Skocz do zawartości
IGNORED

Lepsze stereo

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Wpisz sobie w google "zegar rubinowy audio". Czegoś nowego się nauczysz.

Rubinowy zegar audio?! Pierwsze słyszę.
Jest mechanizm zegarkowy (tzw. werk) z łożyskami rubinowymi. Zegar może też być wysadzany rubinami, może być w kolorze rubinowym czy z rubinowym cyferblatem.
Nie brnij dalej - po prostu nie ma czegoś takiego jak zegar rubinowy. Chyba, że masz na myśli zegarek z mechanizmem opartym na łożyskach rubinowych włożony do sprzętu audio, ale wówczas tykanie dochodzące z wewnątrz mogłoby być dość irytujące 🙂 i ni cholery nie wiem czemu miałoby to służyć.

I jak jeszcze raz napiszesz o rubinowych zegarach to zaiste nie będzie to już śmieszne.

Godzinę temu, duszyk napisał:

podłączyłem WIIM PRO PLUS pod HK255, i nie odczuwam różnicy między tym połączeniem a tym z telewizora.

No i słusznie, bo dlaczego niby miałbyś odczuć.
Chcesz poczuć różnicę to podłącz sobie inny amplituner lub inne kolumny, np. jakieś porządne, ciężkie skrzynie z dwoma dwudziestkami na basie. Zapewniam, że różnicę odczujesz 🙂

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

1 hour ago, Piopio said:

Wpisz sobie w google "zegar rubinowy audio". Czegoś nowego się nauczysz. 

Dobra. Widzę, że się nie połapałeś, Nie rubinowy, tylko rubidowy.

Co do wpływu, to lepiej nie dyskutujmy, bo nie uwierzę, że ktoś usłyszy zmiany na poziomie -90dB.

5 minut temu, yayacek napisał:

Rubinowy zegar audio?! Pierwsze słyszę.

„Rubidium Clock” no może rubidowy 😉 

"W tym czasie wprowadzono do systemu masteringowego i replikacyjnego rubinowy zegar („Rubidium Clock”), który znacznie dokładniejszy od swoich poprzedników."

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Just now, Piopio said:

"W tym czasie wprowadzono do systemu masteringowego i replikacyjnego rubinowy zegar („Rubidium Clock”), który znacznie dokładniejszy od swoich poprzedników."

A skąd ten cytat?

1 minutę temu, bum1234 napisał:

A skąd ten cytat?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minute ago, Piopio said:

Ukryta Zawartość

No to teraz wszystko jasne. Autor tej strony to znany wyznawca audio-voodoo

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Piopio napisał:

W końcu załapałeś 🙂
Zegar rubidowy - tak
Zegar rubinowy - nie ma czegoś takiego.
A w internecie jest masa głupot pisanych przez przez różnej maści guru.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

2 minuty temu, yayacek napisał:

A w internecie jest masa głupot pisanych przez przez różnej maści guru.

Pomyłka w tłumaczeniu, która jest powielana w naszym języku. 

15 godzin temu, duszyk napisał:

więc podłączyłem WIIM PRO PLUS pod HK255, i nie odczuwam różnicy między tym połączeniem a tym z telewizora.

Nic w tym nadzwyczajnego. Doświadczenie nauczy podchodzić z rezerwą podchodzić do zbyt optymistycznych wpisów, jak to pozoru blachy element sprawia, że "nie dało się słuchać". 

W dniu 13.12.2023 o 20:54, duszyk napisał:

Oglądając filmy z DD5.1 jest ok, nie potrzeba mi nic więcej. Jednak bardzo chciałbym polepszyć jakość audio stereo.

A jak słuchasz muzyki, to masz tryb 2.0, direct (wszystkie filtry wyłączone) i dajesz nieco głośniej?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 23.12.2023 o 12:44, szymon1977 napisał:

Nic w tym nadzwyczajnego. Doświadczenie nauczy podchodzić z rezerwą podchodzić do zbyt optymistycznych wpisów, jak to pozoru blachy element sprawia, że "nie dało się słuchać". 

A jak słuchasz muzyki, to masz tryb 2.0, direct (wszystkie filtry wyłączone) i dajesz nieco głośniej?

tak, słuchając muzyki zmieniam oczywiście tylko na głośniki stereo 2.0, bez żadnych efektów dźwiękowych czy filtrów, i tak, lubię słyszeć muzykę, więc rzadko mam cicho

@duszyk  I słusznie, bo muzyki trzeba słuchać z "naturalną" 😉 głośnością.

Tak zerkam na wątek i nie napisałeś jednak czego brak i tylko ogólne określenie,

że w stereo to ma być "lepiej". A to dla każdego może znaczyć coś innego.

Domyślam się więc że jest: za dużo bezładnego basu, a może za mało i zbyt czytelny 😉 

Góra pasma za wyraźna i zbyt agresywna, a może odwrotnie - jak to mówią - za kocem.

Brak średnicy, a może jednak wokale są za blisko ... itd, itp. To mogłoby pomóc tym,

co chcą pomóc, a nie wykłócają, która racja jest "najmojsza" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 godzin temu, audioburak napisał:

słusznie, bo muzyki trzeba słuchać z "naturalną" 😉 głośnością.

Nieprawda: "naturalna" głośność dla muzyki to jakieś 100dB, ale nagrania realizowane są tak by brzmiały dobrze przy 75-85dB i to jest "naturalna" głośność słuchania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by słuchać ciszej, krzywe FM pokazują, że trzeba tylko sobie nieco podbić basu... ups, nic nie trzeba sobie podbijać, bo większość kolumn, które nie są w stanie zbyt głośno zagrać, mają lekką V-kę, i takie właśnie są lubiane przez konsumentów. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

On 12/13/2023 at 9:54 PM, duszyk said:

Proszę o poradę, w co powinienem zainwestować, aby polepszyć jakość stereo, co dokupić czy wymienić. Budżet niestety mały, do 3tys.

Miałem podobny dylemat rok temu i wybrałem to co proponuje Piotr Sonido (z moich obserwacji bardzo kompetentna osoba tutaj 😀) dokupiłem wzmacniacz z możliwością użycia jako końcówki mocy na fronty do filmów. 
Mój wybór padł na Rotela A12 ale nie mam pojęcia czy to przypasuje do twoich głośników. 
Ja osobiście unikałbym jakichś przełączników. Ma startować z pilota i tyle. Możesz tak ustawić Rotela, że się sam uruchomi jak tylko dostanie sygnał z ampli. 
Z artykułów wnoszę że Wiim Pro Plus ma już znośnego DACa więc wybór wzmacniaczy masz szerszy. 
Wprowadzenie wzmacniacza stereo przede wszystkim dało trójwymiarowy dźwięk którego słuchanie cieszy. 
muzyka z ampli Yamaha była zawsze przyklejona do głośników. 

A dziękuję. Miło to słyszeć 🙂

TRzeba tu chyba zejść na ziemię bo temat odbiegł już w kierunku kosmosu audio 🙂

chyba że coś ominąłem:)

• Pokaż nowe odpowiedzi