Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc - podłączenie RCA-XLR / końcowka mocy - SUB

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkkim!

Niestety trochę zakopałem się w temacie, więc proszę o pomoc na forum bardziej doświadczonych użytkowników. 

To co próbuję prawidłowo zrobić, to podłączyć sygnał z Suba SVS-4000 do końcówki mocy Dynacord L2800FD. SUB ma złącza RCA, natomiast Dynacord XLR. Czy może mi ktoś w jednoznaczny sposób wytłumaczyć, czy potrzebuję do tego rozwiązania kabel Y RCA i rozgałęzić sygnał na oba kanały i podłączyć do końcówki mocy, czy wystarczy jeden kanał przeciągnać od SUBa? (dodam, że obecnie mam amplituner podłączony kablem Y do Suba)

Drugie pytanie, to sama przejściówka do RCA-XLR, niestety gubię się już w tematach w internecie, ponieważ podobno nie jest zalecane podłączenie zwykłej przejściówki takiej jakiejś z aukcji, a musi zostać zastosowana specjalnie przygotowana taką jaką miała chociażby firma Emotiva "Balanced XLR to Unbalanced RCA Adapter Interconnect", czy ktoś może mi polecić przejściówkę z dobrze połączonymi pinami na potrzeby mojego podłączenia, czy ta będzie prawidłowa? - KaCsa MC-931G?

Wybaczcie mało fachowy język i z góry dziękuję za wszelką pomoc! 

Zacznijmy od poczatku.
Dlaczego chcesz podlaczyc ta koncowke do subwoofera a nie bezposrednio do amplitunera

W przypadku Kina Domowego jest to bez sensu. W tym wypadku subwoofer i koncowka mocy (domyslam sie do frontow) jest zasilana tym samym sygnalem, czyli nie mozesz uwzgledni/podac roznych odleglosci/opoznien dla frontow i subwoofera

Jaki Amplituner?

Edytowane przez xajas

Generalnie już sprawa się trochę wyjaśniła, niestety z "przyzwyczajenia" do poprzedniego SUB'a i jego braku wejść/wyjść XLR, przyjąłem z góry, że ich nie mam, a model, który posiadam w tej chwili jest wyposażony w te złącza, więc tak jakby stworzyłem sobie problem, którego nie było 😉 ale dziękuję za chęć niesienia pomocy w tym temacie.

Co do samego pytania, to może olśni mnie jeszcze bardziej i się czegoś dowiem, chodzi o stworzenie kanapy z modułami Earthquake Q10B, czyli inaczej pisząc bass shakerami. 

Amplituner jaki posiadam, to Anthem MRX740, natomiast do bass shakerów potrzebowałem dość mocnej końcówki mocy, schodzącej nisko (10Hz) padło na Dynacord L2800FD - tam są niestety tylko XLR'y i SpeakON'y.

Może jest jakiś bardziej sensowny sposób podłączenia tego wszystkiego, gdzie o czymś nie pomyśłałem/coś przeoczyłem? niestety na naszych forach jest dość skromnie w tego typu rozwiązania i dużo nadrabiałem czytając zagraniczne tematy, ale u na ich rynek jest też trochę inny dedykowany sprzęt, stąd pojawiły się małe "schody" dla mnie.

Z góry dzięki za wszelkie porady i wskazówki!

Edytowane przez Jay22

Zgadza się subwoofer musisz podłączyć do przedwzmacniacza/amplitunera a nie do końcówki mocy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5 minut temu, Q21 napisał:

Zgadza się subwoofer musisz podłączyć do przedwzmacniacza/amplitunera a nie do końcówki mocy.

Chodzi mi o sam sygnał, który ma iść do końcówki mocy, żeby współpracowało to z bass shakerami. Mój post wyżej wyjaśnia trochę więcej w temacie.

OK, wszystko jasne, czyli de facto zasilasz Dynacord tym samym sygnalem co Subwoofer. 

SVS 4000 (chyba) ma wyjscia XLR.

Czy sprawdzales czy mozna zasilic tego SVSa z amplitunera przez Cinch, a z SVSa dalej do Dynacord kablem XLR?

wtedy nie potrzebujesz zadnych "przejsciowek" 

Obecnie sygnał wychodzi z Anthem MRX740 do SVS'a, kablem RCA Y, natomiast chyba można dalej wyprowadzić sygnał z SUB 'a przez złącza XLR, które posiada (output) i podać sygnał wejściami XLR do końcówki Dynacord? Dobrze rozumiem, czy poniosła mnie fantazja prostego rozwiązania? to próbuję obecnie ustalić (upewnić się) przed rozpoczęciem podłączania, żeby niczego nie uszkodzić.

Edytowane przez Jay22

Dobrze zrozumiales.
Zagadka jest czy sygnal dostarczony do wejscia SVSa przez RCA jest dalej dostarczany na wyjscia XLR.

Nic sie nie zepsuje.