Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-A2A + AE300 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Posiadam w domu automatykę firmy grenton, która dobrze paruje się z systemem yamaha musiccast ewentualnie sonos.

W domu mam wyprowadzone przewody głośnikowe dwa w salonie na sufit jako głośniki tylne systemu kinowego oraz niestety po jednym przewodzie głośnikowym do każdej z łazienek aby coś tam grało w momencie gdy ktoś z łazienki korzysta (automatyka by uruchamiała na ten czas muzykę). 

Mieszkanie jest w białych kolorach i takie też głośniki chciałem dobrać, całość zestawu w kwocie ok. 15 tys. zł. 

Jeśli chodzi o salon to pomysł jest taki aby dać amplituner yamaha RX-A2A oraz głośniki na przód: AE300 2 szt + AE 307 + AE 308, na sufit na tył: Cabasse Eole 4 lub Alcyone.

Głośniki łazienkowe jako druga strefa - w sumie tutaj cokolwiek białego płaskiego natynkowego w cenie około 500zł / szt.

Głośników w salonie chcę używać głównie jako kina domowego i czasami do słuchania muzyki. Czy tak dobrany zestaw w salonie powinien dawać dobre efekty odsłuchowe?

Edytowane przez Wizky
https://www.audiostereo.pl/topic/165664-yamaha-rx-a2a-ae300/
  • Wizky zmienił(a) tytuł na Yamaha RX-A2A + AE300 ?

Cześć, Yamaha RX-A2A to model bardzo zbliżony do niższego V6A, więc warto albo pójść w górę do A4A, albo właśnie zejść na V6A 🙂 

Co do kolumn, wszystko zależy od tego, jakie brzmienie lubisz. Dobrze by było, gdybyś pokazał ustawienie pomieszczenie i to, gdzie masz wypuszczone kable. Tylne górne nie brzmią najlepiej, o ile nie ma też drugiego kompletu przed kanapą, by ustawić 5.1.4 😉 Jeśli masz tylko dwa i brak możliwości zmian, to czy dałoby radę ustawić je na wysokości kolan? 

Z kolumn do Yamahy na pewno rozważyłbym KEFa. Q350, Q250C, jako surround Q150, ale Acoustic Energy też mogą się spodobać. 

Nie zapomnij też o dobrym subwooferze 🙂 Nie podałeś metrażu, ale na pewno spojrzałbym na REL HT1205 oraz Klipsch RP-1200SW

W razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy, powyższe propozycje są mocno wstępne i znajdzie się znacznie więcej opcji 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

55 minut temu, Q21 napisał:

Yamaha RX-A2A to model bardzo zbliżony do niższego V6A, więc warto albo pójść w górę do A4A, albo właśnie zejść na V6A 🙂 

Różnice większe na tych amplitunerach (A2A vs V6a) pojawiają się przy odsłuchu stereo. Seria Aventage gra łagodniej i z większą kulturą 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć,

W załączeniu rozmieszczenie pomieszczenia - około 30m2. Na czerwono zaznaczyłem TV i głośniki pod nim centralne. Kółkami z krzyżykami są zaznaczone głośniki wiszące na suficie. Pomieszczenie w kształcie prostokątu ma 6m x 5m + aneks kuchenny i przedsionek. Na tylnej ścianie i boku są zasłony (zaznaczyłem na niebiesko) więc głośniki tylne będą jedynie na suficie nad stołem - nie bardzo mam gdzie je postawić bądź zawiesić. Tutaj też przedkładam wygląd pomieszczenia (klasyczny w odcieniach bieli) nad jakość głośników i nic na siłę nie chcę dokładać - stąd wybór też na głośniki pasujące wyglądem. Subwoofer chciałem do kompletu AE308.

Nie jestem melomanem i ciężko mi określić jakie dokładnie lubię brzmienie - lubię brzmienie głębokie i jeśli słychać w nim osobno różne instrumenty. Słyszałem w wyciszonym pomieszczeniu kolumny HARBETH model chyba M40.3 XD to brzmienie miały świetne ale to zupełnie inny poziom cenowy. Słucham głównie muzyki rock / pop / electro / house.

Amplituner A2A w porównaniu do V6A brałem pod uwagę ze względu na wyższą jakość serii Aventage i myślałem że ta większa łagodność może lepiej współpracować z głośnikami AE. Ten amplituner jest też dla mnie optymalny cenowo i wydaje się optymalny jakościowo i cenowo do reszty zestawu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wizky

Nie chciałbyś przy takim ustawieniu skupić się jednak na stereo? Efekty surround nie będą aż tak przyjemne i poprawne ze względu na planowane ustawienie kolumn, a stereo w filmach też potrafi dać radę. Zyskasz wtedy na jakości dźwięku w muzyce 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

@Wizky zamiast montować głośniki na suficie zamontuj je po lewej stronie - w/na ścianie tuż przy oknie, lekko za kanapą. Zasłonę zawsze można lekko odsunąć na czas seansu ewentualnie jak nie bęzie z gatunku bardzo ciężkich to amplituner sam sobie podbije. 

Po prawej stronie - na tym kominie. Uzyskasz całkiem poprawnie rozmieszczone 5.1.

Estetyka jest dla Ciebie ważna, możesz zerknąć na np. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli to nie wchodzi w grę to nie zawracaj sobie głowy tymi głośnikami nad stołem i pójdź w 2.0 albo 2.1. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Chloru

No właśnie zasłona w tamtym miejscu nie jest przesuwna - tam ją silnik zwija (zasłony są powiązane z automatyką). Natomiast na ściance z drugiej strony jest klimatyzacja więc tam też głośnik nie bardzo będzie mógł wisieć. Jedyne miejsce chyba pozostawało nad stołem - tak czy inaczej kable są już rozmieszczone w tych miejscach nad stołem przez dewelopera i mieszkanie jest wykończone więc tutaj już nic nie zmienię 😕 Więc tutaj raczej tylko pozostaje dobranie systemu dźwiękowego gdzie jednak też ze względu na automatykę chcę się oprzeć o amplituner yamaha. Ewentualnie jakaś porada jakie głośniki albo jak je ustawić żeby był dobry odsłuch?

Nie wiem czy istnieje takie rozwiązanie ale to jeszcze przychodzi mi do głowy żeby zamontować jakieś głośniki kulki na lince, którą można by łatwo spuścić na jakiś większy seans filmowy, a tak poza tym byłyby pod sufitem? Ew jakieś inne rozwiązania głośnikowe tutaj proponujecie?

2 minutes ago, Wizky said:

No właśnie zasłona w tamtym miejscu nie jest przesuwna - tam ją silnik zwija (zasłony są powiązane z automatyką).

No dobra ale to dalej zasłona i jakiś dźwięk przepuszcza. Cały ten kawałek ściany jest zasłonięty? 

3 minutes ago, Wizky said:

Natomiast na ściance z drugiej strony jest klimatyzacja więc tam też głośnik nie bardzo będzie mógł wisieć.

No ale klimatyzator to chyba wisi wysoko a głośniki surround montuje się na wysokości odsłuchu... zazwyczaj 100-120 cm od ziemi.... 

5 minutes ago, Wizky said:

tak czy inaczej kable są już rozmieszczone w tych miejscach nad stołem przez dewelopera i mieszkanie jest wykończone więc tutaj już nic nie zmienię

5 minutes ago, Wizky said:

na automatykę chcę się oprzeć o amplituner yamaha.

No to mając na uwadze to co napisałeś pozostają MusicCasty 20 albo 50 i tyle, jeżeli ma to być w miarę bliskie referencyjnemu układowi głośników.