Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw cambridge AXR100 + MXN 10 + Monitor Audio bronze 500

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Proszę szanownych użytkowników o opine na temat zestawu wymienionego w temacie. Zestaw ma być używany w połączeniu z TV, wykorzystywane przede wszystkim: radio internetowe i muzyka ze smartfona. pomieszenie: salon z otwartą kuchnią ok 50 m. kw., dotychczas używane było Onkyo TX8150, ale dzieci dorastają.... preferowana muzyka: pop, rock, Dyjak, Geppert, grechuta itp. Cena za całość po rabatach 10000 z przewodami. Czy waszym zdaniem za tą cenę można znaleźć coś lepszego? dziękuję za pomoc.

Cambridge AXR100 ma wentylator. Niestety go słuchać - tak mówią użytkownicy. Dla mnie to dyskwalifikacja.

Cena za MXN10 jest przesadzona. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

25 minut temu, Surykatka1973 napisał:

Dzień dobry,

Proszę szanownych użytkowników o opine na temat zestawu wymienionego w temacie. Zestaw ma być używany w połączeniu z TV, wykorzystywane przede wszystkim: radio internetowe i muzyka ze smartfona. pomieszenie: salon z otwartą kuchnią ok 50 m. kw., dotychczas używane było Onkyo TX8150, ale dzieci dorastają.... preferowana muzyka: pop, rock, Dyjak, Geppert, grechuta itp. Cena za całość po rabatach 10000 z przewodami. Czy waszym zdaniem za tą cenę można znaleźć coś lepszego? dziękuję za pomoc.

Hej

Zdaje się nie masz zbyt wygórowanych wymagań jednak kwota determinuje aby były to dobrze wydane pieniądze. Wydawać by się mogło ogólnie że to sporo ale w rzeczywistości na dobre i nowe audio to wcale nie tak wiele co nie znaczy że się nic nie znajdzie. Z pewnością odpuściłbym sprzęt Cambridge Audio z wielu względów ale niech słaba jakość brzmienia będzie głównym powodem. Podobnie kolumny Monitor Audio seria Bronze to podstawowa linia tego producenta w której próżno szukać wyjątkowego brzmienia.

W założonym budżecie zachęcam spojrzeć na zestawienie które spokojnie da radę w Twoich 50m² oraz zadowoli pod względem funkcjonalnym. Na taki metraż proponuję kolumny 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  które są bardzo przyjemne w odbiorze i łatwe do wysterowania. Jako wzmacniacz polecam do nich 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  który doda świeżości i ożywi brzmienie Heco. Tak się składa że mam okazję posłuchać tych Heco gdy odwiedzam brata i w tej cenie uważam je za jedne z najlepszych wyborów jeśli nie najlepszy do dużych i obszernych salonów. Spokojnie wypełniają takie pomieszczenia swoim dźwiękiem który jest po cieplejszej stronie więc ryzyko zmęczenia słuchaniem jest żadne tylko wręcz przeciwnie z przyjemnością słucha się na nich ulubionej muzyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

To zestaw, który rzeczywiście sprawdzi się w Twoich gatunkach muzycznych i nagłośni duże pomieszczenie. U nas masz fajny zestaw zrobiony na tych komponentach pod tym linkiem. Natomiast jest wiele alternatyw, na które zwróciłbym Twoją uwagę. Zacznę od elektroniki - spójrz na Audiolab 6000A Play, który ma już wbudowaną funkcjonalność sieciową. Inną opcją jest wzmacniacz Magnat MA900 lub Musical Fidelity M3si, które możemy uzupełnić odtwarzaczem strumieniowym WiiM Pro.

Kolumny - rzeczywiście Monitor Audio Bronze 500 to świetna oferta, chociaż warto posłuchać także Focal Theva No3Polk Audio ES60 oraz Kef Q950.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne, atrakcyjne wyceny. To tylko kilka rozwiązań, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach przy dobrej kawie możesz odsłuchać.

Z tą głośnością wentylatora w AXR100 też bym nie przesadzał, na początku to było trochę słyszalne, ale przy nowych sztukach nie słyszałem osobiście narzekania na tę część. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

21 godzin temu, Piopio napisał:

Cambridge AXR100 ma wentylator. Niestety go słuchać - tak mówią użytkownicy. Dla mnie to dyskwalifikacja.

Neguje to, sprawdzałem już kilka razy i nigdy tego nie słyszałem, więc albo to dotyczy jakichś pojedynczych sztuk, albo po prostu wentylator zaczyna działać głośniej po jakimś czasie możliwe że pod wpływem zabrudzenia, aczkolwiek podkreślam, kilkukrotnie robiłem już testy i nawet po godzinie intensywnego grania kręcący się wiatrak nie był słyszalny.

21 godzin temu, Surykatka1973 napisał:

Dzień dobry,

Budżet spory, pytanie czy chciałbyś iść w jeden element jeśli chodzi o elektronikę, czy bierzesz pod uwagę również system dzielony? 

18 minut temu, S4Home napisał:

albo po prostu wentylator zaczyna działać głośniej po jakimś czasie możliwe że pod wpływem zabrudzenia,

O ! To to !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, S4Home napisał:

Neguje to, sprawdzałem już kilka razy i nigdy tego nie słyszałem, więc albo to dotyczy jakichś pojedynczych sztuk, albo po prostu wentylator zaczyna działać głośniej po jakimś czasie możliwe że pod wpływem zabrudzenia, aczkolwiek podkreślam, kilkukrotnie robiłem już testy i nawet po godzinie intensywnego grania kręcący się wiatrak nie był słyszalny.

Budżet spory, pytanie czy chciałbyś iść w jeden element jeśli chodzi o elektronikę, czy bierzesz pod uwagę również system dzielony? 

Są dwa elementy streamer mxn10 za 2300 i amplituner axr100 za 2500. Co do wentylatora, to chyba nawet gdyby był głośny to nie będzie głośniejszy od muzyki.

26 minut temu, Surykatka1973 napisał:

Co do wentylatora, to chyba nawet gdyby był głośny to nie będzie głośniejszy od muzyki.

No różne są zdania, ja twierdzę że nie będzie 😅

W dniu 18.09.2023 o 16:35, Piopio napisał:

Cena za MXN10 jest przesadzona. 

Już nie. To było w początkowych seriach tego produktu. I stąd się biorą te opisy w sieci.

Dlaczego przesadzona? On gra na prawdę ciekawie 

Obsługa też jest niezawodna.

Zastanowił bym się jednak nad połączeniem tych elementów. Bo to będzie brzmienie analityczne. Dokładne. Mega rozdzielcze.

Lubisz takie?

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dlaczego przesadzona? On gra na prawdę ciekawie 

Brak wyjścia USB, brak Tidal Connect, DAC to to budżetowy ESS9033Q.

To już zdecydowanie lepiej kupić Wiim Pro Plus + zasilanie liniowe albo nawet Bluesound Node. 

7 godzin temu, Piopio napisał:

Brak wyjścia USB, brak Tidal Connect, DAC to to budżetowy ESS9033Q.

To już zdecydowanie lepiej kupić Wiim Pro Plus + zasilanie liniowe albo nawet Bluesound Node. 

Ale Cambridge ma tidal connect.

Kto ci powiedział że nie. 

Mówisz budżetowa kość ale znowu nie sprawdziłeś urządzenia którego oceniasz. Piopio co jest z Tobą?

Sama kość nie gra i doskonale o tym wiesz. Liczy się jej implementacja. 

Wiim takze nie ma wyjścia USB.

W tym przypadku mówimy o gotowym streemerze który przez 80% użytkowników będzie wykorzystywany po złączu RCA. 20 wykorzysta go jako transport po wyjściach cyfrowych

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Mówisz budżetowa kość ale znowu nie sprawdziłeś urządzenia którego oceniasz. Piopio co jest z Tobą?

Jak się to mówi: wyżej uja nie podskoczysz. Budżetowa kość zostanie budżetową kością. Żadna implementacja nie pomoże. Szczególnie w takim budżetowym sprzęcie. Bądźmy realistami. 

Stawiam , że Wiim Pro Plus z zasilaniem liniowym zagra lepiej niż te CA. 

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Kto ci powiedział że nie. 

Materiały reklamowe. 

Teraz, Piopio napisał:

Jak się to mówi: wyżej uja nie podskoczysz. Budżetowa kość zostanie budżetową kością. Żadna implementacja nie pomoże. Szczególnie w takim budżetowym sprzęcie. Bądźmy realistami. 

No dokładnie i jesteśmy.

Ile to razy ja przytoczyłem aby użytkownik sprawdził Arcam rdac gdzie ty proponowałeś bardzo nowoczesne rozwiązania? 

I co?

Ilekroć ktokolwiek zaznajomiony z tego typu przetwornikami był oczywiście zdania że legendarny rdac zagra lepiej mimo że nie wyciągnie 384 kHz. 

Ale tak się dzieje kiedy osprzęt się czyta a nie słucha. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Materiały reklamowe. 

Źle czytasz

Ukryta Zawartość

Nie pierwszy raz wprowadzasz ludzi w błąd. 😕

Ukryta Zawartość

20 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie pierwszy raz wprowadzasz ludzi w błąd. 😕

Przecież mogę się mylić. Fakt, ma Tidal Connect. 

Jakie były inne razy ? Konkrety proszę. 

A Ty jesteś hipokrytą !!! "ostatni do kłótni" 😉 Dalej mnie hejtujesz. 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Przecież mogę się mylić. Fakt, ma Tidal Connect. 

Jakie były inne razy ? Konkrety proszę. 

O dacu napisałem ci wyżej. 

Ile to razy nie chce powiedzieć sprzeczaliśmy się ale byliśmy odmiennych zdań gdzie ja uważałem że rdac zagra lepiej? Pamiętasz? No wiele. 

Ty brałeś pod uwagę jedynie rozdzielczość zamontowanej kości i jak wyśrubowane bity i herce może przerobić przetwornik. 

Ale audio to coś więcej.

Zresztą przecież ostatnio ustaliliśmy że nie będziemy sobie skakać do gardeł więc nie róbmy tego dalej. 

Wybacz jeśli poczułeś się teraz przeze mnie zaatakowany no ale wybacz muszę interweniować jeżeli ktoś pisze coś o produkcie którego nie zna. 

24 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ile to razy ja przytoczyłem aby użytkownik sprawdził Arcam rdac gdzie ty proponowałeś bardzo nowoczesne rozwiązania? 

Jeśli ktoś lubi rozdzielczy i szczegółowy dźwięk to nie jest rozwiązanie dla niego. 

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wybacz jeśli poczułeś się teraz przeze mnie zaatakowany no ale wybacz muszę interweniować jeżeli ktoś pisze coś o produkcie którego nie zna. 

Owszem mogłeś mnie poprawić ale uwaga "Nie pierwszy raz wprowadzasz ludzi w błąd. 😕" to już jest hejt. Przecież nie robię tego celowo. 

Edytowane przez Piopio

Nie no z tym hejtem to przesadziłeś. 

Poczekajmy chwilę może użytkownicy podesla kolejne przykłady

Nie no przecież celowo piszesz na forum. To nie przypadek że wchodzisz w konkretny temat a klawiatura się sama naciska. O czym my tu mówimy.

Zresztą wiem że lubisz mieć ostatnie zdanie więc ja w tym momencie kończę swój wywód ty coś napisz i będziesz twoje zdanie jest ostatnie i git 🙂

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Poczekajmy chwilę może użytkownicy podesla kolejne przykłady

Znów eskalujesz konflikt. Nie rozumiem tego. Po co Ci to ?

• 1 rok później...

Siemanko.

Czy do axr100 podejdą mission m74? 

Co jeszcze z podłogowych do 1 tys? Wiem, że skromny budżet, ale może coś polecicie 😉

Ukryta Zawartość

Jednak podłogowych lepiej szukać w pobliżu, bo z wysyłką bywają problemy.

Podaj lokalizację - może coś się jeszcze znajdzie ..

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Brodnica 87-300 

Z tego co wiem bas w nich jest ok, chociaż nie schodzą nisko, a co ze średnicą? Co o tych missionach powiesz?

Ok, już doczytałem opinię w linku 😁

Jeśli jest tak jak napisane to czegoś takiego właśnie szukam, a wzmacniacz teoretycznie pasuje.

Edytowane przez zielak00

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te B&W i MA grają nieco ostrzej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można coś wybrać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Raczej wolę cieplejsze granie, łagodne, ale detaliczne, nie zamulone. Według Ciebie najlepiej te mission się zgrają, dobrym tropem idę? 

Ja bym się skłaniał raczej ku Raptorom ale to oczywiście kwestia różnych gustów

zarówno jeśli chodzi o dźwięk, jak design 😉 

BR na froncie i czasem może być je łatwiej ustawić a reszta do posłuchania 😉 

Ale z drugiej strony patrząc choćby Klipsch 6000F - deklaruje 97 dB a pomiar to 89 dB.

Więc nie jest tak źle, a poza tym to tylko kwestia ruchu o 2 mm gałką wzmocnienia 😉 

Nie ma się co oszukiwać - na imprezy kupuje się całkiem inne wzmacniacze i kolumny.

Jak jeszcze trochę poczytasz, to szybciej kupisz i będziesz słuchał muzyki 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi