Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz oraz odtwarzacz CD

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o poradę, jaki należy kupić wzmacniacz o raz odtwarzacz CD do kolumn ALTUS 140. Niestety odtwarzacz CD Diory przestał działać / laser był już wymieniany 2 razy/. Wzmacniacz Diory ma niestety swoje lata. Głośniki w kolumnach były regenerowane  w Tonsilu i są super. Proszę o radę.

Pozdrawiam Marek Polanin

https://www.audiostereo.pl/topic/165015-wzmacniacz-oraz-odtwarzacz-cd/

Gdzie i za ile - to podstawowe informacje.

Gdzie i za ile w razie używanych i za ile jeśli nowe.

Lokalizacja, bo można sprawdzić i obejrzeć, ale przykład to:

Yamaha a s 301 czy do niej CD S303 - wspólne zdalne.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, audioburak napisał:

Gdzie i za ile - to podstawowe informacje.

Gdzie i za ile w razie używanych i za ile jeśli nowe.

Lokalizacja, bo można sprawdzić i obejrzeć, ale przykład to:

Yamaha a s 301 czy do niej CD S303 - wspólne zdalne.

Ale wspomnienia, miałem kiedyś Altusy 140-tki. Pamiętam jak kupiłem w sklepie spożywczym we Wrześni i ciągnąłem pociągiem. Na chodniku jakaś śliczna dziewczyna proponowała mi pomóc, ale nie mogła jej nawet ruszyć. Fajne czasy.

A co do wzmacniacza to koniecznie NAD, ostatnio widziałem na olx razem z CD model 542 za coś około 1500zł.

@Audroc - to ja skromniej - Altus 75, używane i kupione oczywiście ze

zwalonymi tubami 😉         Długo z nimi  jednak nie wytrzymałem 

i uległy poważnym przepoczwarzeniom 😉  - mój debiut w DIY.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 godzin temu, audioburak napisał:

@Audroc - to ja skromniej - Altus 75, używane i kupione oczywiście ze

zwalonymi tubami 😉         Długo z nimi  jednak nie wytrzymałem 

i uległy poważnym przepoczwarzeniom 😉  - mój debiut w DIY.

Tak ale żeby wszyscy zrozumieli ją kupiłem wtedy nowe że łzami w oczach. Najpierw pojechaliśmy z kumplami, cała noc na dworcu i nie udało się. Po kilku dniach znowu zrobiłem 1000 kilometrów sam I wtedy rzucili do spożywczaka. Pamiętam że nawet podobno w tamtejszej kwiaciarni Można było utrafić. 

A jakość dźwięku ? Dla młodego uczniaka kupione za kieszonkowe to był cud i miodzio jak się wtedy mówiło.

Jeszcze jedno, wtedy słuchało się z winyle, do tego miałem Adama i Radmora na tranzystorach Philipsa, które dawałi ciepły, nasycony dźwięk.

Gdybyś teraz posłuchał takiego zestawu to byś się mocno zdziwił. Współczesne sprzęty z cyfrowymi nagraniami to przy tym koszmar.

11 godzin temu, Audroc napisał:

NAD

Nie tanie modele vintage :

wzmacniacze : Nad 3220 i /3225 PE /3240 PE -mogą wymagać odrestaurowania

cd : Nad 5425 minimum (kapitalny na swoje czasy (początek lat 90-tych)/ 514 / 542

19 godzin temu, marek polanin napisał:

jaki należy kupić wzmacniacz o raz odtwarzacz CD

Może jakiś Grundig Fine Arts ?

Jak zaakceptujesz serię midi : M100 to możesz się zdziwić .

15 minut temu, baltfan napisał:

Nie tanie modele vintage :

wzmacniacze : Nad 3220 i /3225 PE /3240 PE -mogą wymagać odrestaurowania

cd : Nad 5425 minimum (kapitalny na swoje czasy (początek lat 90-tych)/ 514 / 542

Może jakiś Grundig Fine Arts ?

Jak zaakceptujesz serię midi : M100 to możesz się zdziwić .

A pamiętasz czasy kiedy Grundig wystawiał serię Fine Arts w swoich salonach firmowych ?

Człowiek ślinił się za szybą, a w kieszeni przysłowiowy piątak studenta i dylemat wydać na bułeczki czy na piwo

Edytowane przez Audroc
Godzinę temu, Audroc napisał:

Gdybyś teraz posłuchał takiego zestawu to byś się mocno zdziwił. Współczesne sprzęty z cyfrowymi nagraniami to przy tym koszmar.

to jeszcze dłuuuuuuga droga przed Tobą jak takie rzeczy piszesz.

@zn21 Też jestem tego zdania 😉 

Moje doświadczenia ze wzmacniaczami Diory czy legendarnymi np. WS 503

są odwrotne. A jeszcze jak się zestawi z tubą GDWT albo i kopułkami

z THD rzędu 3 % czy kolumnami Paradigm'a to dopiero krew z uszu ...

Teraz mogę słuchać godzinami i wszystko jedno, czy Stevie Ray V, AC/DC

Prince, czy Tria barytonowe Haendla albo Requiem na kwartet.

A do tego za nieduże pieniądze wobec wydawanych wtedy ...

Bo o problemach z zakupami - wtedy - nie wspomnę 😉 

chłopak zatrzymał się ale najważniejsze, że to mu się podoba. O to w tym chodzi.

Ja na początku lat 90 poszedłem na koncert symfoniczny i doznałem szoku. Dźwięk instrumentów orkiestry tak dalece różnił się od Tonsilu, że wiedziałem iż ta droga jest ślepa. Na szczęście wchodziło wtedy sporo nowego. Najgorsze za to, że dobry dźwięk ma swoją cenę 😞

Godzinę temu, zn21 napisał:

to jeszcze dłuuuuuuga droga przed Tobą jak takie rzeczy piszesz.

A Ty jak widzę poszedłeś złą drogą i błądzisz. Ale czytaj porady na Naszym Forum, to pomaga...

15 minut temu, zn21 napisał:

chłopak zatrzymał się ale najważniejsze, że to mu się podoba. O to w tym chodzi.

Ja na początku lat 90 poszedłem na koncert symfoniczny i doznałem szoku. Dźwięk instrumentów orkiestry tak dalece różnił się od Tonsilu, że wiedziałem iż ta droga jest ślepa. Na szczęście wchodziło wtedy sporo nowego. Najgorsze za to, że dobry dźwięk ma swoją cenę 😞

Ja jak posłuchałem płyt CD na sprzęcie za 100kzł to też mało nie zwymiotowałem. Do koncertu w filharmonii to się miało nijak. Dopiero powrót po latach do winyle i lampy pozwolił przypomnieć dawne czasy. Gramofony mieliśmy naprawdę niezłe, z Adamem wstydu nie było, nawet MF104 dawała już słodki. Soczysty dźwięk. Do tego Pioneer z serii Elite i było pozamiatane, nie śmiejcie się tak z dawnych czasów, nie wszyscy jak Wy zatrzymali się na WS303 Unitry, czy Altusach. 

Kolumny w tamtych czasach większość z nas robiła samodzielnie, dopiero potem zaczęliśmy raczej dla szpanu i z racji zarobionej kasy wymieniać je na swoje pierwsze Dali czy B&W, bo grały wyśmienicie.

3 godziny temu, Audroc napisał:

swoje pierwsze Dali

Po serii kolumn Tonsilu ,gdzieś w roku 1991 kupiłem pierwsze kolumny nie polskie.

To były Dali 2B ,monitory ,obudowa zamknięta.Rozjechały moje wyobrażenie o dźwięku 🙂

Postawione przy np. Altusach 110 masakrowały je skalą dźwięku .Pamiętam miny kolegów ,którzy nie wierzyli jak mocny dźwięk wydobywa się z tych kolumienek napędzanych wtedy NAD-em 3225 PE .Technicsy ,w tym Su800 (jakaś integra) to była żenada przy tych już high-endowych na owe czasy sprzętach. 

Oczywiście ubarwiam swoje wspomnienia nieco,ale jednak to prawda.

Najważniejsza jest osobista satysfakcja i radość ze słuchania muzyki.

3 minuty temu, baltfan napisał:

Po serii kolumn Tonsilu ,gdzieś w roku 1991 kupiłem pierwsze kolumny nie polskie.

To były Dali 2B ,monitory ,obudowa zamknięta.Rozjechały moje wyobrażenie o dźwięku 🙂

Postawione przy np. Altusach 110 masakrowały je skalą dźwięku .Pamiętam miny kolegów ,którzy nie wierzyli jak mocny dźwięk wydobywa się z tych kolumienek napędzanych wtedy NAD-em 3225 PE .Technicsy ,w tym Su800 (jakaś integra) to była żenada przy tych już high-endowych na owe czasy sprzętach. 

Oczywiście ubarwiam swoje wspomnienia nieco,ale jednak to prawda.

Najważniejsza jest osobista satysfakcja i radość ze słuchania muzyki.

No bo trzeba sobie przed 1991rokiem było kupić nie Altusy a ZG40 Tonsila…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Miałem ZG 40 i trójdrożne 50 tki bodajże.Uwierz,to nie to 🙂

Dali dysponowały o wiele lepszym głośnikiem wysokotonowym. Nisko-średniotonowy 16-tka papierowa o wiele lepszy niż 20cm woofer z ZGC.

Po Dali wszedłem w B^W ale tylko na 3 miesiące.Wróciłem do rodzimych kolumn .

Radmor LS 30 / ESA Ostinato 2.

Aktualnie vintage Focal/JmLab  🙂

7 minut temu, ASURA napisał:

było kupić nie Altusy a ZG40 Tonsila…

Gwoli uzupełnienia ,nigdy nie miałem Altusów .

Miałem Mildtony 110 .potężne skrzynki .ale dźwięk słabiutki .Napędzałem je Diorą WS 442 ,potem Su-V 45 Technicsem.Aż sprzedałem to .

Edytowane przez baltfan
10 minut temu, baltfan napisał:

Miałem Mildtony 110 .potężne skrzynki .ale dźwięk słabiutki .Napędzałem je Diorą WS 442

Diora była wtedy słaba mocowo i technics podobnie. Nie były w stanie porządnie napędzić tych kolumn! Poza tym ZG40 trzeba postawić na głowie i skorygować wszystkie głośniki w domenie czasowej i to GRA nawet mimo rezoteksowej kopułki 

p.s. lata o tym myku nie wiedziałem, kolumny poszły do dzieci a niedawno wróciły i na 650W monoblokach przy tej klasie przetworników i cenie opad szczeny.

p.s. obecnie coś innego dłubię na topowych SS,Dynaudio, AT i empty i wiadomo różnica musi być

Którą wersję ZG 40 miałeś i ile Ohm?

1 minutę temu, baltfan napisał:

Ha,żebym pamiętał 🙂

Fotę podobnych wrzuć

No tak, bo misie naprawdę lubią altusy. Oczywiście piszą, że dłubią "na topowych SS,Dynaudio, AT", żeby nie szydło (nomen omen) nie wyszło z worka. Głośniki oczywiście są topowe i "SS, Dynaudio, AT" - bo nic innego nie przychodzi do głowy.

Więc tak w ogóle - jedzie mi tu czołg? 😄