Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

Bo nie jestem mistrzem polemik, a do tego uważam, że trzeba się samemu

o pewnych aspektach barwy przekonać. Metody są tak proste, że szkoda

nawet klawiatury na ponowne opisywanie procedur zarówno kabli

głośnikowych, jak IC.

Wiesz, to jest tak - proponujesz groszowy eksperyment i nie dość, że nie chcą,

bo zajmują się "stolarstwem" czyli szukaniem półek, to tak naprawdę coraz

częściej przekonuję się, że nie chodzi tu o żadną muzykę ...

Szkoda klawiatury i tyle ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

Bo nie jestem mistrzem polemik,

Wystarczyłoby napisać dokładnie to samo, co już tu napisałeś, jako zwyczajną kontrę.

Poza tym, tak po prostu teraz mącisz i ściemniasz. 

Nie jesteś "mistrzem polemik", tylko w wybranych sytuacjach, które Ci pasują. Nie trzeba być mistrzem, wystarczy mieć swoje zdanie.  

32 minuty temu, nosjedz napisał:

Mam nagranie tożsame z moimi odczuciami.

skoro nagranie jest tożsame z Twoimi odczuciami to jak najbardziej jest to wiarygodne ale dla Ciebie. Czy ktoś inny porównał to nagranie ze swoimi odczuciami?

Gość

(Konto usunięte)

Wiarygodne jak najbardziej. Zapewne wynika to po części z konstrukcji zwrotnicy. Ale tez też nie raz, nie dwa widziałem sprzedawców w salonach, którzy podłączali kable na krzyż, jeśli były podówjne zaciski.

Edytowane przez pantagruel
lit
22 minuty temu, pantagruel napisał:

Ale tez też nie raz, nie dwa widziałem sprzedawców w salonach, którzy podłączali kable na krzyż, jeśli były podówjne zacisk

Czy coś z tego wynikało?

Oczywiście poza chęcią sprzedania podwójnej ilości przewodów głośnikowych? 

Gość

(Konto usunięte)

U mnie jesteś zablokany, w ignorach. twoja bezdenna głupota poraża. Poczytaj o wymaganiach odnośnie okablowania moich gosników. W nich zwrotnica jest tak skonstruowana, żeby najlepiej działa na podówjnym okablowaniu. Żałosny jesteś chłopie, ogranij się, albo pal coś innego. I nie odpowiadaj ma moje posty, bo jesteś w ignorach od roku chyba, na chwilę cię odblokowałem, ale widzę głupota nie ustępuje, co przykre, ale w sumie zrozumiałe.

Edytowane przez pantagruel
lit
Gość

(Konto usunięte)

Czy moderacja może pozbyć się skutecznie iroIII, który występuje pod różnymi inkarnacjami? Czy to za trudne? Wszędzie robi się śmietnik i bzdety. To już właściwie nie jest forum audiofilskie, na pewno nie jest.

2 minuty temu, GhostR1 napisał:

I znowu agresja z powodu braku argumentów...😏

IroIII, w tym wcieleniu też idziesz do śmietnika.

Myślę, że powinieneś odpocząć. To nie IroIII. 

I nie obrażaj się bo nie ma powodu...a nie...Ty strzeliłeś focha.

Edytowane przez GhostR1

Ciekawe czy na spotkaniu twarzą w twarz w rozmowie o kablach (luźnym spotkaniu) też byś strzelił focha i byś wyszedł bo nie miałbyś argumentów?

8 godzin temu, pantagruel napisał:

Powiedziałbym, że nie tyle nie ma takiego radia, tyle co my inaczej do niego podchodzimy. NIkt nie będzie czekał do 1 w nocy, by coś nagrać z radia, bo w każdej chwili możemy sobie streamować co się chce. Także opowieści Kaczkowskiego i Mana, niby takie barwne, są dostępne w wielu wydawnictwach i oczywiście w necie. Zresztą były te audycje pokrzywione w tym senscie, że musieliśmy słuchać tego, co podoba się Kaczkowskiemu, Manowi, Beksińskiemu, a jednocześnie wiele muzy szło bokiem, teraz dostęp do wszystkiego od razu.

Nie ma takiego radia.Kiedyś w radiu były osobowości.Owszem,jeden wolał Kordowicza,drugi Mana,trzeci Listę Przebojów trójki.
Byli też tacy,którzy słuchali Gaszyńskiego...

Dziś w radiu jest bełkot-mało muzyki-i wszechobecna polityka.I zwłaszcza ten aspekt,kiedy panowie "redaktorzy" muzyczni komentują-jest żałosny.
Opowieści Kaczkowskiego,czy choćby Beksińskiego-z tłumaczeniem tekstów choćby E.A.Poe,dobraną do tego muzyką-nie są dostępne w wielu wydawnictwach i w necie.
Tam są suche informacje.

Tak,w serwisach streamingowych jest wszystko.
Wszystko-i nic.
Audycje były pokrzywione-bo słuchaliśmy tego co się podobało Manowi itp?
Tak-dziś słuchamy tego,co daje największą słuchalność.
Efekt jest znany

Dostęp do wszystkiego od razu...
Zgadza się,nie trzeba szukać,sprawdzać,pytać kolegów,chodzić po sklepach,czytać książek-myśleć i rozwijać się.
Dziś jest dostęp od razu-bez myślenia.
program Audiofil/Meloman +,a raczej Konsument +

Ile nowych płyt/wykonawców trzeba miesięcznie poznać,aby być zadowolonym?
1,2,50 czy może 100?
Czy imponuje nam liczba wykonawców na Tidalu czy Spotify?
Dlaczego?

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

33 minuty temu, pantagruel napisał:

Czy moderacja może pozbyć się skutecznie iroIII, który występuje pod różnymi inkarnacjami?

Cóż to w tłumaczeniu na język polski znaczy?

Zarzucasz mi może tzw. "multikonto"? 

Śmiało, leć do moderacji na skargę ...ale jak sprawdzą to pomówienie, wtedy publicznie przeprosisz?

46 minut temu, pantagruel napisał:

Tak czy siak, idziesz w zapomnienie.

Już załatwione.

Swoją drogą,ciekawy dobór nicka.
Jak ktoś nie czytał-tu do pobrania za darmo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

30 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Zgadza się,nie trzeba szukać,sprawdzać,pytać kolegów,chodzić po sklepach,czytać książek-myśleć i rozwijać się.

1,2,50 czy może 100?
Dlaczego?

Coś w tym jest co piszesz... Obecnie poprzez popularyzację streamingu muzyka  stała się swoistym fast-foodem...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

5 minut temu, cortes napisał:

Coś w tym jest co piszesz... Obecnie poprzez popularyzację streamingu muzyka  stała się swoistym fast-foodem...

Ja wolę celebrację.Siadam,słucham CD,nawet czytając książkę.
Wtedy działa lampa.Nie mam i nie będę miał pilota,jak trzeba wstanę,przełączę,usiądę,zmienię itp.
Umiem.
Jak pracuję,muzyka leci w tle z tranzystora.Taka muzyka,która mam w plikach,no ostatnio poznałem Still Corners.
Pewnie niektórzy uznają ten zespół za obciach-ale nie zważam na to.
Bardzo dobrze się przy tym pracuje zdalnie.
Streamingu nie używam.
Nie potrzebuję.

Wiele osób nie dostrzega też różnicy między streamem-a "nośnikiem"(winyle,cd,pliki na kompie itp).
A jest bardzo prosta:klucz tkwi w słowie "własność prywatna"

49 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie ma takiego radia.Kiedyś w radiu były osobowości.Owszem,jeden wolał Kordowicza,drugi Mana,trzeci Listę Przebojów trójki.
Byli też tacy,którzy słuchali Gaszyńskiego...

Dziś w radiu jest bełkot-mało muzyki-i wszechobecna polityka.I zwłaszcza ten aspekt,kiedy panowie "redaktorzy" muzyczni komentują-jest żałosny.
Opowieści Kaczkowskiego,czy choćby Beksińskiego-z tłumaczeniem tekstów choćby E.A.Poe,dobraną do tego muzyką-nie są dostępne w wielu wydawnictwach i w necie.
Tam są suche informacje.

Tak,w serwisach streamingowych jest wszystko.
Wszystko-i nic.
Audycje były pokrzywione-bo słuchaliśmy tego co się podobało Manowi itp?
Tak-dziś słuchamy tego,co daje największą słuchalność.
Efekt jest znany

1,2,50 czy może 100?
Dlaczego?

Dlatego,że jest dostęp do zasobów biblioteki, a nie słuchanie kilku albumów w kółko 🤭

Poza tym bardzo często nie kupowałem płyt dla 2-4 utworów i w tym aspekcie jest dla mnie ogromny komfort 🤗

37 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Poza tym bardzo często nie kupowałem płyt dla 2-4 utworów i w tym aspekcie jest dla mnie ogromny komfort 🤗

Ale by posłuchać tych płyt wszystko było spięte kablami - to tak jakby ktoś się czepiał, że offtop leci.

27 minut temu, Wito76 napisał:

Ale by posłuchać tych płyt wszystko było spięte kablami - to tak jakby ktoś się czepiał, że offtop leci.

👍

oczywiście, pamiętam szczególnie głośnikowy PS Audio xStream Reference

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.869ced5c05ec3b6e27eea256c8697614.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
4 godziny temu, GhostR1 napisał:

skoro nagranie jest tożsame z Twoimi odczuciami to jak najbardziej jest to wiarygodne ale dla Ciebie. Czy ktoś inny porównał to nagranie ze swoimi odczuciami?

Co prawda brakuje jednego filmu kable zamiast zworek z podłączeniem na dole ale.... dla mnie zmiany w dźwięku są słyszalne. Nie mam już kolumn z bi-wiring żeby to lepiej nagrać i pociąć materiał ale każda zmiana w podłączeniu była słyszalna (być może dlatego, że to bardzo tani system był 😉 )

Edytowane przez nosjedz
1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Różnica jakościowo brzmieniowa jest nawet istotniejsza 🤔

Godzinę temu, nosjedz napisał:

każda zmiana w podłączeniu była słyszalna

U mnie na poprzednich kolumnach też slychac było takie zmiany. Jak jest możliwość, najlepiej podłączyć od środka do jednego terminala - unikamy strat na kilku łączeniach - zworki itp 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Wiele osób nie dostrzega też różnicy między streamem-a "nośnikiem"(winyle,cd,pliki na kompie itp).

Masz rację. Niestety coraz mniej osób przywiązuje do tego wagę. Takie czasy nastają, własność prywatna przestaje być "wartością" ... kiedyś społeczeństwo się obudzi z ręką w nocniku ...

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Masz rację. Niestety coraz mniej osób przywiązuje do tego wagę. Takie czasy nastają, własność prywatna przestaje być "wartością" ... kiedyś społeczeństwo się obudzi z ręką w nocniku ...

Tak.
CD mam.
Na streamie,niech któryś wykonawca coś powie,napisze piosenkę nie z takimi słowami.
Nie ma.
Przekonała się o tym np J.K. Rowling.
Ciekawe,czy serwisy streamingowe są zobowiązane do parytetu?

Całe szczęście ,że to nie mój kłopot.

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Całe szczęście ,że to nie mój kłopot.

Nikt tak naprawdę nie ma z tym "kłopotu" ...

Świadomi odbiorcy będą w dalszym ciągu nabywać nośniki, mając z nic nowe trendy a nieświadomi nawet nie zauważą związanych z tą sytuacją (mówiąc delikatnie) "niedogodności" ...

Czy moderacja może pozbyć się skutecznie iroIII, który występuje pod różnymi inkarnacjami? Czy to za trudne? Wszędzie robi się śmietnik i bzdety. To już właściwie nie jest forum audiofilskie, na pewno nie jest.

A moze mniej zamentu i bicia piany bylo by, gdyby sie pozbyli pantagruela?
3 minuty temu, xajas napisał:

A moze mniej zamentu i bicia piany bylo by, gdyby sie pozbyli pantagruela?

Fajny oftopik się zrobił,ale to temat na bocznicę.
Pozbyli?
My?
Dyskusja jest nieobowiązkowa,więc jak ktoś nie czuje się na siłach odpowiadać,wcale nie musi tego robić.
Zezwalam🙂
Wróćmy do tematu wątku,do biedna moderacja nie będzie miała wyjścia i pousuwa posty,a przecież wszyscy wiemy,że bardzo nie lubi tego robić,i czyni to tylko w ostateczności,bo jest obiektywna.

Podwójne czy potrójne terminale to przecież raj dla kablofili. 

Można sobie łączyć pary różnie brzmiących kabli i tworzy nieskończone konfiguracje 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi