Skocz do zawartości
IGNORED

Jeden kanał wzmacniacza gra nieco ciszej.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Posiadam Denona PMA 980R, który jak się okazało, gra nierówno przy niskich poziomach głośności. 

Zwykle słucham muzyki z potencjometrem na godzinie dziewiątej, czasem nieco głośniej.

Dziś jednak, z uwagi na warunki pierwszy raz podpiąłem słuchawki i odruchowo zmniejszyłem głośność do minimum, aby dobrze ją sobie wyregulować.

I tutaj trochę się zdziwiłem, bo przy minimalnej głośności w prawym uchu prawie kompletna cisza. Stopniowe zwiększanie głośności powoli wyrównywało oba kanały, a już przed godziną ósmą nie słyszałem żadnej różnicy. 

Czy jest to powód do podjęcia działań typu przegląd/czyszczenie itp? Podczas słuchania nie muszę nawet sięgać po gałkę balansu, bo jak wspomniałem, problem ustępuje przy głośności niższej, niż tej, na której słucham muzyki. 

Potek do czyszczenia, gorzej jak ścieżka na tarczy wytarta to wtedy zostaje wymiana, a z tym może być problem bo te są wpisane w projekt na zamówienie przez producenta i nie da się ich od tak kupić i trzeba kombinować z jakimś zamiennikiem, ale najpierw rozebrać oryginał i zobaczyć.

Miałem kiedyś Nada c350 i ten model miał tak od nowości...

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

3 godziny temu, Dimension napisał:

Miałem kiedyś Nada c350 i ten model miał tak od nowości...

Tzn miałeś wadliwy egzemplarz, czy problem pojawiał się masowo w tym modelu?

6 godzin temu, Dune napisał:

Potek do czyszczenia, gorzej jak ścieżka na tarczy wytarta to wtedy zostaje wymiana, a z tym może być problem bo te są wpisane w projekt na zamówienie przez producenta i nie da się ich od tak kupić i trzeba kombinować z jakimś zamiennikiem, ale najpierw rozebrać oryginał i zobaczyć.

Dzięki. Zdziwiłem się, bo nic nie trzeszczy, a potencjometry chodzą bardzo płynnie.

Ten model Nada tak miał przy niskiej głośności.

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

Nie tylko nad, alps

7 godzin temu, bolekk_ napisał:

Czy jest to powód do podjęcia działań typu przegląd/czyszczenie itp?

Moim zdaniem możesz spać spokojnie. Wiele wzmacniaczy tak ma. 

.

22 minuty temu, J4Z napisał:

Moim zdaniem możesz spać spokojnie. Wiele wzmacniaczy tak ma. 

Dzięki. O tyle dobrze, że problem nie występuje przy "normalnej" głośności. Będę monitorował sytuację.

To normalne zachowanie związane z niedoskonałością potencjometrów.
Brak współbieżności kanałów zachodzi zawsze w wzmacniaczach wyposażonych w normalne potencjometry. Kupno nowego potencjometru niewiele zmieni bo możemy trafić na taki co ma jeszcze większy 'rozjazd'.
Rozwiązaniem jest kupno sprzętów z regulacją volume opartą na czipie albo na drabince rezystorowej ale to już tylko w nowszych wzmacniaczach.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

9 godzin temu, bolekk_ napisał:

Cześć. Posiadam Denona PMA 980R, który jak się okazało, gra nierówno przy niskich poziomach głośności. 

Zwykle słucham muzyki z potencjometrem na godzinie dziewiątej, czasem nieco głośniej.

Dziś jednak, z uwagi na warunki pierwszy raz podpiąłem słuchawki i odruchowo zmniejszyłem głośność do minimum, aby dobrze ją sobie wyregulować.

I tutaj trochę się zdziwiłem, bo przy minimalnej głośności w prawym uchu prawie kompletna cisza. Stopniowe zwiększanie głośności powoli wyrównywało oba kanały, a już przed godziną ósmą nie słyszałem żadnej różnicy. 

Czy jest to powód do podjęcia działań typu przegląd/czyszczenie itp? Podczas słuchania nie muszę nawet sięgać po gałkę balansu, bo jak wspomniałem, problem ustępuje przy głośności niższej, niż tej, na której słucham muzyki. 

Potki mają rozbieżności. Jedne większe, drugie mniejsze, ale mają.

Im lepszy potek tym równiejsze wzmocnienie na początku zakresu.

Aaa lepiej mieć regulacje głośności na drabince rezystorowej.

Godzinę temu, yayacek napisał:

To normalne zachowanie związane z niedoskonałością potencjometrów.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Nie ruszał bym tego bo może być jeszcze gorzej. Taki urok zwykłych potkow. A jest to jeszcze bardziej słyszalne jak wzmacniacz dość głośno gra od samego dolu, a tak ma ten 980R.

?👈

W tym Denonie siedzi słaby (znaczy taniutki) Alps z  tolerancją pomiędzy kanałami bodaj 15-20%.
Nie dziwota, że kaprysi przy niskich poziomach.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

10 godzin temu, xniwax napisał:

W tym Denonie siedzi słaby (znaczy taniutki) Alps z  tolerancją pomiędzy kanałami bodaj 15-20%.

Doraźnie można ratować się funkcją muting.

Wtedy sygnał obniżamy o 20db co wymusza mocniejsze odkręcenie potka głośności, przez co wchodzimy w równiejszy obszar wzmocnienia.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

10 godzin temu, xniwax napisał:

Zazwyczaj im wzmacniacz z tańszej serii, tym potencjometr "nieregularnej" jakości. Przy regulacji elektronicznej problem odpada, chociaż przy niskich głośnościach, wobec braku ciągłej regulacji, może pojawić się problem zbyt dużych skokowych zmian w dźwięku. Więc są plusy dodatnie ale i plusy ujemne 🙂 

2 godziny temu, paww napisał:

Przy regulacji elektronicznej problem odpada, chociaż przy niskich głośnościach, wobec braku ciągłej regulacji, może pojawić się problem zbyt dużych skokowych zmian w dźwięku

Ale chyba tylko w jakiś piwnicznych wytworach czy w audiofilskich wypustach. Głupie Onkyo A-5VL czy Harman Kardon HK970/980 żadnych zbyt dużych skokowych zmian dźwięku przy niskich głośnościach nie mają.
Właściciele popularnych Yamah A-S701 i pochodnych też nic powyższego nie zauważyli. A to wszystko wzmacniacze z regulacją volume na czipie.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale w denonie to może być selektor. Prosta naprawa.

Żaden selektor. To po prostu potencjometr i trzeba z tym żyć albo przejść na nowsze konstrukcje.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

16 minut temu, yayacek napisał:

Ale chyba tylko w jakiś piwnicznych wytworach czy w audiofilskich wypustach. Głupie Onkyo A-5VL czy Harman Kardon HK970/980 żadnych zbyt dużych skokowych zmian dźwięku przy niskich głośnościach nie mają.
Właściciele popularnych Yamah A-S701 i pochodnych też nic powyższego nie zauważyli. A to wszystko wzmacniacze z regulacją volume na czipie.

Mam m.in. Yamahę A-S501 i liczba skoków jest bardzo duża więc problem jest niewielki, nawet przy bardzo cichym, nocnym słuchaniu jest prawie niezauważalny. Ale jak ktoś używa np. głośności w telefonie to problem zbyt dużych "skoków" poziomów dźwięków jest ewidentny. Chociaż w iluś tam letnim Denonie najlepiej zacząć od czyszczenia potencjometru i wtedy ewentualnie ocenić problem. Pamiętam, że np. polskie potencjometry w tanich radiach lubiły trzeszczeć albo nawet przerywać, zjawisko jeszcze bardziej uciążliwe niż nierówność kanałów.

23 minuty temu, paww napisał:

Ale jak ktoś używa np. głośności w telefonie to problem zbyt dużych "skoków" poziomów dźwięków jest ewidentny

Nie rozumiem co ma telefon wspólnego ze wzmacniaczem. Że niby telefon steruje głośnością wzmacniacza? Niby jak? - za pomocą telefonu reguluje położenie gałki siły głosu na wzmacniaczu? To raczej problem telefonu a nie wzmacniacza.
Prawdę mówiąc nie wiem o co chodzi.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

NADy tak mają. 

Ale w denonie to może być selektor. Prosta naprawa.

Mój ponad 7 letni NAD 375 tak nie ma. Zero problemów z potencjometrami od nowości 😉

Edytowane przez marian.ch

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

1 minutę temu, yayacek napisał:

Nie rozumiem co ma telefon wspólnego ze wzmacniaczem. Że niby telefon steruje głośnością wzmacniacza? Niby jak? - za pomocą telefonu reguluje położenie gałki siły głosu na wzmacniaczu? To raczej problem telefonu a nie wzmacniacza.
Prawdę mówiąc nie wiem o co chodzi.

Podałem jako przykład nieodpowiedniej regulacji cyfrowej, tylko tyle

53 minuty temu, marian.ch napisał:

Mój ponad 7 letni NAD 375 tak nie ma. Zero problemów z potencjometrami od nowości 😉

Masz fart.

.

15 godzin temu, xniwax napisał:

Gdyby Denon został przy potencjometrach Noble tak jak w latach 70-80 to by nie było problemu :-) mam 3 szt Denona z tego okresu i głośnośc narasta na oba kanały równo od samego dołu w każdym idealnie,   ten  980R kosztował zaledwie 800 DM i to w latach 90  więc wsadzili chiński potecjometr.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Najważniejsze, że jak się okazało, nie jest to nic nietypowego i raczej nie ma się czego obawiać. Gdyby nie to, że zachciało mi się podłączyć słuchawki, co wiązało się ze ściszeniem wzmacniacza, najpewniej byłbym nieświadomy tego mankamentu.

Pozdrawiam.

1 godzinę temu, bolekk_ napisał:

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Ciesz się muzyką 🙂

1 godzinę temu, Dune napisał:

Noble

Porządna firma.

4 godziny temu, yayacek napisał:

Żaden selektor. To po prostu potencjometr i trzeba z tym żyć albo przejść na nowsze konstrukcje.

Ale może być selektor. Warto sprawdzić. 

Jak mówię w barach to było słyszalne ale firma nad uważała że to leży w granicach ich dopuszczalnych norm. Oddawałem im towar na gwarancję w UK.

3 godziny temu, marian.ch napisał:

Ten nie 

Ale w 326 to był częsty przypadek.

27 minut temu, Tajitsu napisał:

Ciesz się muzyką 🙂

To jest najważniejsze. A uwierz, że siedząc tutaj, sięgając po płytę za płytą, uśmiech nie znika. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I o to chodzi! 
Nie ważne jaki sprzęt i za ile €.
Ważne, że odtwarzając muzykę sprawia frajdę!

To ma dobrze grać dla Ciebie, nie dla kogoś z forum 🙂

39 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale w 326

W Nad 319 miałem to samo. Pomogło podłączenie Akai PR a04 🙂

No tak bo wina jest tam przedwzmacniacz. Generalnie w starszych badach to było coś normalnego. Dlatego lepiej grały głośniej 🙂