Skocz do zawartości
IGNORED

Czesław Niemen w wersji SACD Hybrid Limited Edition.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.10.2024 o 21:53, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

" Kujaviak ..." już gości w moim odtwarzaczu . Wrażenia jak po poprzednich pozycjach z serii. Bardzo dobre.

Jak oceniasz nowy Mastering w porównaniu do wydania z serii Polish Jazz 

Podobnie jak poprzednie płyty z serii. Wszystkiego jest więcej , zwłaszcza basu i sekcji rytmicznej . Muzyka jest bardziej plastyczna , nie tak płaska . Poprzednią płytę cały czas mam i nie rezygnuję z niej. Natomiast ponowny odsłuch ukazał mi szczegóły na które nie zwracałem uwagi wcześniej czyli wpływy ówczesnego elektrycznego bandu Davisa i Hancock' a ( Haed Hunters ).

Słucham na CD.

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Podobnie jak poprzednie płyty z serii. Wszystkiego jest więcej , zwłaszcza basu i sekcji rytmicznej . Muzyka jest bardziej plastyczna , nie tak płaska . Poprzednią płytę cały czas mam i nie rezygnuję z niej. Natomiast ponowny odsłuch ukazał mi szczegóły na które nie zwracałem uwagi wcześniej czyli wpływy ówczesnego elektrycznego bandu Davisa i Hancock' a ( Haed Hunters ).

Słucham na CD.

Dzięki. W takim razie zamawiam SACD 

A ja ponownie odkrywam "Memento ..."

A ja mam wreszcie egzemplarz na CD i bardzo mnie to cieszy. Starsze wydania wyceniali na Allegro zbyt wysoko, wydanie z GAD przespałem, zresztą nie lubię podokładanych bonusów do klasycznych albumów.
Oprócz (prawie) kompletnego Niemena, to właśnie SBB ucieszyło mnie najbardziej z tej serii.

Dzisiaj nabyłem " Winobranie ", " Memento ...." i " Quasimodo ". " Winobranie " brzmi wspaniale i po raz kolejny uświadomiłem sobie ,że to wspaniała muzyka . Zyskała zwłaszcza sekcja czyli bas i perkusja. " Mementa " już bardzo dawno nie słuchałem, chyba od lat 80. To bardzo dobra muzyka , brzmi bardzo dobrze . Natomiast " Quasimodo " brzmi najsłabiej i muzycznie jest najsłabsza.

11 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Natomiast " Quasimodo " brzmi najsłabiej i muzycznie jest najsłabsza.

A w porównaniu do wersji z serii Polish Jazz ?. Jak oceniasz brzmienie. 

Zakupiłem nowe pudełka do serii PN SACD. Mają ten sam wymiar co pudełka do kompletu Niemena ale inny kolor. Na obwolucie jest lista dotychczas wydanych płyt (bez płyt Niemena) i jest jedna, której jeszcze nie widziałem, a która zapewne ucieszy parę osób: Tadeusz Woźniak – Tadeusz Woźniak. Pudełka powszechnie znane pod nazwą box 🙂

Edytowane przez payong
3 minuty temu, payong napisał:

Zakupiłem nowe pudełka do serii PN SACD. Mają ten sam wymiar co pudełka do kompletu Niemena ale inny kolor. Na obwolucie jest lista dotychczas wydanych płyt (bez płyt Niemena) i jest jedna, której jeszcze nie widziałem, a która zapewne ucieszy parę osób: Tadeusz Woźniak – Tadeusz Woźniak. Pudełka powszechnie znane pod nazwą box 🙂

Dzięki za tip! Widzę jeden rodzaj pudełka do kupienia, który zmieści 11 płyt. Czy na pudełku są opisane tytuły konkretnych płyt, czy one są przeznaczone na dowolne płyty z serii? Pytam bo mam wszystko co się dotychczas ukazało i w jednym pudełku się to nie zmieści 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

75 też nie dzieli się na 11, a tyle ma być ostatecznie płyt w serii SACD.

Ukryta Zawartość

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

4 minuty temu, Drizzt napisał:

Czy na pudełku są opisane tytuły konkretnych płyt, czy one są przeznaczone na dowolne płyty z serii? Pytam bo mam wszystko co się dotychczas ukazało i w jednym pudełku się to nie zmieści 🙂

Jeden obraz wart 1000 słów 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, payong napisał:

Jeden obraz wart 1000 słów 🙂

Ukryta Zawartość

Dzięki! Na okładce są opisane 33 tytuły, więc od razu trzeba kupić 3 pudełka. A później pewnie jeszcze kolejne 3 z opisem pozostałych płyt, które jeszcze się nie ukazały…

Ukryta Zawartość

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

14 minut temu, broniasz napisał:

??????

Wygląda na zapowiedź kolejnej serii: są tam jeszcze dwie takiego typu pozycje Szalona lokomotywa i Wożniak

2 godziny temu, payong napisał:

Wygląda na zapowiedź kolejnej serii: są tam jeszcze dwie takiego typu pozycje Szalona lokomotywa i Wożniak

Dokładnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cieszymy 🙂 czyli mamy już 4 pozycje z nowej serii, patrząc wstecz została jeszcze jedna nie odkryta.

Jest nowa seria !!!!

Kombi - Nowy Rozdział po tylu latach , jak ta płyta brzmi na sacd coś wspaniałego !!! Lekko wycofany dzwięk ale z dużym powietrzem , wysokie nie męczące , bas miękki  . Jest fajna gitara i syntezatory Łosia i wokal Skawy no super słucha się tej płyty po tylu latach od premiery . Reszta jak zawsze trzyma poziom , książeczka , zdjęcia i skany - Top !!! A i jest jeszcze bonus akcent po angielsku .

Edytowane przez monia-leszek
2 godziny temu, monia-leszek napisał:

Jest nowa seria !!!!

Toż to już staroć, premiera była 2024-10-11 😉

Mam pewne " ale " jeśli chodzi o wydania SBB. Nie mam jeszcze Mementa,ale we wszystkich edycjach Łornera , które posiadam, treść książeczek jest skróconą wersją tych popełnionych przez pana Michała Wilczyńskiego i znajdujących się w wydaniach GAD Records.Taki mini niesmaczek zostaje.

Kolejne cd nowej serii 

Zbigniew Namysłowski - Winobranie , no oczywista rzec klasyk nad klasyki . Piękna barwa i dużo sybilantów , oczywiście gęstość wszelakiego instrumentarium z fajną perkusją !!! Całość bardzo fajnie zagrała z odpowiednio dobranym basem , oczywiście warstwa SACD . Obszerniejsza książeczka rozbudowana o szerszy opis twórców tego szlachetnego gatunku muzyki !!

4 godziny temu, monia-leszek napisał:

Kolejne cd nowej serii 

Zbigniew Namysłowski - Winobranie , no oczywista rzec klasyk nad klasyki . Piękna barwa i dużo sybilantów , oczywiście gęstość wszelakiego instrumentarium z fajną perkusją !!! Całość bardzo fajnie zagrała z odpowiednio dobranym basem , oczywiście warstwa SACD . Obszerniejsza książeczka rozbudowana o szerszy opis twórców tego szlachetnego gatunku muzyki !!

Masz wydanie polisz dżezu?

13 godzin temu, payong napisał:

Już za chwilę za chwileczkę .....

To leciało chyba:już za chwileczkę, już za momencik.

Kopyrajt Pankracy 😁

19 godzin temu, broniasz napisał:

Masz wydanie polisz dżezu?

Niestety nie mogę się odnieść - mam tylko to wydanie !!!

Kolejne cd z nowej serii 

SBB - Memento z banalnym tryptykiem , zagrało bardzo ciepło i z dużą ilością powietrza . Całość bardzo spójna z fajnym basem , fajnie wypadła gitara na tle całości . W książeczce brak skanów zleceń nagrań , grafika typowa dla tej płyty czarno-biała !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi