Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Marantz PM7001 się nada?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, od kilku miesięcy powoli pomagam koledze skompletować pierwszy w jego życiu system stereo. Na te chwile kolega ma już kolumny Fine Audio F302, streamer Audiolab 6000 i na początek dałem mu mój stary amplituner kina domowego Pioneer VSX-808RDS 5.1 i choć był to jeden z najwyższych modeli ówcześnie dostępnych w ofercie Pioneera to myślę że to on jest obecnie wąskim gardłem systemu. Co ciekawe Pioneer w papierach ma podaną moc 2x100w na kanał przy 8 Ohm ale to chyba lipa. Bolączką systemu jest ciągnący się bas i tu upatruję poprawy w odpowiedniej amplifikacji.

Do nagłośnienia jest 20m2 muzyka to wszelkiej maści jazz, raczej małe składy, muzyka akustyczna, "plumkanie"

Wracając do Marantza, kolega upatrzył sobie ten  model (PM7001 w wersji KI). Z opisu wygląda, że powinien podołać z kolumnami (70W przy 8 ohm) a z mojej strony i mojego doświadczenia z Marantz-ami (miałem PM8006 i PM14s1SE) dźwiękowo powinno być dobrze. I tu pytanie do praktyków co warty jest PM7001 ? Ala czego ten Marantz ? Oczywiście cena, kolega cienko przędzie i jego budżet to max 1000-1200 zł a nie chce wchodzić w nowe słabe "grajk" których cena oscyluje w tym zakresie. Nie wejdzie też w zabytki z przed 20-30 lat nawet po "remoncie". 😄

Edytowane przez dlmtb
https://www.audiostereo.pl/topic/164780-czy-marantz-pm7001-si%C4%99-nada/

Gdyby tak wypożyczył ... bo mimo swoich niewątpliwych zalet designerskich

Fyne mogą być "przewymiarowane". Był gdzieś też wątek o Pylonach, gdzie też

przesadzono z litrażem i zasięg basu był, ale ...

Jak będzie to wzmacniacz z krótkim basem - bez wypełnienia jak np. Audiolab

czy choćby Exposure to jest szansa na normalizację basu. Ale czy zagrają

dobrze z Marantzem to nie wiem; pewnie im słabszy, tym byłoby lepiej 😉 

Takim fajnym testem na bas - jego melodię i atak jest pierwszy z płyty Diany

- Turn up the quite - nawet go wczoraj słuchałem.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Do repertuaru muzycznego kolegi oraz jego budżetu wybrałbym wzmacniacz możliwie o jak najlepszym audiofilskim rodowodzie. W zasięgu jest obecnie Creek Evo który co prawda ma drobną wadę tj. przeskakujący potencjometr jednak myślę że ta drobnostka jest spokojnie do ogarnięcia w lokalnym serwisie. Poza tym cena jest do negocjacji więc z pewnością można się dogadać ze sprzedającym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

7 minut temu, audioburak napisał:

Ale czy zagrają dobrze z Marantzem to nie wiem; pewnie im słabszy, tym byłoby lepiej 😉

Hmmm.... słabszy? 🫢 Raczej mocniejszy wzmacniacz lepiej poradzi sobie z lejącym basem. Co do kolumn, to są to najmniejsze podłogówki Fine Audio i nie powinno być problemów z przebasowieniem w pokoju 20m2. Dodatkowo są tam miękko obita kanapa i ciężkie zasłony, wiec sporo elementów tłumiących.

20 minut temu, Tal napisał:

Do repertuaru muzycznego kolegi oraz jego budżetu wybrałbym wzmacniacz możliwie o jak najlepszym audiofilskim rodowodzie. W zasięgu jest obecnie Creek Evo który co prawda ma drobną wadę tj. przeskakujący potencjometr jednak myślę że ta drobnostka jest spokojnie do ogarnięcia w lokalnym serwisie. Poza tym cena jest do negocjacji więc z pewnością można się dogadać ze sprzedającym.

Ukryta Zawartość

Za duża cena + koszt naprawy. Za tę kwotę można kupić choćby używanego Cyrusa One. 

Ukryta Zawartość

W takim razie może Arcam

Ukryta Zawartość

albo NAD w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

7 minut temu, Tal napisał:

W takim razie może Arcam.

Ukryta Zawartość

albo NAD 356BEE w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacze NAD-a to szerokim łukiem.......😄Co do Arcama nie znam charakterystyki brzmienia, ale tak jak pisałem kolega upatrzył sobie Marantza i to o niego pytam w jego imieniu. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marantz to dobry wzmacniacz i nie wiem, dlaczego zakładamy, że również on

da te same efekty z basem, co amplituner KD.

Poza tym - czy kolega "poszukiwacz" ma takie same wysokie wymagania

względem szybkości czy melodyki basu, co autor wątku ?

Może i tak uznać, że woli niski, mięsisty ... tylko się nie przyznaje 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na pewno wąskim gardłem jest jakość dźwięku z amplitunera Pioneer. Wymiana na klasyczny wzmacniacz jest dobrą opcją. Marantz będzie w miarę ok, ale proponuję posłuchać w jego konfiguracji z konkretnymi kolumnami przed ostateczną decyzją.

A może jednak warto pomyśleć o naprawdę dobrym wzmacniaczu do tego systemu - Audiolab 6000A. Zawsze można to rozłożyć w ratach 0% i skompletować docelowy system. To tylko moja propozycja.

Ewentualnie z fabrycznie nowych urządzeń, które ostatnio nas bardzo miło zaskoczyły, spójrz na Argon Audio SA1. Szybki, zwarty, dynamiczny dźwięk, moim zdaniem perfekcyjne połączenie z Fyne Audio. 

Zapraszam na odsłuchy, indywidualne wyceny a także wypożyczenia.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Arcam, Marantz pasują pod te kolumny. Jestem jak najbardziej za. Pomyślał bym o wymianie streamera. Nawet na tańszy wiim to można by dorzucic do wzmacniacza. 

2 godziny temu, Q21 napisał:

A może jednak warto pomyśleć o naprawdę dobrym wzmacniaczu do tego systemu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zawsze można to rozłożyć w ratach 0% i skompletować docelowy system. To tylko moja propozycja.

No i tu jest problem, kolega nie może ujawnić zakupu przed małżonka a raty.... tego nie da się schować.😄

Ukryta Zawartość

Ja bym poprzestał na tytułowym wzmacniaczu i martwił się tylko wtedy,

jak nie spełni oczekiwań ... w co bardzo wątpię.

Najwyżej kolega zrobi podmiankę na jakieś cywilizowane monitory ... 😉 

2 godziny temu, dlmtb napisał:

No i tu jest problem, kolega nie może ujawnić zakupu przed małżonka a raty.... tego nie da się schować.😄

W sensie że jak wymieni klocek to żona się nie połapie?

Ale jak regularnie będzie schodzić z konta to już tak?

No to w takim przypadku wypożyczenie bierze ze sobą pewne ryzyko uszkodzenia sprzętu

"Wypie...... mi z tym"

Juz chyba kupił bo zniknął ten pm7001 ki z olxa  , cena była 1150 zł 

Powinien byc dobry bo to poprzednik pm8003 i pm8005 , a to dobre wzmaki

Zwykły pm7001 to kicha bo miałem, ale ten ki to odpowiednik serii 8000

4 godziny temu, costa brava napisał:

Juz chyba kupił bo zniknął ten pm7001 ki z olxa  , cena była 1150 zł 

Powinien byc dobry bo to poprzednik pm8003 i pm8005 , a to dobre wzmaki

Zwykły pm7001 to kicha bo miałem, ale ten ki to odpowiednik serii 8000

Czaił się na niego ale ktoś mu zdmuchną z przed nosa. Swoją drogą ten egzemplarz sporo się "wędził" i był parę razy przeceniany. Nie miałem okazji słuchać tego modelu ale w sieci też nie specjalnie można o nim coś znaleźć. Wychodzi na to że podobnie jak Pearlite przeszedł bez echa 

8 godzin temu, rafal735r napisał:

Wcześniejszy PM7200 KI chyba lepszy, ale teraz ile za nie krzyczą to też mało opłacalne. I ciężko go trafić. 

To już powoli robi się zabytek z powysychanymi elementami. Jeże coś jest starsze niż powiedzmy 15 lat zaczyna być problematyczne.