Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC po Gustard R26 R2R

Rekomendowane odpowiedzi

Ja Gucia karmie światłowodem. Ciekawe jaka byłaby różnica względem i2s i DDC, bo malina czy pc nie powinno być różnicy. Rozwiązaniem do testów jest holo red. Streamer i ddc w zależności od preferancji

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

1 minutę temu, nurni napisał:

Wiesz, czy się potwierdza? Kwestia preferencji - to nie tak, że streamer R26 jest do bani. Są jego zwolennicy, szczególnie po odseparowaniu go światłowodem.
Co do M1T - miałem, sprzedałem. To w gruncie rzeczy malina, tylko cenowo x10. Czy dający przyrost jakości x10? Kwestia dyskusyjna.

Ja tylko cytuje kolege ktory bedzie w poniedzialek ze swoim r26. Nie twierdze ze cos jest do bani. 

Sprawdzalem na Pontusie jako naped kilka urzadzen: heos link2, malina, sotm 200 i m1t. Akurat u mnie m1t wypadl najlepiej, malina najslabiej. Pewnie taki lumin u2 mini wypadlby jeszcze lepiej.

Ale i tak uwazam ze wiekszosc srodkow rozsadniej jest przeznaczyc na daca, czy to r26 czy pontusa.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Dokładnie...uważam, że streamer w R26 jest bardzo ok i raczej bym go nie deprecjonował..trzeba posłuchać bo może zaskoczyć. Sporo osób bardzo chwali upgrade przez modem FMC LHY.

3 minuty temu, venom200 napisał:

Gucia karmie światłowodem. Ciekawe jaka byłaby różnica względem i2s i DDC, bo malina czy pc nie powinno być różnicy.

Jak to robisz dokładnie, mozesz opisac? 

Mnie bardzo zastanawia, czy taki transport 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  robi roznice do tego co mam ja, czy tez do tego wszytego w gustarda. 

Chcialem go wziasc na probe, ale jest niedostepny. Marketing ma. Interesuje mnie czy te dwa zegary Accusilicon cos poprawią czy to tylko pitolenie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Ja Gucia karmie światłowodem. Ciekawe jaka byłaby różnica względem i2s i DDC, bo malina czy pc nie powinno być różnicy. Rozwiązaniem do testów jest holo red. Streamer i ddc w zależności od preferancji

Będe miał w tym tygodniu konwertery światłowodowe i sprawdzę ;)

Sent from hell using Tapatalk

Godzinę temu, nurni napisał:

Będe miał w tym tygodniu konwertery światłowodowe i sprawdzę 😉

Tyle ze to kolejne dwa zasilane z sieci urzadzenia.  Kolejne elementy narazone na emi rfi. Prawda?

To w takim razie bardziej do mnie by przemawialo takie rozwiazanie:

Ukryta Zawartość

Sprawdzilem cene i chyba jednak dalbym sobie spokoj 🤭

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mikelas76

Będe miał w tym tygodniu konwertery światłowodowe i sprawdzę ;)

Dobry zasilacz liniowy potrzebujesz jeszcze i b dobry kabel LAN , u mnie wszelką ostrość zniknęła. Wiesz po samym LAN czasami jakiś taka nie do końca kontrolowana nutka poszła, po światełku wszystko to zniknęło

Ja tylko cytuje kolege ktory bedzie w poniedzialek ze swoim r26. Nie twierdze ze cos jest do bani. 
Sprawdzalem na Pontusie jako naped kilka urzadzen: heos link2, malina, sotm 200 i m1t. Akurat u mnie m1t wypadl najlepiej, malina najslabiej. Pewnie taki lumin u2 mini wypadlby jeszcze lepiej.
Ale i tak uwazam ze wiekszosc srodkow rozsadniej jest przeznaczyc na daca, czy to r26 czy pontusa.

Zakładam że M1t łączysz z Pontus II Po i2s ? Ponoc to najlepsze rozwiązanie. Niestety Lumin U2 nie ma i2s

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No to szkoda, ze temat z transportem sie potwierdza. Chcialbym miec takie urzadzenie jak gustard, w cenie gustarda, a z jakoscia mojego pontusa i transportu m1t. 
Byloby super. Mniej kabli, zasilaczy do transportu a wiecej miejsca na stoliku. No i sporo kasy w kieszeni by zostalo.

Dokładnie i tym samym myślałem .
Obecnie tak mam z lumin T2 i chwałę sobie ale Pontus II kusi

Dobry zasilacz liniowy potrzebujesz jeszcze i b dobry kabel LAN , u mnie wszelką ostrość zniknęła. Wiesz po samym LAN czasami jakiś taka nie do końca kontrolowana nutka poszła, po światełku wszystko to zniknęło

O zasilanie też zadbałem ;)

Tyle ze to kolejne dwa zasilane z sieci urzadzenia.  Kolejne elementy narazone na emi rfi. Prawda?

Z dobrym zasilaniem raczej tym się nie przejmuję.

To w takim razie bardziej do mnie by przemawialo takie rozwiazanie:

Ukryta Zawartość

Sprawdzilem cene i chyba jednak dalbym sobie spokoj

No właśnie, w takich pieniądzach na eksperymenty mnie nie bierze ;)
Za 300 pln mogę sprawdzić, najwyżej użyję konwertery w innym segmencie sieci.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Jak to robisz dokładnie, mozesz opisac? 

Mnie bardzo zastanawia, czy taki transport 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  robi roznice do tego co mam ja, czy tez do tego wszytego w gustarda. 

Chcialem go wziasc na probe, ale jest niedostepny. Marketing ma. Interesuje mnie czy te dwa zegary Accusilicon cos poprawią czy to tylko pitolenie. 

Te hiper zegary kosztują w detalu w Europie po 20€, jak chińczyk weźmie od chińczyka to pewnie z 5 😉

7k za ten streamer to niezle naciąganie 

Ukryta Zawartość

Te hiper zegary kosztują w detalu w Europie po 20€, jak chińczyk weźmie od chińczyka to pewnie z 5

To jak ze niemal że wszystkimi elementami, każdy z nich z osobna nie kosztuje bardzo dużo ( może cholerne elektrolity np mundorf silver gold oil ) ale nakłady na projekt, koszty Marketingu, narzuty dystrycji (+60%) i się robi kwota gdzie my klienci pytają WTF ? Dla kogo to ? I coś o połowę tańsze nie gra w całe proporcjonalnie gorzej . Takie hobby

29 minut temu, krolewicz napisał:

a czy 11500 za lumina u2 mini jest juz ok? 

Edytowane przez Mikelas76

30 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

To jak ze niemal że wszystkimi elementami, każdy z nich z osobna nie kosztuje bardzo dużo ( może cholerne elektrolity np mundorf silver gold oil

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ale nakłady na projekt, koszty Marketingu, narzuty dystrycji (+60%) i się robi kwota gdzie my klienci pytają WTF ? Dla kogo to ? I coś o połowę tańsze nie gra w całe proporcjonalnie gorzej . Takie hobby

Jak patrzę na streamer za 7k i najdroższa w nim jest obudowa, to ja tego nie kupuje 😉

Ukryta Zawartość

Jak patrzę na streamer za 7k i najdroższa w nim jest obudowa, to ja tego nie kupuje

No niestety, tak powaznie, w sprzęcie audio obudowa to koszt numer jeden później już zależy ale np we wzmaku na drugim miejscu jest / są transformatory zasilające . Same układy na PCB to marginalną sprawa przy masowej bliskowschodniej produkcji.

5 godzin temu, krolewicz napisał:

Jak patrzę na streamer za 7k i najdroższa w nim jest obudowa, to ja tego nie kupuje 😉

no to pozostają do wyboru tylko plastikowe popierdolki w stylu wiim, ale to juz niska polka. Jakbys tak rozebral na czesci pierwsze, to chyba w kazdym urzadzeniu z wyzszej polki koszt obudowy bylby jednym z najwyzszych, zaraz za kosztami marketingu, know how itp. Tak jak pisal Marcin. 

Popatrz chocby na wyglad esoterica. Dla mnie mistrzostwo swiata. Jestem pewien ze koszt wykonania takiej obudowy, jako element, jest najwyzszy w takim urzadzeniu. Każdy klient kupuje tez oczami, w mniejszym lub wiekszym stopniu. Temat rzeka... 

W dniu 9.03.2024 o 23:56, Marcin Wielgus napisał:

Czekamy na relacje

No wiec jestesmy po odsluchach i opinie juz mamy. 

Zacznijmy od tego ze system wyjściowy to:

kolumny YB Nord S25 => wireworld mini eclips 8 => wzmacniacz Shanling A3.2 mk2 => xlr PAD Neptune => dac (pontus2/gustardr26) => hdmi chord clearway =>SA m1t =>2 switche netgear i router. (zasilane liniowo plus jeden ifi ipower x). 

Gralismy rozne kawalki, moje i kolegi, ale ostatecznie wybralismy kilka do porownan:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No a jak to zagralo? No swietnie, tu nie bylo niespodzianek. Jest jednak roznica, bo byc musiala. 

Przede wszystkim kolega ma inny mniejszy pokoj, mniej adaptacji akustycznych i byl lekko zaskoczony iloscia detali, szczegolikow które uslyszal zarowno z jego Gutka jak i z mojego Pontusa, w moim salonie.

Zaczelismy rozgrzewkę z Pontusem a nastepnie przepielismy sie na Gutka. Pierwsze co rzucilo sie to przesuniecie "srodka ciezkosci w dol". Gustard gra bardziej dolem i ma maly ogonek na basie (szkoda) . Pontus ten dol lepiej kontroluje, gra bardziej punktowo, ale ma go tez ciut mniej. Gustard ma jakby wieksze wypełnienie, dzwieki sa mocniejsze, ale traci przestrzen i nie kreuje tak dobrze głębi, szerokosci i wysokosci sceny. Wszelkiego rodzaju przeszkadzajki zdecydowanie lepiej pokazuje Pontus, nie tracac muzykalnosci. Gustard brzmi lepiej na starszych nagraniach bo wiecej wybacza. Starszy rock itp. brzmią lepiej, gdyz tam nie ma takiej sceny jaką ma moj repertuar grany na Pontusie. Pontus z kolei probuje kreowac scene na starszych, czy tez mniej audiofilskich nagraniach i to nie wychodzi do konca, bo wyjsc nie ma jak. Tam mniej rozdzielczy R26 brzmi po prostu lepiej, przyjemniej. 

Oby dwa dac'i maja podobną świetną barwę, pewnie dlatego ze oba sa w architekturze r2r. 

Reasumujac, koledze, ktory zawsze lubil geste lampowe granie, bardziej podoba sie Gustard. I to w sumie pasuje do muzyki ktorej on slucha.

Mi oczywiscie bardziej odpowiada Pontus, bo slucham innego repertuaru, bardziej szczegolowego, poza tym u mnie w salonie to wszystko slychac.

W Pontusie chcialbym moze ciut, ciut wiecej "dociążenia"??? Sam nie wiem jak to okreslic, poniewaz to wszystko jest, ale cos takiego mi sie w Gustardzie jednak podobało. Nie podobal mi sie w Gutku, lekki brak kontroli na samym dole. Nieczesto, ale bylo to slychac. Czasami brakowalo mi przestrzeni. 

Gucisława z czystym sumieniem polecam sluchajacym przede wszystkim starszych nagran, rocka, metalu i nawet popu. 

Pontus jest bardziej wyczynowym dac'iem. Czy dla kazdego? Chyba nie. 

To wszystko moja i tylko moja opinia, w moim pokoju, z moją muzyką. 

Kazdemu polecam przetestowac oba daci, gdyz kazdy z nas slucha czegos innego, ma inny pokoj i inne upodobania.

p.s. Nie sprawdzalismy transportu gustarda, gdyz kolega nie szczegolnie chcial. Wg niego jego malinka z nakladka gra lepiej i tyle. Wyjasnila sie tez sprawa grania "na twarz" , czy tez "do przodu" Gustarda. Tak wlasnie gralo mu z wewnetrznego transportu. Dlatego gra z maliny.

p.s. 2

zapomnialem dopisac, ze roznice sa nie wielkie i gdybym kupil R26 jako pierwszego, zostalbym chyba z nim nie majac z tym wiekszego problemu. Teraz mam jednak perspektywę i dlatego pozwalam sobie na taka ocene.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mikelas76

17 godzin temu, Mikelas76 napisał:

a czy 11500 za lumina u2 mini jest juz ok? 

Tej klasy zegary co w streamerze matrix stosowane są dopiero w lumin u1x (crystek)

Jak długo ma tego Gutka? Bo ja początku też miałem tak jak piszesz, potem doszedł światłowód i nie ma problemów

3 minuty temu, EMiL napisał:

Tej klasy zegary co w streamerze matrix stosowane są dopiero w lumin u1x (crystek)

Czyli warto brac tego matrix element s. Dla kolegi krolewicza, 6990zl bylo jak widac za duzo. 

12 minut temu, venom200 napisał:

Jak długo ma tego Gutka? Bo ja początku też miałem tak jak piszesz, potem doszedł światłowód i nie ma problemów

hmm, napewno kilka miesiecy, nie chce strzelac ile. Dowiem sie. 

40 minut temu, Mikelas76 napisał:

W jakim trybie mieliście ustawiony R26 - NOS Enabled czy Disabled?

59 minut temu, Mikelas76 napisał:

Zacznijmy od tego ze system wyjściowy to:

kolumny YB Nord S25 => wireworld mini eclips 8 => wzmacniacz Shanling A3.2 mk2 => xlr PAD Neptune => dac (pontus2/gustardr26) => hdmi chord clearway =>SA m1t =>2 switche netgear i router. (zasilane liniowo plus jeden ifi ipower x). 

Gralismy rozne kawalki, moje i kolegi, ale ostatecznie wybralismy kilka do porownan:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No a jak to zagralo? No swietnie, tu nie bylo niespodzianek. Jest jednak roznica, bo byc musiala. 

Przede wszystkim kolega ma inny mniejszy pokoj, mniej adaptacji akustycznych i byl lekko zaskoczony iloscia detali, szczegolikow które uslyszal zarowno z jego Gutka jak i z mojego Pontusa, w moim salonie.

Zaczelismy rozgrzewkę z Pontusem a nastepnie przepielismy sie na Gutka. Pierwsze co rzucilo sie to przesuniecie "srodka ciezkosci w dol". Gustard gra bardziej dolem i ma maly ogonek na basie (szkoda) . Pontus ten dol lepiej kontroluje, gra bardziej punktowo, ale ma go tez ciut mniej. Gustard ma jakby wieksze wypełnienie, dzwieki sa mocniejsze, ale traci przestrzen i nie kreuje tak dobrze głębi, szerokosci i wysokosci sceny. Wszelkiego rodzaju przeszkadzajki zdecydowanie lepiej pokazuje Pontus, nie tracac muzykalnosci. Gustard brzmi lepiej na starszych nagraniach bo wiecej wybacza. Starszy rock itp. brzmią lepiej, gdyz tam nie ma takiej sceny jaką ma moj repertuar grany na Pontusie. Pontus z kolei probuje kreowac scene na starszych, czy tez mniej audiofilskich nagraniach i to nie wychodzi do konca, bo wyjsc nie ma jak. Tam mniej rozdzielczy R26 brzmi po prostu lepiej, przyjemniej. 

Oby dwa dac'i maja podobną świetną barwę, pewnie dlatego ze oba sa w architekturze r2r. 

Reasumujac, koledze, ktory zawsze lubil geste lampowe granie, bardziej podoba sie Gustard. I to w sumie pasuje do muzyki ktorej on slucha.

Mi oczywiscie bardziej odpowiada Pontus, bo slucham innego repertuaru, bardziej szczegolowego, poza tym u mnie w salonie to wszystko slychac.

W Pontusie chcialbym moze ciut, ciut wiecej "dociążenia"??? Sam nie wiem jak to okreslic, poniewaz to wszystko jest, ale cos takiego mi sie w Gustardzie jednak podobało. Nie podobal mi sie w Gutku, lekki brak kontroli na samym dole. Nieczesto, ale bylo to slychac. Czasami brakowalo mi przestrzeni. 

Gucisława z czystym sumieniem polecam sluchajacym przede wszystkim starszych nagran, rocka, metalu i nawet popu. 

Pontus jest bardziej wyczynowym dac'iem. Czy dla kazdego? Chyba nie. 

To wszystko moja i tylko moja opinia, w moim pokoju, z moją muzyką. 

Kazdemu polecam przetestowac oba daci, gdyz kazdy z nas slucha czegos innego, ma inny pokoj i inne upodobania.

p.s. Nie sprawdzalismy transportu gustarda, gdyz kolega nie szczegolnie chcial. Wg niego jego malinka z nakladka gra lepiej i tyle. Wyjasnila sie tez sprawa grania "na twarz" , czy tez "do przodu" Gustarda. Tak wlasnie gralo mu z wewnetrznego transportu. Dlatego gra z maliny.

p.s. 2

zapomnialem dopisac, ze roznice sa nie wielkie i gdybym kupil R26 jako pierwszego, zostalbym chyba z nim nie majac z tym wiekszego problemu. Teraz mam jednak perspektywę i dlatego pozwalam sobie na taka ocene.

Świetna recenzja ! Dziękujemy !

@Mikelas76  Za pamięci , póki jeszcze pamiętasz brzmienia czy byłbyś w stanie przybliżyć odchylenia w interpretacji pasm przez oba DACi. Przyjmując skalę minus 10 do plus 10 a referencję przyjmując 0 zero

Jak i czy dało radę odczuć wzmocnienia lub osłabienia pasm ?
Byłoby ta informacja od Ciebie bardzo użyteczna dla wszystkich pragnących skorygować swoje systemy gdy są zbyt jasne lub ciemne.  Przykładowo  jakbyś mógł podać np
PONTUS: -2/0/+1  , G26  …./ ../…..  co by oznaczało PONTUS osłabił lekko niskie a wysokie lekko podbił. Mam nadzieję że mniej więcej przekazałem ideę.  🙂   

Jeszcze jedno.. czy subiektywnie odebrałeś że któryś z tych DACów przyjemniej, soczyściej oddawał Vocale ?
Czy tak podobnie że trudno rozróżnić fun i przyjemność przy wokalach ?

Pozdrawiam serdecznie. M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
54 minuty temu, Marek333 napisał:

Jeszcze jedno.. czy subiektywnie odebrałeś że któryś z tych DACów przyjemniej, soczyściej oddawał Vocale ?
Czy tak podobnie że trudno rozróżnić fun i przyjemność przy wokalach ?

Tak jak pisalem, starsze nagrania a takze rock, w tym wokale, lepiej oddawal r26. Bylo gesciej i pelniej, kosztem niestety lekko zadymionej gory, gdzie juz brakowalo troche detali a nizszy bas nie byl do konca kontrolowany.

Cala reszta bardziej "mi" sie podobala z pontusem.

59 minut temu, Marek333 napisał:

Za pamięci , póki jeszcze pamiętasz brzmienia czy byłbyś w stanie przybliżyć odchylenia w interpretacji pasm przez oba DACi. Przyjmując skalę minus 10 do plus 10 a referencję przyjmując 0 zero

Jak i czy dało radę odczuć wzmocnienia lub osłabienia pasm ?
Byłoby ta informacja od Ciebie bardzo użyteczna dla wszystkich pragnących skorygować swoje systemy gdy są zbyt jasne lub ciemne.  Przykładowo  jakbyś mógł podać np
PONTUS: -2/0/+1  , G26  …./ ../…..  co by oznaczało PONTUS osłabił lekko niskie a wysokie lekko podbił. Mam nadzieję że mniej więcej przekazałem ideę

Taka ocena jest niemozliwa. Nie mam i nie sluchalem zadnego referencyjnego daca, ktory by przeskoczyl na tyle jakosciowo oba daci, aby byc punktem odniesienia. Zaden z dacow nie jest referencyjny. To nie ta polka cenowa.

Pontus mial ciut wiecej gory i ciut mniej dolu niz Gustard. Srednica grala podobnie. Gdybym mial sugerować komus daca do ciemniej czy neutralnie grajacego systemu to bylby to Pontus. 

Do systemu jasnego i neutralnego Gustard. 

Gustard mial jakby lekko wzmocniony dzwiek na srednicy i na basie.

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

W jakim trybie mieliście ustawiony R26 - NOS Enabled czy Disabled?

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, venom200 napisał:

Jak długo ma tego Gutka?

Gra okolo 3 miesięcy

Ukryta Zawartość

A jakiego Martixa polecasz ?

44 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

A jakiego Martixa polecasz ?

Marcin,

żadnego nie polecam, polecam wypożyczyć i posłuchać u siebie.

Dystrybutor nie robi problemów z odsłuchem u siebie.

26 minut temu, EMiL napisał:

Dystrybutor nie robi problemów z odsłuchem u siebie

Tyle ze nie ma wszystkiego. Tego element s nie ma chyba nikt w kraju.

W dniu 11.03.2024 o 16:55, Mikelas76 napisał:

aka ocena jest niemozliwa. Nie mam i nie sluchalem zadnego referencyjnego daca, ktory by przeskoczyl na tyle jakosciowo oba daci, aby byc punktem odniesienia. Zaden z dacow nie jest referencyjny. To nie ta polka cenowa.

Pontus mial ciut wiecej gory i ciut mniej dolu niz Gustard. Srednica grala podobnie. Gdybym mial sugerować komus daca do ciemniej czy neutralnie grajacego systemu to bylby to Pontus. 

Tak z referencji polecam Meitnera MA-01, jak swojego kiedyś Pontusa II porównywałem, to poległ pod każdym względem, barwy, rozdzielczości a najbardziej dynamiki. Oczywiście taki dCs Bartok  i wyższe Rossini, są lepsze, ale mi mimo wszystko Meitner np MA-02 bardziej się podobał.

Odnośnie Pontusa II i R26, mimo wszystko mam trochę inne odczucia, u mnie Pontus zdecydowanie grał cieplej i górę miał bardziej stonowaną. Ale potwierdzam, że R26 bardziej pasuje do rocka, metalu i popu, Pontus bardziej sprawdzi się z jazze i klasycznej. Takim środkiem pomiędzy nimi jest moim zdaniem Musicain Pegasus II. Dynamika trochę lepsza od Pontusa, barwowo nawet do niego trochę zbliżony. Scena i głębia może nie tak spektakularna ale całkiem dobra. Po i2s bardzo dobrze wypada.

7 godzin temu, RobG1974 napisał:

Tak z referencji polecam Meitnera MA-01, jak swojego kiedyś Pontusa II porównywałem, to poległ pod każdym względem, barwy, rozdzielczości a najbardziej dynamiki.

Wcale sie nie dziwie ze moze grac lepiej. Niestety pieniadze graja, a tu mam kwote 4x wieksza niz Pontus. 

ale mi mimo wszystko Meitner np MA-02 bardziej się podobał

I tu masz slowo klucz. Tobie sie bardziej podobal, w twoich warunkach, przy twoim zestawie, przy twoim repertuarze. Napewno zdajesz sobie sprawe ze twoj dac nie kazdemu bedzie pasowal i ktos wybierze DCSa, Mola Mola itd. Tak samo polowa ludzi wybierze r26 ponad Pontusa. I to jest normalne dla mnie. Musi byc synergia.

Odnośnie Pontusa II i R26, mimo wszystko mam trochę inne odczucia, u mnie Pontus zdecydowanie grał cieplej i górę miał bardziej stonowaną.

Wierz mi, Pontus nie ma stonowanej gory. Popracuj nad akustyka, a jeszcze sie zdziwisz co uslyszysz na swoim dacu, wzmacniaczu itp. Ja trenuje akustyke ostro od 2 lat. Przy poglosie rzedu 0,4s ilosc szczegolow jest olbrzymia. Nawet zalozylem z ciekawosci dodatkowe zaslony w salonie i przy poglosie 0.35 jest juz inaczej. Akustyka robi olbrzymia roznice.

A R26 ma zauwazalnie mniej tej gory niz Pontus2. Jesli ma tak u mnie, tak bedzie raczej wszedzie.

Dziwne bo u mnie Pontus miał słaba górę w porównaniu z R26, może to powtarzalność DACow leży i kwiczy. Wcale bym się nie zdziwił. Przestrzeń w Pontus też była gorsza i R26 więcej wybacza ja jakości nagrań, dlatego mnie został.

• Pokaż nowe odpowiedzi