Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe do Marantz PM8006 + ND8006 + Audio Physic Classic 22/25

Rekomendowane odpowiedzi

Po prostu zdusiłeś górę pasma przez co pozornie wydaje się, że basu przybyło.

Im grubszy kabel tym bardziej psuje wyższe częstotliwości - to już nieraz

było przerabiane na forum. Ciesz się basem ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 19.09.2023 o 14:17, Q21 napisał:

Bardziej dynamiczny i szczegółowy jest model Odyssey X. Jeśli oryginalna konfekcja, fajną opcją może być również Tellurium Q model Black II. Może Nordost... Zawsze można wypożyczyć i przesłuchać we własnym systemie 🙂

Jeśli jest rzeczywiście tak jak piszesz z tym Chordem to może wypożyczę go od Was i porównam z posiadanym CH. Clearway?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Myślę że to jest słuszna droga. 

Warto jescze wziąć w tym samym czasie kabelek qed Silver i któregoś nordosta

14 godzin temu, audioburak napisał:

Po prostu zdusiłeś górę pasma przez co pozornie wydaje się, że basu przybyło.

było przerabiane na forum. Ciesz się basem ...

Gore mam podlaczona cienkim kablem, tak ze nic nie jest zduszone.

Jeśli to miedziany drut do 0,5 mm średnicy, to masz rację - nic nie jest zduszone.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

Jeśli to miedziany drut do 0,5 mm średnicy, to masz rację - nic nie jest zduszone.

Nie wiem ile ma srednicy, ale dzwiek nie jest zduszony.

Kabel to Atlas Equator 2.0

A na dol idzie 6mm2 Van Damme

było przerabiane na forum.
To ze bylo przerabiane, nie znaczy ze jest prawdziwe

To ze subwoofery nie nadaja sie do stereo a BR to tylko do kina, to tez bylo „przerabiane“

Można się TYLKO cieszyć muzyką, ale ja mam zarówno wewnątrz kolumn,

jak i do nich kable solid, więc niejedna droga  prowadzi do Rzymu 😉 

Ten kabel i muzycznie pozamiatane 

1591131621.9356.jpg

Przewód głośnikowy 2x1+2x0,5mm2 /Jantzen Audio SOLID CORE 

Ja polecam VdH Clearwater na wtykach Viborga, ten kabel wymiata. Odyssey wycofuje średnicę, to częsta opinia ale też prawdziwa, dokładnie go przetestowałem.

Edytowane przez radark
14 godzin temu, radark napisał:

Odyssey wycofuje średnicę, to częsta opinia ale też prawdziwa, dokładnie go przetestowałem.

Możesz coś więcej napisać? W jakim zestawieniu go testowałeś? Jak wypada rozdzielczość i dynamika?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

8 godzin temu, cortes napisał:

Możesz coś więcej napisać? W jakim zestawieniu go testowałeś? Jak wypada rozdzielczość i dynamika?

Kabel testowałem w różnych zestawach. Generalnie ma bardzo dużo przestrzeni, mikrodetali. Drugie plany świetnie słyszalne. Potrafi zaskoczyć ukrytymi dźwiękami. Niestety ale nie można mieć wszystkiego dzieje się to kosztem wycofania sceny wgłąb co dla niektórych może to być zaletą. Przez to średnica jest jakby trochę cichsza nie taka na twarz. Wokaliści trochę stoją dalej sceny, instrumenty podobnie. Świetny nisko rozciągnięty bas kosztem midbasu, którego czuje się lekki niedosyt. Clearwater gra bardziej pierwszym planem, średnica gra tuż przed nami, detale owszem są ale bardziej z tyłu, nie wychodzą przed szereg. Mam wrażenie że w nim jest tak jak powinno być. Po zakupie kabla zadbaj o wtyki, najlepiej żeby były z wysokiej jakości miedzi a nie z żadnych stopów.

• 2 tygodnie później...

Miałem ten zestaw marantza bardzo długo i jak chcesz go doprowadzić do wyżyn możliwości to niestety musisz zadbać o 2 rzeczy.

Interkonekt - ten zestaw nie wiem czemu ale bardzo na ten element reagował. - polecam Purist Audio

Druga sprawa i tu się zdziwisz - zew streamer - podpięcia po usb. Niestety Nd 8006 nie daje maksa swoich mozliwowosci ani po cd ani z heosa... po podpięcia zew streamera po usb I użyciu Nd jako zew dac dopiero robi się przyjemnie. 

Kable głośnikowe u mnie nie robiły aż takiej różnicy ale znowu tez mialem tylko drogie i dobre podpięte. Nie bawiłem się w żyłki za 5 zl. 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

21 godzin temu, gokar83 napisał:

Miałem ten zestaw marantza bardzo długo i jak chcesz go doprowadzić do wyżyn możliwości to niestety musisz zadbać o 2 rzeczy.

Interkonekt - ten zestaw nie wiem czemu ale bardzo na ten element reagował. - polecam Purist Audio

Druga sprawa i tu się zdziwisz - zew streamer - podpięcia po usb. Niestety Nd 8006 nie daje maksa swoich mozliwowosci ani po cd ani z heosa... po podpięcia zew streamera po usb I użyciu Nd jako zew dac dopiero robi się przyjemnie. 

Kable głośnikowe u mnie nie robiły aż takiej różnicy ale znowu tez mialem tylko drogie i dobre podpięte. Nie bawiłem się w żyłki za 5 zl. 

Tak tak, tylko kable. Akustyka, ustawienie kolumn i sam sprzet nie maja najmniejszego znaczenia.

Ten kabel i muzycznie pozamiatane 
1591131621.9356.jpg
Przewód głośnikowy 2x1+2x0,5mm2 /Jantzen Audio SOLID CORE 
Dokładnie. Właśnie 2 dni temu się na niego "przesiadłem", tylko nie w wersji bi-wire, ale osobno 2x1mm2 i 2x0.5mm2.
I Van den Hul na sprzedaż.

Sent from hell using Tapatalk

31 minut temu, BlueDot napisał:

Tak tak, tylko kable. Akustyka, ustawienie kolumn i sam sprzet nie maja najmniejszego znaczenia.

Ale coś Cie boli? Temat jest konkretnie o kablach. Zasugerowałem z własnego doświadczenia co się sprawdza w tej konkretnej elektronice oraz dałem tipa na poprawę źródła. Masz coś do zaproponowania? 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

15 minut temu, gokar83 napisał:

Temat jest konkretnie o kablach. Zasugerowałem z własnego doświadczenia co się sprawdza w tej konkretnej elektronice oraz dałem tipa na poprawę źródła

I słusznie, tylko to co Tobie pasuje brzmieniowo, nie musi drugiemu.

Bo choć elektronika taka sama, to każdy z Was ma inne okablowanie, ale przede wszystkim akustykę pomieszczenia i kolumny.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

7 minut temu, sir.jax napisał:

I słusznie, tylko to co Tobie pasuje brzmieniowo, nie musi drugiemu.

Bo choć elektronika taka sama, ale każdy z Was ma inne okablowanie, ale przede wszystkim akustykę pomieszczenia i kolumny.

Kabel może sobie dobrać wg uznania - to oczywiste. Jednak niektóre podpowiedzi są uniwersalne w tym przypadku. We wszystkich testach jakie czytałem w necie o Nd8006 pisano, że gra lepiej po usb... z ominięciem heosa. Również w testach czytałem o sporym znaczeniu interkonektu... tu nie chodzi już o to jakiej marki i za ile, ale żeby nie zrobił tego błędu co ja i olewając temat wpiąć cokolwiek. Ja przez 2 lata mialem z tyłu jakiś niebieski kabelek za 30 zł z olxa i jak się później okazało ten kabelek mi zabrał sporo przesteseni i sceny. 

Jak autor tematu jest na etapie zmiany kabli głośnikowych to moim zdaniem jest bardzo na miejscu zwrócić mu uwagę również na ten drugi bardzo ważny kabel.

1 minutę temu, gokar83 napisał:

Jak autor tematu jest na etapie zmiany kabli głośnikowych to moim zdaniem jest bardzo na miejscu zwrócić mu uwagę również na ten drugi bardzo ważny kabel.

Ale wiesz, że co poniektórych temat kabli "osłabia"?

A jak wspomnisz o zasilających, to już w ogóle zaczyna się bajzel.

Zresztą nie tylko na tym forum.

10 minut temu, sir.jax napisał:

Ale wiesz, że co poniektórych temat kabli "osłabia"?

A jak wspomnisz o zasilających, to już w ogóle zaczyna się bajzel.

Zresztą nie tylko na tym forum.

A to już ich problem jak ich coś osłabia. Ja odpowiadałem do autora tematu. Rozumiem, że gdyby autor pytał o nowe kolumny albo elektronikę a ja bym mu wyskoczył - zmień kable bo to u Ciebie słaby punkt - to bym mógł kogoś osłabić. Ale autor "dorósł" do tematu zmiany kabli i to mu zasugerowałem, więc tu "oslabienie" kogoś mnie nie interesuje. 

Tak btw jak ktoś cwaniakuje, że akustyka, że ustawienie kolumn... to może warto obiektywnie spojrzeć na to, że u większości osób akustyka i ustawienie kolumn jest stałe. Wszystko zostało w pewien sposób ustawione i zaaranżowane najlepiej jak się dało w pewnych warunkach mieszkaniowych. Tylko nieliczni mają komfort i mieszkanie dostosowują pod sprzęt audio. Więc zazwyczaj chcąc posłuchać lepiej pchamy kasę w graty a nie bawimy się jak by to zagrało na drugiej ścianie... a może w pokoju obok. A może tu sobie założę dodatkowe pochłaniacze albo pokombinuję  z grubym dywanem lub drugim odbiciem. W realnym świecie to tak nie działa. 

Niestety, ale tak jest. Adaptację można zrobić nie wielkim kosztem, chociaż kilka paneli,można się zdziwić później.

Akustyka jest ważna uważam, że zasilanie również. 

Ale to kolumny koreluje z pomieszczeniem, więc jest jak jest i wracamy do akustyki.

Edytowane przez Seyv

9 godzin temu, nurni napisał:

Dokładnie. Właśnie 2 dni temu się na niego "przesiadłem", tylko nie w wersji bi-wire, ale osobno 2x1mm2 i 2x0.5mm2.
I Van den Hul na sprzedaż.

Bo to jest bardzo dobry kabel, sam go używam już od przeszło 10 lat. Po drodze były inne kable i też odpadły !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi