Skocz do zawartości
IGNORED

Powrót do integry. Na co zamienić amplituner Yamaha R-N602

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jesteś cięty na tego Cyrusa 🙂

Ciekawy jest fakt że jesteś jedyną osobą która woli ta Yamahę od Cyrusa.

18 minut temu, Andrzej100 napisał:

Bo na temat Yamahy z reguły wypowiadaja się  Ci, którzy jej nawet na oczy nie widzieli, nie mówiąc o słyszeniu. 🙂

Bez przesady Panowie. Nie sądzę, żeby Misio należał do tej grupy. 

Ja od kliku dni testuje CXN V2 który nabyłem z doskonałej cenie. Niesamowity przypadek. Egzemplarz odkupiony od salonu audio jako sprzęt zostawiony w rozliczeniu. Ponad rok gwarancji. Stan 5+/6. 

Cambridge gra u mnie już kilka dni. Nie byłem gotów odezwać się wcześniej ponieważ... miałem wrażenie, że yamaha (podpięta do Cyrusa przez line out) gra lepiej (ma więcej basu przy zachowaniu pozostałych tonów na odpowiednim poziomie)!!!. CXN który jest tak chwalony gra gorzej niż 602?? Kluczowe okazało się wypoziomowanie głośności. Yamaha daje ciut mocniejszy sygnał. Nieznacznie ale jednak. A to już podbija dynamikę i wysuwa amplituner na lepszą pozycję względem CXN. Po długich analizach doszedłem do wniosku, że oba urządzenia grają JEDNAK tak samo na Spotify, a CXN (chyba) lepiej na tidalu. Mam wrażenie, że wreszcie słyszę różnicę między Tidal a Spotify. 

Szukając odpowiedniego poziomu głośności miałem wrażenie, że przy niektórych utworach nie musiałem regulować głośności zmieniając CXn na 602. Jednak po jakimś czasie trafiał się kawałek, który dobitnie pokazywał, że CA gra ciszej. Nie wiem skąd taka różnica. Podobnie mam z winylami. Mam kilka płyt, które grają zdecydowanie głośniej od pozostałych.

Nie zmienia to jednak faktu, że Yamaha jako streamer dorównała poziomem świetnemu urządzeniu jakim opisuje się CXN.

Nie słyszę więcej szczegółów słuchając Cambridga, jednak funkcjonalność urządzenia i apki to mistrzostwo świata. Do tego Podpiąłem TV toslinkiem pod CXN - kolejna funkcja na plus. Acha - pilot od Cambridga reguluje głośność Cyrusa - oszalałem :). 

Przy okazji testów zdałem sobie sprawę, że wyświetlacz, który pięknie się prezentuje na prospektach jest mi całkowicie niepotrzebny. Klucz to sprawna apka, a ta jest wyśmienita. 

Zastanawiam się jaki efekt przyniosłaby zmiana kolumn, jednak już w tym zestawieniu (Cyrus I CXN) brzmi to wybornie. Dynamika, scena, barwa. Miód. 
Teraz jeszcze  do uzupełnienia CD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

47 minut temu, Stary Grzyb napisał:

Zastanawiam się jaki efekt przyniosłaby zmiana kolumn

subiektywna opinia - najwięcej ale największy problem na co
😉

sam mam, ale to bez końca, problem: zestaw, który mam brzmi dla mnie świetnie, ale wciąż zastanawia mnie co wymienić, co dodać. NA PEWNO zostaje na dłużej elac vela 407 i końcówka mocy rotela (1582mk2). tego się trzymam. ale pre? (cyrus pre2dac qxr) streamer? (wiim)... jest jeszcze dac schiita, ech

bo z sąsiedniego wątku, zainteresowal mnie nad (jako streamer, dac, pre):

11 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Kurde ja bym to połączył tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35
8 godzin temu, Andrzej100 napisał:

Bo na temat Yamahy z reguły wypowiadaja się  Ci, którzy jej nawet na oczy nie widzieli, nie mówiąc o słyszeniu. 🙂

Ale akurat on odszukuje specjalnie te posty na obu forach! I klepie to samo wszędzie. Dziwne to mało powiedziane.

Jak na 602 odpalasz tidal? Z ich musiccasta czy booble upnp

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jak na 602 odpalasz tidal

Z musiccasta. Ale kiedy miałem podłączone kolumny pod 602 korzystałem z Maca podpiętego przez USB pod Aune wpiętego do wejścia liniowego. Wtedy tez nie słyszałem różnicy. Tylko ze miałem złe skonfigurowany kontroler MIDI i i tak z maca szedł sygnał na 48kHz. dopiero przy konfiguracji cxn doszedłem gdzie zmienić ustawienia. Być może to pomogło  

Kurcze no to jest ciekawe. Bo u mnie jednak grał wyraźnie lepiej.

Może warunki akustyczne u ciebie w pewien sposób ograniczają brzmienie całego systemu?

W dniu 4.04.2024 o 15:52, Piotr Sonido napisał:

Kurcze no to jest ciekawe. Bo u mnie jednak grał wyraźnie lepiej.

Może warunki akustyczne u ciebie w pewien sposób ograniczają brzmienie całego systemu?

Jak pisałem - Na 602 nie słyszałem różnicy nie wspominając o jej wyrazistości. Na CXN jest ale też nie taka, żebym w ciemno powiedział z jakiego serwisu teraz gra. Tidal ma coś w sobie, że mając do wyboru dwa serwisy na CXN odruchowo zacząłem sięgać po niego. To ciekawe bo długo się przed tym broniłem mając całą bibliotekę na Spotify. Ilość i jakość testów przeprowadzona na Cambridge'u jest jednak za mała bym mógł nazwać po imieniu co mnie przyciąga w tym konkretnym kierunku.
Dodatkowo w obu przypadkach, poziom głośności może być jedną ze składowych, które zacierają różnice w jakości. Mam wrażenie, że grają u mnie za cicho w stosunku do ich mocy/wielkości. Pisałem wcześniej, że po zmianie wzmacniacza przybyło dołu. Pokusiłem się więc przytknąć rękę do BR i okazało się, że nic tam nie dmucha O.o. 

Odkładając na bok jakość kolumn (na co wielokrotnie zwracno uwagę na forum) należy rozróżnić dwa tematy:
to że Polki grają jak grają sprawia, że nie słyszę różnic w jakiści serwisów streamingowych ale mimo wszystko podoba mi się całokształt. Wiadomo - perfekcyjnie nie jest. Czasem basu jest za dużo. Faktycznie grają mocno kierunkowo - przesunięcie tyłka na kanapie w bok już zniekształca odbiór, ale po zmianie wzmaka mam wreszcie scenę, której szukałem. Do tego kolumny grają bardzo dynamicznie. Należy pamiętać, że kilka lat temu zapłaciłem za nie mniej niż 1K z komplet. Tak czy siak wymiana kolumn to już kwestia czasu. 

Korzystając z okazji, że znalazłem trochę czasu na przysiadke do klawiatury zapytam w temacie odtwarzaczy/transportu CD.
Czy podłączając transport do CXN po coaxie nie uzyskam tego samego brzmienia i jakości co z Tidala? Przecież idzie to przez jeden DAC. I nie, żeby zależałoby mi na tym by grało inaczej w sensie barwy tylko chodzi mi o jakość: Detale, dynamikę, scenę. Nie korzystniej będzie wybrać jakiś Pioneer pd50 po analogu wprost do Cyrusa zamiast CXC przez CXN?

Jest różnica na transportach audio ale w przypadku stosowania lepszych dac. Tu faktycznie różnicy nie będzie. Dlatego cxn podłączyć analogowo.

Ls50 to fajny player który śmiało można podłączyć analogowo. Cxc był dedykowany do podłączenia pod wzmacniacz który dac ma. Dzięki temu jest tańszy 

• 10 miesięcy później...

Może SMSL? Mówią że dobra integra.

Ukryta Zawartość

No i zintegrowany DAC.

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 1 miesiąc później...
W dniu 22.02.2025 o 22:39, koover napisał:

I co Grzybie - na czym stanęło?

Cześć.

Przepraszam za refleks. Stanęło na Cyrusie One z CXN V2 i Pionierem PD50 - o odtwarzaczu pisałem w równoległym wątku:

Słowo "stanęło" jest tu niezmiernie właściwe. NIedługo minie rok i zestaw nie doczekał się kolejnych modyfikacji. W zasadzie zabrakło kropki nad "i" - wymiany kolumn. I nic nie wskazuje na to, abym je szybko wymienił - rozpocząłem niewielką inwestycje i tam kieruje teraz wszelką luźną gotówkę. Czasem pocieszam się słuchawkami choć i w tym przypadku apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Mimo wszystko jestem zadowolony.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi