Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

Slyszysz "ba" a nie "wa" w kazdym momencie podczas ogladania tego filmu?

4 godziny temu, spokojnie napisał:

Napisałem przecież. 

Ale żeby być precyzyjnym bo widzę, że aptekarz jesteś, to słyszę także tekst mówiony przez kobietę i tego pana, i to nie jest już ba.

@spokojnie

Skoro preferujesz wprowadzanie w blad, twoj wybor.

3 godziny temu, spokojnie napisał:

Smutne masz życie jeśli wszędzie widzisz tylko kłamstwo i kłamców.

Zabawne nawet w tym kontekscie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

@spokojnie

Skoro preferujesz wprowadzanie w blad, twoj wybor.

Zabawne nawet w tym kontekscie.

Sam się wprowadzasz w błąd. Naucz się precyzyjnie formułować swoje propozycje. Piszesz:

Cytat

A co tu slyszysz?

a oczekujesz patrzenia. Nie wiem jak ty, ale ja słucham uszami, nie oczami.

Zabawne nawet bez kontekstu :)

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Zeby wplyw mogl byc "faktyczny" = "oparty na faktach", nie wystarczy osobiste przekonanie chocby najzgodniejsze z potrzebami i pragnieniami.

To nie ma znaczenia kable audio są nieodłącznym elementem w tym hobby obejmującym zarówno ich rolę jak i wpływ. Z pewnością wojenka słyszących ze sceptykami w nie jednym jeszcze temacie ożyje ale już beze mnie bo za bardzo cenię sobie swój czas także pouczającej i merytorycznej dyskusji życzę.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

2 minuty temu, spokojnie napisał:

Sam się wprowadzasz w błąd. Naucz się precyzyjnie formułować swoje propozycje. Piszesz:

a oczekujesz patrzenia. Nie wiem jak ty, ale ja słucham uszami, nie oczami.

Zabawne nawet bez kontekstu 🙂

I z tegoz powodu uznales za sluszne wprowadzic mnie w blad, gdy spytalem, czy sluchales ogladajac zarazem? Wspolczuje.

23 minuty temu, Tal napisał:

Przeczytaj moje wpisy raz jeszcze i nie bądź czepialski bo gdybyś to zrobił to nie pisałbyś takich dyrdymałów.

Nie,nie czepiam się.Prośba o potwierdzenie jakiejś tezy to nie jest czepialstwo.Chciałem poznać Twój punkt widzenia.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

I z tegoz powodu uznales za sluszne wprowadzic mnie w blad, gdy spytalem, czy sluchales ogladajac zarazem? Wspolczuje.

Nie pytałeś czy słuchałem oglądając zarazem.

Cytat

Slyszysz "ba" a nie "wa" w kazdym momencie podczas ogladania tego filmu?

Błędnie założyłeś że oglądałem i nie zwalaj teraz na mnie. Nigdzie nie pisałem że oglądałem.

Byłem w robocie, film wrzuciłem do drugiej zakładki i miałem tylko audio na słuchawkach.

Jak coś to miej pretensje do siebie.

Edytowane przez spokojnie
Teraz, Pseudodrummer napisał:

Chciałem poznać Twój punkt widzenia.

Nalegam raz jeszcze byś przeczytał moje wcześniejsze wpisy bo to co chciałem napisać już napisałem.

Teraz, Tal napisał:

Nalegam raz jeszcze byś przeczytał moje wcześniejsze wpisy bo to co chciałem napisać już napisałem.

Tak,wiem.
dziękuję

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Nie pytałeś czy słuchałem oglądając zarazem.

Uwazasz, ze "Slyszysz "ba" a nie "wa" w kazdym momencie podczas ogladania tego filmu?" nie dotyczy sluchania i ogladania zarazem?

3 minuty temu, spokojnie napisał:

Błędnie założyłeś że oglądałem, i nie zwalaj teraz na mnie. 

Nie zalozylem. Spytalem. A ty potwierdziles.

Teraz, ProjectPi napisał:

Uwazasz, ze "Slyszysz "ba" a nie "wa" w kazdym momencie podczas ogladania tego filmu?" nie dotyczy sluchania i ogladania zarazem?

Nie zalozylem. Spytalem. A ty potwierdziles.

Zacytuj mnie proszę gdzie potwierdziłem że słuchałem i oglądałem.

Zacytuj mnie proszę gdzie potwierdziłem że słuchałem i oglądałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, iro III napisał:

Acha, no tak, tylko "trochę" nie o to chodziło...

Wiesz, w robocie nie mam czasu na oglądanie dyrdymałów, a posty piszę "z doskoku", więc jak mnie kolega poprosił żebym posłuchał, to posłuchałem, bo byłem ciekaw co to jest.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Ukryta Zawartość

Cytat

Napisałem przecież. 

Ale żeby być precyzyjnym bo widzę, że aptekarz jesteś, to słyszę także tekst mówiony przez kobietę i tego pana, i to nie jest już ba.

O to ci chodzi? Coś pisałem o oglądaniu? Słabo ci idzie, próbuj dalej :)

Ukryta Zawartość

Ujme to tak, durnota, ktora wyczyniasz w tym momencie zamiast chocby przyznac, ze przegapiles tresc mojego pytania, zakladajac optymistycznie, ze nie sklamales, bylaby wciaz zabawna, gdyby nie to, ze zdeczko juz przeciagnieta w czasie.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Ujme to tak, durnota, ktora wyczyniasz w tym momencie zamiast chocby przyznac, ze przegapiles tresc mojego pytania, zakladajac optymistycznie, ze nie sklamales, bylaby wciaz zabawna, gdyby nie to, ze zdeczko juz przeciagnieta w czasie.

Na przyszłość naucz się precyzyjnie formułować swoje myśli, to nie będziesz musiał zwalać własnych braków na innych.

Z mojej strony EOT.

30 minut temu, Tal napisał:

To nie ma znaczenia kable audio są nieodłącznym elementem w tym hobby obejmującym zarówno ich rolę jak i wpływ. Z pewnością wojenka słyszących ze sceptykami w nie jednym jeszcze temacie ożyje ale już beze mnie bo za bardzo cenię sobie swój czas także pouczającej i merytorycznej dyskusji życzę.

Szkoda, ze zgodnosc z faktami ma nie miec znaczenia po "slyszacych" stronie. Trudno.

8 minut temu, spokojnie napisał:

Na przyszłość naucz się precyzyjnie formułować swoje myśli, to nie będziesz musiał zwalać własnych braków na innych.

Z mojej strony EOT.

"bo widzę, że aptekarz jesteś"

No nie moglem sie powstrzymac.

Jeśli za "fakt" uznać zawistne wciskanie, że ktoś słyszeć nie powinien, a słyszy 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Szkoda, ze zgodnosc z faktami ma nie miec znaczenia po "slyszacych" stronie. Trudno.

Właśnie że ma znaczenie ale jakość pomiarów jest jeszcze za mało zaawansowana i mało wnikliwa.

Producenci wzmacniaczy, dac-ów czy innej elektroniki audio nie mają zazwyczaj problemu z pomierzeniem i opublikowaniem danych technicznych: moc, zniekształcenia, pasmo itp. Nie wiem jak teraz ale dawniej publikowali też schematy swoich produktów i każdy mógł się przekonać czy np. wzmak to faktycznie klasa A czy nie. Producenci ZG też podają pomiary chociażby pasma przenoszenia i impedancji.

A w kablach jest tylko kwiecista mowa trawa i żadnych konkretnych danych technicznych. Co za problem podać parametry RLC, tłumienność itp? Ale po co, skoro klientów interesuje "poszerzenie sceny".

2 minuty temu, Tal napisał:

Właśnie że ma znaczenie ale jakość pomiarów jest jeszcze za mało zaawansowana i mało wnikliwa.

Czyli Twoim zdaniem producenci tych kabli tworzą je na czuja? Nie mają wiedzy i pomiarów, tylko coś tam sklecą i może "zagra"? I za to "może" chcą np. kilkadziesiąt tys. złotych - jak za te węglowe.

Edytowane przez marek666
3 minuty temu, Tal napisał:

Jesli ma znaczenie, to nie pisz, ze nie ma znaczenia.

Szczerze zycze ci sluchu tak wnikliwego, jak sa pomiary.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Jesli ma znaczenie, to nie pisz, ze nie ma znaczenia.

Szczerze zycze ci sluchu tak wnikliwego, jak sa pomiary.

Napisałem że nie ma to ogólnie znaczenia w szerokopojętej perspektywie roli kabli dla "słyszących" ponieważ kable mają być po prostu markowe co ostatecznie ma znaczenie i jest to potwierdzone przez zmysłowe doznania "słyszących".

Miło z Twojej strony ale wystarczy mi aktualna jakość mojego słuchu.

20 minut temu, marek666 napisał:

Czyli Twoim zdaniem producenci tych kabli tworzą je na czuja? Nie mają wiedzy i pomiarów, tylko coś tam sklecą i może "zagra"? I za to "może" chcą np. kilkadziesiąt tys. złotych - jak za te węglowe.

Mylisz proces produkcji kabli z badaniami nad ich wpływem na brzmienie.

" I za to "może" chcą np. kilkadziesiąt tys. złotych - jak za te węglowe "

Oj tam, oj tam ... :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ciekawe, że gitarzyści wybierają różnie zbudowane gitary, przetworniki, struny a nawet wzmacniacze czy przetworniki a jakoś nigdy nie słyszałem, by wzbogacali brzmienie cudownym kabelkiem, zwłaszcza zasilającym. No i w studio nie znajdziecie kabelków za pirdyliard dolców ze srebra, czy też magicznej wersji miedzi itd

1 minutę temu, 1siedem napisał:

Ciekawe, że gitarzyści wybierają różnie zbudowane gitary, przetworniki, struny a nawet wzmacniacze czy przetworniki a jakoś nigdy nie słyszałem, by wzbogacali brzmienie cudownym kabelkiem, zwłaszcza zasilającym.

Niestety niektórzy dają się skusić...

4 minuty temu, 1siedem napisał:

w studio nie znajdziecie kabelków za pirdyliard dolców ze srebra, czy też magicznej wersji miedzi itd

Poza tymi przekazanymi przez tajemniczych przedstawicieli Pink Floyd. Przyszli, zobaczyli, stwierdzili: mikrofony macie lepsze, magnetofony i konsolety też, outboard oczywiście lepszy niż u nas, ale kabli mikrofonowych dobrych nie macie. To macie te cztery, lekko używane ale co będziemy targać z powrotem.

nagrywamy.com

58 minut temu, marek666 napisał:

Tworzą na pałę, aż kabel coś zmieni. Wystarczy, że zmieni cokolwiek, a wtedy to znaczy że jest audiofilski.

Dlatego też koszt takiego kabla bywa czasami absurdalnie kosmiczny, bo takie tworzenie na pałe wymaga dziesiątek lat kreacji 🤭

17 minut temu, 1siedem napisał:

Ciekawe, że gitarzyści wybierają różnie zbudowane gitary, przetworniki, struny a nawet wzmacniacze czy przetworniki a jakoś nigdy nie słyszałem, by wzbogacali brzmienie cudownym kabelkiem, zwłaszcza zasilającym. No i w studio nie znajdziecie kabelków za pirdyliard dolców ze srebra, czy też magicznej wersji miedzi itd

Jako ciekawostka, pogromca gitarowych legendarnych wieloletnich mitów:

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Jako ciekawostka, pogromca gitarowych legendarnych wieloletnich mitów:

Znakomity materiał  :)

ale w klasycznych drewno robi różnicę. Każda moja i znan mi gitara klasyczna brzmi inaczej, no i przekłada się to na cenę. 

Godzinę temu, przemak napisał:

niż u nas, ale kabli mikrofonowych dobrych nie macie. To macie te cztery, lekko używane ale co będziemy targać z powrotem.

Zdaję się, że kabel mikrofonowy nie powinien przenosić dźwięku gdy się go dotyka. Sam spotkałem się z czymś takim.  Przy okazji mogę spytać zawodowego wokalistę rockowego 

• Pokaż nowe odpowiedzi