Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz SET 300B

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o poradę. Chciałbym kupić wzmacniacz lampowy SET oparty na lampach 300B. Podpowiecie, który jest wart posłuchania? Muzyka: jazz. Źródło gramofon. Kolumny Klipsch Heresy 4. Pomieszczenie 15 metrów. Budżet: najlepiej jak na najmniej ale limit to ok 40 tyś(+/- 5tyś). Może być nowy lub używany. 

https://www.audiostereo.pl/topic/165065-wzmacniacz-set-300b/

Wzmacniacz DualMono SinusAudio SE 300B ProAudio V.2

Transformatory sieciowe: Toroidy.pl

Dławiki toroidalne 20H: Toroidy.pl

Transformatory głośnikowe: TraFan

Fronty ALU

Zdalna regulacja głośnością i wejściami audio ; funkcja MUTE

Kondensatory w torze audio: Miflex Cu

Kondensatory w zasilaniu: Mundorf TubeCap

Lampy mocy: 300B

Lampa sterująca: 6SN7

Lampy prostownicze: 2x 6D22S

Podstawki pod lampy: CMC

Kapturki pod 6D22S: GOLD

Gniazda głośnikowe: CMC

Gniazda RCA: CMC

Autobias

Pasmo: 5Hz...73kHz (-3dB)

Moc: 2x9W

I jeszcze z tych 40k zostanie 25k 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszElektronik

Można i tak, ale z tym budżetem można wystartować np. do AN Meishu w podstawowej wersji (25 - 30 kpln). To już próg hi-endu  we wszystkich aspektach.

Edytowane przez argus

Cześć,
Sam swojego czasu miałem Heresy ale III gen, w chwili obecnej mam Cornwall III także mogę co nieco powiedzieć na temat wzmacniacza. 

W przypadku Heresy IV trzeba być ostrożnym, ponieważ łatwo jest uzyskać ( ciężko to nazwać) brzmienie pudełka. Jeśli chciałbyś postawić na muzykalny charakter brzmienia z zapasem dynamiki to polecałbym Fezz Lybra, którą prywatnie miałem okazję testować. Warto jedynie byłoby pomyśleć o wymianie lamp sterujących 6sn7 na KEN-RAD, zyskamy większą przestrzeń oraz gęstość. 
Bardzo dobrym kierunkiem byłby także DualMono SinusAudio SE 300B ProAudio V.2, o którym wspomniał już MariuszElektronik. 

Jeśli brałbyś pod uwagę inne lampy niż 300b to koniecznie polecałbym spojrzeć na wzmacniacz z Łotwy - DIMD PP10, który zaprezentuje swobodę oraz bardzo dobrą kontrolę dołu. Nie jest to potężnie brzmiący wzmacniacz jak np. Haiku Audio SEnsei 211 ale pod względem barwy i głębi może okazać się ciekawą opcją. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mam na sprzedaż 300b SE zbudowany na trafach głośnikowych z Trafoniki o paśmie do 100k Hz (-3db), gra bardzo równo dynamicznie z różnie dobrymi skrajami pasma co na trafach innych producentów nie jest tak oczywiste. Do tego świetne lampy Svetlana. Zwracaj uwagę na klasę traf głośnikowych bo to one tną pasmo i wprowadzają ograniczenia również w AN. Stawiam dobre whisky że ogra wszytko z tego wątku w bezpośredniej konfrontacji. Same ceny podzespołów u producentów mówią wiele (komplet traf to 1,5 tys EU a lampy widziałem ostatnio ma ebay za 700 EU)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzedam VITUS RI100

W dniu 11.10.2023 o 13:55, MariuszElektronik napisał:

Wzmacniacz DualMono SinusAudio SE 300B ProAudio V.2

Mariusz, czy mógłbyś napisać coś o brzmieniu tego wzmacniacza? 

Mam Heresy III i grały z Haiku sensei 211 oraz Fezz mira ceti 2a3 i powiem tak, że w pierwszym przypadku było bardzo dobrze, instrumenty namacalne, ale tak gęsto, że aż przytłaczająco. Za to w mira ceti więcej powietrza, ale brakuje mi ciągle muzycznego "mięsa".

Natomiast poszukuję brzmienia dużego, lampowego, ciepłego (coś jak yaqin mc-10l, ale na wyższym poziomie)

Pozdro

• 11 miesięcy później...
W dniu 12.10.2023 o 21:20, Marcin_Sz napisał:

Mam na sprzedaż 300b SE zbudowany na trafach głośnikowych z Trafoniki o paśmie do 100k Hz (-3db), gra bardzo równo dynamicznie z różnie dobrymi skrajami pasma co na trafach innych producentów nie jest tak oczywiste. Do tego świetne lampy Svetlana. Zwracaj uwagę na klasę traf głośnikowych bo to one tną pasmo i wprowadzają ograniczenia również w AN. Stawiam dobre whisky że ogra wszytko z tego wątku w bezpośredniej konfrontacji. Same ceny podzespołów u producentów mówią wiele (komplet traf to 1,5 tys EU a lampy widziałem ostatnio ma ebay za 700 EU)

Ukryta Zawartość

Sorry, że odgrzebuję temat, ale widziałem ten wzmacniacz, mój kolega go od Ciebie kupił. Świetne lampy Svetlana to trochę mocne słowa, chińskie klony WE300B i Linlai Elite 300B je położyły bez większego wysiłku, po włożeniu ich mieliśmy wrażenie jakby nowy wzmacniacz grał.

Z samego wzmacniacza najlepsze są trafa i obudowa (choć dziwi brak oddzielnych gniazd 4 i 8 ohm, trzeba przelutowywać kraniki), w środku siedzi niedbale złożony kit AVT z bardzo brzydkimi lutami grzanymi najtańszą kalafonią, kondensator w zasilaniu jest lekko spuchnięty, a takiej masakry jaka się dzieje przy selektorze, to dawno nie widziałem (i dlatego nie do końca działa). Wstydziłbym się podpisać nazwą firmy. 

Jeśli uważasz, że popularny kit AVT na krzemie złożony przez kogoś, kto średnio umie lutować gra lepiej od pełnego dual mono na lampach prostowniczych, z brakiem elektrolitów w anodzie i złożony z aptekarską starannością godną Rolexa (SinusAudio), to dyplomatycznie mówiąc, przesadzasz 😉 

Powyższe nie ma być reklamą @MariuszElektronik,  po prostu ubolewam, że flaszka mi przeszła koło nosa 😁

Zakup kolegi i tak pochwalam, ze względu na same trafa, resztę się powoli uporządkuje, a i całkiem niezłe MELZ 6N8S które dostał w komplecie przy okazji odratujemy, bo wymagają przelutowania nóżek 😅

Ukryta Zawartość