Skocz do zawartości
IGNORED

FiiO DAC D03K - Pytanie odnośnie jakości video w przypadku podłączenia między wzmacniacz a TV

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Mam pytanko odnośnie FiiO DAC D03K. Zastanawiam się nad zrobieniem jakiegoś podstawowego Kina Domowego, żeby zastąpić mój soundbar. Jedna z opcji jaką rozważam to kupienie kolumn stereo i Amplitunera Stereo. Problem w tym, że używki Aplitunerów nie mają wyjścią Toslink a mój TV jest tak "nowoczesny" że nawet nie ma wejścia jack. Tylko eARC i Toslink jest dostępny. Dlatego rozważam Apltinuer  do FiiO DAC D03K do TV.

Tutaj pytanie czy ktoś się bawił z takimi konwerterami? Jedno co się boję, to że kupie fajny wzmacniacz a potem a danie tego DAC między TV a wzmacniacz zmieni dynamikę dźwięku albo obetnie trochę pasma, albo zmieni generalnie specyfikę dźwięku i kupienie dobrego wzmacniacza się będzie mijało z celem.

Generalnie sam TV zazwyczaj nie jest fenomelnalnym źródłem i taki DAC powinien pomóc niż zaszkodzić, więc wydaję mi się, że zastosowanie czegoś takiego nie powinno przeszkodzić ale ktoś może jest mi w stanie dopowiedzieć coś na ten temat? 🙂

Z dodatkowych info to to co planowałbym podłączyć do tego to Audio Polk T50 plus potem może jeszcze jakiś sub. Nie są to kolumny za tysiące, więc może nawet jak się trochę okroi pasmo to nie będzie to miało przy nich znaczenia? Jeśli tutaj będzie problem to po prostu możliwe, że kupie jakiś ogarnięty wzmak 5.1 i do tego jakieś Quadrale 5.0 na początek przygody z Kinem domowym.

Pozdrawiam!

Edytowane przez Ozored

Nic z tego nie rozumiem

Po co ten fiio?

Dlaczego nie mozna laczyc TV z amplitunerem przez HDMI/eARC

Jak chcesz sluchac 5.0 albo 5.1 jesli fiio jest stereo?

Nawet ten niewiele droższy od FiiO ma OPT:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tyle, że nie ma wyjścia na sub, ale następne już mają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

są kpl z pilotami, jednak ciężko o takie z HDMI ARC w niskim budżecie.

Trzeba by poszukać ... albo nieco wyższy budżet.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Redaktorzy
1 godzinę temu, Ozored napisał:

Mam pytanko odnośnie FiiO DAC D03K.

Mam go od 5 lat w systemie stereo. Radzi sobie dobrze. Taki "The Voice of Poland", festiwale w Sopocie i Opolu brzmią bez zarzutu. Telewizor łącze z nim po optyku, a od niego do wzmacniacza idą przewody RCA.

Kina domowego nie mam.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

23 minutes ago, xajas said:

Nic z tego nie rozumiem

Po co ten fiio?

Dlaczego nie mozna laczyc TV z amplitunerem przez HDMI/eARC

Jak chcesz sluchac 5.0 albo 5.1 jesli fiio jest stereo?

Jeśli brałbym 5.0 to wtedy w połączeniu z amplitunerem 5.1 a one mają dużo częściej wyjście optyczne, więc wtedy fiio nie jest potrzebne. Bardziej mi chodziło o sytuację, gdzie kupie amplituner stereo, który wejścia optycznego nie ma. Wtedy nie mam opcji podłączyć TV bezpośrednio do amplitunera, stąd pytanie o fiio 🙂

Generalnie o jakość elektroniki w zestawieniu z TV to bym się nie obawiał

a o całości zadecyduje wybrany zestaw głośników. Na początek:

Ukryta Zawartość

do tego jakiś sub i bedzie.

Trzeba się też zdecydować - stereo, a może 2.1 a może 3.1 ...

Jakość FiiO jest zupełnie wystarczająca, jednak kino trudno na nim zbudować;

w końcu to tylko 2 CH.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

25 minutes ago, audioburak said:

Nawet ten niewiele droższy od FiiO ma OPT:

Ukryta Zawartość

tyle, że nie ma wyjścia na sub, ale następne już mają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

są kpl z pilotami, jednak ciężko o takie z HDMI ARC w niskim budżecie.

Trzeba by poszukać ... albo nieco wyższy budżet.

Cała sytuacja z Fiio zaczęła się od tego, że słyszałem od jednego kolegi z Peppera, który przekazał mi trochę informacji odnośnie sprzętu audio, że amplitunery stereo są lepsze jeśli chodzi o jakość dźwięku, dlatego też szukałem czegoś co mi pozwoli połączyć taki amplituner z telewizorem. Używane amplitunery stereo bardzo rzadko mają wyjście optyczne jak np Yamaha RX-797. Przy czym na razie dopiero zanurzyłem paznokieć w temat, więc próbuje się zorientować w temacie czy w ogóle jest sens iść w Amplituner stereo przy braku połączeń w moim TV i dlatego pytanie o tego Fiio 😉 Jeśli zdecydowałbym się na amplituner 5.1, jak np jeden z tych które podlinkowałeś to wtedy fiio nie ma znaczenia bo tam są wbudowane porty Toslink

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ozored
8 minutes ago, Ozored said:

amplitunery stereo są lepsze jeśli chodzi o jakość dźwięku, dlatego też szukałem czegoś co mi pozwoli połączyć taki amplituner z telewizorem.

No niby tak ale jesli podłączysz taki teoretycznie lepszy amplituner do Fiio, a ten pod wyjscie toslink w telewizorze, to myslisz ze uzyskasz super dzwięk? Moim zdaniem skoro to ma napędzac kino, to nie ma co kombinowac i kupic amplituner. Na początek nie musisz podpinac wszystkich głosnikow pod ampli i moze byc para frontów nawet bez centralnego. Pozniej dokupisz reszte plus sub. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Akurat RX 797 to bardzo zły przykład, bo sam jej używam jako pełnoprawnego

wzmacniacza w systemie 😉 

Myśląc o kinie trzeba wybrać możliwości systemu 5.1 ... albo i więcej 😉 

Tak są robione filmy i żadne downmixy tego nie poprawią.

Obejrzenie choćby klasyków typu "Fifth Element" czy "Ryan" zmieniło

moje podejście do tematu. Chyba, że ktoś ogląda tylko Woody Allena 😉 

Jesli to ma byc podstawowe kino, to wystarczy podpięcie po toslinku telewizora do amplitunera. Myslę, ze na tanim ampli i głosnikach nie będzie to miało znaczenia. Jak autor tematu złapie zajawkę na kino, to wtedy kupi cos bardziej przyszłosciowego z opcją rozbudowy np do Atmosa. Jesli nie, to zostanie z tym tanim sprzętem nie wtapiając duzej kasy.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

No niby tak ale jesli podłączysz taki teoretycznie lepszy amplituner do Fiio, a ten pod wyjscie toslink w telewizorze, to myslisz ze uzyskasz super dzwięk?

No właśnie to było moje główne pytanie czy to w ogóle ma sens 😄 Czyli danie Fiio pomiędzy ampli a TV ograniczy możliwości amplitunera i to w sumie chciałem się najbardziej dowiedzieć 😉 Dzięki!

To jeszcze dopytam odnośnie tej różnicy między ampli 5.1 a Stereo. Czy różnica przy głośnikach do 1000 zł będzie znacząca w jakości dźwięku, czy nie jest to wielka przepaść między tymi dwoma rozwiązaniami? Np między Onkyo TX-SR505 czy SONY STR-DB930 a Yamaha RX797

Plus jeśli chodzi o ampli 5.1 to słyszałem, że Onkyo TX-SR505 jest dobrym wyborem i tu pytanie drugie. Czy między takim amplitunerem tańszym podlinkowanym wcześniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  to znowu między nimi tez będzie duża różnica jeśli chodzi o jakość dźwięku. 

Tak naprawdę to nie orientuję się co jest najważniejsze. Zakładam, ze dobre głośniki zagrają lepiej na gorszym ampli niż słabe głośniki na super ampli ale nie wiem za bardzo gdzie tutaj jest balans, dlatego się próbuje doedukować 😉 

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
9 minut temu, brewka87 napisał:

No niby tak ale jesli podłączysz taki teoretycznie lepszy amplituner do Fiio, a ten pod wyjscie toslink w telewizorze, to myslisz ze uzyskasz super dzwięk?

Uzyska bardzo dobry dźwięk 2.0.

U mnie wzmacniacz lampowy Linear Audio Research IA-30MKII i ZG YAMAHA NS-1000M.

Sam byłem zdziwiony, że takie niedrogie FIIO potrafi tak zrobić brzmienie.

Do kina domowego najpewniej brałbym amplituner Kina Domowego. Wiadomo, że te porządne tanie nigdy nie były i nadal nie chcą być.

1 minutę temu, Ozored napisał:

Tak naprawdę to nie orientuję się co jest najważniejsze. Zakładam, ze dobre głośniki zagrają lepiej na gorszym ampli niż słabe głośniki na super ampli ale nie wiem za bardzo gdzie tutaj jest balans, dlatego się próbuje doedukować 😉 

W stereo jest tak, że ludzie dziwią się jak potrafią zagrać tanie kolumny podpięte do bardzo dobrego wzmacniacza. Odwrotnie kaplica. Slabe wzmacniacze nie pokażą klasy kolumn.

To wszystko nie jest takie proste, bo kluczem jest dopasowanie impedancyjne i "mocowe".

Tak jest w stereo. W KD pewnie tak samo, tylko większe wymagania, bo więcej kolumn i kanałów w amplitunerze KD.

Zauważ ze takie Bowersy B&W 803D Diamond (D2) służą w takich krajach jak Polska jako główne ZG do stereo, a w USA robią za tyły w Kinie Domowym.

@Ozored jeśli jesteś początkującym w te klocki, to i tak zapłacisz frycowe. Każdy z nas płacił. 😉

3 minutes ago, kangie said:

Uzyska bardzo dobry dźwięk 2.0.

Ja nie twierdzę, ze Fiio to zły DAC. Po prostu trzeba patrzec na to wszystko kompleksowo. Skoro autor szuka czegos, co będzie stanowiło bazę pod KD, to do tego są stworzone amplitunery KD. Jesli będzie za jakis czas chciał dobrego dzwięku w stereo, to pod ampli mozna podpiąc np koncowkę stereofoniczną przez wyjscie pre (jesli amplituner takie posiadał).

Owszem filmy mozna oglądac w stereo lub 2.1, zawsze to lepsze niz głosniki z tv.

Sony STR-KS500 to akurat słaby przykład, bo bez kanału LFE, więc często

najważniejszego w KD. Realnie patrząc na tę inwestycję 😉 to primo - blisko.

Dlatego lepiej, żeby wiedzieć, co jest w pobliżu, o ileś zmotoryzowany ...

Bywają okazje całych zestawów za śmieszne pieniądze, ale o dostawie

lepiej zapomnij - to primo, a po drugie masz możliwość sprawdzenia towaru

i obejrzenia, co chyba dość ważne.

10 minutes ago, kangie said:

W stereo jest tak, że ludzie dziwią się jak potrafią zagrać tanie kolumny podpięte do bardzo dobrego wzmacniacza. Odwrotnie kaplica. Slabe wzmacniacze nie pokażą klasy kolumn.

Pozwolę sobie nie zgodzic się z taką narracją.

Tu wszędzie musi byc zachowany balans pomiędzy klasą wzmacniacza i głosników.

Jesli przegnniemy w drugą stronę to tez tanie głosniki podłączone do pieca za 100k PLN nie zagrają jak hiend.

Od zawsze uwazałem, ze na brzmienie bardziej wpływają jednak kolumny (szczególnie w segmencie budzetowych konstrukcji). 

Wystarczy pod mini wieze podłączyc większe kolumny i dzwięk od razu lepszy ale głosniczki od mini wiezy podłączone pod dobry wzmacniacz to nadal będą tylko pierdziawki i zaden wzmacniacz nie wydobędzie z nich lepszego dzwięku.

Oczywiscie to taki przerysowany przykład aby lepiej wytłumaczyc co mam na mysli.

1 minute ago, brewka87 said:

Slabe wzmacniacze nie pokażą klasy kolumn.

A słabe kolumny nie pokazą klasy wzmacniacza 😉

• Redaktorzy
1 minutę temu, brewka87 napisał:

Pozwolę sobie nie zgodzic się z taką narracją.

Moja narracja jest OK. Nie uchwyciłeś widocznie przekazu. Nie piszę o wzmacniaczach za 100kzł. Ale powiedzmy takie wzmacniacze za 5-12kzł z tanimi kolumienkami za 2-3kzł. A teraz powiedzmy ZG za 8-12kzł i podpięte to lichego piecyka za 400zł od "hadlarza". I który wariant lepiej zagra? To zależy, ale moje doświadczenie podpowiada mi, że najuczciwiej jest wycisnąć "maks" z kolumn, a nie udawać że grają, a pyrkają na 20% mżliwości.

Hi END - przynajmniej w stereo - mało kto tutaj na forum doświadcza. Zazwyczaj jest to HiFi. Takie moje obserwacje.

7 minut temu, brewka87 napisał:

Tu wszędzie musi byc zachowany balans pomiędzy klasą wzmacniacza i głosników.

O sprawa oczywista. Mówimy o tych przypadkach pozabalansowych. Wtedy moja narracja mnie się lepiej sprawdza.

9 minutes ago, kangie said:

Moja narracja jest OK. Nie uchwyciłeś widocznie przekazu

Uchwyciłem. Mi chodziło o sytuację w ktorej mamy amplituner uzywany za powiedzmy 300zł i np taki za 1300. Do tego podłączamy kolumny w przedziale 1000 -2000. I tu i tu mamy roznicę 1000zł. 

Moim zdaniem lepiej ten tysiąc dołozyc do kolumn.

Czyli zamiast kupic tansze kolumny za 1000 i ampli za 1300 lepiej moim zdaniem zagrają kolumny za 2000 podłączone do amplitunera za 300zl (oczywiscie cały czas piszemy o uzywkach)

• Redaktorzy

Widzę, że lubisz mieć ostatnie zdanie w temacie.

Niech Ci będzie. Nie obracam się w świecie KD, amplitunerów KD i na tym swój udział w wątku zakończę.

@Ozored tytułowego DACa od FIIO mam u siebie. Jeśli masz do mnie jakieś pytania, to pisz na PW.

7 minutes ago, kangie said:

Widzę, że lubisz mieć ostatnie zdanie w temacie.

Niech Ci będzie. Nie obracam się w świecie KD, amplitunerów KD i na tym swój udział w wątku zakończę.

Nie obrazaj się, to tylko forum i kulturalna dyskusja 🙂

Cały czas podkreslam, ze to jest moje zdanie. Ktos moze miec inne. Po prostu przy tanich sprzętach roznice w jakosci grania kolumn są większe niz roznice w sposobie grania amplitunerów. Tanie amplitunery grają na podobnym poziomie przy zalozeniu ze są sprawne. Celowo nie piszę, ze tak samo bo wiadomo ze tak nie jest. Chcę tylko aby autor tematu nie uległ przekonaniu, ze jak kupi lichy zestaw glosnikow i podłączy do drozszego amplitunera to będzie zadowolony (bo wiem, ze raczej nie będzie). 

Edytowane przez brewka87

Dzięki wszystkim za pomoc! Trochę mi się sytuacja rozjaśniła, chociaż pytań dalej mam sporo ale to już najpierw poszukam czy są podobne tematy na forum, zamiast tutaj ciągnąć parę wątków 🙂 

W skrócie, FiiO jako most między wzmakiem Stereo a telewizorem jest okej opcją i zagra to spoko, chociaż mogą być jakieś małe różnice jeśli byłoby to podłączone bezpośrednio. Muszę się zdecydować teraz czy bardziej zależy mi na muzyce i filmy czasami i iść w 2.0 czy bardziej filmy i pójść w 5.1. Albo w ogóle pójść na początek w 2.1 albo 3.1 i w przyszłości dorzucić 2 kolumny do 5.1 

Teraz będę musiał się zorientować co jest w okolicy i popatrzeć za jakimś sensownym wzmacniaczem stereo lub 5.1 w okolicach 400-600 zł i do tego kolumny używane albo POLK Audio T50, które kolega ma na sprzedaż jeśli stereo albo jakieś Qudrale, Tagi, Jamo do 5.1 tak żeby zamknąć się w okolicach 1200-1400 zł i jak znajdę jakąś okazję i mi temat nie przypasuję to odsprzedać, żeby za dużo tego frycowego nie płacić 😄 

Jeszcze będę miał o tego kolegi z pepperka możliwość odsłuchu pare zestawów i tam powinienem na własnej skórze się mniej więcej przekonać i jakieś wstępne wnioski wyciągnąć jeśli chodzi o różnice między 2.0 a 5.1 i wtedy zapadnie decyzja i polowanie na okazję w okolicy 🙂

Jeszcze raz dziękuję i myślę, że temat do zamknięcia 

Edytowane przez Ozored
3 minutes ago, Ozored said:

tak żeby zamknąć się w okolicach 1200-1400 zł

Czasem na olx w podobnym budzecie mozna wyrwac całe zestawy. Komus się znudziło, zmiana mieszkania albo zona marudzi itp 😎

Kolega @audioburak jest na bieząco w tym co ciekawego mozna dostac w takim budzecie. Moze sie okazac, ze kupując od razu cały zestaw zapłacisz duzo mniej niz kupując osobne klocki.

Dzięki za sugestie! Szukam też takich opcji i generalnie zaczynam przeglądać allegro lokalnie i olx i patrzę na opcje w okolicach. To napiszę jeszcze do kolegi @audioburak jak już się zorientuję konkretnie co chcę, żeby mu nie marnować czasu i chętnie przygarnę jakieś sugestie jak będzie miał chwilę pomóc 🙂  

• Moderatorzy

Zobacz jeszcze czy twój tv posiada możliwość wyplucia dźwięku wielokanałowego po optyku bo może też być tylko 2.0.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

No i moze tez warto poprawic tytuł wątku, bo jest w nim wzmianka o jakosci video, a autorowi chodziło o jakosc audio 😉