Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalny zestaw hifi grający ze środka salonu - Melodika BL40 + co?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w związku z wykańczaniem mieszkania przymierzam się do kupienia pierwszego zestawu wzmacniacz + kolumny. Niestety zestaw z założenia musi mieć wyjątkowo uniwersalny charakter, tj. musi dać radę zarówno w przypadku filmów, jak i zróżnicowanej muzyki (słucham zarówno elektroniki ze Spotify, jak i jazzu czy bluesa z vinyli). Czyli chcę zjeść ciastko i mieć ciastko 😞

Tak więc znalazłem kolumny Melodika BL40 MK3, które wydają się idealnym rozwiązaniem do ww. zastosowań. Są sporo poniżej budżetu, co również jest ich dużą zaletą. Oczekiwania co do muzyki powinny spełnić, a w filmach nie potrzebuję basu wywracającego wnętrzności, więc raczej nie będzie mi potrzebny dodatkowy sub (chyba że się mylę?)

Tylko czym najlepiej je napędzić? Potrzebuję na pewno wejść phono/DAC/opt, bo chciałbym podłączyć gramofon, streamer (chyba, że będzie wbudowany) i projektor przez światło. Wrażenie robi S.M.S.L. A8, ale chyba ciężko go gdzieś dorwać. 

Największym znakiem zapytania w mojej sytuacji jest jednak rozmieszczenie kolumn, ponieważ rezygnuję w mieszkaniu z typowej ściany telewizyjnej. Ekran projektora będzie wyjeżdżał z sufitu pośrodku salonu, a po jego bokach będą ustawione kolumny (tylko równo w linii, a nie tak jak na projekcie :)). Nie udało mi się znaleźć nigdzie takiego rozwiązania stąd pytanie - czy to ma w ogóle szansę dobrze zagrać w takiej konfiguracji? Melodiki mają bass reflex z przodu, co wydaje się ich dodatkową zaletą w tej konfiguracji.

Realne wymiary salonu to ok. 40m2, ale obszar do nagłośnienia (okolice kanapy) to oczywiście znacznie mniej. 

spacer.png

Edytowane przez barszczu

Cześć, basrefleksem się zbytnio nie przejmuj 🙂 

Powiedz, proszę, jaki masz budżet na całość? Jakiego brzmienia poszukujesz?

Bardzo dobrą opcją moim zdaniem byłoby tu klasyczne połączenie Cambridge AXR100 z Heco Aurora 1000, podobnie KEF Q950, Pylon Audio Sapphire 31, czy Monitor Audio Bronze 500. W kwestii wzmacniaczy warto też rozważyć Magnata MR 780, a może i nawet Audiolaba 7000A. To często wybierane opcje pod duże pomieszczenia, a także mające służyć jako wsparcie do TV, czy w tym wypadku projektora. Jako streamer na pewno przyda się po prostu WiiM Mini lub WiiM Pro, by mieć złącze koaksjalne. W naszym tekście omawiamy różnice miedzy nimi 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Chciałbym się zamknąć w budżecie rzędu 10k. Zależy mi na tym, żeby nie przestrzelić, stąd też pomysł że Melodika może w zupełności spełnić moje oczekiwania 🙂 Z jednej strony jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, ale chcę uniknąć sytuacji, w której np. muzyka z vinyli będzie pięknie ciepło grała, ale w filmach lub w grach np. będą ginąć dialogi. Więc jeśli mam wykorzystać budżet w pełni, to muszę mieć pewność że będzie to zestaw uniwersalny.

Czyli jeśli za jedną kolumną będzie ściana, a za drugą nie, a basrefleks znajdzie się z tyłu kolumn, to zagrają równo i mam się nie martwić akustyką? 🙂

8 godzin temu, barszczu napisał:

Melodika

8 godzin temu, barszczu napisał:

będą ginąć dialogi

Ty tych kolumn słuchałeś czy opinie że będą dla ciebie bierzesz z internetu?

Poczytaj sobie także o heco Aurora bo może to jest granie które będzie ci bliższe. 

Smsl to niezły trop do tych kolumn. 

Ja także jednak stawiam na Cambridge axr100. Fajnie wydajny czysto grający wzmacniacz o zapasie mocy

Ja tych kolumn będę słuchał jak pomożecie mi zrobić short-listę sprzętów do filmów i do muzyki. Więc tak, opinie biorę z internetu i póki co lista do sprawdzenia ich organoleptycznie wygląda tak jak w poście Q21. Aurora też tam jest 🙂 

Skoro nikt nie polemizuje z powyższym, to zakładam ze lepszych rozwiązań do moich potrzeb na rynku nie ma. W oko wpadły mi jeszcze Triangle Borea  BR09 i też będę chciał je sprawdzić.

Nadal brakuje mi jednak info odnośnie:
a) umiejscowienia kolumn na środku salonu i skierowanie ich na ścianie
b) umiejscowienia jednej kolumny obok ściany (z pustą przestrzenią za kolumną), a drugiej blisko szafy (z 30-40 cm odległości do ściany za kolumną)

No to sprawdź bo to inaczej grające kolumny więc albo podejdą ci jedne albo drugie.

W dniu 2.10.2023 o 10:57, barszczu napisał:

umiejscowienia kolumn na środku salonu i skierowanie ich na ścianie

Na schemacie powyżej dałeś rozmieszczone jeszcze szeroko i skierowane do miejsca odsłuchu czy coś w tej kwestii się zmieniło?

W dniu 2.10.2023 o 10:57, barszczu napisał:

umiejscowienia jednej kolumny obok ściany (z pustą przestrzenią za kolumną), a drugiej blisko szafy (z 30-40 cm odległości do ściany za kolumną)

No to jedna będzie grać inaczej niż druga i będziesz to słyszał scena będzie przesunięta. O ile się dorobisz jakiejś 

W dniu 5.10.2023 o 07:20, Piotr Sonido napisał:

No to sprawdź bo to inaczej grające kolumny więc albo podejdą ci jedne albo drugie.

Na schemacie powyżej dałeś rozmieszczone jeszcze szeroko i skierowane do miejsca odsłuchu czy coś w tej kwestii się zmieniło?

No to jedna będzie grać inaczej niż druga i będziesz to słyszał scena będzie przesunięta. O ile się dorobisz jakiejś 

Samym że bas reflex z przodu z tyłu bym tak bardzo się nie sugerował ,takie ustawienie działa i na wyższe częstotliwości , jest nie symetria cudów nie ma żeby nie wyszły , inne czy słyszymy chcemy słyszeć , np , kolumny zamknięte z lewa 0 ,50 od bocznej , prawa  120 , od tylniej tyle samo 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak. Sam o tym pisałem jako pierwszy na forum 😛

wiele lat temu. 

Bto też materiał video ale się nie ukazał