Skocz do zawartości
IGNORED

Darmowe jednodniowe wejściówki na Audio Video Show 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz byłem dosyć dawno. Potem byłem kilka razy, ale najczęściej wracam pamięcią do pierwszego Audio Show (w tedy jeszcze bez video), a było to w 1999r. Największe wrażenie zrobił na mnie zestaw, nieistniejącej już holenderskiej firmy Sphinx z kolumnami Cabasse Adriatis wycenionymi na 100 000zł. Tyle lat minęło, technika mocno poszła do przodu, ale tamten dźwięk dzielnie broni się do dziś.

IMG_20231023_215352.jpg

Edytowane przez kghm

Dla wtajemniczonych 97 ślimaki w małym pokoju Sobieski

Topowe Sonusyb Pana Ryszarda

Kino Manfreda w ciasnym pokoiku Sobieskiego

Parter Sobieskiego Pan Marcin z Gdańska prezentował Wielkie utopie...

Tak się tylko rozczuliłem wspomnieniami...

Opisz swoje wspomnienie związane z Audio Video Show lub jeśli nie byłeś, to napisz, dlaczego chciałbyś być w tym roku.

W skrócie można by powiedzieć, że byłem raz i to wystarczyło 😄 Gdybym miał rozwinąć... Pierwszy raz (i ostatni) na AS, pierwszy pokój i od razu strzał w dziesiątkę - xavian + manley. To był 2010 rok, a xaviany mam do dzisiaj 😉 Może czas wybrać się drugi raz...

DSC05866.JPG

Witacie,

Bakcylem audio zaraziłem się od ojca, który miał słabość do muzyki  i sprzętu audio. W latach 80-tych na placówce kupił w sklepie zestaw Marantza 2285B z kaseciakiem 5010, adapterem TT (nr nie pamiętam) i do tego kolumny  Sansui za 30cm basowymi. W tamtym czasie nazwalibyśmy to hi-endem.  (z sentymentu do dziś mam ten zestaw). Na swój pierwszy zestaw zarobiłem tłumaczeniami i praca biurowa w szkole średniej – tak uzbierałem na używanego  Technics SU-810 i deck RS-BX765 z kolumnami BOSE 301mkII (do tego zestawu sentyment mi nie pozostał i poszedł  już dawno w świat ). Studiując w Niemczech miałem dostęp i okazję przetestować kilka firm z średniej półki do Polski wróciłem, o ile dobrze pamiętam z zestawem Yamahy  i kolumnami Heco.  Pewnie by trochę u mnie pograły, gdyby nie kolega z pracy, który w późnych latach 90tych pożyczył mi pierwsze miesięczniki Audio i Hi-fi i Muzyka. To one zachęciły mnie by drążyć  dalej temat sprzętu i tak do dziś nie udało mi się pozbyć nałogu (ale prawda jest taka, że chyba nie chcę :)).

Na pierwsze (moje) Audio Show wybrałem się w 1998. Pierwsze moje wizyty targów sprowadzały się do szukania najlepszego dźwięku wystaw, zbierałem katalogi marek, które lubiłem. Myśl przewodnia z czasem ewaluowała i obecnie to dla mnie miejsce spotkań ze znajomymi z całej Polski, poznania nowych płyt (które do Audio Show nie trafiły mi w ręce), ale także do rozmowy konstruktorami i prelegentami. Dziś kręci mnie znalezienie pokoju z dobrze grającym budżetowym zestawem, który zawstydza 10x i więcej razy droższe zestawy z pokojów obok – gdzie wystawcy gorzej dopasowali sprzęt do akustyki pokoju lub zapomnieli,  że dobry dźwięk to sztuka doboru a nie zestawienie najdroższych dostępnych komponentów.  

Nie często doznaje „katharsis” na Audio Show – ale też się trafia. Ostatni razem na AS przez epidemią miło zaskoczyła mnie 1-sza prezentacja kolumn Raidho  z elektronika Jeff’a Rowland’a (w kolejnych latach to już nie było tej magii). Wcześniej pierwsza prezentacja FM Acuostics w Bristolu (znów kolejna na Narodowym to już jak dla mnie nie było to).  

Nie zapominajmy o koncertach, które otrzymujemy gratis na AS i bywają bardzo udano (do dziś pamiętam A.Farcione, którego występ sponsorował Naim.

Zasadniczo rezerwuje sobie cały weekend na targi i odwiedzam wszystkie pokoje, choć czasem bywam w części tylko kilka minut. Pokojem „MUST” gdzie spędzam zawsze więcej czasu to pokoje DYI. Powód jest prosty:  prezentowanych i przedstawianych jest w nich najczęściej kilka zestawów nierzadko oryginalnych i nieszablonowe  konstrukcji, które udowadniają, że dobrze grający sprzęt  nie zawsze musi kosztować krocie i że można swój zestaw marzeń samemu złożyć posiadając odpowiednią wiedzę i umiejętności.

Jak dla mnie każdy miłośnik sprzętu powinien choć raz odwiedzić Audio Show. Wiem bywa głośno, męcząco, gdy trzeba przeciskać się miedzy pokojami albo irytująco gdy trzeba czekać by można było posłuchać wybranego sprzętu,  ale gdzie indziej w Polsce w jednym miejscu mamy okazję zobaczyć i posłuchać tyle sprzętu oraz spotkać tylu pozytywnie (choć nie zawsze) zakręconych ludzi.

Na koniec dodam , że niezależnie czy „wygram” bilety na wystawę i tak się na nią wybiorę – ale miło byłoby choć raz coś wygrać J

Dobrej nocy i widzimy się na Audio Show w Warszawie.

Nie miałem jeszcze przyjemności być na AVS a chciałbym być w tym roku aby podzielić się wrażeniami w przyszłym roku przy kolejnym konkursie 😊😉

Rok temu, po wieloletniej przerwie, odwiedziłem AS. Na chorobę audiofilską zapadłem jakieś ponad 30 lat temu, miałem w tym czasie okresy nasilenia, ostrych ataków, po których następowały chwilowe uspokojenie, zaprzeczenie, wyparcie i znów remisja. Na szczęście obok falowania nastrojów w sprawie sprzętu, niezmienna pozostawała chęć słuchania nowej i nieznanej wcześniej muzyki, więc oprócz coraz większych kolumn i grubszych kabli rosła też moja płytoteka. Były to wyłącznie płyty CD, ponieważ po kilku próbach z płytami winylowymi odrzuciłem ten format ze względu na różnicę jakości.

Ostatnie miesiące przed ubiegłoroczną wizytą w Sobieskim i na Narodowym wymieniłem właściwie cały system - zaczynając od transportu płyt CD przez konwerter, przedwzmacniacz, końcówki mocy, listwy zasilające na kolumnach skończywszy. Powiedziałem sobie wtedy: koniec, chłopie, wystarczy tego dobrego, wię-cej-się-wto-nie-ba-wi-my! I samo utwierdzony w tym przekonaniu oraz z braku lepszych propozycji postanowiłem, właściwie w ostatniej chwili, spędzić listopadowy weekend w Warszawie, by sprawdzić co tam nowego w światku audio wyprawiają.

Sobotę spędziłem w Sobieskim. Nie odwracając głowy minąłem giełdę czarnych płyt na parterze i  zanurkowałem w labirynt korytarzy i pokoi. Tu grało fajnie, tam trochę fajniej, a u sąsiada przeciętnie. Nowoczesne, czasem futurystyczne kształty sprzętów kusiły oko. Na dłużej zatrzymałem się dopiero w pokoiku (dwójka standard), gdzie tłoczyło się już kilkadziesiąt osób a gospodarz najpierw opowiedział a potem dał posłuchać bluesa z oryginalnej taśmy magnetofonowej. Zagrało genialnie, po kilku taktach źródło muzyki przestało być istotne. No tak, ale skąd wziąć i gdzie pomieścić taki studyjny magnetofon szpulowy (brzydki jak noc, dodajmy), o (równie brzydkich) kolumnach wielkości szaf hotelowych nie wspominając? Resztę dnia spędziłem w dużych salach, na tzw. seminariach i prezentacjach.

Niedzielę na Narodowym od razu zacząłem od spotkań tematycznych. W skyboksach tłoczyli się audiofile a prezenterzy zamiast zachwalać stojące za nimi piramidy warte miliony wdawali się w niuanse realizacji nagrań, masteringu, tłoczenia płyt. Dopiero gdzieś tak po południu dotarło do mnie, że w większości tych sal z najdroższymi zestawami źródłem muzyki był gramofon, często niknący w cieniu większych skrzyń.

Jak to gramofon? Przecież...

Jeszcze w listopadzie'22 kurier przywiózł na palecie mój pierwszy poważny gramofon, a w lutym'23 zastąpiłem go modelem dwukrotnie droższym z pewnej zasłużonej brytyjskiej firmy (wiecie, dealer miał noworoczną przecenę).

Aha, na regale kończy mi się miejsce na płyty winylowe, kompaktów od tego czasu kupiłem może cztery?

W każdym razie w ten weekend jadę do Warszawy z mocnym postanowieniem: no, ale teraz to już naprawdę dosyć!

Gość Kw202

(Konto usunięte)
W dniu 21.10.2023 o 13:18, Ajothe napisał:

Pierwszy raz byłem rok temu, odwiedziłem stadion.  Na początku byłem zdezorientowany ilością wydarzeń i musiałem sobie opracować jakiś pomysł, żeby nie oszaleć z nadmiaru wrażeń. Stwierdziłem, że będę się zatrzymywał w pokojach gdzie jest mniejszy ruch i zatrzymywał na dłużej tam gdzie pierwsze wrażenie spełnia moje oczekiwania. Pomyśl okazał się średni, bo się trochę nalatałem, za to miałem więcej miejsca dla siebie 😁

Właściwie to było to spełnienie marzeń, bo nigdy nie słyszałem takich hi-endowych systemów jak Focal Grande Utopia, Wilsonów, Gryphonów itd. Wrażenia oczywiście duże i z największych zawodników najlepiej wspominam Focale 😋

Natomiast mialem też swój plan na bardziej przyziemne systemy, które są w zasięgu normalnego śmiertelnika. Jako, że sam gram na Eposach to oczywiście były pierwsze na liście nowe 14tki. Drugie na liście był pokój Gato, gdzie zostałem wbity w ścianę wielkim dźwiękiem z takich maleństw....

Ciekawe doznanie to również pokój z monitorami aktywnymi Dutch 8c, które grały zjawiskowo i efekciarsko prezentując możliwości wbudowanego systemu dsp przy gołych ścianach pomieszczenia, bas był punktowy, szczegółowy i schodził piekelnie nisko, a reszta pasma bardzo precyzyjna że świetną stereofonią. Trochę się zakochałem, ale niestety nie moja półka cenowa 😁.

I tak niepostrzeżenie od 10.00 rano do 20.00 minął czas. 

W tym roku chciałbym się bardziej skupić na słuchawkach, bo już sobie nabyłem mini wzmacniaczyk pod telefon i będę szukał coś lepszego od tego co mam czyli budżetowych Encore Rockmaster. 

Jeśli uda mi się zdobyć wejściówkę, być może namówię druga połówkę na wycieczkę 😁

Może Ci się jeszcze uda zapisać na odsłuch Sennheiser Orpheus. 

😉

Zawsze pasjonowało mnie high end audio, miałem okazję poznać osobiście Kena Ishiwatę patrona firmy Marantz. 

Jako wieloletni fan polskiego Audio, w posiadaniu Pylonów D28, a wcześniej S25 i P25 będę tam oczywiście, bo taka prawda, iż wygrałem już darmową wejściówkę dla siebie na grupie AMF na FB, ale potrzebowałbym jeszcze jedną wejściówkę dla swojej żony, która również uwielbia muzykę i sprzęt audio, zaraziłem ja tym i jestem z tego mega dumny. Proszę pomóżcie! 😍💪🔥

Nigdy nie byłem na AS. Co roku sobie powtarzam, że tym razem się wybiorę. Niestety to nigdy nie skończyło się sukcesem. A tyle dobrego jest do posłuchania. I zarazem do nacieszenia oczu. Może od was dostanę kopa w tyłek i się w końcu wybiorę. Nie mogę przecież pozwolić żeby się wejściówka zmarnowała. Pozdrawiam wszystkich Audiomaniaków. 

W tym roku zabieram ze sobą znajomą, która przymierza się do swojego pierwszego poważnego audio. Rok temu z powodów zdrowotnych nie mogła być więc coś skleciliśmy naprędce żeby mogła słuchać muzyki. W tym roku jest już przygotowana i zachęcona więc jedziemy. Myślę, że taki prezent w postaci darmowej wejściówki byłby dla niej miłym akcentem i zachętą na początku drogi z audio. A zaoszczędzoną kasę dorzuci sobie do płyty 🙂

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Dlaczego chcę być w tym roku. ? Chcę zabrać syna którego zaraziłem chorobą i pasją dobrego dźwięku, zobaczyć co się zmieniło w świecie audio od czasu pyty analogowej której nadal zostaję wierny.... Dlaczego byłem przed laty? Bo to przygoda którą tam zacząłem z moim synem a teraz chcę ją kontynuować 🙂

A ja chciałbym pojechać na av show by przekonać się, że mimo wszystko warto wrócić i poszukać dobrego dźwięku, o który było tak trudno w zeszłym roku. Większość pokoi z dudniącym paskudnie basem albo zbyt dużą głośnością. Rok temu powiedziałem sobie, że szybko nie wrócę. No, ale jak namawiacie mnie na przyjęcie darmowego biletu, to może dam jednak szansę wystawie?

Na Audio Show byłem wiele razy. Lubie muzykę. Gonię audio króliczka od wilu lat. i cały rok czekam na następne doświadcenia w dziedzinie audio. Dwa wspomnienia są dla mnie do dziś niezapomniane. Pierwsze to jak pierszy raz posłuchałem Chario Academy Millenim II, a dugie kiedy na połączonym zestawie za pomocą zwykłego elektrycznego drutu jako kabel głośnikowy zagrał fenomenalnie Krell kav300i z cd300i i głośnikami audiowave solidus. te zdarzenie stały się dla mnie motorem napędowym , który pcha mnie do audio do dziś. do zobaczenia na Audio Video Show 2023. 

• Administratorzy

Proszę także o potwierdzenie iż każdy otrzymał prywatna wiadomość z biletem. 

A może jakieś nagrody pocieszenia ? Mogę zaproponować kody na premium audiostereo.

Ktoś chętny ?

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

NA AWS bywam dość często, ale nadzwyczaj miło wspominam spotkanie z Kenem. Niestety to było ostatnie spotkanie i nigdy się nie powtórzy. Wielki człowiek. Oczywiście zawsze zachodzę na stoisko Marantza aby zobaczyć i posłuchać to co wypracował przez lata.

20151107_112810_plac Zawiszy.jpg

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Cześć, z za poprzedniego Audio Video Show Pamiętam kapitalne polskie wzmacniacze lampowe (różnych firm). Pamiętam rozczarowanie z odsłuchu Grande Utopia (niefortunna lokalizacja pomieszczenia zbyt blisko innych głośnych miejsc). Doskonałe wykłady m. in. akustyków. Pozdrawiam. Nie udało mi się być ostatnio i żałuję szczerze.

• Administratorzy
19 minut temu, bumbum napisał:

NA AWS bywam dość często, ale nadzwyczaj miło wspominam spotkanie z Kenem. Niestety to było ostatnie spotkanie i nigdy się nie powtórzy. Wielki człowiek. Oczywiście zawsze zachodzę na stoisko Marantza aby zobaczyć i posłuchać to co wypracował przez lata.

20151107_112810_plac Zawiszy.jpg

6 minut temu, piotrtytusjankowski napisał:

Cześć, z za poprzedniego Audio Video Show Pamiętam kapitalne polskie wzmacniacze lampowe (różnych firm). Pamiętam rozczarowanie z odsłuchu Grande Utopia (niefortunna lokalizacja pomieszczenia zbyt blisko innych głośnych miejsc). Doskonałe wykłady m. in. akustyków. Pozdrawiam. Nie udało mi się być ostatnio i żałuję szczerze.

Panowie czas był do 24.10.2023 do godziny 23:59:59 

Aktualnie rozdałem juz wejściówki.

Cześć, trafiłam tu przez przypadek wchodząc na Facebooka mojego narzeczonego. (Nie posiadam własnego 🤣) Jestem zielona w temacie ale on interesuje się troszeczkę wiec fajnie byłoby wygrać darmowe wejściówki 😁. Tym bardziej, że wczoraj miał urodziny a ode mnie dostał na prezent słuchawki, które sam sobie wybrał 😆.

Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia 😉

• Administratorzy
Godzinę temu, dariaburzynska napisał:

Cześć, trafiłam tu przez przypadek wchodząc na Facebooka mojego narzeczonego. (Nie posiadam własnego 🤣) Jestem zielona w temacie ale on interesuje się troszeczkę wiec fajnie byłoby wygrać darmowe wejściówki 😁. Tym bardziej, że wczoraj miał urodziny a ode mnie dostał na prezent słuchawki, które sam sobie wybrał 😆.

Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia 😉

Hej niestety konkurs trwał do wczoraj a dziś już rozdaliśmy wejściówki. Jeżeli do jutra wygrani się nie odezwą oraz nie potwierdzą odbioru to coś zorganizujemy.

3 minuty temu, Espectro napisał:

Hej niestety konkurs trwał do wczoraj a dziś już rozdaliśmy wejściówki. Jeżeli do jutra wygrani się nie odezwą oraz nie potwierdzą odbioru to coś zorganizujemy.

Szanowni Admini, napisaliście w warunkach konkursu, że jest czas "do środy 25.10", a następnie wyłączyliście komentowanie we wtorek o północy i we środę rano rozdaliście wejściówki. Więc teraz się nie dziwcie, że forumowicze nadal piszą. 

1 godzinę temu, Espectro napisał:

Faktycznie, nie doczytałam, że jest napisany wtorek w opisie bo data sie zgadza 25.10(dzisiaj) 😁

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.