Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

Wiedza, chęć rozumienia, świadomość zachodzących zjawisk wszelkiego rodzaju, w tym społecznych są siłą danego narodu. Nasz naród nie należy do mądrych, a szkoda. Łatwiej nie rozumieć i wiedzieć swoje. To chyba mój ostatni wpis w tym wątku.

Miałem pisać dalej o różnych aspektach technicznych i nie tylko. Ale to bez sensu. 

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Widać, że mało czytasz...

Niektórzy przekonanie o posiadaniu racji budują na lajkach otrzymanych za "pomidora".

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, RobG1974 napisał:

Jesteś może z woj. lubelskiego? Chętnie się wproszę na odsłuch.

Owszem. Wymagałoby to wyslania rodziny dłuuugi spacer.

2 minutes ago, 1siedem said:

Wiedza, chęć rozumienia, świadomość zachodzących zjawisk wszelkiego rodzaju, w tym społecznych są siłą danego narodu. Nasz naród nie należy do mądrych, a szkoda. Łatwiej nie rozumieć i wiedzieć swoje. To chyba mój ostatni wpis w tym wątku.

Miałem pisać dalej o różnych aspektach technicznych i nie tylko. Ale to bez sensu. 

Nie rezygnuj. Twój głos jest bardzo pomocny. Nie przejmuj się tymi, którzy wiedzą lepiej.

Ty dużo i co z tego wynika. Nie potrafisz uszanować ze ktoś ma inne zdanie.  Liczy się  tylko twoja wiedza .  O tym też jest w książkach doczytaj jak to się nazywa.

Gdzie nauczyłeś się tego wywyższania swoja wiedza i inteligencją . To mi wygląda na jakąś sektę   ktora Ci wmówiła że jesteś najmądrzejszy znasz odpowiedz na każde pytanie i masz misje do spełnienia.

2 minuty temu, lemo napisał:

Ty dużo i co z tego wynika. Nie potrafisz uszanować ze ktoś ma inne zdanie.  Liczy się  tylko twoja wiedza .  O tym też jest w książkach doczytaj jak to się nazywa.

Szanuję wszystkich ludzi. Nawet bardzo. Proszę mi nie przypisywać swoich wyobrażeń o mnie ( vide analogia z audio)Szanuję różne opinie. Ale merytorycznie można dyskutować z kimś kto ma jakąkolwiek wiedzę. 

Da się mnie przekonać. O tak. Ale nie twierdzeniem typu, że ziemia jest płaska, bo przecież to widzę...

9 minut temu, lemo napisał:

Nie potrafisz uszanować ze ktoś ma inne zdanie. 

Istotą forum dyskusyjnego jest wymiana odmiennych poglądów, więc nie oczekuj, że ktoś nie przedstawi odmiennego zdania tylko dlatego, że Ty zaprezentowałeś swoje.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minutes ago, lemo said:

Gdzie nauczyłeś się tego wywyższania swoja wiedza i inteligencją . To mi wygląda na jakąś sektę   ktora Ci wmówiła że jesteś najmądrzejszy znasz odpowiedz na każde pytanie i masz misje do spełnienia.

Gdzie tu widzisz wywyższanie się?

Bo pozwoliłem sobie zaprzeczyć twoim poglądom na kable w audio? Napisałem przecie dlaczego mój pogląd jest inny.

To co piszę to rzeczy oczywiste i w gruncie rzeczy wstyd mi, że takich sprawach trzeba mówić.

Dyskusja nie polega na wzajemnym poklepywaniu się, bo wtedy nie ma sensu.

Jeśli masz jakiś konkretny argument potwierdzający twoje tezy to go przytocz, a nie zabieraj się do osoby, którą próbujesz przekonać, bo pomijając już inne względy, taka postawa nic nie wnosi.

Wracając do tego srebrnago przewodu  wbrew powszechnym opiniom nie rozjaśnił ale dociążył brzmienie instrumenty są bardziej realne wokale pełniejsze i szeroka scena wypełniona dźwiękiem z doskonałym drugim planem. 

3 godziny temu, Kostucha napisał:

Bo jak wspomniałem, niektórzy podchodzą to tematu kabli na luzie. 

Nom. Napinanie innych jest ciekawe 🙂

2 godziny temu, cortes napisał:

Panowie kable, srable a co z kwestią ,,miodu" w narządzie słuchu? Wszak temat poważny i dotyczy zarówno tych co słyszą jak i kablowych neutralsów 😉.

Są audiofilskie czyścidla. Do użytku przed. 

11 godzin temu, lemo napisał:

Ostatnio palaczylem transport z dac srebrnym przewodem analogowym zamiast cyfrowego stereovoxa i jest inny dźwięk.

Co to za przewod?

11 godzin temu, 1siedem napisał:

Owszem. Wymagałoby to wyslania rodziny dłuuugi spacer.

To zapraszam do siebie, jak wiesz mamy fajną grupę w Lublinie, z którą często się spotykamy, więc możemy wymienić doświadczenia, a jeden kolega, ma fajnie akustycznie przygotowaną salę, pomierzoną, fajnie wszystko słychać.

A kable mają nie grać, mają niwelować zakłócenie elektromagnetyczne i tyle.

Od grania są kolumny i wzmacniacz, oraz źródło.

20 minut temu, RobG1974 napisał:

A kable mają nie grać, mają niwelować zakłócenie elektromagnetyczne i tyle.

Słusznie. Porządny kabel IC powinien minimalizować wpływ zakłóceń EM. W głośnikowych musiałbyś chyba mieć silnik albo trafo tuż obok, żeby usłyszeć zakłócenia. A zasilające to już w ogóle voodoo.

A co z audiofilskimi toslinkami?

25 minut temu, RobG1974 napisał:

Od grania są kolumny i wzmacniacz, oraz źródło.

Właśnie!!!

50 minut temu, RobG1974 napisał:

To zapraszam do siebie, jak wiesz mamy fajną grupę w Lublinie, z którą często się spotykamy, więc możemy wymienić doświadczenia, a jeden kolega, ma fajnie akustycznie przygotowaną salę, pomierzoną, fajnie wszystko słychać.

.

Super, wchodzę w to ! 

Dzięki:)

Jak to jest takie voodoo to ja w to wchodzę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jak to jest takie voodoo to ja w to wchodzę

Ukryta Zawartość

Chciałem posłuchać w lepszej jakości i mam 5 różnych remasterów - zmora obfitości  streamingu 😁

No nic, przesłucham wieczorem wszystkie

Ukryta Zawartość

Najbardziej podoba mi się Niegrzeczna Elita Dedalusa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Fajne są artykuły i metodologia testòw.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Dlatego zawsze mnie dziwi, że ktoś na przejrzystym systemie może nie usłyszeć różnicy pomiędzy srebrem a miedzią.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, RobG1974 napisał:

Dlatego zawsze mnie dziwi, że ktoś na przejrzystym systemie może nie usłyszeć różnicy pomiędzy srebrem a miedzią.

A co jeżeli srebrny kabel brzmi jak dobra miedź? 

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Może mieć miejsce takie zjawisko przy miedzi srebrzonej.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

3 minuty temu, cortes napisał:

Może mieć miejsce takie zjawisko przy miedzi srebrzonej.

Miałem kiedyś i porównywałem dwa kable ic Siltecha. Obydwa srebrne tylko z innej generacji. Brzmiały diametralnie odmiennie. Jeden grał typowo jak srebro, drugi grał typowo jak miedź. Więc to nie miedź brzmiała jak stereotypowe srebro tylko srebro brzmiało jak stereotypowa miedź, dobra miedź. 

Srebro w kablach nie brzmi. Miedź też nie. Oba te metale przewodzą prąd. Jak sobie z tych metali zrobisz dzwoneczek, to wtedy będzie brzmiało.

Just now, RobG1974 said:

A jakie miały wtyki, identyczne?

No tak. Wszyscy wiemy, że wtyki mają kolosalny wpływ na brzmienie. Jak korektor graficzny.

Tak masz rację, oba przewodzą prąd tylko mają inne właściwości przewodzenia.

Srebro w kablach nie brzmi. Miedź też nie. Oba te metale przewodzą prąd. Jak sobie z tych metali zrobisz dzwoneczek, to wtedy będzie brzmiało.
No tak. Wszyscy wiemy, że wtyki mają kolosalny wpływ na brzmienie. Jak korektor graficzny.

Spójrz na stronę którą podał Rafał, są fajne testy i metodologią pomiaru, poczytaj. Jest jeden test odnośnie kabli cyfrowych. Warto czasami zastanowić się czy czasami ktoś inny nie ma racji.

15 minutes ago, RobG1974 said:

Tak masz rację, oba przewodzą prąd tylko mają inne właściwości przewodzenia.

które nie mają wpływu na brzmienie.

Wiecie panowie, zrbiłem kiedyś eksperyment. Do dwóch kawałków skrętki komputerowej w niebieskiej koszulce założyłem wtyki WBT. Wymieniłem potem interkonekty na oczach słuchaczy, mówiąc - a teraz posłuchamy Siltecha. 

Trzeba buło zobaczyć ich miny, jak potem pokazałem jak są zbudowane kable.

Bezcenne 😄

Edytowane przez bum1234

Zrobiłeś pomiary, testy odsłuchowe, autorzy strony, pokazują metodologię, fajne są komentarze, widać, że za granicą ludzie bardziej praktycznie się uczą, niż u nas. Pamiętam w 1992 r. Byłem na wymianie w LO w Dusseldorf, na chemii najpierw robili eksperymenty później robili opis doświadczenie i wyciągali wnioski. My w Pl odwrotnie dużo teorii, i co jakiś czas doświadczenie. Przygotowując się do olimpiady pamietam nie wykonałem żadnego doświadczenia, tylko siedziałem w książkach. A tam lekcja doświadczenie później wnioski i umiejętność zastosowania. I niestety widać to we wdrożeniach technologicznych, jesteśmy trochę w tyle.

Andr... nie wiem co, jakbym był może fizykiem to może mógłbym to wytłumaczyć. Może była ta sama izolacja i rodzaj przewodnika, już nie był tak znaczący.

które nie mają wpływu na brzmienie.

Wiecie panowie, zrbiłem kiedyś eksperyment. Do dwóch kawałków skrętki komputerowej w niebieskiej koszulce założyłem wtyki WBT. Wymieniłem potem interkonekty na oczach słuchaczy, mówiąc - a teraz posłuchamy Siltecha. 
Trzeba buło zobaczyć ich miny, jak potem pokazałem jak są zbudowane kable.
Bezcenne

Miałem nad C356bee, kolega przyniósł różne kable Yarbo zasilające, ja nie słyszałem żadnej różnicy, po jakimś czasie wymieniłem wzmacniacz na Yamaha AS2000 i równocześnie kupiłem dla porównania CA 851A. I to były pierwsze wzmacniacze gdzie po zmianie okablowania usłyszałem jakieś zmiany.

9 minut temu, RobG1974 napisał:

Andr... nie wiem co, jakbym był może fizykiem to może mógłbym to wytłumaczyć. Może była ta sama izolacja i rodzaj przewodnika, już nie był tak znaczący.

Oba kable firmy Siltech. Oba miały wtyki Wbt, tylko innej generacji, innej generacji był również przewodnik. Nie zmienia to jednak faktu, że oba były ze srebra a grały zupełnie inaczej, nawet inaczej kreowały scenę stereo. Chodziło mi o to, że sam materiał z którego jest zbudowany przewodnik jeszcze o niczym nie przesądza.

30 minut temu, GhostR1 napisał:

mógłbyś rozwinąć? 

Jeden grał barwnym, ciepłym dźwiękiem z dużą ilością niezbyt rozdzielczego basu. Scena budowana w głąb, niezbyt szeroko. Drugi grał chudo, mniej barwnie ale za to bardziej rozdzielczym dźwiękiem z mniejszą ilością basu. Scena stosunkowo płytka ale za to szeroka.

• Pokaż nowe odpowiedzi