Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego młodzież słucha na głośniku telefonu, jakichś jbl chargach albo słuchawkach BT. Za moich czasów punktem honoru było porządne stereo.

Rekomendowane odpowiedzi

No i są słuchaweczki chińskie od Mikołaja. Grają na poziomie niedoścignionym dla tych stereo co ludzie mieli po domach w latach 80-90. A przecież jeszcze się nie dotarły. Za 200 godzin hajend wyczuwam. Firmę 1More założyli inżynierowie zatrudnieni przy produkcji słuchawek Apple. Doszli do wniosku, że mogą robić rzeczy dużo wyższej jakości. I robią. Świetnie to gra.

GCJUW8bWcAE7w0c?format=jpg&name=4096x409

GCJUW8tXkAAVhNk?format=jpg&name=4096x409

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 godziny temu, Ajothe napisał:

W tym cały problem, że to właśnie świadczy o poziomie rozwoju muzycznego. 

Słuchacz świadomy potrafi wyłowić perełkę z każdego gatunku muzycznego, nie ogranicza się tylko do tych właściwych.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Słuchacz świadomy potrafi wyłowić perełkę z każdego gatunku muzycznego, nie ogranicza się tylko do tych właściwych.

Zapewne taki sluchacz lubuje się w disco polo 🤣

Właśnie wyczytałem, że kabel pokryty kevlarem, opakowanie - czysty luksus. Bardzo fajnie to gra. Głęboka i kolorowa średnica na pierwszym planie, rewelacyjny bas, wysokie nie narzucają się. Zestrojone jak lubię.  Leci "Everything counts" Depeche Mode i słyszę rzeczy, jakich wcześniej nie słyszałem. Brzmienie nie męczy. Jest dobrze. Ogromny wybór eartipsów, które modyfikują brzmienie. Dobre ziomki Chińczyki.

GCJbOeXWQAALrbm?format=jpg&name=900x900

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

33 minuty temu, Ajothe napisał:

Zapewne taki sluchacz lubuje się w disco polo 🤣

To już Twój wymysł, choć nie da się wykluczyć, że pisząc nie myślałeś.

36 minut temu, il Dottore napisał:

Bardzo fajnie to gra.

Pod choinkę dostałeś? Fajnie!

8 minut temu, szymon1977 napisał:

To już Twój wymysł, choć nie da się wykluczyć, że pisząc nie myślałeś.

Trudno nie odnieść wrażenia, że nie wiesz co to ironia 🙂

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Pod choinkę dostałeś? Fajnie!

Uwielbiam moje BT  -  Soundcore Liberty 3 Pro od Ankera ale w ramach BHP wolę używać przewodowych. I powiem Ci, że tak dobrych pchełek na kablu  jeszcze nie miałem.

Edytowane przez il Dottore

15 minut temu, Ajothe napisał:

Trudno nie odnieść wrażenia, że nie wiesz co to ironia 🙂

Wiem nie tylko co to ironia, ale nawet jak i po co się ją stosuje.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 24.12.2023 o 21:06, Ajothe napisał:

W tym cały problem, że to właśnie świadczy o poziomie rozwoju muzycznego. 

Nigdy nie rozumiałem tej dziwnej ideologii, dorabianej do słuchania jazzu.

Ten kto ma ochotę słucha, ten kto nie ma ochoty i nie sprawia mu to przyjemności, nie słucha.

Jak widać, więksxość nie ma ochoty, nawet na głośnikach BT.

Edytowane przez jezz

Kurczę, jednak nie jestem głuchy jeszcze! Miałem wczoraj w gościach zawodowca - inżyniera dźwięku. Ale nie od studia, tylko od koncertów i wydarzeń live.

Ostatnio np. nagłaśniał pogrzeb Shane'a z The Pogues. Był Johny Deep i Nick Cave. Była impreza! Ale ja nie o tym.

No i posłuchał moich nowych słuchaweczek. I skrytykował. Że tu gra głównie średnica, z naciskiem na niższą i dlatego bas WYDAJE SIĘ OK i że wysokie są wycofane. Dla niego to nie jest sprzęt nadający się do pracy, bo pasmo ma być równe. A te są zmulone. 😄

Bardzo się ucieszyłem z takiej oceny zawodowca z absolutnym słuchem, bo właśnie takich słuchawek szukałem i taki dźwięk najbardziej lubię. 🙂 Nie ma grać max równo. Ma grać przyjemnie. Audiofil to takie zwierzę, że lubi być oszukiwany. 🙂

Czyli słuchawki Luca Bignardi zestroił prawidłowo! 🙂

45 minut temu, przmor napisał:

Z zawodowcami od nagłośnienia jest taki problem, że niektórzy słabo słyszą od ciągłego przebywania w hałasie.

Ten jeszcze za młody by sobie słuch uszkodzić. 🙂

22 minuty temu, przmor napisał:

Te słuchawki z Chin ściągałeś? W PL nowe prawie siedem paczek.

Z Amazon.co.uk. Trzeba śledzić. Regularna cena jest mocno powyżej 100 funtów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A ja trafiłem na jakieś Black Frajdeje czy inne Cyber i wyjąłem je za 79 funtów. Dobry deal.

obraz.thumb.png.a98771d2a15ce4e8640561fbb43eb8d1.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może dlatego, że na płasko nie usłyszysz problemów z dźwiękiem? Od kiedy mam Beyery i wykorzystuję je przy montażu filmów słyszę dużo więcej.

Ad rem. Autor tematu jest w dużym błędzie. Wśród młodych do łask wraca czarny, winylowy krążek. Daleko nie muszę szukać - mój młodszy, nastoletni syn dobił już do ok. 80 płyt winylowych i się nie zatrzymuje. Właśnie wytropił na Spotify i Discogs, że soundtrack do jego ulubionego filmu był wydany na czarnym krążku. Już robi podchody pode mnie bym mu to zakupił. Serwisy streamingowe jako źródła zapoznania się z ofertą i zakup winyla jak widzę po młodzieży.

16 minut temu, Elbing napisał:

Autor tematu jest w dużym błędzie. Wśród młodych do łask wraca czarny, winylowy krążek. Daleko nie muszę szukać - mój młodszy, nastoletni syn dobił już do ok. 80 płyt winylowych i się nie zatrzymuje.

Moja córeczka też analogowa!

Ukryta Zawartość

Zdjęcie stare. W tym roku dostała Queen - Rock in Rio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Runda honorowa po domu z radości,  że ma to na winylu. Właściciela płyty nie ma szans złapać na foto 😂🤣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elbing
Gość

(Konto usunięte)

image.thumb.png.05b2232a01eff59016dd7a636b26e0ec.png

Przy czymś takim widywałem bawiących się młodych ludzi w plenerze . Jak akumulatory były świeżo naładowane - jakoś toto grało , w czasie rozładowywania akumulatorów podczas użytkowania takiej kolumny  to była tragedia . 

Edytowane przez Wojtek 1959
2 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Ukryta Zawartość

Przy czymś takim widywałem bawiących się młodych ludzi w plenerze . Jak akumulatory były świeżo naładowane - jakoś toto grało , w czasie rozładowywania akumulatorów podczas użytkowania takiej kolumny  to była tragedia . 

A światełka ładne?! 

Ukryta Zawartość

Kiedyś to była referencja - nie to co dzisiaj! Młodzież bawiła się w świetlicy przy ZK 120 z magicznym okiem i to, jakby nie spojrzeć, jest cios dla obecnej techniki i wszystkich nowości z zakresu 'stereo w każdym domu i poza domem'.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)
48 minut temu, jezz napisał:

Jak w tym sprzęcie padały baterie, to też nie był to dźwięk referencyjny.🙂

E00109FD.jpg

To był mój pierwszy kaseciak w życiu. Jeszce brakuje na zdjęciu specjalnych kontenerów na baterie , które były dołączone do sprzętu. Wadą tego kaseciaka było to że sygnał z gniazda uniweralnego zaklucany był przez silnik. Zakłócenia przenosily się na wzmacniacz i kolumny. Mimo tych zakłóceń dzwiek z g.u

53 minuty temu, Ajothe napisał:

A światełka ładne?! 

był calkiem przyzwoity. Dla oszczędnosci baterii można było wyłączyć czerwonym przelacznikiem glosnik. Magnetofon ten zamienial się w deck. Sprzęt legenda.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

A światełka ładne?! 

To akurat nie ma znaczenia. Jesli coś wiedziałem i opisuję to nie oznacza że jestem zwolennikiem tego co opisuję. Te światełka to akurat są koszmarne.

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Chicago napisał:

Kiedyś to była referencja - nie to co dzisiaj! Młodzież bawiła się w świetlicy przy ZK 120 z magicznym okiem i to, jakby nie spojrzeć, jest cios dla obecnej techniki i wszystkich nowości z zakresu 'stereo w każdym domu i poza domem'.

unitra_zk120_548725.thumb.jpg.da7cca82ca7fc1d3ed2a414d36cee097.jpg

To był sprzęt licencyjny produkowany na bazie serii tk. ZRK produkowaly jeszcze zk 125 , zk 140 , zk 145 oraz wersje tranzystorowe zk 120 t i 140 t. Modele 140 były cztero ścieżkowe, a modele 120 dwu.

4 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

To był mój pierwszy kaseciak w życiu.

Też taki miałem 🙂

Ja miałem Grundiga. 🙂 Ale dźwięk z mojego gramofonu był dużo lepszy! 🙂

Dobra... było - minęło. Teraz, żeby moje słuchawki miały godnego partnera, zamówiłem 2 dongle DAC/AMP na USB C 😄

Moondrop Dawn Pro i HiBy FC4. Ten drugi na 2x ESS ES9218PC, ten pierwszy na 2xCS43131. Miałem kość CS kiedyś w moim CD Philipsa i fajnie to grało.

a58ff3d9-6ea6-4b50-b0e8-52077fe70bd7.__C

92af860c-39d3-450e-a802-c04f8668ef5e.jpg

1-5_ed05ecb4-a054-4888-975c-53778dcf6b03

14 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Wadą tego kaseciaka było to że sygnał z gniazda uniweralnego zaklucany był przez silnik. Zakłócenia przenosily się na wzmacniacz i kolumny. Mimo tych zakłóceń dzwiek z g.u

Ale poza tą wadą, zabijał dźwiękiem obecne głośniki BT?

Edytowane przez jezz
Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, jezz napisał:

Ale poza ta wadą, zabijał dźwiękiem obecne głośniki BT?

które głośniki BT masz na myśli ? Te "kieszonkowe" pierdoły w większości porównywalne z mk 125 . Czasami są upierdliwe dla otoczenia , bo muszę tego słuchać jak jakiś młodzian usiądzie na ławce i toto rozkręci na  full .

W dniu 28.12.2023 o 10:31, Wojtek 1959 napisał:

Wadą tego kaseciaka było to że sygnał z gniazda uniweralnego zaklucany był przez silnik.

Wadą tego kaseciaka było to, że w ogóle powstał.

Parker's Mood

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.