Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel vs Onkyo vs Yamaha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Chciałbym zakupić nowe stereo. Pytanie do was odnośnie wyboru wzmacniacza. W grę wchodzą poniższe modele:

Rotel A12 Mk2

Yamaha A-S701

Onkyo A-9150

Będzie to pracować w salonie 25m2 z kolumnami podłogowymi. Słucham głównie cięższej muzyki. Co możecie powiedzieć o tych konstrukcjach ?

https://www.audiostereo.pl/topic/165467-rotel-vs-onkyo-vs-yamaha/
Gość Kw202

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Mikkonen napisał:

Witam wszystkich,

Chciałbym zakupić nowe stereo. Pytanie do was odnośnie wyboru wzmacniacza. W grę wchodzą poniższe modele:

Rotel A12 Mk2

Yamaha A-S701

Onkyo A-9150

Będzie to pracować w salonie 25m2 z kolumnami podłogowymi. Słucham głównie cięższej muzyki. Co możecie powiedzieć o tych konstrukcjach ?

Ręki nie dam ale te nowe stereo to raczej używane 😉

A tak na poważnie miałem kiedyś Onkyo a 9130 i bardzo miło je wspominam, a podobno różnią się tylko mocą. 

W Onkyo masz wbudowany całkiem fajny dac. 

Zapas mocy to ma Yamaha .. plus taki dinks do cichego słuchania - teraz dość

rzadki wśród wzmacniaczy czy amplitunerów, bo pozwala na płynną regulację.

Ale jak słuchasz nagrań demonów szybkości 😉 to Rotel czy Onkyo będą chyba

lepszym wyborem, choć ich moc jest sporo mniejsza.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Od 15 lat mam Rotela RA-04 i w sumie jestem zadowolony, ma charakterystyczną manierę grania pierwszym planem, i dodaje fajny drive do muzyki. Do szatanów pasuje, podoba mi się to. Potrzebuję tylko coś z pilotem i wejściami cyfrowymi. Myślałem, że może przerzucę się na coś innego, ale chyba jednak padnie na nowego A11 mk2 🙂

Ale co to za porady nie znając kolumn?

Jakie będziesz miał kolumny do tego czy one są już wybrane?

Dlaczego skupiłeś się tylko na tych trzech modelach?

Czy odsłuchiwałeś ich i one ci najbardziej pasowały właśnie z tymi kolumnami?

Cześć, napisz na start jakie masz kolumny i czego oczekujesz 🙂 bez nich to jest wróżenie z fusów, zwłaszcza że sobie też wybrałeś trzy różne brzmieniowo wzmacniacze. Yamaha jaśniejsza, Rotel neutralny i dla mnie nieco suchawy, przez co pasuje do ciepłych kolumn, a Onkyo znowu jest lekko cieplejsze, dynamiczne, rozrywkowe. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

7 godzin temu, Mikkonen napisał:

Witam wszystkich,

Rotel A12 Mk2

Yamaha A-S701

Onkyo A-9150

Do cięższych brzmień klienci najczęściej u nas wybierają wzmacniacze Rotela, jednak wszystko zależy z jakimi kolumnami ma on współpracować. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Obecnie mam Rotel Ra 04 i Dali 450. W nowym mieszkaniu sprzęt pójdzie do zmiany. Obawiam się jednak ze bez odsłuchow się nie obejdzie. Na sprzęt (kolumny + wzmacniacz, źródło obecne zostaje) zamierzam przeznaczyć do 10tys zł. 

Chciałem zacząć od kupna nowego wzmaka do obecnych Dali, ale chyba nie ma to sensu, i lepiej będzie mi kupić komplet.

Szukam gęstego brzmienia że sporą ilością dobrze kontrolowanego dołu (bez kluchy na basie), że zlagodzoną górną średnicą. 

Pokój 25m2. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
43 minuty temu, Mikkonen napisał:

Obecnie mam Rotel Ra 04 i Dali 450. W nowym mieszkaniu sprzęt pójdzie do zmiany. Obawiam się jednak ze bez odsłuchow się nie obejdzie. Na sprzęt (kolumny + wzmacniacz, źródło obecne zostaje) zamierzam przeznaczyć do 10tys zł. 

Chciałem zacząć od kupna nowego wzmaka do obecnych Dali, ale chyba nie ma to sensu, i lepiej będzie mi kupić komplet.

Szukam gęstego brzmienia że sporą ilością dobrze kontrolowanego dołu (bez kluchy na basie), że zlagodzoną górną średnicą. 

Pokój 25m2. 

Zacznij od kolumn, wniosą dużo nowego. 

Będziesz mógł cieszyć się dźwiękiem a w międzyczasie ciułać na inny piecyk. 

7 godzin temu, Kw202 napisał:

W sumie jakbym czytał o Mission.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

8 godzin temu, audioburak napisał:

Dali 450 upgradowane, czy fabryczne ?

Odświeżone 🙂 Wymienione wew okablowanie, rezystory, i elektrolit w zwrotnicy. Cewki oraz foliowiec na górze - oryginalne. Głośniki wszystkie również oryginalne.

Co mi w nich nie pasi ? Kolor 😄 A fornirowanie to 1800zł, więc nie opłaca się.

A co sądzicie o Monitor Audio Silver 100 ? Tak wiem, to podstawkowce, ale mają 20cm na basie. Do salonu 25m2 może całkiem ciekawy pomysł ?

Ciekawy, ale koniecznie do posłuchania, bo może być inny charakter góry pasma.

Bezpieczniej chyba Reserve R200 - też bas jak z podłogowych, ale góra jednak

bezpieczniejsza, bo tekstylny pierścieniowy. Zależy, czego się szuka ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 godzin temu, Mikkonen napisał:

Pokój 25m2. 

Z tego co piszesz zdecydowanie najlepszym wyborem jest onkyo. Wzmak ten gra dynamicznie ze świetną sceną stereo i nie ostrawo jak konkurencja 🙃 

Ja bym na 1000 % wybrał onkyo bo to super sprzęt.  Kolega ostatnio właśnie wymieniał rotela na onkyo i onkyo w jego systemie pozamiatało rotela ,porównywał też z jakimś marantzem ale dźwięk był mało plastycznt 😀

Edytowane przez fanatyk muzyki
4 godziny temu, Mikkonen napisał:

Odświeżone 🙂 Wymienione wew okablowanie, rezystory, i elektrolit w zwrotnicy. Cewki oraz foliowiec na górze - oryginalne. Głośniki wszystkie również oryginalne.

Co mi w nich nie pasi ? Kolor 😄 A fornirowanie to 1800zł, więc nie opłaca się.

A co sądzicie o Monitor Audio Silver 100 ? Tak wiem, to podstawkowce, ale mają 20cm na basie. Do salonu 25m2 może całkiem ciekawy pomysł ?

Do tak dużego salonu nie idź w podstawki. Jeszcze mi podziękujesz za tą radę 😉

Oczywiście są podstawkowce które dadzą radę w takiej przestrzeni ale to nie twoj budżet. A oprócz tego trza będzie kupić podstawki a to dodatkowy koszt jak by nie było. .

Gość Kw202

(Konto usunięte)
22 minuty temu, fanatyk muzyki napisał:

Do tak dużego salonu nie idź w podstawki. Jeszcze mi podziękujesz za tą radę 😉

Oczywiście są podstawkowce które dadzą radę w takiej przestrzeni ale to nie twoj budżet. A oprócz tego trza będzie kupić podstawki a to dodatkowy koszt jak by nie było. .

Jak masz na to miejsce też bym proponował ci podłogówki. 

Dołączę się do tematu, bo pamiętam jak sam zastanawiałem się nad wyborem wzmacniacza do rocka i klasyki i rozważałem te same propozycje plus Pioneer A-40AE. Ostatecznie wziąłem wzmacniacz Yamaha ze względu na sporą moc i płynny loudness. Tak z ciekawości zapytam, bo generalnie mało jest opinii w internecie o wzmacniaczu Onkyo A-9150. Sama jego budowa wydaje się ciekawa m. in. wydzielona sekcja części wzmacniacza mocy w modułach zwanych Discrete Spectra Module (tak to reklamuje producent). Chociaż mocowo to nie wydaje się on silny, jednak patrząc na wnętrze i wagę to źle nie wygląda.  Czy ktoś ma ten wzmacniacz i może coś o nim napisać, np. porównując do innych wzmacniaczy, bo przecież Onkyo to naprawdę swego czasu zacna firma?

Również ślędzę temat z zainteresowaniem, sam się zastanawiam pomiedzy poniższymi wzmacniaczami, do moetalu, dużej ilości rocka, trochę starego hiphopu i starej elektroniki.

Yamaha AS-701
Onkyo 9150
Pioneer A-40AE
Cyrus One
Cambridge Audio CXA 61
Rotel A11, A12, może A14 jakby był wart dopłaty.

A może coś innego ktoś doradzi ? 😉

Edytowane przez Bautek

I znów pytanie - czy będą napędzać jakieś dobrej klasy monitory czy smoki

z dwoma 8" na basie plus reszta. Wtedy i ta Yamaha może nie dać rady ...

2 godziny temu, audioburak napisał:

I znów pytanie - czy będą napędzać jakieś dobrej klasy monitory czy smoki

z dwoma 8" na basie plus reszta. Wtedy i ta Yamaha może nie dać rady ...

No to prawda, przy bardzo wymagających kolumnach słaby wzmacniacz będzie się sam męczył, a przy okazji zamęczał słuchacza, czyli dźwięk bez energii, bezpośredniości i polotu. Czyli odwieczny problem audiofila, jak zestroić sprzęt 🙂 

W dniu 20.11.2023 o 20:59, Mikkonen napisał:

Pokój 25m2. 

Ale to nie masz się czego obawiać tylko się przygotuj. Na pewno się nie obejdzie 

Jak jesteś zadowolony z kolumn to zostaw. Teraz musisz dać 5k żeby grały tak samo. A to już połowa budżetu. 

W dniu 22.11.2023 o 23:19, Bautek napisał:

Również ślędzę temat z zainteresowaniem, sam się zastanawiam pomiedzy poniższymi wzmacniaczami, do moetalu, dużej ilości rocka, trochę starego hiphopu i starej elektroniki.

Yamaha AS-701
Onkyo 9150
Pioneer A-40AE
Cyrus One
Cambridge Audio CXA 61

Cambridge, rotel a14 się wysuwają do przodu.

Ja bym rozważył na twoim miejscu taki nieduży wzmacniacz, o ile mieści się w twoim budżecie.

Bardzo mało znany w Polsce,ale prawie wszyscy, którzy go słuchali są nim zachwyceni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Miałem okazję zagrać Rotelem RA-1592 na Dali 450. Byłem w lekkim szoku, jak to zagrało 😅. Kolumny za 1200 zł, a efekt.. no właśnie. Nie będę rozpisywać się (....)

Miałem też okazje podłączyć Ra-1592 do Dali 606 i 808, do porównania miałem 3 amplitunery ONKYO INTEGRA (flagowce). Jeśli chcesz zostać w stajni Dali to:

- Onkyo będzie grało z powłóczystym bassem, łagodną górą i średnicą o średniej rozdzielczości (mniej/bardziej).

- Rotel wyciągnie więcej z tych kolumn niż Ci się wydaje, że są w stanie zagrać. Mówię tutaj o Rotelu Ra-1592 i Ra-1572, ponieważ z takimi mam doświadczenie. Jeśli chodzi o integry Rotela to raczej szukałbym minimum RA-1572.

Do pomieszczenia 24m2 450tki to więcej niż potrzeba. Te kolumny dają wodospad gęstego dźwięku. 606 robią to samo, natomiast są lepsze. Do 808 potrzebujesz +40m2 i trzeba je kręcić bardzo mocno, aby wytworzyć odpowiednie ciśnienie w skrzynkach (są wielkie). 450ki przy cichym odsłuchu są mięsiste (606 też). 808 są przestrzenne gdy grają cicho, ale puste.

Generalnie Dali 450 z rotelem 1592 nauczyły mnie szacunku do tanich kolumn.

W dniu 22.11.2023 o 23:19, Bautek napisał:

Yamaha AS-701
Onkyo 9150
Pioneer A-40AE
Cyrus One
Cambridge Audio CXA 61

Z tej listy co podałeś onkyo zagra zdecydowanie najlepiej. Zresztą posłuchaj sam jak masz możliwość. Mój kolega dużo czytał forum i sugerował się głównie na denonie marantzu czy rotelu a ostatecznie wybrał onkyo bo pozamiatało inne sprzęty 🙃

15 godzin temu, fanatyk muzyki napisał:

Z tej listy co podałeś onkyo zagra zdecydowanie najlepiej. Zresztą posłuchaj sam jak masz możliwość. Mój kolega dużo czytał forum i sugerował się głównie na denonie marantzu czy rotelu a ostatecznie wybrał onkyo bo pozamiatało inne sprzęty 🙃

Będę go musiał sprwdzić, chociaż dzisiaj przyjedzie Pioneer A-40 AE to go sprawdzę i posłucham, wiele razy był mi polecany, że powinien pod mój gust podejść, to szkoda byłoby go nie sprawdzić 🙂

Dobry i tani.

W dniu 24.11.2023 o 21:10, treinerek napisał:

Ja bym rozważył na twoim miejscu taki nieduży wzmacniacz, o ile mieści się w twoim budżecie.

Bardzo mało znany w Polsce,ale prawie wszyscy, którzy go słuchali są nim zachwyceni.

Ukryta Zawartość

Zaciekawiła mnie nim. Słyszałem o nim wcześniej ale jakoś wtedy nie podlapalem.

Tylko gdzie go na testy dostać. 

Ukryta Zawartość

W dniu 20.11.2023 o 19:59, Mikkonen napisał:

To przede wszystkim te Dali tak graja 😉 Juz samo pozbycie sie ich poprawi te kwestie.

Jesli zmieniasz komplet to nie rob tego kosztem dobrego wzmacniacza.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi