Skocz do zawartości
IGNORED

Czesław Niemen w wersji SACD Hybrid Limited Edition.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.03.2025 o 11:55, payong napisał:

Pewne informacje ale bardzo ogólne (o nośnikach fizycznych CD lub SACD) można znaleźć na stronie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i w pierwszej 100-ce jest tylko Perfect - Perfect ale jako wydanie Polskiego Radia na pozycji bodajże 97.

Mam je, bardzo ładne i rzetelnie dopracowane.

PRCD 1596

Reedycja sprzed 12 lat, klasyk.

Niestety, brak Coś dzieje się w mej biednej głowie oraz Czytanki dla Janka (bonusy byłyby cenne).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W Empiku na stronie mają promkę na niektóre wydania sacd i obecnie są po 45 zeta...

Edytowane przez KECCAJ
dodana informacja
9 minut temu, KECCAJ napisał:

W Empiku na stronie mają promkę na niektóre wydania sacd i obecnie są po 45 zeta...

Doprecyzowując powyższą informację: z serii 75-lecia tylko płyty jazzowe mają takie ceny.

Dzisiaj zakupiłem dwie nowe płyty SACD:

1. Oddział Zamknięty - w serii 75 lat PN

2. Republika - Nieustanne tango - to jest poza serią bo POLTONU, sygnuje to Warner a nie PN. Bardzo się cieszę, że wydali to i pierwszą REPUBLIKĘ 🙂 🤩

Nie słuchałem jeszcze ale takie dwie ciekawostki:

1. Obie płyty są "złote" pod spodem

2. Republika ma coś innego niż tradycyjnie rozumiane OBI, z przodu ma rozmiar jak OBI a z tyłu zajmuje całą powierzchnie pudełka.

Spoczko obie te Republiki - wszystko jak trzeba, wreszcie można tego normalnie posłuchać. Wprawdzie było "zbiorcze" wydanie obu albumów w 1991r ale wybrakowane bo bez "hipnotyzera" zdaje się.

Cudów nie ma bo "Tango" brzmi gorzej od "Sytuacji" no ale to już takie ze studia wyszło...

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

W dniu 4.04.2025 o 14:26, payong napisał:

z przodu ma rozmiar jak OBI a z tyłu zajmuje całą powierzchnie pudełka.

Czyli?

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym Obi, prócz tego że to market budowlany.

Aha, dopiero na Obywatelu G.C. muzyka zaczęła mi grzmieć nie jak z garażu, tamte rzadko lądują w odtwarzaczu i to dla mnie jedynie ciekawostki z siermiężnej epoki.

Ich niezaprzeczalny walor to autentyczność ale to dopiero z Paczkowskim Ciechowski ukręcił klimatyczne brzmienie studyjne.

Edytowane przez xetras
Dopisek

Aha, to te paski z robalami (japońskimi).

OK

W dniu 4.04.2025 o 14:26, payong napisał:

Dzisiaj zakupiłem dwie nowe płyty SACD:

1. Oddział Zamknięty - w serii 75 lat PN

2. Republika - Nieustanne tango - to jest poza serią bo POLTONU, sygnuje to Warner a nie PN. Bardzo się cieszę, że wydali to i pierwszą REPUBLIKĘ 🙂 🤩

Nie słuchałem jeszcze ale takie dwie ciekawostki:

1. Obie płyty są "złote" pod spodem

2. Republika ma coś innego niż tradycyjnie rozumiane OBI, z przodu ma rozmiar jak OBI a z tyłu zajmuje całą powierzchnie pudełka.

Jeśli z tyłu zajmuje całą powierzchnię pudełka to  już nie obi tylko dżej-kard 😁

Wali po oczach odświeżanie strony u nich.

Zwłaszcza górne paski 

Stan Borys Szukam przyjaciela i Alicja Majewska Piosenki Korcza i Młynarskiego. Premiera 25.04.2025. Okładki na stronie empiku bez obi. Czy to oznacza że płyty są poza serią?

Brak OBI na miniaturach w EMPIKu nie oznacza nic ponad to, że nie dołożyli staranności. Już wcześniej kilka płyt nie miało miniatur z OBI a fizycznie miały.

Taka ciekawostka: znalazłem zdjęcie kolejnego pudełka na płyty z serii 75-lecia tym razem na płyty jazzowe (z akcentami czarnymi) i odczytałem nazwy wykonawców:

Komeda, Kurylewicz, Namysłowski, Zimbrowski, Stańko, Trzaskowski, Makowicz, Milan, Kamiński

Rodek, Urbaniak, Jazz Band Ball Orchestra, Novi Singers, Skaldowie, Old Timers, Laboratorium

Wybaczcie jeśli coś przekręciłem ale nie jestem ekspertem od jazzu.

Biorąc pod uwagę ile SACD już wydano to czyli według moich obliczeń 52 tytuły w tym 5 jazzowych to do wydania z 75 pozostało 12 tytułów nie jazzowych 😞

Z tych 12 znamy dzięki @paweł_40 już 2 więc pozostało 10 niewiadomych, mało.

Nie uwzględniałem Republiki bo one nie są w tej serii moim zdaniem.

Edytowane przez payong

Oby i kolejne albumy wyszły w reedycji (No i te z taśm radiowych ktoś zbiorczo mógłby ogarnąć i wydać)

Ten empikowy preorder to ciekawostka w dobrym kierunku.

Pytanie do osób, które kupiły płyty Republiki. Ciekawe jaki jest na nich zakres dynamiki (DR). Do tej pory pod tym względem zdecydowanie najlepiej wypadało wydanie z 1991 roku (Nowe sytuacje + Nieustanne tango) na jednym CD. Nie było skompresowane. Fajnie byłoby, gdyby ktoś podał DR dla tych płyt. Na dr.Loudness-war nie ma.

9 godzin temu, Minimax1946 napisał:

Pytanie do osób, które kupiły płyty Republiki. Ciekawe jaki jest na nich zakres dynamiki (DR). Do tej pory pod tym względem zdecydowanie najlepiej wypadało wydanie z 1991 roku (Nowe sytuacje + Nieustanne tango) na jednym CD. Nie było skompresowane. Fajnie byłoby, gdyby ktoś podał DR dla tych płyt. Na dr.Loudness-war nie ma.

Słyszałem, że Dr wynosi 10-11 dla obu płyt, nie jest najgorzej, ale mogłoby być lepiej.

Wydanie 91 miało dynamikę na poziomie DR 12-14.

Mnie za to interesuje bardziej z czego zgrywane było wydanie sacd / również zwykła warstwa cd /  Oddziału Zamkniętego ?

bo wydanie Warnera cd 2021 / Czarne cd / ma świetną dynamikę DR 12-14, ale zgrane było z winyla.

Ciekawe , czy to sacd też zgrywali z winyla, a może odzyskali zaginioną taśmę matkę lub zgrywali z cd Greatest Hits, tam nagrana była prawie cała jedynka prosto z taśmy matki bez dwóch numerów Odmienić Los i Jestem Zły.

Godzinę temu, KECCAJ napisał:

czego zgrywane było wydanie sacd / również zwykła warstwa cd /  Oddziału Zamkniętego ?

O, ciekawe.

Znowu zaginiona taśma?

Ja kupowałem Digitonowe wydanie od Krzysztofa Domaszczyńskiego, pewnie ze 3 dekady temu...

(DIG106, '91) czyli jeszcze starsze

Edytowane przez xetras
Dopisek

Zwracam się do wytwórni: wydajcie dawno nie wznawiane lub nigdy cd, takie jak: dwójka Oddziału Reda Nocą, wszystkie Lombardy, ale oryginalne płyty, nie żadne remiksy nagrane ponownie w nowych wersjach, jedynkę Bajmu nigdy niewydana na cd, Korba dwie płyty na jednym cd tytuł Biały Rower, dwie płyty Bank Jestem Panem Świata i Ciągle Ktoś Mówi coś...

Te tak na szybko przyszły mnie do głowy, a jest pewnie i więcej takich perełek niewydawanych od lat lub wcale, a które na rynku wtórnym osiągają kosmiczne pieniądze np: Reda Nocą po 2 tys zł!!!

Fani poumierają i nie doczekają się tych płyt na cd, a po 2 tysie to nikt o zdrowych zmysłach nie kupi cd.

Może ktoś z wytwórni, jakiś rozsądny przedstawiciel przeczyta i ruszy z planem wydawniczym.

Wydali Republiki , które wcześniej wydał w epoce Polton na winylach, to może wydadzą Redę Nocą, też wydana była przez Polton. Dobrze byłoby gdyby ktoś pomyślał o wydaniu dawnych płyt wydanych przez Savitor, też wyszło masę fajnych płyt.

Mam nadzieję na......

Ps: cd- Hołdysa Świnie,  Perfect Historie Nieznane.....

np. Azyl P Nalot  daawno nie był wznawiany, solową płytę Andrzeja Siewierskiego Samotny Żagiel, Mech Tasmania i Bluffmania i wiele innych....

Urszula cd jedynka i Malinowy Król, też płyty dawno niewznawiane , a obecnie rarytasy na rynku wtórnym...

Budka Suflera też dawno niewznawiana na cd, jak dwójka Przechodniem Byłem między wami, czy trójka Ona przyszła Prosto z Chmur, czy jedynka Trojanowskiej nigdy niewydana na cd, a może przy okazji urodzin Pani Izy, które ma dziś / NAJLEPSZE ŻYCZENIA /, dodam tylko, że okrągła rocznica  , wydaliby jako prezent właśnie pierwszą płytę na cd.

Ja tam bym nie przeceniał DR a na pewno nie oceniał w prosty sposób ze większe DR to lepsza realizacja. Czasem może być wręcz przeciwnie. Tak jak na cenionych wydaniach japońskich, gdzie niemal wszystkie wydania są zrobione pod japoński gust co oznacza, że są wykastrowane z basu. Kastracja basu zbawiennie wpływa na DR, które jest wtedy znacznie wyższe tylko, że płyta przestaje grać. Lepiej znacznie jest słuchać uchem, a porównanie uchem SACD Republiki do wydania MM Potocka zmiata ten niby oryginał z planszy. Oddział jest w całości z taśmy matki, nie wiem czemu ktoś tutaj uporczywie twierdzi, ze czarne CD było zgrane z winyla. To byłoby czyste szaleństwo bo taśma była i jest w posiadaniu Łornera.
Przyłączam się do próśb o wznowienie tego co napisał Kolega powyżej tylko to w większości chyba nie są Polskie Nagrania, stąd i szanse są znikome. Tak sądzę.

Czarne cd Oddziału 2021 zgrane jest z winyla, bo po prostu słychać trzaski w tle i tyle.

Przy dzisiejszej technice i bardzo dobrych wkładkach MC wiadomo, że nie jest to prosto po chamsku zgrany materiał z winyla, ale odszumiony,  wyczyszczone są trzaski, nawet tło winyla odczyszczone i przez kolumny tak bardzo tego nie słychać, ale gdy się wsłucha przez słuchawki, to w niektórych numerach słychać delikatne trzaski, proponuje kupić i samemu ocenić.

Jest w ten sposób tzn z winyla wydanych kilka cd min Perfect Live ze szklanką na okładce, jedynka Rezerwatu, Urszula Malinowy król oraz jedynka i właśnie jedynka Oddziału na czarnym cd z 2021r.

Swego czasu MTJ przeklepał Nocny Patrol Maanamu, ale tam to było w prosty sposób zgrane z winyla, z szumem , nierównościami kanałów itd.

Dalej ,wszystkie wydania Lady Pank cd Ohyda są zgrane z winyla oraz LP3, ale LP3 tylko stare wydania cd Digiton i Intersonus, bo w ostatnim wydaniu 2018 box, gdzie notabene master robił Pan Damian Lipiński oraz w pojedynczym wydaniu 2019 cd i obecnym sacd już LP3 zgrana jest z taśmy.

W niektórych przypadkach przez kolumny tak bardzo tego nie słychać, jak w przypadku jedynki Rezerwatu, że źródłem był winyl, bo wydane to jest z klasą, ale przez słuchawki już słychać.

20 godzin temu, KECCAJ napisał:

jest pewnie i więcej takich perełek niewydawanych od lat lub wcale, a które na rynku wtórnym osiągają kosmiczne pieniądze np: Reda Nocą po 2 tys zł!!!

Fani poumierają i nie doczekają się tych płyt na cd, a po 2 tysie to nikt o zdrowych zmysłach nie kupi cd.

Może ktoś z wytwórni, jakiś rozsądny przedstawiciel przeczyta i ruszy z planem wydawniczym.

Wydali Republiki , które wcześniej wydał w epoce Polton na winylach, to może wydadzą Redę Nocą, też wydana była przez Polton

Taśmy finalnego miksu powinny pozostawać w archiwum szczecińskiego radio.

Edytowane przez xetras
Poprawka

4 minuty temu, xetras napisał:

Taśmy finalnego miksu powinny pozostawać w archiwum szczecińskiego radio.

Dzięki za info, to powinni wydać wreszcie Reda Nocą chociaż na zwykłym cd, masę ludzi kupiłoby ten album.

Mogliby wznowić też Kombi jedynkę z muchą na okładce i Kombi4, bo te też dawno nie były wznawiane, a ceny na aukcjach osiągają krocie.

Ano właśnie. 

Kombi 4 (1985koniecznie 

(Sasin Lupa to robili w studio PN) a winyl to mam zbyt zchetany.

Biorąc pod uwagę jak kingsajzowo b r z m i wreszcie Nowy rozdział to i podobnej poprawy oczekuję.

No i ten skopany przez fragmentaryzację projekt rozkładanej okładki Alka Januszewskiego to też kuriozum tekturowe ówczesnych reglamentowanych czasów.

Koniecznie to wymaga poprawy.

Edytowane przez xetras
Dopisek

W dniu 16.04.2025 o 16:57, bobaj napisał:

Ma być także na SACD 2 plus 1 "Aktor"

No i jest. Dzisiaj premiera. Do płyty dotarłem okrężnie. W aplikacji empiku trzeba wpisać 2 plus 1 albo sacd aktor.

W latach 71-86 2plus1 było wszechobecne.

Teraz też wracam do ich piosenek ale w postaci składanek, bo najwięcej zrobili krótkich 2 minutowych hitów.

Ja mam obecnie parę winyli, 3 składanki od Sonica (Son2, Son115, Son160). [Te składanki są nawet całkiem OK]

Reedycja to ważne wypełnianie luki w temacie: ambitna śpiewogra.  

Może także: Wyspa dzieci, Teatr na drodze, Irlandzki tancerz,...?

O: "Bez limitu" (83), "Video" (86) już pisałem że brak taśm a remastering z winyla to tragedia. Vide: utwór pt."Krach"

Jedyne archiwum, które może mieć dobry jakościowo zapis na taśmie materiału: "Bez limitu" lub "Video" to archiwum radiowe.

Fatalnie byłoby gdyby te brzmienia przepadły dla publiki jako niewydane w pełnym brzmieniu.

"Aktora" oczywiście dokupię sobie w salonie za rogiem.

Edytowane przez xetras
Poprawka

W dniu 22.04.2025 o 17:41, Stasko napisał:

Ja tam bym nie przeceniał DR a na pewno nie oceniał w prosty sposób ze większe DR to lepsza realizacja. Czasem może być wręcz przeciwnie. Tak jak na cenionych wydaniach japońskich, gdzie niemal wszystkie wydania są zrobione pod japoński gust co oznacza, że są wykastrowane z basu. Kastracja basu zbawiennie wpływa na DR, które jest wtedy znacznie wyższe tylko, że płyta przestaje grać. Lepiej znacznie jest słuchać uchem, a porównanie uchem SACD Republiki do wydania MM Potocka zmiata ten niby oryginał z planszy. Oddział jest w całości z taśmy matki, nie wiem czemu ktoś tutaj uporczywie twierdzi, ze czarne CD było zgrane z winyla. To byłoby czyste szaleństwo bo taśma była i jest w posiadaniu Łornera.
Przyłączam się do próśb o wznowienie tego co napisał Kolega powyżej tylko to w większości chyba nie są Polskie Nagrania, stąd i szanse są znikome. Tak sądzę.

Zastanawiam się, którą wersję płyt Republiki kupić: Nowe sytuacje i Nieustanne tango na jednym CD z 1991 roku czy też wydania tych płyt z tego roku. Może ktoś, kto zna obydwa wydania, napisałby w kilku zdaniach swoją opinię.

3 godziny temu, Minimax1946 napisał:

Zastanawiam się, którą wersję płyt Republiki kupić: Nowe sytuacje i Nieustanne tango na jednym CD z 1991 roku czy też wydania tych płyt z tego roku. Może ktoś, kto zna obydwa wydania, napisałby w kilku zdaniach swoją opinię.

Tylko CD/SACD - wg mnie. Poza tym wydanie na jednym CD to jest składanka nie płyta.

Dzisiaj nabyłem Dwa plus jeden płytę " Aktor " oraz Stana Borysa "Szukam przyjaciela ". I nie żałuję ! Pierwsza płyta to dla mnie zaskoczenie bo to album koncepcyjny . Nietypowy dla grupy bo poświęcony Zbyszkowi Cybulskiemu . Nie ma tu wielkich przebojów zespołu . Ale są ciekawe kompozycje , aranżacje . I brzmienie charakterystyczne dla tamtych czasów.

Druga płyta, " Szukam przyjaciela " Borysa " to arcydzieło ! Potężny głos, ekspresja, muzykalność , dykcja to atrybuty tego niebanalnego wokalisty. Ponadto  bardzo dobre kompozycje , aranżacje i teksty . To czysta poezja . Nawet po tylu latach robią wrażenie.

Obie płyty nabyłem ze względów głównie sentymentalnych . Ale było warto .

• Pokaż nowe odpowiedzi