Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC po Gustard R26 R2R

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, NRK napisał:

Dorzuć jeszcze DDC za 3 koła, bo firmie Laiv zapomniało się dodać parę rzeczy do Dac-a.🤣

No i bujanie się z naprawami gwarancyjnymi:

"I was purchaser number nine of the LAiV Harmony. My input board has died. I’m not the first with this problem. It appears there has been a quality problem of some sort."

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@il Dottore witamy w świecie egzotycznych sprzętów audio voodoo 😀

Jest dystrybutor w Polsce tak, że nie ma problemu przez najbliższe 2 lata od zakupu. A potem to wiadomo... OLX 😁

7 minut temu, Gargan napisał:

OLX

Jest jeszcze inna opcja w moim przypadku: 🙈

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Już to widzę jak wywalasz do śmieci swoje ukochane Accuphase 😄

Zawsze jest opcja by wyjechać w Bieszczady 😂

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Już to widzę jak wywalasz do śmieci swoje ukochane Accuphase 😄

No nie. Accuphase to się naprawia. Ja też zaraz wysyłam do naprawy w PL swojego starego Sugdena bo potencjometr czeszczy a chcę go przekazać córce w dobrym stanie. 🙂 

Ale... montaż powierzchniowy to już trochę inna szkoła jazdy. Jak się zabrać za naprawę czegoś takiego? A śmiem twierdzić że tu jest parę elementów które mogą z czasem się wykrzaczyć. Inna sprawa, że gdyby się bać awarii, to byśmy sparaliżowani strachem w ogóle nic nie kupowali.

0b6599_717939f9168e4df5b32f606e43b00ab3~

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 minuty temu, NRK napisał:

Raczej się nie psuje 😜

I to jest słuszna koncepcja! 😄 

2 godziny temu, Gargan napisał:

witamy w świecie egzotycznych sprzętów audio voodoo

W audio Chinole to jest teraz raczej mainstream. 😄 

13 minut temu, NRK napisał:

Zawsze jest opcja by wyjechać w Bieszczady 😂

Pojadę tam odpocząć po Rega Aethos 🤣

@il Dottore powierzchniowe jeszcze łatwiej naprawić od przewlekanego. Kwestia odpowiedniego warsztatu.

W dniu 25.10.2023 o 20:11, Piopio napisał:

Owszem. A nawet lepiej jak te DAC są na kościach delta-sigma.

Tyle w temacie. 🙂

W dniu 6.05.2024 o 13:49, kontomatiego napisał:

Słuchał ktoś LAiV Harmony? 

W polskim teście Gutek R26 wydaje się grać bardziej otwartym dźwiękiem. I jest tańszy.

16 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Lepiej gra i tańszy to niepoprawne. 

Ja nie wierzę 😉

Racja! To nie po kupiecku! 😲 Niedobra tak mówić! Wcale niepodobna... 😲

@kontomatiego kolega @NRK zna te LAiV - zwrócił uwagę na to, że trzeba temu wynalazkowi jeszcze dokupić DDC żeby zaczęło żyć. No to z grata za 13500 PLN robi się grat za 17000 PLN.

Gdybym miał tyle kasy to bym życie sobie od nowa ułożył, a nie DACi kupował... Prędzej Dacię 😁🇷🇴 ...albo Ładę 🤔🇷🇺 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
W polskim teście Gutek R26 wydaje się grać bardziej otwartym dźwiękiem. I jest tańszy.

W tym filmie różnice miedzy tymi przetwornikami są nie wielkie a cenowo przepaść , biorąc pod uwagę używany sprzęt r26 5 tys u18 1700 zegar 10 MHz około 2 tys np lyh nadal daleko do ceny wyjściowej LAiV a w takiej konfiguracji Gustard zagrał by jeszcze lepiej

Tak poważnie mówiąc to obe te przetworniki są z pewnością bardzo dobre a ewentualna różnica między nimi jest pomijalna ale  cenowa już nie. Sądzę, że większą zmianę spowoduje wysunięcie kolumn bądź ich skręcenie lub zwyczajnie apetyt na słuchanie danego dnia lub szereg innych czynników występujących w danym pomieszczeniu. 

Ja rozumiem wydawanie pieniędzy na hobby ale nie rozumiem w wielu przypadkach wydawania astronomicznych kwot na przetwornik gdy można zwyczajnie kolumny kupić lepsze.  Uważam, że tędy droga. 

No ale każdy wydaje kasę jak chce 😉

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Słuchałem na tablecie, nie usłyszałem różnicy 🙂

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

9 minut temu, ProjectPi napisał:

nie usłyszałem różnicy

Więc po co przepłacać? 🙂

Ja słuchałem na podwójnym Sabre i Soundmagic i różnica jest śladowa, IMO na korzyść Gucia.

21 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

nie rozumiem w wielu przypadkach wydawania astronomicznych kwot na przetwornik gdy można zwyczajnie kolumny kupić lepsze

Ja mam dobre kolumny. 2 pary. A trzecia para może nie tak dobra ale za to śliczna. 🙂 

Wolę kupić sobie trzeci przetwornik. 🙂 

Godzinę temu, Gargan napisał:

Prędzej Dacię

Dacia to super pomysł, ale mam już samochód, po co mi dwa? Cytując klasyczne dzieło "Brygadzista Albin" Macieja Zembatego: "jak pod jedną d***ą zmieścić dwa fotele?". 🙂 

A trzeci DAC na pewno się przyda. 🙂

Edytowane przez il Dottore

Też mam dobre kolumny które mam nadzieję mnie przeżyją mam i Gucia a pisałem o tych co kupują grube przetworniki do przeciętnego toru. Mówię o niewspomiernym wydatku który ciężko uzasadnić 😉 bo różnicy i tak się nie uświadczy no chyba , że siła woli będzie ogromna. 

Ja broń Boże nie mówię żeby nie kupować 🙂

9 minut temu, il Dottore napisał:

Więc po co przepłacać? 🙂

Niby po nic. Tyle że słuchanie i porównywanie na YT to trochę jak porównywanie Dolby Vision z HDR na monitorze bez HDR.

@77Mariusz77 może ktoś już ma te lepsze kolumny? 

Nie popieram wymiany DAC na bardzo podobny model z takim samym chipset i zasilaniem. To faktycznie jest bzdura 🙂

Edytowane przez Gargan
1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Niby po nic. Tyle że słuchanie i porównywanie na YT to trochę jak porównywanie Dolby Vision z HDR na monitorze bez HDR.

Ale daje jakieś tam pojęcie. Jak podłączysz dobre słuchawki to słychać lepiej niż z głośniczków tabletu czy laptopa.

Dlatego ja zawsze namawiam, żeby moje filmiki sprawdzać na słuchawkach.

5 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

pisałem o tych co kupują grube przetworniki do przeciętnego toru

Tu się w pełni zgadzamy. Po co mi DAC za pierdyliard cebulionów, jeśli system mam taki, że i tak nie usłyszę różnicy?

5 minut temu, il Dottore napisał:

Ale daje jakieś tam pojęcie.

Jakieś pojęcie... Ktoś użył jakiegoś mikrofonu, słucha na kolumnach w otoczeniu swojej akustyki, a odsłuch na słuchawkach?

13 minut temu, ProjectPi napisał:

Jakieś pojęcie... Ktoś użył jakiegoś mikrofonu, słucha na kolumnach w otoczeniu swojej akustyki, a odsłuch na słuchawkach?

To nie oglądaj tych filmików, przecież to wolny kraj. 😄 

3 minuty temu, il Dottore napisał:

To nie oglądaj tych filmików, przecież to wolny kraj. 😄 

Pewnie. Stąd co do zasady ich nie oglądam 🙂

Teraz, ProjectPi napisał:

Pewnie. Stąd co do zasady ich nie oglądam 🙂

To tak jak ja TVN i TVP (w likwidacji). 🙂

W imię zasad! 😄 

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Tu się w pełni zgadzamy. Po co mi DAC za pierdyliard cebulionów, jeśli system mam taki, że i tak nie usłyszę różnicy?

Po DAC przyjdzie pora na wymianę reszty "klocków", ważne żeby wierzyć w moc sprawczą tego co się kupuje po wielu "testach" odsłuchowych 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, blackromek napisał:

W tym filmie różnice miedzy tymi przetwornikami są nie wielkie a cenowo przepaść , biorąc pod uwagę używany sprzęt r26 5 tys u18 1700 zegar 10 MHz około 2 tys np lyh nadal daleko do ceny wyjściowej LAiV a w takiej konfiguracji Gustard zagrał by jeszcze lepiej

Dokładnie, można powiedzieć przekornie, że najważniejsze jest to, co dostaje dac, a nie sam dac..

Niektórzy uważają, że wszystko to co przed dac, ma większe znaczenie niż sam dac.. wiele w tym racji, choć dac też..😉

Drodzy Panowie, słuchacze jutuba. 
Mam wrażenie że wpisujecie się w doktrynę mojego ulubionego Uroczego tego forum, który napisał:

Cytat

Nie trzeba próbować jeśli wię się jak coś działa.

Dlatego słów kilka ode mnie. Nie obiektywnie, bo wnioski, które wyciągnąłem sformułowałem na własne potrzeby już wcześniej, a tu je tylko przedstawiam. Mam swoje zdanie i sądy oraz oceny innych go nie zmienią, ani nie zamierzam przekonywać innych do zmiany zdania na podstawie mojej oceny. Przekonuję do samodzielnej oceny własnymi uszami.

Przez dłuższy czas w moim setupie grał Gustard R26. To bardzo dobry DAC za rozsądne pieniądze i był to krok milowy w stosunku do wcześniejszego D/S na ES9038PRO. Po jakimś czasie dołożyłem zewnętrzny OCXO 10 MHz. Coś polepszył, coś pogorszył... nie był to tak jednoznaczny i całościowy progres jakiego się spodziewałem. I taki zestaw grał finalnie. Potem posłuchałem LAiVa Harmony.

LAiV "z pudełka" potrzebował około dziesięciu godzin żeby się rozkręcić, a teraz, po dwóch miesiącach myślę, że ustabilizował brzmienie. Gra w trybie NOS.
Początkowa szorstkość wysokich i przełomu średnie/wysokie ustąpiła. Dźwięk jest zrównoważony, żywy, barwny. Nie ma określonej dominanty pasma, odtwarza nagrania tak jak są podane. Gustard grał ciemniej, faworyzując dół. W prezentacji słychać więcej detali niż w R26. Scena w stosunku do R26 zyskała na gradacji głębokości i poszerzyła się. Gustard wyraźniej "wycinał" instrumenty w przestrzeni, Harmony robi to mniej ostro. Szczególnie łatwo było to słychać w partiach basowych, gdzie instrument miał bardzo wyraźne kontury i lokalizację. Bas W Harmony ma kontrolę, zejście, masę, soczystość, zróżnicowanie, ale nie jest otoczony takim obrysem jak robił to Gustard i jest go ciut mniej. Dla kogoś, komu taka separacja pasuje to niewątpliwy plus R26. Mi też się podobało i początkowo brakowało tego w LAiV, jednak z czasem spodobała mi się prezentacja Harmony jako bliższa naturalnej. Na różnicy nie cierpi rytmika utworu ani barwa, a bas uważam za mniej narzucający się i przez to całość przyjemniejszą w odbiorze. Kwestia proporcji.

Moje kryterium podstawowe, którym kieruję się przy doborze sprzętu - przyjemność ze słuchania muzyki lepiej spełnia Harmony. O cenie nie dyskutuję - jak kogoś stać, to może kupić, a jak nie stać to nie kupi i nie ma tematu ani dylematów wyboru. Teoretyczne rozważania o sprzęcie na który nie ma pieniędzy są podwójnie bez sensu.

Dla jasności - nie chwalę LAiV dlatego bo go mam, ale dlatego że dla mnie zagrał lepiej niż Gustard. Nikt mnie nie zmuszał do tego żeby LAiV zastąpił Gustarda pomimo wyższej ceny tego pierwszego. Uznałem że progres jaki wniósł wart jest tych pieniędzy. Zgadzam się z podsumowaniem przedstawionym w linkowanym filmiku porównania LAiV/Gustard.

Śmieszy mnie zachowanie niektórych harcowników, którzy na podstawie opinii z drugiej ręki, które też mogą być nie z pierwszej ręki są w stanie ocenić urządzenie i określić je "wynalazkiem". Tak Gargan, to o Tobie.

• Pokaż nowe odpowiedzi