Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zaimpregnować płytę przed oklejaniem folią okleiną samoprzylepną

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry tak jak w temacie czym zagruntować płytę przed oklejaniem okleina samoprzylepną..

*****Kolumny glosnikowe****

Co to jest fornir modyfikowany?

Ja probowalem jedno i drugie i myslle, ze okleina jest latwiejsza (nie wymaga dodatkowego lakierowania).

Co przy okleinie bylo krytyczne, to perfekcyjne wyszpachlowanie i wyszlifowanie polaczen, bo inaczej widac kazda ryse pod okleina.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_3955.thumb.jpg.dfc203c985d314fce4a7d7ba1e713e2e.jpg
IMG_3960.thumb.jpg.19db7d074110adb48ce8da61050b6202.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

11 minut temu, xajas napisał:

Ja probowalem jedno i drugie i myslle, ze okleina jest latwiejsza (nie wymaga dodatkowego lakierowania).

Co przy okleinie bylo krytyczne, to perfekcyjne wyszpachlowanie i wyszlifowanie polaczen, bo inaczej widac kazda ryse pod okleina.

Czyli i tak musiales sie narobic, zeby wykonac idealna powierzchnie pod okleine, a finalnie nadal masz plastik na obudowie zamiast drewna. Oczywiscie kwestia gustu, co kto lubi.

Kolumne oklejona fornirem, czy do naturalnym czy modyfikowanym bardzo latwo mozna poddac olejowaniu. Estetyka takiego wykonczenia jest nieporownywalna z plastikowa folia.

Ukryta Zawartość

OK, czyli to co tez uzywalem

Ukryta Zawartość

Ale nie powiedziial bym ze to latwiejsze. A podloze tez musi byc gladkie

Krytyczne sa przyciete krawedzie. Niektore (w zaleznosci od typu drewna/forniru) sa „wystrzepione“

IMG_5961.thumb.jpg.56661d0a7a5329a3f9bf75d6a63d36bc.jpg

foto20_10.17081607.thumb.jpg.0d993fe9bd2272ab932b581032adc73d.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fornirowanie trwa dłużej ale efekt jest wart poświęconego czasu. 

Co do strzepienia się, to trzeba użyć dobrej techniki cięcia forniru i nic nie będzie się strzepilo, szczególnie fornir modyfikowany, który jest bardzo prosty w aplikacji. Co innego kruche, naturalne forniry jak np popularny dąb, który jest bardzo trudny w idealnej aplikacji i obróbce. 

4 godziny temu, xajas napisał:

Fornir naturalny to po prostu zrzynane ( takim wielkim ala strugiem mechanicznym 🙂 ) z kłody drzewa "liście" o grubosci z reguły 0.5 - 1.0mm grubsze nazywane są już obłogiem. Z reguły jest to robione do okoła kłody ( tańszy i brzydszy taki przemysłowy np. do robienia "sklejek" lub wzdłusz kłody ( kupuje się go u producenta albo hurtowo w paczkach gdzie każde liscie są ułożone tak jak były zrzynane jeden po drugim tzn taki kawałek kłody w liściach. Pozwala to skoczyć np. wyższy lvl pracy z fornirem i wykorzystywać ich naturalny rysunek poprzez rozcinanie i łączenie patrz stare meble lub YB audio ( jak reklamować to Swoich :)) w swoich najładniejszych produktach.

Fornir modyfikowany najczęściej stosowany w kolumnach przez większośc osób i producentów naprawdę nie wiem dlaczego ( własciwie wiem bo jest tańszy nie trzeba go łączyć, łatwiej się magazynuje bo nie wysycha nie łamie się a sam proces klejenia jest szybszy ) to taki sklejony/ wyprasowany w liść z pyłu drzewnego i namalowanym wzorem 🙂
To tak jak mniej więcej podłoga drewniana obłogowana czyli np. deska barlinecka vs panel podłogowy - bo mamy jeszcze pogłodę drewnianą po całej grubosci 🙂
Ps. każdy kto ma obycie z drewnem z daleka pozna że to sztuczne.

A folia to folia nie trzeba tłumaczyć

Edytowane przez zapacoustics

jak pod folię to było pisane capon ,lub  gruntoemalia dość szybko schnie łatwa w malowaniu i zrobi przyczepną powierzchnię np 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, zapacoustics napisał:

Fornir modyfikowany najczęściej stosowany w kolumnach przez większośc osób i producentów naprawdę nie wiem dlaczego ( własciwie wiem bo jest tańszy nie trzeba go łączyć, łatwiej się magazynuje bo nie wysycha nie łamie się a sam proces klejenia jest szybszy ) to taki sklejony/ wyprasowany w liść z pyłu drzewnego i namalowanym wzorem 🙂

Ktos Ci glupot naopowiadal 🙂

Fornir modyfikowany produkowany jest z naturalnych lisci (barwionych lub nie), ukladanych w okreslony wzor, a nie z jakiegos pyłu.  Z tak ulozonych lisci tworzy sie gruba kanapke, ktora sie nastepnie prasuje i skleja w calosc. Dostajemy ogromny kawal drewna, ktory nastepnie sie skrawa w odpowieni sposob. Dzieki takiemu procesowi mozna dostac dlugie, szerokie i stabilne liscie z naturalnego drewna.

Tutaj mozna zobaczyc, jak to jest robione

10 minut temu, meloV8 napisał:

Ktos Ci glupot naopowiadal 🙂

A widzisz - wszystkie są tak robione ? Dzięki !
Miałem kiedyś kilka razy jakieś modyfiki i powiedziałem nigdy więcej a ta fizelina pod spodem to wręcz nieporozumienie.
Sztucznosć aż biła od nich a przekrój wyglądał jak prasowanka - Te co miałem były malowane jak panel podłogowy.
Kolumny różnych tworów i producentów jak do Mnie przyjezdzają i są oklejone modyfikiem to to odrazu widać - tandeta. A tego ala zebrano to juz nie trawie - był jakiś boom na nie czy jak ??

Czyli taka poklejona poprasowana do pomalowana Prawie natura 🙂

Edytowane przez zapacoustics

Być może trafiłeś na produkt niższej jakości. Wiadomo, są różni producenci oferujący produkty w różnej klasie jakosci.

Sa też forniry modyfikowane bez flizeliny albo już z klejem, które klei się jak okleinę PCV. 

Niektóre forniry modyfikowane wyglądają naprawde ładnie i elegancko. 

A niektórzy robią z drewna obudowy kolumn.
Chyba xavian 

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W te farbowane sklejanki nie wierze.
Uzywalem juz kilka roznych takich fornirow (roznych gatunkow drewna palisander, brzoza, dab) z fizelina i widac wyraznie rozne struktury przebiegi slojow specyficzne dla gatunku drewna. I w zaleznosci od kierunku ciecia (wzdluz albo w poprzek) niektore sa latwiejsze a niektore prostsze w cieciu

32 minuty temu, xajas napisał:

W te farbowane sklejanki nie wierze.
Uzywalem juz kilka roznych takich fornirow (roznych gatunkow drewna palisander, brzoza, dab) z fizelina i widac wyraznie rozne struktury przebiegi slojow specyficzne dla gatunku drewna. I w zaleznosci od kierunku ciecia (wzdluz albo w poprzek) niektore sa latwiejsze a niektore prostsze w cieciu

To co sam pokazałeś, to właśnie fornir modyfikowany, który jest robiony wg techniki, jaką linkowalem 🙂

To co sam pokazałeś, to właśnie fornir modyfikowany, który jest robiony wg techniki, jaką linkowalem

Dokladnie to mam na mysli i potwierdzam, ze to nie jakies sklejane pylki.

BTW.

Fornir naturalny tez znam. Robie z niego lampy

Ukryta Zawartość

IMG_5595.thumb.jpg.df69a5016b2165cb4550221d77cd8bb4.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jak mam kolumny malowane fabrycznie farbą  taka drobna  struktura mat , i chciał bym fornir naturalny to jaki klej byście polecili i czy się da ? , 

Zaraz mnie Melo zje, ale jak masz okleinę, lakier itp, fornir można kleić na klej kontaktowy butaprenopodobny. Trudniej, śmierdząco ale działa. 

Kleje kontaktowe nigdy nie wysychają.  Właściwie nie zdarza by nic spod tego forniru nie wyciekło, szczególnie przez łączenia. Usunięcie jest bardzo trudne. Nieszlifowalne, zmywanie (uwaga tak naprawdę tylko toluenem) powoduje rozcieńczanie, podsiąkanie rozpuszczanie kleju ,który nie schnie wtedy zupełnie. Nie ma to jak zwykłe kleje do drewna, prymitywna prasa z płyt i ścisków stolarskich . Niektórzy używają dla szybszego efektu rozgrzanego żelazka. Jeśli oczywiście żona nie zauważy. Kleje kontaktowe w aerozolu to jest dopiero porażka. Przestrzegam przed użyciem.

W dniu 9.10.2023 o 18:08, jarekb napisał:

a jak mam kolumny malowane fabrycznie farbą  taka drobna  struktura mat , i chciał bym fornir naturalny to jaki klej byście polecili i czy się da ? , 

Jak chcesz kleic na zimno, białym klejem, to trzeba zjechać lakier praktycznie do surowej płyty. 

Klej kontaktowy równiez się nada, ale ta technika wymaga więcej uwagi. Do tego kleje kontaktowe są znacznie droższe od wikolu. Są również kleje kontaktowe w żelu, które bardzo łatwo się nakłada wałkiem. 

Sa firmy takie jak Legacy Audio, które chwala się, że celowo stosują kleje kontaktowe do forniru, bo daje to dodatkowa warstwe tłumiąca. Czy to faktycznie coś daje, to można polemizować, ale jeśli użyje się profesjonalnych klejow kontaktowych, zgodnie ze sztuką stolarska, to końcowy efekt będzie bardzo dobry. 

W warunkach amatorskich chyba najczęściej stosuje się metodę klejenia wikolem na gorąco, za pomocą żelazka. 

Jeśli zdecydujesz się na szlifowanie starego lakieru, to nie rób tego szlifierkalą, ponieważ na 99% zeszlifujesz krawędzie obudowy. Taka operacja wcale nie jest taka prosta, jakby się wydawało. Dłużej ale precyzyjniej zrobisz to za pomocą dużego klocka z przyklejony do niego papierem ściernym. 

Że wikol ,rakol czy podobny do drewna to wiedziałem że raczej nie bez szlifowania do płyty  , kontaktowy tylko , czy nie odłazi od ''malowanego'' wiadomo odtłuścić ekstrakcyjną ,denaturatem  , kolumienki podstawkowe bok 25x38 wiec kleju dużo nie wyjdzie 

W dniu 7.10.2023 o 14:20, zapacoustics napisał:

Miałem kiedyś kilka razy jakieś modyfiki i powiedziałem nigdy więcej a ta fizelina pod spodem to wręcz nieporozumienie.
Sztucznosć aż biła od nich a przekrój wyglądał jak prasowanka - Te co miałem były malowane jak panel podłogowy.

W pierwszym kontakcie w istocie tak jest ale po położeniu i zaolejowaniu zyskuje w oczach i wygląda na prawdę bardzo dobrze no i jakość w porównaniu z folią nieporównywalna 😉