystkie kwieciste opisy na poziomie zmiany kolumn czy wzmacniacza, to się człowiek spodziewa, że będzie cokolwiek słychać 😄

Jestem ciekaw co zrobiłby "Audiofil- Kablofil", gdyby w "ślepym teście" jego cholernie drogi kabel okazałby się gorszy od znacznie tańszego kabelka? 

Edytowane przez Yankes

10 minut temu, Ajothe napisał:

Daj ludziom żyć po swojemu. Jeśli ktoś tak odbiera te zmiany że są one dla niego bardzo istotne.. to ma do tego prawo tak jak ty masz prawo niczego nie słyszeć. To jest tak proste.

5 minut temu, Yankes napisał:

Jestem ciekaw co zrobiłby "Audiofil- Kablofil", gdyby w "ślepym teście" jego cholernie drogi kabel okazałby się gorszy od znacznie tańszego kabelka? 

Zostałby przy tym tańszym. Znam kilka takich przypadków i nie trzeba było do tego "ślepych" testów.

A ja lubię swoje przewody.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

6 minut temu, rafa napisał:

Daj ludziom żyć po swojemu. Jeśli ktoś tak odbiera te zmiany że są one dla niego bardzo istotne.. to ma do tego prawo tak jak ty masz prawo niczego nie słyszeć. To jest tak proste.

Zostałby przy tym tańszym. Znam kilka takich przypadków i nie trzeba było do tego "ślepych" testów.

Czyli jeszcze jest nadzieja ....

Niestety znam dużo takich przypadków, że zostają przy tych gorszych ale droższych.

6 minut temu, rafa napisał:

Ale ja nikomu nie bronię kupować kabli wartości auta, mnie to kompletnie nie obchodzi.

Natomiast gdy ktoś kogoś do tego namawia twierdząc, że zmiana będzie spektakularna, albo ma być to lekarstwo na różne defekty systemu to mi się to nie podoba 😛

12 minut temu, Yankes napisał:

Znaczy że źle wybrał. Z drugiej strony idąc tokiem rozumowania że nie ma różnic w kablach to przecież nie powinien usłyszeć że ten drugi nazwijmy go tańszy kabel gra lepiej prawda?

2 minuty temu, Tajitsu napisał:

A ja lubię swoje przewody.

Ja właśnie też wybrałem je bo miałem możliwość testów miałem możliwość wypożyczenia sprawdzenia ich u siebie w systemie i te same kable mialem dość długo w systemie. 

Nie spinam się na myśl o ich posiadaniu ani i kablofizacji kolejnych osobników. 

Tematy o kablach raczej mnie bawią. 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Ajothe napisał:

Natomiast gdy ktoś kogoś do tego namawia twierdząc, że zmiana będzie spektakularna, albo ma być to lekarstwo na różne defekty systemu to mi się to nie podoba 😛

Zgadzam się👍

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Ale ja nikomu nie bronię kupować kabli wartości auta, mnie to kompletnie nie obchodzi.

Kto tak robi?

To trzeba mówić na głos!

Gość

(Konto usunięte)

Czyli rozumiejąc innych kabel dostarczany do wzmacniacza o przekroju 2x1mm2 lub 2x1,5mm za 5 zł jest lepszy od kabla który ma pożądny ekran, odpowiedniej gęstości izolację, odpowiedni przekrój, wtyczki które są wykonane z dużo lepszych materiałów? 

A że się spytam co paliliście dzisiaj? 

Następne, twierdzicie że nie ma sensu kupowania kabla za 3 tys zł do sprzętu za 5 tys zł ? Ale jaki to sprzęt? Używany, z lat 70’/80’/90’ czy raczej nówka sztuka z salonu? Jeżeli używka to trzeba pamiętać że takowy sprzęt w latach sprzedaży nie kosztował 5 tys tylko z 15-20 tys zł i w tedy taki kabel ma jak najlepsze zastosowanie, przy nowych sprzętach w cenie 5 tys nie ma sensu kupowania kabla za 3 tys zł owszem można wymienić ale na taki który będzie miał wszystko lepsze ( to co powyżej wymieniłem ) i nie będzie kosztował więcej jak 1000 zł. Bo za chwile takim tokiem myślenia ( kupno kabla za 60% ceny wzmacniacza ) bedziemy rozkręcać owe wzmacniacze w celu wymiany kondensatorów, tranzystorów itd gdzie w końcowej fazie zostanie tylko sama obudowa i logo producenta! Trochę logiki Panowie!

Dla mnie dobry kabel to poprawienie, dopieszczenie, doszlifowanie dzwięku który nam już pasuje, owszem możemy też i pogorszyć brzmienie ale tak na poważnie to dobry kabel wnosi do systemu od 3 do 5 % i na tym powinna skończyć się dyskusja. 

No właśnie też się tu trochę zgubiłem bo tak z jednej strony twierdzą że nie ma różnicy na kablach a z drugiej A co jeśli ten tańszy gra lepiej. No to trzeba się zastanowić czy te różnice na kablach są czy w końcu ich nie ma. 

Gość

(Konto usunięte)

Ja mam budżetowy system i wpięcie kabla sieciowego za 1500 zł wniosło poprawę słyszalną, dźwięk dostał większego wigoru, nabrał masy.

Szkoda że mam tylko taki jeden do wzmacniacza. Bo w gramofonie jest zasilacz impulsowy i tam kabelki mają ze 2x0,50mm2 więc nie ma szans na wymianę na lepszy. 

Dodam jeszcze że mam prosty system składający się tylko z dwóch urządzeń analogowych bez świata cyfryzacji…

15 minut temu, Stary200 napisał:

Czyli rozumiejąc innych kabel dostarczany do wzmacniacza o przekroju 2x1mm2 lub 2x1,5mm za 5 zł jest lepszy od kabla który ma pożądny ekran, odpowiedniej gęstości izolację, odpowiedni przekrój, wtyczki które są wykonane z dużo lepszych materiałów? 

A że się spytam co paliliście dzisiaj? 

Następne, twierdzicie że nie ma sensu kupowania kabla za 3 tys zł do sprzętu za 5 tys zł ? Ale jaki to sprzęt? Używany, z lat 70’/80’/90’ czy raczej nówka sztuka z salonu? Jeżeli używka to trzeba pamiętać że takowy sprzęt w latach sprzedaży nie kosztował 5 tys tylko z 15-20 tys zł i w tedy taki kabel ma jak najlepsze zastosowanie, przy nowych sprzętach w cenie 5 tys nie ma sensu kupowania kabla za 3 tys zł owszem można wymienić ale na taki który będzie miał wszystko lepsze ( to co powyżej wymieniłem ) i nie będzie kosztował więcej jak 1000 zł. Bo za chwile takim tokiem myślenia ( kupno kabla za 60% ceny wzmacniacza ) bedziemy rozkręcać owe wzmacniacze w celu wymiany kondensatorów, tranzystorów itd gdzie w końcowej fazie zostanie tylko sama obudowa i logo producenta! Trochę logiki Panowie!

Dla mnie dobry kabel to poprawienie, dopieszczenie, doszlifowanie dzwięku który nam już pasuje, owszem możemy też i pogorszyć brzmienie ale tak na poważnie to dobry kabel wnosi do systemu od 3 do 5 % i na tym powinna skończyć się dyskusja. 

Tutaj dyskusje o kablach trwają tysiące stron.

1 minutę temu, Yankes napisał:

Tutaj dyskusje o kablach trwają tysiące stron.

I na 1 , 101 i 1001 pisane jest to samo. 

🙂

Teraz, Piotr Sonido napisał:

I na 1 , 101 i 1001 pisane jest to samo. 

🙂

Zastanawiam się, co tak w kablach elektryzuje słuchaczy?

Na marsie mieszkają ufoludki.
Na Marsie nie, ale, że nas stworzył Bóg lub, że jesteśmy jedyni we wszechwiecie to wierzysz. Bo biochemia tylko mogła zadziałać na Ziemii, a składowe z komet pozwalają przenieść podstawowe aminokwasy, ciekawe skąd się na nich wzięły. Tak to jest z naszą wiedzą. Jak Einstein przedstawiał założenia nowej fizyki, wszyscy się śmieli. Wyprzedził swoje czasy o kilkanaście lat. Ale ile było tak otwartych umysłów biorąc pod uwagę ilość ludzi na ziemi. Niewielu.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

29 minut temu, Ajothe napisał:

Natomiast gdy ktoś kogoś do tego namawia twierdząc, że zmiana będzie spektakularna, albo ma być to lekarstwo na różne defekty systemu to mi się to nie podoba

Możesz zawsze wyrazić swoja opinie na ten temat że ci się to nie podoba. I to nawet bez obrażania tego kogoś inteligencji.

A jeśli nawet ten ktoś da sie przekonać i kupi ten kabel a się okaże że nie ma spektakularnych efektów to co? Nie może oddać czy odsprzedać potem? Od czego są testy bez zobowiązań czy nawet te za lekka opłatą? Od czego sa testy kabli pożyczonych od znajomych? Od czego jest rynek używanych kabli?

1 minutę temu, RobG1974 napisał:

Na Marsie nie, ale, że nas stworzył Bóg lub, że jesteśmy jedyni we wszechwiecie to wierzysz. Bo biochemia tylko mogła zadziałać na Ziemii, a składowe z komet pozwalają przenieść podstawowe aminokwasy, ciekawe skąd się na nich wzięły. Tak to jest z naszą wiedzą. Jak Einstein przedstawiał założenia nowej fizyki, wszyscy się śmieli. Wyprzedził swoje czasy o kilkanaście lat. Ale ile było tak otwartych umysłów biorąc pod uwagę ilość ludzi na ziemi. Niewielu.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

O kurczę...wchodzimy na grząski grunt.

1 minutę temu, Yankes napisał:

1. Możliwość pokazania się. Wymadrzania

2. Zebrania lajków. To tematy w których najłatwiej dostać plusiki 😛

3. Traktowanie tego typu tematów jako krucjate. 

Teraz, Piotr Sonido napisał:

1. Możliwość pokazania się. Wymadrzania

2. Zebrania lajków. To tematy w których najłatwiej dostać plusiki 😛

3. Traktowanie tego typu tematów jako krucjate. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 minuty temu, Yankes napisał:

W rzeczywistości temat jest traktowany zwyczajnie bez ekscytacji. To tylko specyfika takich forów gdzie temat najbardziej podsycają pseudo naukowcy 😉 z wielkim EGO

• Pokaż nowe odpowiedzi