Skocz do zawartości
IGNORED

Używane kolumny do 10000 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

A jednak. 🙂

czyli budżet się zgumowal.

Ale ja też jestem takiego zdania że jeżeli masz być zadowolony i to będzie to twoje brzmienie to zrobisz to raz a porządnie

2 godziny temu, Varkasm napisał:

Zamówiłem Gold 300 dla świętego spokoju. Sprawdzę i porównam sobie bezpośrednio z Elac-em.
Jeżeli Gold faktycznie będzie wymiatał to szkoda by było nie skorzystać z tej oferty, która była w Czechowicach (tym bardziej, że tą końcówkę można by było wziąć w ratach 0%). 

Elac jest na identycznych wysokich, ale dla mnie zbyt "nowoczesny". Gratuluję 300-tek i pozdrawiam. 

PS ja mam Goldy 100 zamiennie z podłogowymi Bowersami 702S3 i Bowersy są cudowne ale mniej intymne, bardziej albo bardzo koncertowe. Gram miesiąc na jednych potem miesiąc na drugich. Oczywiście nie żebym był taki bogaty, po prostu mam 2 po.ieszczenia i zamieniam je miejscami. Przy okazji nie zwracajcie uwagi na stereotyp że podłogowe wymagają więkd,ych salonów. Owszem, ale tylko przy głośnym graniu. Jeśli pięć jest bardzo mocny, ja to nazywam nadmiarowy, to nawet przy cichym słuchaniu potrafi precyzyjnie napędzić i monitory i więks,e zdawałoby się kolosy jakimi są 702S3 z dolnym basem.

Akurat monitor audio i jego duże konstrukcje dobrze sobie radzą w mniejszych pomieszczeniach bo mają dobrą kontrolę dołu i nie wpadają w rezonanse.

Pisali też o tym w teście silver jakiś czas temu 

Ale to nie jest tak że każde kolumny podłogowe duże w mniejszym pomieszczeniu zagrają dobrze. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Akurat monitor audio i jego duże konstrukcje dobrze sobie radzą w mniejszych pomieszczeniach bo mają dobrą kontrolę dołu i nie wpadają w rezonanse.

Pisali też o tym w teście silver jakiś czas temu 

Ale to nie jest tak że każde kolumny podłogowe duże w mniejszym pomieszczeniu zagrają dobrze. 

Oczywiście, powinienem był zaznaczyć że mam na myśli te o których piszę i które znam.

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie to różnie bywa. Na Audio.com.pl ktoś wrzucił (z 2 lata temu) wypowiedź Japończyka (z branży audio, nie pamiętam jaką firmę reprezentował, ale jedną z większych, dobrze znanych) który przekonywał, że wiele dużych kolumn nadaje się znakomicie do relatywnie niedużych pomieszczeń.

Edytowane przez Tweeter2016
10 minut temu, Tweeter2016 napisał:

że wiele dużych kolumn nadaje się znakomicie do relatywnie niedużych pomieszczeń.

Oczywiście. Jeśli napędza je dobrze dobrana elektronika wysokiej klasy 

W dniu 29.09.2023 o 09:58, Varkasm napisał:

Witam wszystkich.

Od kilku tygodni szukam na naszych polskich serwisach ogłoszeniowych kolumn, które mogłyby zastąpić moje Monitor Audio Silver 500 6G.
Budżet jest zawężony dlatego poszukiwania dotyczą kolumn używanych.
Znalazłem kilka ciekawych propozycji, ale nie wiem czy te zakupy wniosą dużo więcej do mojego systemu,
dlatego chciałbym jeszcze zasięgnąć opinii forumowiczów.
Na oku mam:
- KEF R900
- Canton Ergo 690
- Pylon Jasper 18
- Sonus Faber Concerto Domus
- Sonus Faber Grand Piano Home
- Sonus Faber Toy Tower
- Vienna Acoustics Mozart (nie Grand)
Kolumny napędzać będzie Hegel H100, źródła dźwięku to Gustard R26 (Tidal przez Roon) oraz gramofon GPro-Ject Debut Carbon.
Pomieszczenie 30 m2.

Liczę na Wasze opinie lub inne propozycje.

Miałem silvery , zamieniłem na Dali Opticon 8 MKII i jestem bardzo zadowolony

W dniu 6.10.2023 o 16:23, PG napisał:

Witam mam te silvery i czym te opticony Cię tak urzekły w poruwnujac do silverow?, jaką masz elektronikę?, pozdrawiam 

Moge sprzedać moje Heco The New Statement w kolorze Black Piano.

@Piotr Sonido myślisz, że to już czas na La Diva 

W dniu 6.10.2023 o 13:22, Tweeter2016 napisał:

No właśnie to różnie bywa. Na Audio.com.pl ktoś wrzucił (z 2 lata temu) wypowiedź Japończyka (z branży audio, nie pamiętam jaką firmę reprezentował, ale jedną z większych, dobrze znanych) który przekonywał, że wiele dużych kolumn nadaje się znakomicie do relatywnie niedużych pomieszczeń.

Wiele tak. I takie sytuacje na naszym rynku też są. Nie musimy szukać w Japonii.

Wiele chodź nie wszystkie.

W dniu 6.10.2023 o 13:34, piotrek7 napisał:

Oczywiście. Jeśli napędza je dobrze dobrana elektronika wysokiej klasy 

To też

W dniu 6.10.2023 o 16:23, PG napisał:

Z 500 tej na 8?

17 godzin temu, zibi69 napisał:

Witam mam te silvery i czym te opticony Cię tak urzekły w poruwnujac do silverow?, jaką masz elektronikę?, pozdrawiam 

Dół jest inny. Dali ma cieplejszy dół. Głębszy. 

11 godzin temu, Bogusław_59825 napisał:

Moge sprzedać moje Heco The New Statement w kolorze Black Piano.

@Piotr Sonido myślisz, że to już czas na La Diva 

O widzisz!!!!

Właśnie myślałem o tobie.

Czy to już ten moment?. Ale sentyment do heco został? Jak u mnie?

Wczoraj dotarły ELAC-i i pierwsze odsłuchy już za mną. Na razie mogę powiedzieć, że zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Zdziwiony byłem, że takie małe kolumny mogą tak zagrać, bo przy Silverach wyglądają jak Dawid przy Goliacie (a Silvery to przecież tez nie są jakieś kolosy). Bez problemu opanowały ten metraż i spokojnie mogłyby zastąpić je w moim salonie. Pierwsze co się rzuciło w uszy to miękko, ciepło i czysto - czyli tak jak chciałem. Basu jak dla mnie jest pod dostatkiem, a można jeszcze go zwiększyć przesuwając je bliżej ściany (teraz stoją około 50 cm od niej). Nie robiłem jeszcze porównań bezpośrednich, na razie zostawiłem muzyczkę na całą noc, niech się jeszcze trochę rozruszają.

Super, czekamy na kolejne relacje 🙂 Osobiście uwielbiam kolumny Elaca właśnie ze względu na tę miękkość i ciepło w ich brzmieniu 🙂

z moich skromnych doświadczeń (jak i innych użytkowników) - elaki lubią prąd. jak się ma wydajny wzmacniacz to to mimowolnie podkręca się regulator głośności coraz dalej. i dalej to gra czysto, głośno, bez zniekształceń.

Też lubię elaci i zgadzam się że porządna dawka prądu im pomaga.

Jest szansa na lepsze ceny bo schodzi nowa seria więc fajnie 🙂

W dniu 6.10.2023 o 13:22, Tweeter2016 napisał:

I od jak największych powinno się zaczynać a nie wmawianie że coś z 15cm głośniczkiem to kolumna 😉 

Rozmiar ma znaczenie.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

36 minut temu, Tajitsu napisał:

Rozmiar ma znaczenie.

A jak nie ma to jak w motoryzacji można sobie podnieść ego...... Kablem grubym.

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Kablem grubym.

Pytonem Pana Edmunda.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wczoraj dojechały Gold-y. Wyglądają pięknie 🤩 Tak na gorąco mogę na razie powiedzieć, że nie będzie łatwo, bo Elac-i wcale nie odbiegają 🤔. Co prawda mają kilka godzin grania na liczniku więcej to też teraz pogramy trochę Gold-ami niech też się rozgrzeją. Po Elac-ach już widać, że czas działa na ich korzyść, bo gdy na początku porównywałem je z Silverami miałem mieszane uczucia. 

Ukryta Zawartość

Miłego słuchania w takim razie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 12.10.2023 o 07:28, Tajitsu napisał:

Pytonem Pana Edmunda.

Na przykład.

W dniu 12.10.2023 o 08:29, Varkasm napisał:

Ukryta Zawartość

Wczoraj dojechały Gold-y. Wyglądają pięknie 🤩 Tak na gorąco mogę na razie powiedzieć, że nie będzie łatwo, bo Elac-i wcale nie odbiegają 🤔. Co prawda mają kilka godzin grania na liczniku więcej to też teraz pogramy trochę Gold-ami niech też się rozgrzeją. Po Elac-ach już widać, że czas działa na ich korzyść, bo gdy na początku porównywałem je z Silverami miałem mieszane uczucia. 

Świetne zestawienie 🙂

Ukryta Zawartość

Po weekendowych odsłuchach decyzja już chyba zapadła.
Najpierw muszę zaznaczyć, że Vela FS407 to na prawdę świetne kolumny, mają piękny bas i potrafią wypełnić dźwiękiem duże pomieszczenie. Wysokie tony grają czysto, ale średnica faktycznie jest trochę podbarwiona, wsparta niskimi tonami. Dla niektórych może to być ich zaletą, a dla niektórych wadą, mi również na początku się podobało. Jednak gdy przełożysz kable do MA Gold 300 i włączysz ten sam kawałek, który wcześniej grał na ELAC to od razu poczujesz różnicę, jeżeli chodzi o środek pasma. Jest tak czysto i przyjemnie, że nie chce się przestawać ich słuchać. W sobotę siedzieliśmy z córką do 3:00 nad ranem słuchając kawałków jeden za drugim. Nie jest tak, że środek jest na pierwszym planie, w Goldach wszystkie pasma grają spójnie, niczego nie brakuje i niczego nie ma w nadmiarze.  I tak naprawdę to jest w sumie największa różnica, która jest między tymi kolumnami, bo pozostałe pasma grają bardzo podobnie, różnice są niewielkie. Na przykład myślę, że niskie tony ELAC-a co niektórym podobałyby się bardziej. Z kolei wysokie tony mimo, że posiadają głośnik tej samej konstrukcji delikatnie przeważają na korzyść MA, szczególnie było to słychać w gitarach podczas niskich poziomów głośności w ELAC było słychać trzeszczenie, a w MA było czyściutko. Myślę, że cena, za którą udało mi się wyrwać Monitory jest warta tego aby dopłacić za tą piękną średnicę, którą prezentują. Wydaje mi się, że ta przewaga MA jest wynikiem konstrukcji 3-drożnej (ciekawy jestem jakby wypadły FS409). Jeszcze słówko o rozstawieniu kolumn. Zarówno jedne jak i drugie nie są trudne do ustawienia, a ELAC to w ogóle może stać jak się tam komu podoba oczywiście z zachowaniem symetrii, z Monitorami było trochę przestawiania, ale łatwiej je ustawić niż Silvery. Przy takim ustawieniu jak mam obecnie, w Silverach czasami musiałem używać zatyczek do BR, w Goldach na razie nie widzę takiej potrzeby. Obie kolumny również prezentują szeroką scenę i świetną stereofonię.
Przy okazji mogę polecić Hegla H100 jako dobry wzmacniacz do kolumn Monitor Audio, bo już z Silverami znacznie podniósł jakość ich dźwięku, a teraz z Goldami też pasuje znakomicie.
Dzięki wszystkim za udział w dyskusji.
Pozdrawiam.

W dniu 16.10.2023 o 15:19, Piotr Sonido napisał:

Dobrze się czytało to podsumowanie. Dzięki 

Dzięki.

Ale mam kolejny problem. 
Bo tak sobie przez ostatni tydzień porównywałem te nowe egzemplarze i tutaj udało mi się znaleźć co mi bardziej pasuje. W tym czasie SILVER-y stały sobie spokojnie w garażu zepchnięte na drugi plan - niemal przeznaczone już do sprzedaży.
ELAC-i już odesłałem i naszła mnie myśl, żeby porównać jeszcze GOLD z SILVER. Odpaliłem sobie kilka kawałków w bezpośrednim porównaniu i liczyłem, że różnica będzie dzień do nocy, a tu wcale tak nie jest. Czy to kwestia tego, że GOLD nie są jeszcze wygrzane i że ten dźwięk nie jest jeszcze tak otwarty jak w SILVER-ach. Nie wiem jak to opisać, nie chodzi mi o, że SILVERY grają lepiej bo słychać tą różnicę muzyki podawanej przez GOLD-y, ale w porównaniu wydaje się jakby GOLD-y grały za kotarą. Jak myślicie, ta kotara z biegiem czasu zacznie opadać czy po prostu to jest ich charakter brzmienia? 

25 minut temu, Varkasm napisał:

Odpaliłem sobie kilka kawałków w bezpośrednim porównaniu i liczyłem, że różnica będzie dzień do nocy, a tu wcale tak nie jest. Czy to kwestia tego, że GOLD nie są jeszcze wygrzane i że ten dźwięk nie jest jeszcze tak otwarty jak w SILVER-ach. Nie wiem jak to opisać, nie chodzi mi o, że SILVERY grają lepiej bo słychać tą różnicę muzyki podawanej przez GOLD-y, ale w porównaniu wydaje się jakby GOLD-y grały za kotarą. Jak myślicie, ta kotara z biegiem czasu zacznie opadać czy po prostu to jest ich charakter brzmienia? 

Nie miałem żadnych z kolumn, które testujesz ale z mojego ponad 40-letniego doświadczenia wynika że komponenty z wyższej półki wymagają odpowiednego dobrania reszty toru. W prostych żołnierskich słowach, jeżeli dodajemy do naszego toru coś wyraźne lepszego to często pociąga to zmianę innych komponentów systemu. Być może wzmacniacz nie jest w stanie wydobyć z tych kolumn tego co przewidział konstruktor. H100 to nie jest specjalnie wyszukany napęd.

Edytowane przez dlmtb
23 minuty temu, dlmtb napisał:

H100 to nie jest specjalnie wyszukany napęd.

Tworzy mezalians z Goldami ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

44 minuty temu, Varkasm napisał:

H200 wniósłby dużo więcej?

Raczej seria H3XX.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To może jeszcze tak, komponenty z niższej półki są konstruowane w taki sposób, aby grać efektownie, dynamicznie, jasno, żywiołowo. Po porostu ma się dziać i to tak żeby zrobić przysłowiowy efekt Wow! W przypadku bardziej wyrafinowanych elementów toru mamy zupełnie inną filozofię. Tu w górnych rejestrach zamiast efektownych fajerwerków sypia się żółte skry, a zamiast basu, który trzęsie kieliszkami w kredensie jest głęboki bardziej odczuwalny niż słyszalny bas. Ale żeby to usłyszeć trzeba to mądrze poskładać z resztą systemu. Wzmacniacz, źródło i przewody to musi ze sobą współgrać bo inaczej otrzymamy efekt jak cytat poniżej.  

42 minuty temu, dlmtb napisał:

wydaje się jakby GOLD-y grały za kotarą.

Edytowane przez dlmtb
  • Pokaż nowe odpowiedzi