Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe izolatory USB

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A to jest izolator na naprawdę bogatych audiofili 😉

Robi to co "zwykły" izolator galwaniczny USB ale kosztuje 250x więcej 😉 

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

Aktualnie grzeje ten izolator. Napiszę jak się odezwie w moim systemie opartym o transport usb PC

Ukryta Zawartość

Tak samo jak Topping, nie są tą urządzenia, które mogą coś wnieść pozytywnego dla urządzeń  izolacją, retaktowaniem i własnym zasilaniem wejścia USB w DAC.

• 1 rok później...

Testowal ktos moze ten izolator? Nie moge sie doszukac na ktorym adum jest zrobiony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez biniek
1 godzinę temu, biniek napisał:

Dowiedziałem sie u tworcy -adum3165

Nowy układ 😉 

Zaraz Chińczycy wypuszczą swoje urządzenia po 100-150 zł.

Wreszcie izolacja USB 2.0 trafi do mas 😉 

PS

Już są 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nowy układ  
Zaraz Chińczycy wypuszczą swoje urządzenia po 100-150 zł.
Wreszcie izolacja USB 2.0 trafi do mas  
PS
Już są

Ukryta Zawartość

Ma to sens gdybym podłączył to do raspberry? Malinkę zasilam zasilaczem liniowym. Chciałbym to wpiąć pomiędzy dac a raspberry. Połączenie USB A - USB B.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Łukasz_72159 napisał:

Ma to sens gdybym podłączył to do raspberry? Malinkę zasilam zasilaczem liniowym. Chciałbym to wpiąć pomiędzy dac a raspberry. Połączenie USB A - USB B.

Szczególnie ma to sens przy raspberry pi które z USB gra słabo przez zakłócenia. Ale wybrać trzeba jakieś porządne urzadzenie. To z allegro może być ciekawe, szczególnie że 300mA podaje bez zasilania dodatkowego, a dac zazwyczaj potrzebuje prądu po USB tylko żeby aktywować wejście.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ukryta Zawartość

Ten wyglada bardzo dobrze

Napisalem do mp3store ktory sprzedaje produkty jds czy i kiedy beda je mieli w swojej ofercie

Ukryta Zawartość

Weźcie sobie kupcie jakieś porządne DAC'i z sensownym zasilaniem a nie się chińszczyzną ratujecie.

Tak jak napisał rambo54, dla urządzenie posiadające reclocker, zegary i własne zasilanie nic pozytywnego to nie wniesie. 

No chyba że wam kabel kurz przyciąga,

Edytowane przez fetek

Ciekawe za ile .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 26.01.2025 o 08:24, biniek napisał:

Testowal ktos moze ten izolator? Nie moge sie doszukac na ktorym adum jest zrobiony

Ukryta Zawartość

tu przynajmniej mamy jakieś elementy w środku...nie tylko gniazdo USB i plastikową obudowę i 5 el.SMD.

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, fetek napisał:

Tak jak napisał rambo54, dla urządzenie posiadające reclocker, zegary i własne zasilanie nic pozytywnego to nie wniesie. 

Wniesie redukcję szumów zasilania ze źródła. I przerwie ewentualną pętlę masy. 

Edytowane przez Piopio

5 godzin temu, Piopio napisał:

Wniesie redukcję szumów zasilania ze źródła. I przerwie ewentualną pętlę masy. 

Jak masz pętle masy to masz inne problemy, lecz chorobę nie objawy. Tylko nie wciskaj bajek że reszta systemu sobie z tym radzi.

reclocer ma własne izolatory do tego lepsze modele filtry szerokopasmowe.

Edytowane przez fetek

Ja mam np petle masy plus trzaski co jakis czas prawodpdobnie wynikajace z pracy procesora lub karty graficznej

Mam nowoczesny dac z koscia xmos 316 a mimo to je slysze

Potrzebuje konkretnie izolatora ktory to usunie

Jak znasz jakies zewnetrzne urzadzenie ktore jest jednoczesnie recklockerem i izolatorem oraz nie kosztuje 2k to sie podziel wiedza chetnie kupie

Edytowane przez biniek
3 godziny temu, biniek napisał:

Ja mam np petle masy plus trzaski co jakis czas prawodpdobnie wynikajace z pracy procesora lub karty graficznej

raczej kabel robi za antenę.

3 godziny temu, biniek napisał:

Jak znasz jakies zewnetrzne urzadzenie ktore jest jednoczesnie recklockerem i izolatorem

A po co Ci relocker w transmisji asynchronicznej ?

6 godzin temu, fetek napisał:

reclocer ma własne izolatory do tego lepsze modele filtry szerokopasmowe.

Relocker to audiovoodoo 😉 

20 godzin temu, Piopio napisał:

Relocker to audiovoodoo 😉 

Dlatego masz go w każdym sensownym produkcie, nie to co lutowane karty USB które o ile pamiętam tak promowałeś.

20 godzin temu, Piopio napisał:

A po co Ci relocker w transmisji asynchronicznej ?

Tam nie istnieje handshaking więc żaden mechanizm wykrywania ani korekcji błędów transmisji nie działa.

No ale skoro ten typ transmisji jest taki super to dlaczego każdy nowoczesny DAC ma systemy mające na celu zredukować jitter?  Dlaczego większość DAC;ów i tak stosuje reclocking?

Cytat

The dam1021 is a DAC module based on a discrete R-2R sign magnitude DAC design, with FPGA based FIFO buffering/reclocking and custom digital filters, < 1 ps jitter clock generator,

Edytowane przez fetek
3 godziny temu, fetek napisał:

No ale skoro ten typ transmisji jest taki super to dlaczego każdy nowoczesny DAC ma systemy mające na celu zredukować jitter?  Dlaczego większość DAC;ów i tak stosuje reclocking?

W przypadku transmisji USB nie ma potrzeby redukowania jittera. On praktycznie nie istnieje bo jest to transmisja asynchroniczna. Zegar źródła nie jest wykorzystywany więc co ma być relockowne ? 😉 

Edytowane przez Piopio

3 minuty temu, Piopio napisał:

W przypadku transmisji USB nie ma potrzeby redukowania jittera. On praktycznie nie istnieje bo jest to transmisja asynchroniczna. Zegar źródła nie jest wykorzystywany więc co ma być relockowne ? 😉 

👍 żyj w tej świadomości.

A jak będziesz miał przebłysk to wrzuć jakiekolwiek hasło w google i zobacz w ilu miejscach o tym piszą i ilu producentów stosuje ten patent.

Edytowane przez fetek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

po co tyle zachodu skoro mamy asynchroniczne USB 😅

Jak tak dalej pójdzie to się jeszcze czegoś o I2S dowiesz, tam jest większy problem niż w przypadku USB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

Na ASR tylko mierzą a nie słuchają. A wielu istotnych aspektów brzmienia nie da się pomierzyć. 

28 minut temu, fetek napisał:

A jak będziesz miał przebłysk to wrzuć jakiekolwiek hasło w google i zobacz w ilu miejscach o tym piszą i ilu producentów stosuje ten patent.

Dla transmisji typu COAX czy OPT to ma sens. 

7 minut temu, Piopio napisał:

Na ASR tylko mierzą a nie słuchają. A wielu istotnych aspektów brzmienia nie da się pomierzyć. 

😅 i co z tego ?

Da się zmierzyć sygnał, da się zmierzyć akustykę im lepiej wykorzystasz te pomiary tym lepsze uzyskasz brzmienie.

Pisałeś że przy async USB problem nie występuje, pomiary pokazują że kłamiesz, reszta mnie nie interesuje.

7 minut temu, Piopio napisał:

Dla transmisji typu COAX czy OPT to ma sens. 

ale my tutaj rozmawiamy o USB.

Ja już nawet nie chce poruszać kwestii implementacji samego USB , jakości zegarów i wielu innych pierdoł które mają znaczenie. 

Edytowane przez fetek
4 minuty temu, fetek napisał:

ale my tutaj rozmawiamy o USB.

19 minut temu, fetek napisał:

Ukryta Zawartość

po co tyle zachodu skoro mamy asynchroniczne USB 😅

To po co dajesz linka do czegoś co nie odnosi się do transmisji USB ?

6 minut temu, fetek napisał:

Ja już nawet nie chce poruszać kwestii implementacji samego USB , jakości zegarów i wielu innych pierdoł które mają znaczenie. 

Mowa jest o izolatorach galwanicznych USB. Tylko o tym. I one robią swoje. 

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Piopio napisał:

To po co dajesz linka do czegoś co nie odnosi się do transmisji USB ?

Bo elegancko czyści jitter do 1hz (o ile dobrze widziałem, czytałem na szybko)

Ja widzę że Ty nadal nie rozumiesz że transmisja USB nie jest jedyną transmisją i zarazem konwersją gdzie kluczowe znacznie odgrywa zegar.

Wybacz nie będę Ci robił elaboratów bo nie mam wystarczającej wiedzy, jestem tylko zwykłym użytkowaniem a powyższe materiały miały tylko pokazać że się mylisz. 

Mimo wszystko bardzo zastanawiający jest fakt że pomiary przy kartach USB były ok a w tym przypadku już nie. Większego frajerstwa w historii chyba nie było.

Edytowane przez fetek
7 minut temu, fetek napisał:

Wybacz nie będę Ci robił elaboratów bo nie mam wystarczającej wiedzy, jestem tylko zwykłym użytkowaniem a powyższe materiały miały tylko pokazać że się mylisz. 

Ale w czym się mylę ? Wiesz w ogóle jak działa izolacja galwaniczna i po co się ją stosuje ?

Edytowane przez Piopio

43 minuty temu, Piopio napisał:

Ale w czym się mylę ? Wiesz w ogóle jak działa izolacja galwaniczna i po co się ją stosuje ?

😅 spoko, widać niektórzy po 20 nie wyrabiają.

Tak na marginesie reclocer przelicza i oczyszcza sygnał i2s nie USB.. ale widać nawet tego nie byłeś w stanie sprawdzić a mimo to stwierdziłeś że to voodoo.

Oczywiście że wiem, też byłem wyznawcą kultu co to wtedy było modne.. ADUM3160? Czy coś mi to dało ? NIE ale ja nie mam problemów typu pętla masy czy antena w postaci kabla.

Edytowane przez fetek

Nie używałem nowych. Kiedyś używałem iFi iPurifier (ten pomarańczowy). Gdy korzystałem z DDC M2Tech Hiface Evo i Evo 2, miał na tyle pozytywny wpływ, że zdecydowałem się pójść dalej i kupiłem iUSB 3.0 nano. Odczuwalnie zwiększal gładkość brzmienia. Gdy zmieniłem DDC na Gustarda U16, wpływ iUSB jest niezauważalny. Trzymam go w torze, bo mam też kabel iFi Gemini, dobrze pasują. Niech se siedzą razem. Od dawna nie mam kłopotów z wyostrzeniem ale to nie tylko kwestia izolatorów. Natomiast nigdy nie doświadczyłem negatywnego wpływu, który opisywał kolega w pyskówce powyżej. U mnie właśnie zmniejszał nerwowość i spięcie dźwięku. Kupuję takie rzeczy dla spokoju (mam też np. iFi LAN Silencer - odczuwam efekt). To nie są pieniądze, które kogokolwiek rujnują. W audio jest często tak, że jakiś element pojedynczo ma wpływ na granicy percepcji. Natomiast wiele drobnych zabiegów się kumuluje i zmienia całkowicie brzmienie systemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi