Skocz do zawartości
IGNORED

Które lepsze: DALI RUBICON 2 czy DALI MENTOR 2 ??

Rekomendowane odpowiedzi

Rubicon 2 mają lepszy bas i są potężniejsze w graniu. Mentor za to ma przepiękny środek i górę pasma, grają lżej, są szybsze. 

Mialem jedne i drugie i osobiście wolałbym Mentor 2🙂

4 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Dzięki! A jak one były pozycjonowane przez DALI? To jest ta sama półka?

Teoretycznie podobna

Tak bardzo podobna. Dali zmienia ci jakiś czas ceny produktów jak i kolejne odpowiedniki więc nie da się tak klasyfikować 1:1

Zgadzam się z szczypiorem. Moje odczucia są podobne.

Dodam że kluczem między tą dwójką może być wzmacniacz 

W jednych i drugich super modem jest zmiana kondensatora na wysokich tonach z bipolara niskiej jakości na Audyna Q4 np. Super otwiera i gładzi górę. Działa i w M2 oraz w R2

Zgadzam się z kolegą szczypiorem w kwestii różnic brzmienia. Moim zdaniem też Rubicony są nieco mniej wymagające od źródła i łatwiej dobrać do nich wzmacniacz. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czym chciałbyś napędzać te monitorki? Co teraz masz? Bo może zabrzmi to głupio, ale świetne w swoim budżecie są Oberon 3. Średnicę mają cudowną. Bas jest ich najsłabszą stroną bo słychać ograniczenia skrzynki i występuje szczególnie na wysokich poziomach głośności pewne pudełkowate brzmienie, ale przy graniu do max godziny 10 na wzmacniaczu one naprawdę czarują. 

Jakie gatunki muzyczne najczęściej goszczą u Ciebie? 

@szczypior88 - dzięki za zainteresowanie! Zaskoczyłeś mnie tymi Oberonami 3, Zensor 3 były dobre, ale żeby aż tak? 😉 Nie sądziłem że aż tak mogą czarować ich następcy (??). Ale może tak być Bowersy z S2 na S3 ponoć też mocno się zmieniły na plus (tytanowa kopułka). Masz może porównanie tych Oberon 3 z KEF LS 50?

--

Szukam powoli (nie spieszy mi się) czegoś fajnego, na drugi zestaw (do innej lokalizacji) i pomyślałem o używkach, stąd między innymi pomysły typu:

- coś na SEAS Revelator-ach (tu kolega z forum je mocno poleca)

- Monitor Audio 100 Gold

- DALI Rubicon 2 lub Mentor 2

- GATO Audio FM-2

- ELAC Vela

- AudioVector QR3

Wiem rozpiętość cenowa i zapewne brzmieniowa spora, ale dopiero się rozglądam.

Czego słucham - wszystkiego niemal: rock, pop, house różnego typu, jazz, ale najwięcej chilli (teraz:

).

Miałem na własność zensor 5 i ls50 meta, pożyczone oberon 7. Meta postawiłbym wyżej. 

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

21 godzin temu, J4Z napisał:

Miałem na własność zensor 5 i ls50 meta, pożyczone oberon 7. Meta postawiłbym wyżej. 

To zaskoczony jestem nieco, aczkolwiek wiem, że te KEFy są dopracowane.

Nie są to, jak niektórzy twierdzą wybitne kolumny i z racji rozmiarów mają swoje ograniczenia, ale jest to półka wyżej od najniższych serii dali, cenowo i moim zdaniem również brzmieniowo. 

Od gadania na forum niczego tak na prawdę się nie dowiesz. Musisz słuchać, bo Ty możesz inaczej to odbierać. 

Panowie ale Zensor 5 czy Oberon 7 to nie są kolumny podstawkowe, to trochę tak bez sensu to porównywać w temacie o monitorach. Miałem 5 i to niezła kolumna w segmencie do 2000zł za parę i nic więcej.

Edytowane przez treinerek

Arcam SA30,Canton Reference 8k,Neotech NES 3004mk2

22 minuty temu, J4Z napisał:

Od gadania na forum niczego tak na prawdę się nie dowiesz. Musisz słuchać, bo Ty możesz inaczej to odbierać. 

To prawda, ale też chcę bazować na Waszym doświadczeniu, od tego jest forum. Zresztą spróbuj dziś przesłuchać Dali Mentor 2 (nie mówię nawet o wypożyczeniu do domu, bo w docelowym miejscu powinno się sprawdzać sprzęt).

W grudniu podjadę do sklepu posłuchać.....Celan 3 Revolution, bo te są też szeroko polecane. Ale w praktyce nie da się sprawdzić 100% sprzętu który bierze się pod uwagę.

6 minut temu, Tweeter2016 napisał:

nie da się sprawdzić 100% sprzętu który bierze się pod uwagę.

Też nad tym ubolewam.

Ja mam więcej bolączek, ale nie o tym chciałem pisać 😉  Z jakimi wzmacniaczami Dali Mentor 2 najlepiej się dogadują?

19 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Ja mam więcej bolączek, ale nie o tym chciałem pisać 😉  Z jakimi wzmacniaczami Dali Mentor 2 najlepiej się dogadują?

Raczej coś cieplejszego 

Musical fidelity

Electrocompaniet

Denon

Naim

Asr emiter

Roksan