Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz "Slim" do 10k pln

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, audiofilem nie jestem, ale chciałem sobie coś zbudować po przeprowadzce do domu 🙂 kiedyś miałem starego poczciwego rotela 980 i caspiana m2 i byłem z obydwu zadowolony, tylko mieszkanie z wielkiej płyty niosło taki rezonanse, że to się mijało z celem bas mega drażnił 🙂 "problem" taki iż lubię minimalizm i wnęka w szafce RTV ma 16cm wysokości i 106 cm szerokości, 40 cm głębokości

Obecnie mam Elac FS 217 do których dojdzie odtwarzacz cxn v2 lub EverSolo DMP-A6 i do których chciałbym dobrać wzmacniacz. Głośniki może kiedyś zmienię, także jak jest takowa możliwość to coś z zapasem mocy 🙂 wiem iż takie konstrukcje mają m.in roksan np. Caspian m2, naim, primare, nuprime. Raczej nowe, zakup gdzieś na gwiazdkę, pewnie bym sobie wypożyczył z Warszawy parę sprzętów i potestował w domu. All in one też by wchodził w rachubę o ile ma to sens.

dla zobrazowania jak niżej. Do środka sofy od ściany 3m, szerokość całej ściany 4m do okien

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/165039-wzmacniacz-slim-do-10k-pln/

All in one:

NAD M10v2

ARCAM SA30

NAD C399

Zaoszczędzisz na streamerze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Patrz powyzej: NAD C399 z dodatkowa opcjonalna karta MDC (DIRAC)

Znakomicie wyposazony, ma wszystko co potrzebujesz.

A do tego iPad Gen 10

Ladna jest ta tylna sciana. Co to jest?

NAD ma sam prawie 40 cm głębokości, a gdzie kable ?

Może do kompletu Cambridge'a  - do CXN v2 dołożyć CXA 81 ...

Jest jeszcze też ostatni wynalazek - Wiim Mini ale Pro ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie upieram się na all in one powiedzmy ze budżet 15k pln

Właśnie zapomniałem dodać iż muzyka z Apple Music wiec musi się to dać jakoś strimowac 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

29 minut temu, Ghotti napisał:

Właśnie zapomniałem dodać iż muzyka z Apple Music wiec musi się to dać jakoś strimowac 🙂

To z tym będzie problem ... 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, Ghotti napisał:

Nie ma problemu 🙂

Juz pisalem: iPad!!!

Mozesz tez schowac w szufladzie MacMini (uzywany za pare groszy) i podlaczyc go przez USB do NADa

iPada tez mozesz polaczyc przez USB i dostajesz z Apple Music HighRez

Ukryta Zawartość

BTW. Nawet jesli nie all in one, ten powyzszy NAD jest nadal trudny do pobicia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
3 minuty temu, Piopio napisał:

To z tym będzie problem ... 

Można wiedzieć czemu? Z tego co widziałem to większość streamerow ma Air play 2 np 

32 minuty temu, Ghotti napisał:

Sprzedaj kolumny i kup kolumny aktywne Buchardt A10. 

Te kolumny zagrają dużo lepiej od wszelkich kombinacji jakie tu są proponowane, 

17 minut temu, Ghotti napisał:

Można wiedzieć czemu? Z tego co widziałem to większość streamerow ma Air play 2 np 

Ale Airplay ogranicza jakość. 

1 minutę temu, Ghotti napisał:

Eee tam, dla tych co sie nie znaja na jablkach to zawsze jest "problem" 🙂

Cześć, skoro priorytetem jest Apple Music, to na pewno jako streamer rozważyłbym EverSolo DMP-A6. Aplikacja jest instalowana bezpośrednio na nim, a z telefonu/tableta mamy podgląd na "skopiowany" ekran, więc mamy pełną jakość. 

W kwestii wzmacniacza znajdzie się trochę opcji, ale wiele zależy od tego, jakiego brzmienia szukasz 🙂 

W tej szafce przydałby się jakiś sposób na rotację powietrza, jeśli coś z boku dołożysz, to może zrobić się tam ciasno i ciepło. 

Na pewno spojrzałbym jednak na Regę Elicit MK5, która oferuje gęstsze granie, bardziej analogowe, ale po prostu przyjemne 🙂 Audiolab 9000A z kolei to granie bardziej dynamiczne, ale też chudsze, na planie lekkiej V. Przy tym ma ciekawą barwę i też na pewno może się spodobać. Dość neutralnym wzmacniaczem jest Primare i25 DAC. Musical M6si to znowu granie naturalne. Dałbym też szansę Cyrusowi i9-XR. Zawsze możesz wrócić do Roksana Caspian M2, którego mamy w bardzo dobrej cenie za nówkę. W promocji jest u nas też Moon 240i, bardzo ciekawy i naturalny wzmak. 

Jak sam możesz zauważyć, modeli jest od groma i ciężko tu polecać coś w ciemno. W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy 😉 Na spokojnie usiądziesz sobie na kanapie z kawą i sprawdzisz różne opcje. Przygotujemy też atrakcyjną wycenę 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

47 minut temu, Q21 napisał:

Cześć, skoro priorytetem jest Apple Music, to na pewno jako streamer rozważyłbym EverSolo DMP-A6. Aplikacja jest instalowana bezpośrednio na nim, a z telefonu/tableta mamy podgląd na "skopiowany" ekran, więc mamy pełną jakość. 

Bardzo ciekawe ustrojstwo!!!!

zobacz tutaj od 9:40

Jest jeszcze Rotel S14:

Ten się zmieścić powinien 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 godziny temu, xajas napisał:

Patrz powyzej: NAD C399 z dodatkowa opcjonalna karta MDC (DIRAC)

Znakomicie wyposazony, ma wszystko co potrzebujesz.

A do tego iPad Gen 10

Ladna jest ta tylna sciana. Co to jest?

to jest "tapeta"

Ukryta Zawartość

handmade robiony w DE jak widać po ścianie każdy kolor inny, wzory tez się nie pokrywają w 100% lub zanikają, po prostu handmade

Ukryta Zawartość

NAD C399 jest za duży niestety, max bym powiedział iż to powinno być 35cm im mniej tym lepiej 🙂 także też primare odpada tak jak i Musical Fidelity M6si, Cyrus i9-XR oraz Moon 240i to tak na styk bardzo bym powiedział.

Z tego co widzę te all in one mają air play 2 czyli streaming z telefonu także chyba opcja w EverSolo DMP-A6 jest lepsza z natywną zainstalowaną aplikacją? Tak mi się wydaje. Nie jestem tu ekspertem 🙂

Także lista na razie:

-Rega Elicit MK5
-Audiolab 9000A
-Roksan Caspian M2
-Moon 240i

ktoś coś o nich? 🙂 miałem caspiana, czytałem tez na forum bdb opinie o Moon 240i dwóch pierwszych nie znam

Zachęcam do obejrzenia filmu o serii 9000. Z kolei Rega to granie gęstsze, cieplejsze, bardzo przyjemne. Fajna recenzja ukazała się na portalu audio, znajdziesz ją pod tym linkiem 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 minutę temu, Q21 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Z kolei Rega to granie gęstsze, cieplejsze, bardzo przyjemne. Fajna recenzja ukazała się na portalu audio, znajdziesz ją

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🙂 

a tak z ciekawości, który z tych 4 ma najwięcej pary żeby napędzić lepsze kolumny niż moj obecny Elac?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy z nich da sobie radę moim zdaniem 😉 Wszystko zależy od Twojego gustu w kwestii brzmienia, sam bym poszedł pewnie w Regę lub Caspiana pod FS 217 jeśli dobrze je pamiętam. 

do Elac się nie przywiązuje aż tak 🙂 aczkolwiek mam je 10 ? lat ... także może je w przyszłym roku zmienię. Chciałbym dobrać streamer + wzmak ze względu na wolną przestrzeń, jak to kupię to już zostanie na długo 🙂 potem może pomyślę na doborze już strikte głośników pod wzmak plus streamer

13 minut temu, Ghotti napisał:

a tak z ciekawości, który z tych 4 ma najwięcej pary żeby napędzić lepsze kolumny niż moj obecny Elac?

NAD 2x180W 😉

Chyba bym sie zaparl

Masz 10mm miejsca 🙂

Wyposazenie/funkcje odjazdowe (DIRAC!!!), lacznie z integracja TV, Sub

Krotkie cincze, katowy wtyk sieciowki i problem rozwiazany

Edytowane przez xajas
18 minut temu, Ghotti napisał:

także może je w przyszłym roku zmienię.

Przemyśl zakup kolumn aktywnych - Buchardt A10. Uzyskasz dużo lepsze brzmienie. 

52 minuty temu, Ghotti napisał:

to jest "tapeta"

Ukryta Zawartość

handmade robiony w DE jak widać po ścianie każdy kolor inny, wzory tez się nie pokrywają w 100% lub zanikają, po prostu handmade

Dzieki, oryginalna, podoba mi sie

Ukryta Zawartość

11 minut temu, xajas napisał:

Dzieki, oryginalna, podoba mi sie

radzę worek cierpliwości przy kładzeniu 😄 to nie jest "tapeta" to jest jakby z papieru ale ma ich X warstw i jest 5-10x ciezsze od zwykłej tapety 🙂 przy okazji łatwo ją porwać, ale do kazdej rolki jest "naprawiacz" i w sumie nie widać. Do tego musi być mega gęsty klej 😉 no ale robi robotę. Tyle powiem. Każdy kto przychodzi mówi że bardzo fajna, zmienia kompletnie obraz salonu

12 minut temu, xajas napisał:

NAD 2x180W 😉

Chyba bym sie zaparl 🙂

cięzko będzie go gdzieś postawić po prostu 🙂 może jakims cudem by ciut wystawał i by było ok.

Tutaj nie wygra wzmak + streamer? Eversolo jednak ma natywną aplikację

Nie no patrzę mam 41 cm głębokość, on ma 39cm to zostają 2 cm. Nawet jakbym go wysunął kolejne 2cm to za cholerę w 4cm nie zmieszczę kabli

Edytowane przez Ghotti
7 minut temu, Piopio napisał:

Przemyśl zakup kolumn aktywnych - Buchardt A10. Uzyskasz dużo lepsze brzmienie. 

Całkiem dobry pomysł. 

A jak nie to wrócić do sprawdzonego Caspiana M2 (oczywiście jak jego brzmienie dawniej się podobało). We wzmakach od lat nie ma żadnego postępu więc brać "swojego" dawnego pieca. A jeszcze teraz jest na niego mega promocja. Same plusy dodatnie :). 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Nie jestem znawcą 🙂 nie jestem audiofilem 🙂 to że caspian był ok, nie znaczy, że nie można czegoś zmienić 🙂

a tak jeszcze z ciekawości chciałbym podpiąć wzmaka optykiem do TV i sobie przez niego oglądać z TV filmy. Czy jest jakaś możliwość do któregoś z tych wzmaków podłączyć np. suba? tak aby słuchając muzyki było 2.0, a np. po optyku 2.1?

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.fb03027bcedbfc24f5b3d925a52d7ac9.png

Tu masz fajnego naleśnika w okazyjnej cenie. W tym budżecie ciężko o ciekawsze rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, piotrek7 napisał:

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.fb03027bcedbfc24f5b3d925a52d7ac9.png

Tu masz fajnego naleśnika w okazyjnej cenie. W tym budżecie ciężko o ciekawsze rozwiązanie.

Bardzo fajna propozycja. Brałbym. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Ghotti napisał:

radzę worek cierpliwości przy kładzeniu 😄 to nie jest "tapeta" to jest jakby z papieru ale ma ich X warstw i jest 5-10x ciezsze od zwykłej tapety 🙂 przy okazji łatwo ją porwać, ale do kazdej rolki jest "naprawiacz" i w sumie nie widać. Do tego musi być mega gęsty klej 😉 no ale robi robotę. Tyle powiem. Każdy kto przychodzi mówi że bardzo fajna, zmienia kompletnie obraz salonu

cięzko będzie go gdzieś postawić po prostu 🙂 może jakims cudem by ciut wystawał i by było ok.

Tutaj nie wygra wzmak + streamer? Eversolo jednak ma natywną aplikację

Nie no patrzę mam 41 cm głębokość, on ma 39cm to zostają 2 cm. Nawet jakbym go wysunął kolejne 2cm to za cholerę w 4cm nie zmieszczę kabli

W przeszłości mialem już takie tapety więc wiem co to znaczy 🙂 Nie tylko naklejac ale takze zrywać 😉

Ale do rzeczy

Dlaczego jestem strasznie upierdliwy z tym NAD? Bo ma niesamowite wyposażenie! W kombinacji z tym powyższym streamerem Eversolo to Dream Team. Ale rozumiem twój problem z wielkością.

Dlatego inny pomysł -> ARCAM

Dlaczego ARCAM? Bo ARCAM podobnie jak NAD ma zabudowany DIRAC. Nie jestem pewny, czy ci to coś mówi, ale na twoim miejscu bym się tym poważnie zainteresował. Wszystkie inne funkcje jak Moc, DAC, BT, bla bla bla, to każdy głupi potrafi i można by przytoczyć setki pasujących wzmacniaczy, ale coś takiego jak DIRAC to ma tylko NAD, ARCAM i LYNGDORF

Juz teraz jest dostępny model ARCAM A30 posiadajacy ta funkcje, ale to jest stary model i myślę ze lada dzień wyjda nowinki z nowej serii. Jak dotychczas wyszły tylko nowe "klasyczne" integry, ale jeśli się komuś nie spieszy to bym poczekal

Tak wygladaja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
4 godziny temu, Ghotti napisał:

tak z ciekawości, który z tych 4 ma najwięcej pary żeby napędzić lepsze kolumny niż moj obecny Elac?

Arcam sa 20 czy sa30, mocy nie braknie... Mam A29, miałem sa20 i grają potężnie... pytanie czy sie zgraja z kolumnami, z Quadralami np grały zbyt ostro i nieprzyjemnie.. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi